Sapanca Gölü'nde su seviyesi alarm veriyor. İşte son veriler!
Sapanca gölündeki son durum alarm veriyor. Hiç düşmediği seviyelere düştü. Böyle giderse içme suyu kullanımı durdurulabilir.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve Kocaeli'nin erken su çekmeye başlaması, Sakarya'nın en önemli içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'ndeki su seviyesini etkiliyor. SASKİ’nin verilerine göre, göldeki su seviyesi, son bir ayda belirgin bir düşüş yaşadı.
18 Temmuz tarihinde Sapanca Gölü'nde ölçülen su seviyesi 31.40 metre olarak kaydedilmişti. Ancak, 19 Ağustos tarihinde bu seviye 31.09 metreye geriledi.
19 Ağustos’tan itibaren hızla devam eden düşüş, 28 Ağustos itibarıyla su seviyesinin 19 santimlik bir azalmayla 30.90 metreye düştüğünü gösterdi. Ani ve belirgin düşüş, gölde yaşanan kuraklığın ve yüksek sıcaklıkların bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Sapanca Gölü özellikleri
Sapanca Gölü, Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür.
Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır. Havzası 252 km2`dir. Yüzölçümü 47 km2`dir. Doğu-batı uzunluğu 17 km`dir. Kuzey-güney genişliği 5 km olup yüzeyin denizden yüksekliği 31 m`dir. En derin yeri 61 m`dir. Gölün suyu kış ve ilk bahar aylarında yükselir, sonbahara doğru alçalır.
Adını nerden alır?
Göl, adını güney kıyısında kurulmuş olan ilçeden alır. Eski Türk kaynaklarında Ayan Gölü olarak geçer. Özellikle güneyindeki dağlardan inen sellerle iyi beslenen göl, fazla suyunu, doğu ucundan Çark suyu aracılığı ile Sakarya ırmağına boşaltır. Gölü besleyen dereler, Karaçay, Kuruçay, Kurtköy, Mahmudiye, İstanbul, Karadere ve Kaymakçı Dereleridir. Kuzeyinde ve güneyinde uzanan dağ eteklerinde keklik, çulluk ve tavşan yaşamaktadır. Gölde her çeşit tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır.
Editör: Neslihan Özkan