Sıcaktan bunalanların soluğu burda aldığı Masiro Kanyonu nerde?
Van, Siirt ve Şırnak ortak sınırı yakınlarında bulunan Masiro Kanyonu turistlerin ziyaret noktası oldu.

Masior Kanyonu yerli yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Sıcaktan bunalan soluğu burda alıyor. Görüntüsüyle, serinliğiyle doğaseverler, bu kanyonun tadını çıkarıyor.
Kanyonun bulunduğu bölgeye gelen yerli ve yabancı misafirler, araçla varılan bölümden sonra yemyeşil ağaçlar ve zengin floraya sahip patika yollardan yürüyerek kanyona ulaşıyor. Temiz ve serin havada yürüyüş yapan doğaseverler, kuş cıvıltıları eşliğinde kanyonun yeşil doğasını seyretme imkanı buluyor.
Doğayla iç içe zaman geçiren ziyaretçiler, dik kayalar arasındaki kanyonda kendilerini berrak sulara bırakarak serinliyor.
Masiro Kanyonu nerde?
Siirt, Van ve Şırnak ortak sınırı yakınlarında, Pervari'nin doğusu, Çatak'ın güneybatısında yer alır. Körkandil Dağı(2800 m), Çesali Dağı (2750 m) ve Herekol Dağı (2960 m)güneyden, Kato Dağı (2800 m) doğudan, Beşgöze Dağı (3113 m) kuzeyden kanyonu sınırlar.
Masiro Kanyonu çevresinde kendisinden derinlik ve uzunluk açısından daha küçük kanyonlar bulunur. Yapraktepe Kanyonu güneybatıda Çesali Dağı yakınlarında Çemekari Deresi tarafından oluşturulmuştur. Atlıhan Kanyonu, Masiro'nun kuzeyinde Çatak Deresi tarafından oluşturulmuş, 3 km uzunluğunda bir kanyondurDicle nehri havzasındaki Botan Çayı'nın kolu Sinebel Deresi tarafından oluşturulmuştur. Neojen araziler üzerine yerleşen Sinebel vadisi, Gülle Tepe ve Körkandil Dağı arasında yükselmeye maruz kalmıştır. Sinebel Deresi yükselen araziyi aşındırarak gömülmüş, kanyon oluşmuştur. Kanyonun oluşumunda akarsu aşındırması, karstlaşma ile tektonik süreçler etkilidir. Bitlis Zagros Bindirme Zonu üzerinde yer alan alanda zengin bir jeomorfolojik peyzaj ve engebeli topoğrafya hakimdir.
Masiro Kanyonu 12 km uzunluğa, 500 m yükseltifarkına sahiptir. Karstik şekillerden lapyalar, dolinler, mağaralar çevrede bolca görülür. Mağara içlerinde sarkıt-dikit, sütunlar bulunur.
Editör: Neslihan Özkan