tatlidede
tatlidede

Zaman Yolculuğu - James Gleick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zaman Yolculuğu kimin eseri? Zaman Yolculuğu kitabının yazarı kimdir? Zaman Yolculuğu konusu ve anafikri nedir? Zaman Yolculuğu kitabı ne anlatıyor? Zaman Yolculuğu PDF indirme linki var mı? Zaman Yolculuğu kitabının yazarı James Gleick kimdir? İşte Zaman Yolculuğu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 04.02.2023 23:00
Zaman Yolculuğu - James Gleick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: James Gleick

Çevirmen: Aylin Onacak

Yayın Evi: Koç Üniversitesi Yayınları

İSBN: 9786052116593

Sayfa Sayısı: 352

Zaman Yolculuğu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Zamanda yolculuk mümkün mü? Bu yolculuğu neden arzularız? Bütün olası dünyalar içinde en iyisi bu mu? Geçmiş değiştirilebilir mi? Sonuç, sebebi etkileyebilir mi?

Tüm zamanların en iyi bilim yazarlarından biri olarak kabul edilen James Gleick’ın Zaman Yolculuğu, hem bir fantezinin edebiyattan fiziğe, sinemadan gündelik hayatımıza uzanan olgunlaşma yolculuğunun öyküsünü anlatıyor, hem de Zaman’ın anlamına, dolayısıyla bilince, belleğe, yaşama ve ölüme dair yepyeni bir dil yaratıyor. Geçmiş, gelecek ve şimdi, uzayzaman sürekliliğinin dördüncü boyutunda yer alan bu yeni Zaman dilinde tek ve aynı noktada buluşuyor.

Bir zamanlar hayal gücünün kıvılcımıyla başlayan zamanda yolculuk ise sanal dünya vatandaşı 21. yüzyıl insanları için artık uzak değil. Ne var ki “sonsuzluk artık eskisi gibi değil, cennetimiz eskisi kadar güzel değil” diyor Gleick. Yine de bazı sorular değişmiyor: Bir zaman makineniz olsaydı, geçmişe gidip Hitler’i öldürür müydünüz?

Zaman Yolculuğu Alıntıları - Sözleri

  • Zamanın en güzel yanı devam etmesidir. Ama bu fizikçilerin bazen gözardı etme eğiliminde olduğu bir özelliktir. Arthur Eddington
  • Geleceğe uyanmak zaten her gün yaptığımız bir şey.
  • Hayal edebilir ve bir çırpıda gelecektedir, bütün olası geleceklerden hangisini isterse. Zihnim zamanda yolculuk edebilir!
  • Ve yarın Gelir. Bu da bir dünya. Bu da bir yol. -W.H.Auden(1936)
  • "Zaman zihinsel bir kavram, "dedi Pringle " Onu başka her yerde aradılar ama sonra insan zihninin içinde olduğunu belirlediler. 4.boyut gibi." Clifford Simak
  • Değişmez Evren bir hapishanedir. Özgür olduğunu söyleyebilecek tek kişi Zaman Gezgini’dir.
  • Baştan ayağa modern bir insandır,sosyalizme özgür aşka ve bisikletlere inanır.
  • “O halde zaman ne? Hiç kimse bana sormazsa biliyorum da, biri bana sorup da açıklama yapmam gerektiğinde bilmiyorum.”
  • Zaman yolculuğuna neden ihtiyacımız var? Bütün cevaplar tek cümlede toplanır: Ölümden kaçmak için. Zaman katildir. Bunu herkes bilir. Zaman bizi gömer. Zamanımı boşa harcadım, zaman da beni boşluyor şimdi. Zaman her şeyi toza çevirir. Zamanın kanatlı arabası bizi hayırlı bir yere götürmez.
  • Baştan ayağa modern bir insandır,sosyalizme ,özgür aşka ve bisikletlere inanır.

Zaman Yolculuğu İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Zaman Yolculuğu Yorum: Serdar Kuzuloğlu'nun Zihnimin Kıvrımları isimli podcast serisinde bu kitabın varlığından haberdar olunca, hemen satın aldım. Çünkü Geleceğe Dönüş filminden beri Zamanda yolculuğa ilgim hat safhada. James Gleick, Wells'in sayesinde hayatımıza girmeye başlayan "zamanda yolculuk" fikrinin geçmişten günümüze kadar hem bilimkurgu eserleri, hem de bilim adamlarının çalışmalarını kendi fikirileriyle harmanlamış. Zamanın bizim için anlamı, gerçekte ne olduğu konularını gayet güzel incelemiş. Zaman zaman, anlamını bilmediğim teknik terimlere rastlayıp, google desteğiyle günde bir bölüm okuyarak kitabı bitirdim. (Sanırım zamanında boş işlere kullanmaya alıştırdığım beynim, bilgi alımı olduğunda çabuk pes ediyor. Ancak bu hızda gidebildim. :) ) Meraklılarına kitabı tavsiye etsem de şu uyarıyı yapmam gerekiyor. "Zamanda yolculuk" konulu bilimkurgu romanlarından sağlam spoiler yiyorsunuz. Örneğin H.G.Wells'in kitabı, Asimov'dan Sonsuzluğun Sonu ilk aklıma gelenler. Bunun dışanda dediğim gibi meraklısına tavsiyede edebileceğim zamanın bilimini ve felsefesini özetle anlatan bir kitap olmuş. . . Keyifle okuyun. . (CALTUN)

Konusu ilgi çekici: Kitap konusu öncelikle ilgi çekici. Dil ve anlatım tarzı beni biraz zorladı diyebilirim.İçerikte merak uyandırıcı ,kimileri için ilk defa duyacağı konular ,kuramlar yer alabilir.Zaman gerçekten var mı ? Yoksa zihnimizin bir oyunu mu ? Geçmişe gidilebilinir mi ? Einstein'ın izafiyet teorisini de değinenmiş. Aslında zaman yok geleceği, geçmişi de şu an mı yaşıyoruz? Gibi soruları olan ve farklı bakış açıları sağlayan kişilerin, düşünceleriyle şekillenen bir eser. (Kadir aktaş)

Zaman Yolculuğu PDF indirme linki var mı?

James Gleick - Zaman Yolculuğu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Zaman Yolculuğu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı James Gleick Kimdir?

James Gleick Kitapları - Eserleri

  • Kaos
  • Zaman Yolculuğu
  • Isaac Newton
  • Enformasyon

James Gleick Alıntıları - Sözleri

  • Her yeni keşfin ver yeni fikrin bir öncekine eklendiği düşünülür. Bilim bir bina gibi tuğla üzerine tuğla yerleştirilerek yükselir . (Kaos)
  • Hayal edebilir ve bir çırpıda gelecektedir, bütün olası geleceklerden hangisini isterse. Zihnim zamanda yolculuk edebilir! (Zaman Yolculuğu)
  • Tanrıyla ya da Tanrısız, kusursuz bir dil yok. (Enformasyon)
  • "..biyolojidebir dengeye ulaşırsanız ölürsünüz." (Kaos)
  • “Anlamak istemiyorsan, okuma daha iyi.” (Enformasyon)
  • 2008 yılında Google sadece web’de yapılan grip sözcüğüyle ilgili arama sayısından yola çıkarak, bölgesel grip vakalarıyla ilgili bir erken uyarı sistemi oluşturdu; sistem net bir şekilde, hastalık salgınlarını Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden bir hafta önce saptamayı başardı. (Enformasyon)
  • Belirgin düzen kalıntılarıyla karışmış tam bir düzensizliğe işaret eden bu kanıtlar ... (Kaos)
  • Zaman yolculuğuna neden ihtiyacımız var? Bütün cevaplar tek cümlede toplanır: Ölümden kaçmak için. Zaman katildir. Bunu herkes bilir. Zaman bizi gömer. Zamanımı boşa harcadım, zaman da beni boşluyor şimdi. Zaman her şeyi toza çevirir. Zamanın kanatlı arabası bizi hayırlı bir yere götürmez. (Zaman Yolculuğu)
  • “O halde zaman ne? Hiç kimse bana sormazsa biliyorum da, biri bana sorup da açıklama yapmam gerektiğinde bilmiyorum.” (Zaman Yolculuğu)
  • Yaygın basının dediği gibi, dolayısıyla bu makinelere beyin demek ve beynimizin hesap makinesinden başka bir şey olmadığını iddia etmek haddini bilmezlik olur. O zaman teleskopa göz, buldozere de kas demek gerekir. (Enformasyon)
  • Ama geleceği kabul etmek için , önce geçmişin büyük bir bölümünden vazgeçmeyi bilmek gerekiyor. (Kaos)
  • "..oysa fizikçiler bundan daha fazlasını bilmek istiyorlardı.Nedeni bilmek istiyorlardı.Doğada açığa çıkarılmayı bekleyen biçimler vardı; bunlar görünür biçimler değildi, hareketin dokusuna gömülü şekillerdi." (Kaos)
  • Newton, zamanının çoğunu sessiz ve yalnız geçirmişti. Düşünerek. Sürekli düşünerek. (Isaac Newton)
  • "Evrim, feedbackli kaostur." (Kaos)
  • Epistemolojide şöyle bir ortak görüş vardır: “uyarıcılara biz anlam yükleriz, bu yükleme olmasa, enformasyon açısından çıplak kalırlar.” (Enformasyon)
  • Baştan ayağa modern bir insandır,sosyalizme özgür aşka ve bisikletlere inanır. (Zaman Yolculuğu)
  • Geleceğe uyanmak zaten her gün yaptığımız bir şey. (Zaman Yolculuğu)
  • Zamanın en güzel yanı devam etmesidir. Ama bu fizikçilerin bazen gözardı etme eğiliminde olduğu bir özelliktir. Arthur Eddington (Zaman Yolculuğu)
  • I Numaralı Tanıtım Yazısı: Işık hakkında yazılan ve bundan sonra gelen bilimsel yazının bir kısmı 1675 yılında Kraliyet Bilim Derneği’ndeki (Royal Society) Saygıdeğer Beyler’in isteği üzerine yazılmış, Derneğin Sekreterliği’ne gönderilmiş, toplantılarında okunmuştur; yazının geri kalanıysa Teori’yi tamamlamak amacıyla 12 yıl sonra eklenmiştir, bunun istisnası ise 3. Kitap ve 2. Kitap’ın son savıdır ki bunlar dağınık yazıların bir araya getirilmesinden oluşmuştur. Bunlar hakkındaki ihtilaflardan sakınmak amacıyla, şimdiye dek yazıları bastırmayı erteledim ve eğer dostların sürekli ısrarları olmasaydı daha da erteleyebilirdim. Eğer bu konuda yazdığım ve kalemimden çıkmış olan diğer yazılar kusurluysa, bunlar muhtemelen bu çalışmada belirtilen deneylerin tümünü yapıp Işığın Kırılımı ve Renklerin Kompozisyonu Teorisi ile ilgili görüşlerimden tamamen emin olmamdan önce yazılmış olabilir. Benim burada yayınladıklarım yurtdışına çıkarılıp yayınlanması için uygun olduğunu düşündüklerimdir, ancak benim onayım olmaksızın başka bir dile çevrilmemelidir. (Isaac Newton)
  • Ve yarın Gelir. Bu da bir dünya. Bu da bir yol. -W.H.Auden(1936) (Zaman Yolculuğu)

Yorum Yaz