tatlidede
tatlidede

Zinciriye Medresesi Nerede? Nasıl Gidebilirim? Tarihi? Kaç Yıllık?

Artuklu sultanı tarafından yaptırılan medrese, türbe, cami ve birkaç mekândan oluşuyor. Farklı mimari teknikleri görebileceğiniz medresede, gençlerin dersliklerde ders görürken sesin yalıtımını sağlayan eyvanlar bulunuyor. Ayrıca dışarıda da mahşer alanını temsil eden bir havuz bulunmaktadır.
  • 08.11.2021 22:04
Zinciriye Medresesi Nerede? Nasıl Gidebilirim? Tarihi? Kaç Yıllık?

Mardin tarihi yerleri arasında bulunan Zinciriye Medresesi, 1385 yılında yaptırılmıştır. Medrese, dönemin mimarisini yansıtmakta ve zekânın izlerini göstermektedir.

Artuklu sultanı tarafından yaptırılan medresetürbecami ve birkaç mekândan oluşuyor. Farklı mimari teknikleri görebileceğiniz medresede, gençlerin dersliklerde ders görürken sesin yalıtımını sağlayan eyvanlar bulunuyor. Ayrıca dışarıda da mahşer alanını temsil eden bir havuz bulunmaktadır.

Eğer gece buraya gelirseniz yıldızların bu havuza vurduğunu göreceksiniz. Zaten o dönemde bu havuz astronomi dersleri için kullanılırmış. Mardin’in gezilecek tarihi yerler arasında bulunan medresenin yapılışı, ezan sesini oldukça yankı yapacak şekilde oluşturulmuştur. Bu yüzden hiçbir hoparlöre ihtiyaç kalmıyor. Süslemeler ve kabartma işçiliği de sanat anlayışının ne denli muhteşem olduğunu bizlere gösteriyor. Günümüzde Sultan İsa Medresesi olarak da tanınmaktadır.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz