tatlidede

Uzmanından cep telefonlarının klonlanma uyarısı

Dijital iletişim araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, cep telefonlarının klonlanması konusunda uyarılarda bulundu. Son dönemlerde fiyatlardaki artış nedeniyle vatandaşların ikinci el ya da düşük maliyetli telefonlara yöneldiklerini, bunun da kaçakçıların iştahını kabarttğını söyleyen Doç.. Dr. Kırık, "15 haneli kimlik kodu IMEI telefonun kimliği demektir. O nedenle ister yeni telefon ister ikinci telefon alırken çok dikkat etmeli ve mutlaka IMEI sorgulanmalıdır. Kaçak yollarla ülkemize giren telefonlar klonlanıyor" dedi.
  • 19.10.2020 12:21
Uzmanından cep telefonlarının klonlanma uyarısı

Klonlanmış telefonları kullananlara bir süre sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan( BTK) mesajlar geldiğini söyleyen Kırık, "O zaman telefonunuzun klonlandığını öğreniyorsunuz. Satış işlemi yapıldıktan sonra bir de faturalı değilse iş işten geçmiş oluyor ve telefonunuz klonlandığı için kullanım dışı kalabiliyor. Telefon alınırken mutlaka faturalı ve bilindik yerden alınmalı." diye konuştu.

Doç. Dr. Kırık, klonlanmış telefonların suç işleyen kişi yada kişilerin eline geçmesi halinde, gerçek IMEI sahiplerinin suçlu duruma da düşebileceğini, çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Kırık, telefonlar arıza yaptığında da mutlaka yetkili teknik servise ya da çok güvenilir bir tamirciye götürülmesinin, IMEI'nin başka ellere geçmemesi açısından doğru olduğunu söyledi.

TELEFON KUTULARINDA BULUNAN IMEI KISMINI MUTLAKA İMHA EDİN

Kınık, birinci el telefon alımları için de "Bu telefonların kutularında IMEI numarası yapışık oluyor. Onları da mutlaka ya yırtmalı yada kalemle belli olmayacak derecede karalamalıyız. Eğer bunu yapmayıp gelişi güzel yerlere koyar ya da atarsak bu kişilerin eline geçtiğinde büyük sıkıntı olabilir. Adınıza kayıtlı bu telefon IMEI başka bir telefona klonlandığında fatura sahibi sıkıntı doğurabilir. Yani IMEI numarası TC kimlik numarası anlamına geliyor. Yani TC kimlik numarasını nasıl koruyorsak telefon IMEI' lerini de öyle korumalıyız” diye konuştu.


Klonlanmış Telefon Nedir, Klonlanan telefon, IMEI numarası kopyalanan telefonlar kapatılacak mı? 

Klonlanmış telefon nedir? 

Aşağı kısımdaki yazıları okuyarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

IMEI Nedir ?

Klonlanmış Telefon Nedir, IMEI, Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği‘nin kısaltmasıdır. Amacı, dünyadaki tüm mobil cihazların birbiriyle aynı olmayan benzersiz bir kimliğe sahip olduğu fikridir. Bu numaralar, operatörler ve distribütörler tarafından satış ve garanti tanımlama amacıyla kullanılırken, operatörlerin hangi cihazla iletişim kurduğunu anlamayı sağlar. Başka bir deyişle, operatörler bu numaralara bağlı kayıtlardan hangi marka ve model telefonu kullandığınızı izleyebilir ve cihazınıza özel hizmetler sunabilir.


Klonlanmış Telefonlar Ne Zaman Kapanır ?

Mehmet Muş “Klonlanmış telefonların, 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacak. Bunların sisteme dahil olabilmesi için, vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 1838 lira yatırmaları halinde entegre edilecek.


IMEI Numarası Yapısı

IMEI numarası standart olarak 15 rakamdan oluşmaktadır. Günümüzde opsiyonel olarak bu 15 rakama, yazılım versiyonunu belirtmek üzere 2 hane daha ilave edilebilmektedir.


IMEI Numarası

AA-BBBBBB-CCCCCC-D

AA : İlk iki rakam Type Allocation Code (TAC) olarak adlandırılan bölümdür.

BBBBBB : TAC bölümünün tamamlayıcısı olarak kullanılır. AA-BBBBBB bölümü birlikte cihazın marka, model ve parti numarasını verecektir.

CCCCCC : Belirlenen modelin seri numarası

D : Diğer rakamlardan belli bir algoritma ile hesaplanan rakamdır. Numaranın doğruluğunu ispat eder.

IMEI Güvenliğinin Önemi

Türkiye’de yasa dışı telefon trafiğini önlemek için, operatörler IMEI kontrolünü gerçekleştirmektedir. BTK kayıtlarında IMEI numarası yoksa, bu telefonu ülkemizde faaliyet gösteren operatörlerle kullanmak mümkün değildir. Yurtdışından gümrükte veya E-Devlet başvurusunda satın aldığınız ve yanınızda getirdiğiniz telefonun kayıt işlemi bunu sağlamaktadır. BTK IMEI kayıt sayfası, e-Devlet aracılığıyla kayıt sağlamak için kullanılabilir. IMEI numaralarınızı gizlemek kadar önemlidir.


Telefonumun IMEI Numarasını Nasıl Öğrenebilirim ?

Telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmek için birkaç yöntem bulunmaktadır. Genellikle telefon üreticileri, yeni telefon kutusuna IMEI numarasını da içeren bir etiket yapıştırırlar. Kutuyu bulamazsak veya kutuda böyle bir etiket yoksa, başka bir seçenek de pili çıkardıktan sonra telefonun içine bakmaktır. Bataryası çıkarılabilir modellerde genellikle IMEI numarasını içeren bir etiket bulunur. Bataryası çıkarılmayan bazı cihazlarda, IMEI numarası cihazın arkasında bulunabilir. IMEI numarasını öğrenmenin en kolay yolu, cep telefonlarının yaygınlaşmasından beri standart olarak kullanılan kodu kullanmaktadır. Bu yöntem telefonların çoğunda iş görecektir. Tabii ki cihazın çalışır durumda olması şart. Arama ekranında *#06# kodu tuşlayın.


Cep Telefonu Tamiri Videosu

Cep Hastanesi teknik servis atölyesinde iPhone Ekran Tamiri nasıl yapılıyor merak ediyorsanız eğer hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz videomuzu izleyebilirsiniz. Dilerseniz YouTube kanalımızdaki diğer videolara bakarak kendi telefonunuzun ekran değişimini nasıl olduğunu görebilirsiniz.

Yorum Yaz