tatlidede
tatlidede

Choderlos de Laclos kimdir? Choderlos de Laclos kitapları ve sözleri

Fransız yazar Choderlos de Laclos hayatı araştırılıyor. Peki Choderlos de Laclos kimdir? Choderlos de Laclos aslen nerelidir? Choderlos de Laclos ne zaman, nerede doğdu? Choderlos de Laclos hayatta mı? İşte Choderlos de Laclos hayatı... Choderlos de Laclos yaşıyor mu? Choderlos de Laclos ne zaman, nerede öldü?
  • 05.10.2022 21:00
Choderlos de Laclos kimdir? Choderlos de Laclos kitapları ve sözleri
Fransız yazar Choderlos de Laclos edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Choderlos de Laclos hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Choderlos de Laclos hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Choderlos de Laclos hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Pierre-Ambroise-Choderios de Laclos

Doğum Tarihi: 1741

Doğum Yeri: Amiens, Fransa

Ölüm Tarihi: 1803

Ölüm Yeri: Taranto, İtalya

Choderlos de Laclos kimdir?

18 Ekim 1741’de Fransa’nın Amiens bölgesinde doğdu. Küçük-burjuva bir ailedendi. Topçu subayı oldu. Orduda görev aldıktan kısa bir süre sonra yazarlığa başladı. İlk romanı, psikolojik romanın ilk örnekleri arasında klasikleşen, defalarca sinemaya uyarlanan Liaisons dangereuses’dür (Tehlikeli İlişkiler, 1782). İlk romanı Laclos’a büyük ün sağladı. İkinci romanı De l’éducation des femmes (Kadınların Eğitimi Üzerine, 1785), önceki romanın psikolojik ortamına ışık tutmak dışında önem taşımaz. Lettre á MM. de l’Académie Française l’éloge de M. le Maréchal de Vaubon (Fransız Akademisi Üyelerine Mareşal de Vauban için Övgü Mektubu, 1786) adlı yapıtı Fransız ordusuyla ve çoktan eskimiş savunma yöntemleriyle alay eder. Laclos bu roman yüzünden ordudaki görevinden olmuştur. Daha sonra siyasete atılan Laclos bir süre Orléans dükünün sekreteri olarak çalıştı. 1792’de yeniden orduya girdi ve Napoléon döneminde generalliğe kadar yükseldi. Bonaparte hayranıydı. Ren ve İtalya seferlerine katıldı. Laclos, Jacobinler Kulübü üyesiydi. Ordu birliklerinde özel görevler yaptı, örgütleyicilik yeteneği sayesinde Valmy Zaferi’ne (1792) katkıda bulundu. 1793 Nisan’ında ve Kasım’ında tutuklanıp hapse atıldı. 1795’te yazdığı De la querre et de la paix (Savaş ve Barış Üstüne), adlı anı kitabıyla Devrim’in kökenlerini ve varması istenen hedefleri belirlemeye çalıştı. 5 Kasım 1803’te Taranto’da öldü. Laclos, ilk roman denemesi olan Tehlikeli İlişkiler’le bir çözümleme ve anlatı başyapıtı yaratmıştır. Kahramanlarının birbirlerine gönderdikleri mektuplardan oluşan roman örgüsünde kusursuz bir akış gözlemlenir. Tehlikeli İlişkiler’in ana teması “Etik”tir. Laclos, büyük bir psikolojik sondajla “etik sorunu”nu roman kahramanlarının kişiliklerinde somutlaştırır. Böylece Tehlikeli İlişkiler bir dönem romanı olmanın ötesine taşarak aşkın, şehvetin, adanmışlığın, şeytani tutkunun, zekânın ve ahlaksızlığın söz konusu olduğu bütün çağlara hitap eden bir klasik haline gelmiştir.

Choderlos de Laclos Kitapları - Eserleri

  • Tehlikeli İlişkiler

Choderlos de Laclos Alıntıları - Sözleri

  • Aşk mübarek bir duygudur, ona saygısızlık etmeyin. Hiçbir zaman eş olmıyacak şeylere bir arada bakıp da birleştirmeye kalkmayın, kendi mübarek ruhunuza saygısızlık etmiş olursunuz. (Tehlikeli İlişkiler)
  • "Aşkı yenecek Tanrı mı vardı"? (Tehlikeli İlişkiler)
  • "Ben, kendi kendimin eseriyim." (Tehlikeli İlişkiler)
  • Güzelliğe vurulmuştum, erdeme taptım. (Tehlikeli İlişkiler)
  • Güzelliğe vurulmuştum, erdeme taptım. (Tehlikeli İlişkiler)
  • Budalalar, dediklerine inanır, kötü dilliler inanır gibi gözükür; buna karşın siz ne yapabilirsiniz? Size doğrusunu söyleyeyim: Korkuyorum ben. Sizin ustalığınızdan kuşkulandığımı sanmayın; ama suda asıl yüzmesini bilenler boğulur. (Tehlikeli İlişkiler)
  • Tanrı içimizden geçenleri bilir.İnsanlar ise düşünceleri değil de, yapılan işleri görerek hükümlerini verirler. (Tehlikeli İlişkiler)
  • "Bu dünyada ben öldükten sonra bile yankılanacak bir yapıt yaratmak istedim.” (Tehlikeli İlişkiler)
  • (…) bir kadın bir kere sevdiğini söyledi mi, artık tehlikede olduğunu anlamalıdır, o tehlikeden kaçınmasını bilemezse affedilmez bir hata etmiş olur. (Tehlikeli İlişkiler)
  • Evet, paranın mutluluk getirmediği doğru ama kabul etmek gerekir ki para insanın mutlu olmasını kolaylaştırır. (Tehlikeli İlişkiler)

Yorum Yaz