diorex
life

Yabancı Gazetecilerin Gözünden 15 Temmuz: Demokrasiye Adanmış Bir Milletin Hikâyesi

15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin üzerinden dokuz yıl geçti. Türkiye, o gece yaşananları unutmadı, unutturmadı. Bu yılki anma etkinliklerine dünyanın dört bir yanından gelen gazeteciler katıldı. Farklı ülkelerden gelen medya mensupları, Türk halkının demokrasiye sahip çıkma iradesine ve yaşananlara dair izlenimlerini paylaştı.

  • 17.07.2025 19:17
Yabancı Gazetecilerin Gözünden 15 Temmuz: Demokrasiye Adanmış Bir Milletin Hikâyesi

 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında, İletişim Başkanlığı bünyesindeki Uluslararası Medya Koordinatörlüğü tarafından Türkiye’ye davet edilen 41 farklı ülkeden 119 yabancı basın mensubu, dört gün boyunca Ankara ve İstanbul’da çeşitli etkinliklere katıldı. Program kapsamında paneller, anma törenleri, müze ziyaretleri ve resmi kurum gezileri düzenlendi.

Türkiye’deki izlenimlerini gazetemizin genel yayın yönetmeni Nezir Güneş ile paylaşan yabancı gazeteciler, Türkiye halkının 15 Temmuz gecesi sergilediği mücadeleye hayranlıklarını dile getirdi.
Demokrasiye sahip çıkma iradesini yerinde gözlemleyen medya mensupları, Türkiye halkına bu eşsiz direnişlerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir olay

Kamerun’un önde gelen gazetelerinden Cameroon Tribune’un deneyimli muhabiri Kimeng Hilton, Türk halkının darbe girişimine karşı gösterdiği direnişi “tarihi bir birlik ve cesaret örneği” olarak nitelendirdi. Hilton, “Türk halkının demokrasisini savunmak için tek yürek olup ayağa kalkması, binlerce silahsız insanın tanklara, helikopterlere ve savaş uçaklarına karşı koyması, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir olay. Bu, halkın demokrasisine ne kadar değer verdiğini ve onu korumak için canını ortaya koymaya hazır olduğunu gösteriyor,” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyaya örnek olacak bir birliktelik 

İngiltere merkezli Islam Channel UK ve Tribune Magazine adına etkinlikleri takip eden Mohamed Ali Harrath ise, 15 Temmuz’un yıldönümünde Türkiye’de bulunmanın kendisi için çok anlamlı olduğunu belirtti. Harrath, “Türkiye halkının birlik ve kararlılığı, tüm dünyaya örnek olmalı. O gece yaşananlar, demokrasinin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gösterdi,” ifadelerini kullandı.

Yaşananları canlı tutmaları takdire şayan

Tanzanya’dan gelen ve ülkesinin ulusal yayın kuruluşu TBC’de görev yapan Sabina Nabigambo, Türkiye’nin 15 Temmuz’u unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak için gösterdiği çabayı takdir etti.
Nabigambo, “Türkiye’nin o gece yaşananları hafızasında canlı tutmak için teknolojiyi de kullanarak yaptığı çalışmalar, diğer ülkelere de örnek olmalı,” dedi.

Sıradan bir gezi bekliyordum! Gördüklerim İnanılmaz

Bongo FM’de radyo sunuculuğu ve dijital içerik üreticiliği yapan Tanzanyalı Peter Lugendo John ise, 15 Temmuz anma etkinliklerine katılmadan önce bu süreci sıradan bir etkinlik olarak gördüğünü, ancak Türkiye’de yaşananları ve halkın gösterdiği vatanseverliği yerinde görünce çok etkilendiğini belirtti.

John, “Burada gördüklerim, gerçekten inanılmaz bir vatanseverlik ve birlik hikâyesi,” şeklinde konuştu.

Cesaretinizi ve adanmışlığınızı ayakta alkışlıyorum 

Bulgaristan’ın Novinata gazetesinden Ivan Zlatanov ise, 15 Temmuz darbe girişimini “insanlığa ve demokrasiye karşı işlenmiş utanç verici ve sarsıcı bir suç” olarak nitelendirdi. Zlatanov, “Yarattığı yıkım, acı ve kayıplar modern çağda asla yaşanmamalıydı. Hayatını kaybedenleri geri getiremeyiz, ancak Türkiye milletinin cesaretini ve adanmışlığını ayakta alkışlamadan edemem,” dedi.

Çok etkileyici bir geziydi

Özbekistan’ın ulusal kanalı MYTV muhabiri Murat Berdiyev de, Türkiye’de 15 Temmuz’un yıldönümünde bulunmanın kendisi için çok anlamlı olduğunu vurguladı. Berdiyev, “Olayların ne kadar derin izler bıraktığını ve Türkiye halkının bu acı tecrübeyi nasıl birliğe ve dayanışmaya dönüştürdüğünü görmek çok etkileyiciydi. Türkiye’nin bu tarihi unutmamak ve unutturmamak için gösterdiği çaba, diğer ülkelere de örnek olmalı,” ifadelerini kullandı.

Demokrasiye sahip çıkmanın ne olduğunu burada öğrendim

Güney Kore'den katılan muhabir Yeonjin Kim "Halkın, demokrasisine sahip çıkmak için gösterdiği cesaret ve fedakârlık, demokrasinin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. Demokrasiye sahip çıkmanın ne olduğunu da burada öğrendi. Burada gördüğüm birlik ve dayanışma, beni derinden etkiledi."dedi.

Image description

Yaşaşın Vatan!

Etiyopya'dan gazeteci Ikram Awel ise, 15 Temmuz’da yaşananların sadece Türkiye için değil, tüm dünya için önemli bir ders niteliğinde olduğunu anlattı. 

Türkiye İletişim Başkanlığı'nın dünyanın dört bir yanından gazetecileri bir araya getiren bir gezi düzenlemesinin, son derece düşünceli bir girişim olduğuna vurgu yapan Addis Medya Muhabiri Awel, "Bu yolculuk, bizi yalnızca Türkiye'ye değil, aynı zamanda 2016 yılında demokrasiye karşı işlenmiş bir suç olan darbe girişiminin yaşandığı o karanlık geceye götürdü. Bu tarihi deneyim, Türk kardeşlerimizin sarsılmaz gücüne ve direncine bizzat tanıklık etmemizi sağladı. Bugün, onların ruhunu yâd ediyor ve gururla diyoruz ki: Vatan sağ olsun! Yaşasın vatan!”dedi.

Image description

Yabancı gazeteciler, 15 Temmuz’un sadece Türkiye için değil, tüm dünya için demokrasiye sahip çıkmanın ve halk iradesinin önemini gösteren bir dönüm noktası olduğuna dikkat çektiler.

Türkiye halkının gösterdiği birlik, cesaret ve fedakârlığın yanında Türkiye’nin bu tarihi hafızasını gelecek nesillere aktarmak ve canlı tutmak için yaptığı çalışmalar da yabancı basın mensupları tarafından takdirle karşılandı. 

Yorum Yaz