diorex
life

15 Temmuz’u anlamak için 41 ülkenin gazetecileri Türkiye’de

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla, İletişim Başkanlığı bünyesindeki Uluslararası Medya Koordinatörlüğü tarafından Ankara’da kapsamlı bir tanıtım ve medya programı düzenlendi. Programa 41 farklı ülkeden davet edilen 119 yabancı basın mensubuna 15 Temmuz’da Türkiye’nin darbe girişimine karşı sergilediği ortak irade ve dayanışma ruhu ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

  • 15.07.2025 21:14
15 Temmuz’u anlamak için 41 ülkenin gazetecileri Türkiye’de

 İletişim Başkanlığı bünyesindeki Uluslararası Medya Koordinatörlüğü, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla Ankara kapsamlı bir tanıtım ve medya programı düzenledi.

Programa, Türkiye'nin 81 ilinden 81 gazeteci ile 41 ülkeden davet edilen 119 yabancı basın mensubu olmak üzere toplam 200 gazeteci katıldı.

Mardin'den de gazetemiz genel yayın yönetmeni Nezir Güneş'in katıldığı program kapsamında şehitlerin hatırası yâd edilirken Türkiye'nin darbe girişimi karşısındaki ortak iradesi vurgulandı. 

Uluslararası medya temsilcilerine 15 Temmuz öncesi ve sonrasındaki FETÖ ile mücadelenin tüm yönleriyle aktarıldığı programda, yalnızca bir darbe girişiminin değil aynı zamanda halkın geleceğine sahip çıkma iradesinin nasıl sergilendiği anlatıldı.

Bu kapsamda, programın Ankara ayağında gazeteciler bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi'ni ziyaret etti. 

Ziyarette, Müze Müdürü Ali Haydar Atalar, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin kapsamlı bilgi verdi.

Müze hakkında basın mensuplarına bilgi veren Müze Müdürü Atalar, Türkiye’de ve dünyada darbelerin arka planına değinerek, 15 Temmuz’un ordu içindeki FETÖ yapılanması tarafından hayata geçirildiğini anlattı. Bu hain kalkışmanın, 35 savaş uçağı, 37 helikopter, 242 zırhlı araç, 3 fırkateyn ve yaklaşık 9 bin askeri personelle adeta bir ülkeye saldırı düzenler gibi planlandığını kaydeden Atalar, “Aziz milletimizin gösterdiği kahramanlık ve direniş, Türk demokrasi tarihinde darbelerle hesaplaşmanın simgesi olmuştur” dedi.

Müze Hakkında 

15 Temmuz Demokrasi Müzesi, 98 bin metrekare kapalı alanıyla Türkiye'nin en büyük dijital ve tematik müzeleri arasında yer alıyor.

Kalkışmayı engelleyen birlik ruhunun ziyaretçilere yeniden hatırlatıldığı müzede, "Türkiye'de ve dünyada darbeler", "Bir mermi tehdidi", "Karanlığa atılmak", "En uzun gece", "İz bırakanlar", "Sela", "Şehitlere saygı" ve "Demokrasi nöbetleri" adıyla yer altına yapılan 8 ayrı bölüm bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısında bulunan müzede, Türkiye ve dünyadaki darbeler yazılı ve görsel materyallerle sunuluyor. Müzenin ilk kısmında ziyaretçiler, karanlık bir koridorda ses ve ışık efektleri eşliğinde tankın altından geçerek darbe gecesini temsili olarak deneyimliyor.

"En uzun gece" salonunda 15 Temmuz'un başlangıcından bastırılmasına kadar olan süreç video projeksiyonla aktarılıyor. "Sela koridoru"ndan geçilerek ulaşılan bölümde 253 şehidin biyografisi ve fotoğrafları yer alıyor.

Yurtdışından gelen basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği müzede bulunan cam kubbeli son salonda yer alan 23 metre uzunluğundaki yapay çınar ağacı altında, demokrasi nöbetlerini temsilen 90 silikon heykel bulunuyor.
Müzede, vadi olarak adlandırılan ve Ahlat Selçuklu mezar taşlarıyla başlayan 235 metrelik yol boyunca, Türkiye'nin önemli ve büyük yatırımları rölyeflerle anlatılıyor.

Gazetecilerden Meclise Ziyaret

Müze ziyaretinin ardından gazeteciler, TBMM’ye geçerek 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Programı’na katılım sağladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hitaplarını takip eden basın mensupları, burada o gece mücadele eden gazi ve şehit yakınları ile görüşme imkanı buldular.


Zarar gören yerleri incelediler

Basın mensupları buradaki programdan sonra meclis bünyesinde darbe girişiminde zarar gören noktaları da yerinde inceleyerek ardından TBMM’nin içerisinde açılan Türkiye’nin Demokrasi Serüveni adlı sergiyi gezdiler. Uluslararası medya mensupları, 15 Temmuz’un Türkiye’nin demokrasi mücadelesindeki yeri hakkında kapsamlı bilgi edindi.

Panele katılacaklar

Gazeteciler, yarın da iletişim başkanlığı tarafından düzenlenecek "15 Temmuz Hafıza, Adalet ve Gelecek" paneline katılacak.

Programın İstanbul etabında ise Hafıza 15 Temmuz Müzesi ve İstanbul Valiliği ziyaret edilecek, çeşitli bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecek.

Programa, 81 ilin yanı sıra Macaristan, İsveç, Birleşik Krallık, ABD, Sırbistan, Güney Kore, Azerbaycan, Türkmenistan, Senegal, Etiyopya, Nijerya, Kamerun, Kırgızistan, Malezya, Kuzey Makedonya, Yunanistan, Kazakistan, Fransa, İsviçre, Almanya, Uganda, Kenya, Gürcistan, Bulgaristan, Avusturya, Burundi, Gambiya, Gana, Tanzanya, Bosna Hersek, Rusya, Özbekistan, Fas, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Katar, Moritanya, Tunus, Lübnan, Kuveyt ve KKTC'den medya mensupları katılıyor.

Yorum Yaz