Hukuk fakültelerinin 2025 ücretleri belli oldu mu? Ne kadar oldu? Yüzde kaç arttı?
Vakıf üniversiteleri 2025-2026 akademik yılı eğitim ücretlerini açıkladı. Tıp fakültelerinde ücretler 1,5 milyon liraya yaklaştı.

2025–2026 akademik yılı için açıklanan vakıf üniversitesi eğitim ücretleri, toplumun büyük bir kısmı için erişilemez hale gelmiş durumda. Tıp, hukuk ve mühendislik gibi alanlarda bazı üniversitelerde ücretler 1,5 milyon TL’ye yaklaşırken, bazı bölümlerde ise yüzde 80’e varan oranlarda yapılan artışlar, öğrencileri üniversite kapısından geri çeviriyor.
24 Saat'e konuşan Eğitim Sen Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, vakıf üniversitelerindeki zamların yalnızca eğitim ücretlerine değil, eğitim hakkına da müdahale olduğunu ifade ederek Yükseköğrenim Kurulu'nun (YÖK) “azami TÜFE oranında zam” kıstasını hatırlattı.
Zamlar yüzde 50'yi aştı
2025-2026 akademik yılı için vakıf üniversiteleri, özellikle tıp fakültelerinde ücretleri ciddi oranlarda arttırdı. Bilkent Üniversitesi’nde geçen yıl 620 bin TL olan yıllık ücret, bu yıl yüzde 53 artışla 950 bin TL’ye yükseldi. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ise tıp fakültesinde ücretleri yüzde 55 oranında artırarak 1 milyon 302 bin TL’ye çıkardı. Üniversitenin diğer lisans programlarındaki ücretler de 600 bin TL’den 930 bin TL’ye yükseldi.
Ufuk Üniversitesi’ndeki ücret artışları ise fen-edebiyat ve hukuk fakültelerinde yüzde 39, meslek yüksekokullarında ise yüzde 38 oranında oldu. Tıp ve diş hekimliği bölümlerinde ise ücretler 1,5 milyon TL’ye kadar çıktı.
Başkent Üniversitesi’nde ise tıp ve diş hekimliği fakültelerindeki eğitim ücretleri, geçen yıl 820 bin TL iken, bu yıl yüzde 80 oranında bir artışla 1 milyon 480 bin TL’ye yükseldi. Acıbadem Üniversitesi'nde de tıp fakültesi ücretleri, yüzde 50 burslu haliyle geçen yıl 750 bin TL iken, bu yıl 1 milyon 175 bin TL’ye çıkarıldı.
"Devlet üniversitelerindeki eğitim hakkını da tehdit ediyor"
Evrim Gülez, bu ücret artışlarının yalnızca ekonomik bir yük oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda kamusal ve eşit eğitim hakkını tehdit ettiğini belirtti. Güler, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Eğitim bir ayrıcalık değil, her bireyin anayasal hakkıdır. Üniversite eğitimi de dâhil olmak üzere tüm eğitim süreçleri kamu tarafından ücretsiz sağlanmalıdır. Vakıf üniversiteleri kar güden şirketler değil, kamu hizmeti sunan kurumlar olmak zorundadır.”
"Zamlar ticari mantıkla yapılıyor"
Gülez, vakıf üniversitelerindeki eğitim ücretlerinin ticari bir mantıkla belirlendiğine dikkat çekerek, birçok üniversitenin YÖK'ün “azami TÜFE oranında zam” uyarılarına rağmen bu oranı aştığını belirtti.
Gülez son olarak, “Bu saldırıya karşı öğrencilerle, ailelerle ve kamuoyuyla birlikte, herkes için ulaşılabilir, nitelikli ve parasız yükseköğretim hakkı için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Editör: Neslihan Özkan