Duyan: ihracatın önündeki engeller kaldırılmalıdır!
HUBUDER Konferansında konuşan Dicle Un sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, Un Sanayicilerinin sorunlarını dile getirdi. Irak'a yapılan ihracattın önündeki engellerin kaldırılması, ihracatçıların önünün açılmasını istedi.

Kısa Adı HUBUDER olan Türkiye Hububatçı Tedarikçiler Derneği tarafından bu yıl 10.'ncu düzenlenen "10. Uluslararası 2025 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl Konferansı"na katılım yoğun oldu.
Ankara Sherenton Oteli'nde düzenlenen ve iki gün boyunca farklı başlıklar altından sunumların yapıldığı konferansa konuşmacı olarak katılan Dicle Un Sanayicileri derneği Başkanı Veysi Duyan, sektörün sorunlarını dile getirdi.
"IRAK'LA 3 MİLYON TON İHRACATI YAKALAYABİLİRİZ"
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkan Vekili de olan İş İnsanı Veysi Duyan, Geçtiğimiz yıl 20 milyon 800 bin ton olan tahıl rekoltesinin, bu yıl 18,5 milyon ton olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Türkiye'nin Un İhracatında pazardaki liderliğini koruduğunu kaydeden Başkan Veysi Duyan, Un İhracatının % 50'sinden fazlasının Mardin'deki sektör temsilcileri tarafından gerçekleştiğinin altını çizdi.
Bölgeden yapılan ihracatın en büyük pazarlarının başında Irak'a yapılan ihracatın olduğuna işaret eden Başkan Veysi Duyan, "Irak'a yapılan Un İhracaatı her yıl üzerine katılarak devam ediyor idi. Ancak son dönemlerde yaşanan gelişmeler, söz konusu ticareti durma noktasına getirmiştir. Daha önce yapılan ihracat Halil İbrahim Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştiriliyordu. Ton başına yapılan vergi ödemesi 120 dolar idi. Son dönemlerde Irak'ın içindeki paylaşım ihtilafıtan kaynaklı olarak Kuzey Irak'tan Güney kesimine giden Un ihracatından da ikinci bir vergi daha alınmaya başladı. Sanayicilerimizin sırtına bindirilen bu ikinci vergi hem yüksek girdi maliyeti hem de ciddi bir zaman kaybına yol açıyor. Gerek ek vergiler ve gerekse de yaşatılan diğer muhtelif sıkıntılardan dolayı Irak'a yapılan ihracatımız % 60 oranında azalmasına sebep olmuştur" dedi.
Yaşanan sorunun giderilmesi için hükümetler düzeyinde eşgüdümlü bir çalışmanın gerektiğini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya aktardığını anlatan Dicle Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysiş Duyan, Sorunun çözümü için üzerinde durdukları en temel çıkış yolunun alternatif güzergâh olarak gördükleri Nusaybin Sınır Kapısı'nın yeniden ticarete açılmasıyla birlikte Irak'taki Rabia Kapısı üzerinden ticaretin sekteye uğratılmadan devam etmesi olduğunu söyledi.
Nusaybin sınır kapısının Irak'taki Rabia Kapısına 90 kilometre mesafede olduğunun altını çizen Veysi Duyan, Rabia Kapısı doğrudan Musul’a açılan bir kapıdır. Yetkililerden öncelikli olarak kısa vadede ihracatımızın devamını ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldıracak bir ara yolun bulunmasıdır. Sektör temsilcilerimizin en büyük beklentisi mevcut anlaşmazlıktan kaynaklı sorunun biran önce giderilmesidir." diye konuştu
"KALKINMA YOLU PROJESİ'Nİ ÖNEMSİYORUZ"
Başkan Veysi Duyan konuşmasının devamında; Kalkınma Yolu Projesi'nin önemine de atıfta bulunarak,
"Genelde Hububat Sektörü, özelde ise Un Sanayicileri olarak, Türkiye’nin transit buğday ticaretinde rekabet gücünü koruyabilmesi için hem maliyet eşitliğinin sağlanması hem de alternatif güzergâhların devreye alınması için Kalkınma Yolu Projesi'ni çok önemsiyoruz. Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi ve yeni ticaret kapılarının açılması ihracatın farklı kanallar üzerinden gerçekleşmesine de vesile olacaktır. "
Editör: Kadir Üründü