diorex
life

Koyuncu: Esnaf sayısı azalıyor, işsizlik göçe zorluyor

Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cemal Koyuncu, son bir yılda kentteki esnaf sayısının 800 kişi azaldığını belirtti. Koyuncu, göçün artmasındaki en büyük etkenin işsizlik ve yatırımların yetersizliği olduğunu vurgulayarak, yerel iş insanlarına memleketlerine yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

  • 23.07.2025 15:42
Koyuncu: Esnaf sayısı azalıyor, işsizlik göçe zorluyor

 2024 yılında 5 bin olan esnaf sayısının 2025 itibarıyla 4 bin 200’e düştüğünü açıklayan Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cemal Koyuncu, "İş sahası yok, esnaf iş yapamıyor, insanlar başka illere göç ediyor. Siirtli zenginler memleketlerine yatırım yapmıyor, esnaf da perişan durumda." diyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

"Esnafın hali içler acısı, işsizlik göçe zorluyor"

Esnafın uzun süredir iş yapamadığını ifade eden Koyuncu, yaşanan ekonomik daralmanın doğrudan göçü tetiklediğini belirtti. Koyuncu, "2024 yılında Siirt’te esnaf sayısı 5 bindi. Ancak şu anda bu rakam 4 bin 200’e düştü. Neden? Çünkü iş yok. Esnaf iş yapamıyor, çareyi Ankara, İstanbul, Bursa gibi büyükşehirlere göç etmekte buluyor." dedi.

"Siirtli zenginler dışarıya yatırım yapıyor, memleketini unutuyor"

Koyuncu, Siirt’in zengin potansiyeline dikkat çekerek, yerel iş insanlarına çağrıda bulundu:

"Siirt’te çok sayıda zenginimiz var. Ama yatırımını Ankara’ya, Adana’ya, İstanbul’a yapmış. Bana ne diyor, kendi memleketine yatırım yapsın. Yeter ki gelsin yatırım yapsın, ben onların çantasını taşımaya razıyım. Ama kimse dönüp memleketine bakmıyor."

"Zamlar keyfi yapılıyor, denetimsizlik esnafla vatandaşı karşı karşıya getiriyor"

Başkan Koyuncu, kentteki fiyat artışlarına da dikkat çekti. Özellikle bazı sektörlerde kontrolsüzce yapılan zamların halkı mağdur ettiğini vurgulayan Koyuncu, "Esnaf sürekli zam istiyor. Tamam, hakkınız neyse onu verelim ama bu zammın da bir ölçüsü olmalı. Diğer illerde ne kadar zam varsa sizde de o kadar olsun. Ama bakıyorsunuz kebapçı bir yerden, çaycı bir yerden kafasına göre artış yapıyor. Berber camına saç-sakal fiyatını kendi kafasına göre yazıyor. Bu yetkiyi kimden alıyorsun? Esnaf Odası’ndan mı, vergi dairesinden mi? Hayır. O zaman bu olmaz. Ne vatandaşı düşünen var ne bizi sayan." şeklinde konuştu.

"Üniversite öğrencisi ve asker çarşıya inse esnaf kazanır ama güvenlik bahanesiyle izin verilmiyor"

Esnafın canlılık kazanması için yaptığı girişimlerin de sonuçsuz kaldığını aktaran Koyuncu, özellikle hafta sonları askerlerin ve üniversite öğrencilerinin kent merkezine yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı:

"Cumartesi-Pazar günleri asker çarşıya inip alışveriş yapsın diye Jandarma Komutanlığına çıktım. Ama bana 'güvence ver' dediler. Ne güvencesi vereyim? Siirt Üniversitesi’nden öğrenciler de çarşıya inse biri tarak alır, biri tıraş olur, biri gömlek alır. Esnaf faydalanır. Ama bu da olmuyor."

"Esnafın beli büküldü, herkes ayakta kalma mücadelesi veriyor"

Artan akaryakıt fiyatları, yükselen kira bedelleri ve alım gücündeki düşüşle birlikte esnafın belinin büküldüğünü dile getiren Koyuncu, yetkililere çağrıda bulunarak, "Bu şehir küçülüyor, büyümüyor. İşimiz zor, esnaf iş yapamıyor, kan kusuyor. Biz Esnaf Odası olarak elbette esnafı korumakla yükümlüyüz. Ama esnaf da bizi tanısın, saysın. Vatandaşı da düşünelim. Esnafımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Yoksa bu gidişle şehir daha da boşalır." ifadelerini kullandı.

"Hedef 7 bin esnaf ama tablo tersine dönüyor"

Siirt’teki esnaf sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Koyuncu, "Bizler esnaf sayısının 7 bin civarına çıkmasını istiyoruz ama mevcut tablo tam tersini gösteriyor. Her geçen gün daha da azalıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

İLKHA

Yorum Yaz