tatlidede

Evcilleşmiş Beyin - Bruce Hood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evcilleşmiş Beyin kimin eseri? Evcilleşmiş Beyin kitabının yazarı kimdir? Evcilleşmiş Beyin konusu ve anafikri nedir? Evcilleşmiş Beyin kitabı ne anlatıyor? Evcilleşmiş Beyin PDF indirme linki var mı? Evcilleşmiş Beyin kitabının yazarı Bruce Hood kimdir? İşte Evcilleşmiş Beyin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 10.08.2022 19:00
Evcilleşmiş Beyin - Bruce Hood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Bruce Hood

Çevirmen: Aysun Aslan

Yayın Evi: YKY

İSBN: 9750835452

Sayfa Sayısı: 256

Evcilleşmiş Beyin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İnsan beyni, 20.000 yılı aşkın bir süredir hacminin bir tenis topu kada­rını kaybetti: Tarihöncesinde yaşamış atalarımızın beyni bizim beyni­mizden büyüktü. Bu garip bir durum, çünkü evrimin büyük bölümünde insan beyni büyümüştü. Son aşamada gerçekleşen bu küçülme, bilim, eğitim ve teknolojinin ilerlemesiyle beynin de büyüyeceği varsayımına aykırı görünüyor: Zeki yaratıkların büyük beyinli olduğu düşüncesi yan­lış olabilir.

Öte yandan, büyük beyinli hayvanların sorun çözmede daha başarılı ol­duğunu biliyoruz. Nitekim insan beyni, gövde büyüklüğüne göre olması beklenenden yedi kat daha büyüktür ve günümüzün karmaşık yaşamıy­la baş edebilme yeteneğimiz, gittikçe daha akıllılaştığımız varsayımını doğruluyor. Ama, beynimizdeki küçülme, daha büyük beynin daha fazla zekâ anlamına geldiği ve bizim tarihöncesi atalarımızdan daha akıllı olduğumuz görüşüne aykırı düşüyor.

Bu durumda, insan zekâsının gelişimiyle ilgili varsayımlarımızın çoğu temelsiz demektir. Örneğin, Taş Çağı’nda yaşamış atalarımızın bizden daha geri olmalarının gerektiği. Onlar da bizim kadar akıllı olabilirler. Çünkü, dünya konusundaki bilgimizin çoğu, kendi çabalarımızdan çok başkalarının deneyimlerinden kazanılmıştır. İnsan beyni evcilleştiği­miz için küçülmüş olabilir: “Evcilleştirme hayvanlarda küçük beyinlere yol açmakla kalmaz, aynı zamanda düşünme biçimlerini de değiştirir.”

“Çağcıl uygarlık, bir tür olarak birdenbire daha kavrayışlı hale geldi­ğimiz için ortaya çıkmadı, daha çok, evcilleşmenin bir yan ürünü olan bilgi paylaşımından miras edindiğimiz teknoloji ve bilgi birikimini ge­liştirmeyi öğrenmemiz sayesinde oluştu. Uzun çocukluk dönemi bil­giyi bir kuşaktan diğerine aktarmak için yararlıydı, ama başlangıçta evrimin bu yönde ilerlemesinin nedeni oymaktaki herkesle anlaş­mayı öğrenebilmemizi sağlamaktı. Ortak zekânın gelişimine olanak sağlayan, birlikte uyum içinde yaşamayı öğrenme dürtüsü idi, tersi değil. Bilgiyi paylaşarak illa ki daha kavrayışlı değil ama daha eği­timli olduk.”

Evcilleşmiş Beyin Alıntıları - Sözleri

  • İnsanlarca evcilleştirilen 30 civarında hayvan türünün beyinlerinin, yabanıl atalarınınkiyle karşılaştırıldığında, yaklaşık yüzde 10-15 oranında küçüldüğü görülmüştür - aynı küçülme insanlarda önceki 1000 kuşakta da gözlemlenmiştir.
  • O denli toplumsal yaratıklarız ki hepimiz sürekli başkalarının hakkımızda ne düşündüğüne kafa yorarız. Kendimizle ilgili iyi şeyler duyumsamak için en önemlisldir bu kuşkusuz. .... "Bugünlerde tanınmamak yoksul olmaktan beter"
  • 1987 yılında araştırmacılar mtDNA çözümlemesinin sonuçlarını yayımlayarak, yaklaşık 200.000 yıl önce Afrika'da yaşamış olması gereken tüm çağcıl insanların or­ tak atasına ilişkin kanıtlar sundular.27 Bu bilgi binlerce torununa aktardığı dişi mtONA'sına dayandığı için, bu varsayımsal anaya "mitokondriyal Havva" adı verildi.
  • "Zihni , diyelim ki, herhangi bir düşünce taşımayan, üzerinde hiçbir şey yazmayan beyaz bir kağıt olarak varsayalım. Bu sayfa nasıl olur da donanır? İnsanın işlek ve sınır tanımaz imgeleminin bu boş sayfayı neredeyse sonsuz çeşitlilikte bir resimle donattığı engin depo nereden geliyor? Us ve bilgiye ilişkinin tüm bu malzeme nereden geliyor? Benim buna yanıtım tek sözcükten ibarettir, DENEYİM. " JOHN LOCKE
  • ......karmaşık insan, dilin ta kendisidir.
  • 20.000 yılı aşkın süredir insan beyni yaklaşık bir tenis topu büyüklüğünde hacim kaybetti.
  • İletişim, evcilleşmemizin bir parçasıdır.
  • Uyum sağlamak yönündeki toplumsal baskı, topluluk tarafından değer verilmeyi de içerir, sonuçta başarı, önemli ölçüde aslında diğerlerinin ne düşündüğüne bağlı olarak tanımlanır.
  • Bunun en iyi örneği yaşamına iribaş benzeri bir yaratık olarak başlayan deniz fıskiyesidir. Okyanusta yapışacağı uygun bır kaya arayışıyla yüzen bu canlının hareketlerini düzenleyen yalın bır beyni, hatta “görmek“ için yine yalın bir noktası da vardır ama sonunda kayaya yapıştığında artık ev arayışı sonlanır ve beynini yitirir. Beyin işletimi pahalıdır öyleyse artık gerekmiyorsa ne diye tutasınız ki?
  • Yaptığımız şeyleri niçin yaptığımızı açıklayan en önemli güdülenimlerden biri, başkalarının hakkımızda ne düşündüğüdür.
  • Başkalarını anlamak için onları okumamız gerekir.

Evcilleşmiş Beyin İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bilim ve Teknoloji'ye ilgi duyanların dikkatle okuyacağı bir kitaptır Evcilleşmiş Beyin. Ben mesleğim icabı severek okudum ve okumak isteyen arkadaşlarıma da tavsiye ederim. İnsan beyni, 20.000 yılı aşkın bir süredir hacminin bir tenis topu kadarını kaybetti: Tarih öncesinde yaşamış atalarımızın beyni bizim beynimizden büyüktü. Bu garip bir durum, çünkü evrimin büyük bölümünde insan beyni büyümüştü. Son aşamada gerçekleşen bu küçülme, bilim, eğitim ve teknolojinin ilerlemesiyle beynin de büyüyeceği varsayımına aykırı görünüyor: Zeki yaratıkların büyük beyinli olduğu düşüncesi yanlış olabilir. Öte yandan, büyük beyinli hayvanların sorun çözmede daha başarılı olduğunu biliyoruz. Nitekim insan beyni, gövde büyüklüğüne göre olması beklenenden yedi kat daha büyüktür ve günümüzün karmaşık yaşamıyla baş edebilme yeteneğimiz, gittikçe daha akıllılaştığımız varsayımını doğruluyor. Ama beynimizdeki küçülme, daha büyük beynin daha fazla zekâ anlamına geldiği ve bizim tarih öncesi atalarımızdan daha akıllı olduğumuz görüşüne aykırı düşüyor. Bu durumda, insan zekâsının gelişimiyle ilgili varsayımlarımızın çoğu temelsiz demektir. Örneğin, Taş Çağı’nda yaşamış atalarımızın bizden daha geri olmalarının gerektiği. Onlar da bizim kadar akıllı olabilirler. Çünkü dünya konusundaki bilgimizin çoğu, kendi çabalarımızdan çok başkalarının deneyimlerinden kazanılmıştır. İnsan beyni evcilleştiğimiz için küçülmüş olabilir: “Evcilleştirme hayvanlarda küçük beyinlere yol açmakla kalmaz, aynı zamanda düşünme biçimlerini de değiştirir.” “Çağcıl uygarlık, bir tür olarak birdenbire daha kavrayışlı hale geldiğimiz için ortaya çıkmadı, daha çok, evcilleşmenin bir yan ürünü olan bilgi paylaşımından miras edindiğimiz teknoloji ve bilgi birikimini geliştirmeyi öğrenmemiz sayesinde oluştu. Uzun çocukluk dönemi bilgiyi bir kuşaktan diğerine aktarmak için yararlıydı, ama başlangıçta evrimin bu yönde ilerlemesinin nedeni oymakta ki herkesle anlaşmayı öğrene bilmemizi sağlamaktı. Ortak zekânın gelişimine olanak sağlayan, birlikte uyum içinde yaşamayı öğrenme dürtüsü idi, tersi değil. Bilgiyi paylaşarak illa ki daha kavrayışlı değil ama daha eğitimli olduk.” Şimdiden keyifli okumalar dostlar. :) Bir sonraki kitap yorumu ve değerlendirmesinde görüşmek dileğiyle. Esen kalınız! ~ A.Y. ~ (A.Y.)

İnsanoğlunun son 20.000 yılda beyninin neden bir tenis topu kadar küçüldüğünü, diğer evcil hayvanlarda ki gibi olduğu, çok geniş örnekler vererek anlatıyor. Çeviri YKY kalitesinde ve çok akıcı. Öztürkçe kelimeler okurken bana rahatsızlık verdi. Ama konuya ilgi duyanların ilginç örneklerle zevkle okuyacakları bir eser. (Tarık Dinç)

Evcilleşmiş Beyin PDF indirme linki var mı?

Bruce Hood - Evcilleşmiş Beyin kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Evcilleşmiş Beyin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bruce Hood Kimdir?

Bruce MacFarlane Hood, Kanada doğumludur. Psikoloji lisans eğitimi ardından Dundee Üniversitesi’nde hem Sanat hem de Felsefe yüksek lisansı yaptıktan sonra, 1991’de Cambridge Üniversitesi’nde çocuklarda görsel gelişim alanında doktorasını tamamlamıştır. ABD’ye taşınmasının ardından MIT ve Harvard Üniversitesi’nde dersler vermeye başlamış ve ayrıca Bristol Üniversitesi bünyesindeki Bristol Bilişsel Gelişim Merkezi’ni yönetmiştir.

Sinirbilim alanında Sloan Fellowship ve Robert L. Fantz ödüllerini almıştır ve Amerikalı psikologların çatı örgütü olan American Psychological Association’ın asil üyesidir. Çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri yanında, Benlik Yanılsaması dışında, SuperSense: Why We Believe in the Unbelievable (HarperCollins, 2009); The Domesticated Brain (Pelikan Books, 2014) kitaplarının da yazarıdır. Ayrıca Psychology (Palgrave, 2011) ve The Origins of Object Knowledge (OUP, 2009) adlı son derece popüler akademik kitapların yazarları arasındadır.

Halen Bristol Üniversitesi’nde Gelişim Psikolojisi dersleri vermektedir.

Bruce Hood Kitapları - Eserleri

  • Benlik Yanılsaması
  • Evcilleşmiş Beyin

Bruce Hood Alıntıları - Sözleri

  • Utanç duymak ve utangaç biri haline gelmek ayna benliğin anahtar bileşenleridir. Diğerlerinin ne düşündüğünü önemsemeseydik utanmazdık. (Benlik Yanılsaması)
  • Farkında olmasak bile, karar verme, aslında ilgi çekmek için birbiriyle yarışan ve sürekli çatışma halinde olan pek çok sürecin bir bileşimidir. Karar vermenin gerçekten de kendi kontrolümüzde olmaktan ne kadar uzak olduğunu değerlendiremiyoruz (Benlik Yanılsaması)
  • 20.000 yılı aşkın süredir insan beyni yaklaşık bir tenis topu büyüklüğünde hacim kaybetti. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Sırf yaşamınızı değiştirecek güce sahip olduğunuza inanmak bile onu daha katlanır hale getirir. (Benlik Yanılsaması)
  • Anılarını kaydetme yeteneği olmadığı için Clive sonsuza dek buraya ve şimdiye hapsolmuştu. (Benlik Yanılsaması)
  • Yüzlerindeki kırışıklıklardan kurtulmak için botoks iğnesi vurdurarak yüz kaslarını geçici olarak kötürümleştiren insanların, başkalarının duygusal ifadelerini iyi okuyamamalarının nedeni belki de başkalarını kopyalayamamalarıdır. (Benlik Yanılsaması)
  • ......karmaşık insan, dilin ta kendisidir. (Evcilleşmiş Beyin)
  • İletişim, evcilleşmemizin bir parçasıdır. (Evcilleşmiş Beyin)
  • "Bazen benlik yanılsamamızı çok yüzlü olarak bile tanımlarız: ev benliği, iş benliği, ebeveyn benliği, politik benlik, bağnaz benlik, duygusal benlik, cinsel benlik ve hatta saldırgan benlik. Hepsi de neredeyse farklı bireyler gibi görünür ama açıkça tek bir beden vardır." (Benlik Yanılsaması)
  • Başkalarını anlamak için onları okumamız gerekir. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Yaptığımız şeyleri niçin yaptığımızı açıklayan en önemli güdülenimlerden biri, başkalarının hakkımızda ne düşündüğüdür. (Evcilleşmiş Beyin)
  • O denli toplumsal yaratıklarız ki hepimiz sürekli başkalarının hakkımızda ne düşündüğüne kafa yorarız. Kendimizle ilgili iyi şeyler duyumsamak için en önemlisldir bu kuşkusuz. .... "Bugünlerde tanınmamak yoksul olmaktan beter" (Evcilleşmiş Beyin)
  • Uyum sağlamak yönündeki toplumsal baskı, topluluk tarafından değer verilmeyi de içerir, sonuçta başarı, önemli ölçüde aslında diğerlerinin ne düşündüğüne bağlı olarak tanımlanır. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Çocukları için en iyi olanı yapmak söz konusu olduğunda çoğu aile hiçbir şeyi riske atmaz, bu yüzden bebek beyinlerini geliştirme sektörünün sürekli büyüyeceğini tahmin ediyorum. Keşke insan beyninin teknoloji kökenli bilgiyi değil de insanlar arası iletişimden kaynaklanan çok daha karmaşık ama bir o kadar da tanıdık bilgiyi özümsemek üzere evrimleştiğini anlasalardı. (Benlik Yanılsaması)
  • "Zihni , diyelim ki, herhangi bir düşünce taşımayan, üzerinde hiçbir şey yazmayan beyaz bir kağıt olarak varsayalım. Bu sayfa nasıl olur da donanır? İnsanın işlek ve sınır tanımaz imgeleminin bu boş sayfayı neredeyse sonsuz çeşitlilikte bir resimle donattığı engin depo nereden geliyor? Us ve bilgiye ilişkinin tüm bu malzeme nereden geliyor? Benim buna yanıtım tek sözcükten ibarettir, DENEYİM. " JOHN LOCKE (Evcilleşmiş Beyin)
  • Gülmeye, bastırdığımız kaygıyı serbest bırakan bir mekanizma olarak ihtiyaç duyuyor gibiyiz. (Benlik Yanılsaması)
  • Bunun en iyi örneği yaşamına iribaş benzeri bir yaratık olarak başlayan deniz fıskiyesidir. Okyanusta yapışacağı uygun bır kaya arayışıyla yüzen bu canlının hareketlerini düzenleyen yalın bır beyni, hatta “görmek“ için yine yalın bir noktası da vardır ama sonunda kayaya yapıştığında artık ev arayışı sonlanır ve beynini yitirir. Beyin işletimi pahalıdır öyleyse artık gerekmiyorsa ne diye tutasınız ki? (Evcilleşmiş Beyin)
  • “Bilinçli zihin, benlik ya da ruh bir yandaş basındır, başkomutan değil” (Benlik Yanılsaması)
  • Öyle görünüyor ki bir kez tercihimizi yapınca kendimizi kararımızı gerekçelendirmeye adıyoruz. (Benlik Yanılsaması)
  • Benlik egemenliği yanılsamasını sürdürmek konusunda o kadar ısrarcıyız ki sırf haklı olduğumuzu kanıtlamak için siyaha beyaz demeye hazırızdır. (Benlik Yanılsaması)

Yorum Yaz