2022 Jeneratör Ruhsatı Nasıl Çıkarılır Alınır, Nereden Alınır? Jeneratör Kurulum ve Ruhsat İşlemleri
Jeneratör Ruhsatlandırma’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ nın 02.09.1988 tarih ve 19917 sayılı “Elektrik Enerjisi İmdat Grupları ve Otoprodüktör Tesisleri Ruhsat Yönetmeliği” ne göre tüm jeneratörlerin ruhsatlandırılması gerekmektedir. Peki Jeneratör Ruhsatlandırma işlemleri nasıl yapılır? Jeneratör ruhsatı nasıl çıkarılır? Jeneratör ruhsatı nasıl ve nereden alınır? Jeneratör Kurulum ve Ruhsat İşlemleri nasıl yapılır? İşte Jeneratör ruhsat ve kurulum hakkında merak edilenler....

Enerji Bakanlığı’ nın 02.09.1988 tarih ve 19917 sayılı “Elektrik Enerjisi İmdat Grupları ve Otoprodüktör Tesisleri Ruhsat Yönetmeliği” ne göre tüm jeneratörlerin ruhsatlandırılması gerekmektedir.
Aksi takdirde, ilgili Elektrik Dağıtım Şirketleri, jeneratörün kullanımına izin vermeyerek mühür altına alabileceği gibi, şebeke elektriğinin kesilmesi dahil, başka cezai müeyyidelere de başvurabilecektir.
Jeneratör Ruhsat İşlemleri
İşletmenizin bu gibi bir durum ile karşılaşmaması için halen kullanmakta olduğunuz veya işletmeye almayı düşündüğünüz jeneratörleriniz için ruhsat almanız gerekmektedir. Bu hem kanuni bir zorunluluktur hem de jeneratörün işletmenizde can ve mal kaybına yol açmaması için mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.
Bu sayede, jeneratör tesisiniz eğer mevcut bir tesis ise yeniden kontrolden geçecek ve eksiklikler varsa tamamlanacaktır. Jeneratör yeni tesis edilecekse de en uygun şekilde tüm yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde kurulacaktır.
Jeneratör Ruhsat işinizin sorunsuz, güvenli ve süratle yapılması için lütfen güvenlir firmalar ile irtibata geçiniz.
JENERATÖR RUHSATLANDIRMA?
Jeneratör Ruhsatlandırma’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ nın 02.09.1988 tarih ve 19917 sayılı “Elektrik Enerjisi İmdat Grupları ve Otoprodüktör Tesisleri Ruhsat Yönetmeliği” ne göre tüm jeneratörlerin ruhsatlandırılması gerekmektedir.
Jeneratöre Dağıtım Firmasından ruhsat almak için öncelikle proje çizilmelidir.
İki türlü jeneratör ruhsat projesi çizilebilinir. Mevcut tesisin jeneratör ruhsat projesini çizmek ya da yeni tesisin jeneratör projesini çizmek.
Mevcut sistemin jeneratör ruhsat projesi çizilirken tesis yerinde gezilip tüm incelemeler yapılıp projelendirilir. Bu incelemede jeneratör gücü alınır. Kaç jeneratör bulunduğuna bakılır. Entegre trafoların sayısı ve gücü alınır. Çıkış şalterleri projeye dahil edinilir. Mimarı üzerinde yerleri gösterilir. Bunları yaparken dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus proje çizen mühendisin profesyonel ve tecrübeli olmasıdır.
Çünkü çizilen projeye Dağıtım Firmasından onay alınır. Onay alınan projeye uygun olarak onarım yapılır ve tesis projeye uygun hale getirilir. Projeyi çizen mühendis tecrübeli değil ise çok yüksek onarım bedelleri çıkabilir. Ve onaylanmış projeyi değiştirmek çok zordur. Onarım çıkması durumunda teknik destek sunmakta ve kabul işlemlerini sizinle yapmaktadır. Tüm bu çizimler yetki belgeli Elektrik Elektronik Mühendisi tarafından yapılmalıdır.
Yeni tesisin jeneratör projesi çizilirken güç hesaplarına dikkat edilmeli ve ileri dönemler göz önünde bulundurularak jeneratör gücü ve sayısı belirlenerek çizimler yapılmalıdır. Tüm bunlar yetki belgeli Elektrik Elektronik Mühendisi tarafından yapılmalıdır.
Jeneratör Ruhsat Yönetmeliğine ulaşmak için tıklayınız...
Jeneratör Ruhsat Projeleriyle ilgili dağıtım şirketine başvurabilmek için gerekli evraklar şunlardır;
DİLEKÇE
3 TAKIM PROJE DOSYASI
2 ADET CD ORTAMINDA PROJE DOSYASI
SMM-BT BELGELERİ
DİLEKÇE SAHİBİNE AİT İMZA SİRKÜLERİ
PROJE MÜELLİFİNE AİT DİPLOMA FOTOKOPİSİ VE İMZA SİRKÜLERİ
JENERATÖR BİNASI KABİN TİPİ DEĞİLSE MİMAR VEYA İNŞAAT MÜHENDİSİNE AİT DİPLOMA FOTOKOPİSİ VE İMZA SİRKÜLERİ
VEKALETNAME
SÖZLEŞME GÜCÜNÜ BELİRTEN EVRAK VEYA ONAYLI TRAFO PROJESİNİN TEK HAT ŞEMASI İLE AG VAZİYET PLANI
YÜKÜMLÜLÜK BELGESİ
GEREKÇE RAPORU
JENERATÖR GÜCÜ HESABI
AG KISA DEVRE HESABI
AG GERİLİM DÜŞÜMÜ HESABI
AKIM KONTROLÜ HESABI
JENERATÖR BİNASI KABİN TİPİ DEĞİLSE HAVALANDIRMA HESABI
KEŞİF ÖZETİ
AG VAZİYET PLANI
KABLO KANAL DETAYLARI
AG TEK HAT ŞEMASI
MONTAJ PLANI
JENERATÖR BİNASI KABİN TİPİ DEĞİLSE MİMARİ PLANI
TOPRAKLAMA PLANI VE HESABI
JENERATÖR BİNASI KABİN TİPİ DEĞİLSE AYDINLATMA VE ACİL AYDINLATMA PLANI VE HESABI
YANGINDAN KORUNMA SİSTEMİ PLANI
JENERATÖR KATALOĞU
GENEL TEKNİK ŞARTNAME
JENERATÖR TEKNİK ŞARTNAMESİ
Jeneratör Ruhsat Yönetmeliğine ulaşmak için tıklayınız...
Jeneratör Çalışma Senaryosu
4 adet trafodan gelen şebeke frekans ve gerilimi kabul edilebilir değerler dışında ise veya yoksa şebeke şalteri açar, hangi trafo ise onun 1125 kVA (Standby) jeneratörü start alır ve kendi yükünü besler. Her jeneratör senkronizasyon cihazları vasıtasıyla birbiri ve ilgili oldukları trafolar ile senkron çalıştıkları ve eş yaşlı çalışmaktadır.
4 adet 1125 kVA (Standby) jeneratörlerin herhanginden arıza bilgisi alındığında hangi jeneratörden geliyorsa arıza durumu o jeneratör stop eder şalterleri açık konuma getirilir. Çünkü tüm sistemin Scada sistemi sayesinde izlenebildiği belirlenmiştir.
Otomasyon sistemiyle 10 sn kadar bir süre beklenir eğer hala şebeke tarafında enerji yoksa yedekli olarak kullanılacak olan güçteki jeneratöre start verilir. Tüm enerji akışının ortak bara vasıtasıyla gerçekleştiği ancak farklı faz açısı ve değerlerine sahip olan Trafoların ortak barada karşılaşmamaları için kuplaj şalterleri sayesinde bir birlerinden ayrıldıkları belirlenmiştir.
Boşta 5 sn çalıştıktan sonra bağlantı (kuplaj) şalterleri vasıtasıyla yüklerin tamamı voltaj, frekans kontrolü yapıldıktan sonra her jeneratör kendi yükünü besler jeneratörlerin şalteri kapatır. Jeneratörlerin birbiri ile senkron olması durumunda kuplaj şalterlerinin kapandığı belirlenmiştir.
Farklı faz açısı ve değeri olan enerji kaynaklarının karşılaşmaması için gerekli tedbirler alınmıştır. Şebekenin kabul edilir sınırlara gelmesi ile kontrol süresi sonunda şebeke şalteri kapatır ve jeneratörler şalterini açar. Kesintisiz olarak yük aktarımı jeneratörden şebekeye sağlanır.
Haberli kesinti fonksiyonu ile önceden şebeke kesilecek bilgisi olması durumunda (TEDAŞ-kesinti bilgisi) yüklerin beslemesini kesintisiz jeneratöre aktarımı sağlanmaktadır.
Jeneratör Ruhsat Yönetmeliğine ulaşmak için tıklayınız...
Editör: Muhammed Furkan Güneş