matesis
dedas

Günbat: Beklenen yağmur verimi artırabilir

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, bölgede zamanında gerçekleşmeyen yağmurun tarımı olumsuz etkilediğini dile getirdi. Günbat, Nisan ayında beklenen yağışın henüz gerçekleşmemesiyle birlikte tarım alanlarında verim düşüşü endişesinin arttığını ifade etti.
  • 30.04.2024 15:52
Günbat: Beklenen yağmur verimi artırabilir

Kasım ve Aralık aylarında az miktarda yağmur ve kar yağışıyla geçen kış mevsiminin, neredeyse bahar havasında geçtiğini aktaran Günbat, Şubat ve Mart aylarında yağan yağmurun olumlu etkilerinden bahsetti. Günbat, ancak Nisan ayında düşmesi beklenen yağmurun henüz gerçekleşmemesi, tarım alanlarında başakların dolmaması ve verimliliğin azalması riskini doğuruyor diye ekledi.

Günbat, Nisan ayında yağacak yağmurun tarım verimini artırması gerektiğini vurgulayarak, bu durumun hububat ve diğer tarım ürünlerinin başaklarının dolmasına ve kaliteli bir hasata olanak sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, yağışın ağaç ve ekinler üzerinde biriken sahra çölü tozlarını temizleyeceğini, bunun da tarımsal ürünlerin kalitesini artıracağını belirtti.

Şubat ve Mart aylarında yağan yağmurun tarım ve hayvancılık için olumlu etkileri olduğunu dile getiren Günbat, buğdayın boyunun güzel olmasına rağmen, başakların dolması ve verimliliğin artması için Nisan ayında yağmurun yağmasını beklediklerini söyledi.

 "Siirt'te yağış beklenen zamanda gelmedi"

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat

Günbat, "Siirt'te Kasım ve Aralık aylarında çok fazla yağmur ve kar yağmadı, kışı neredeyse bahar gibi geçirdik. Şubat Mart aylarında yağmur iyi yağdı ama bu bölgede hep vurguladığımız bir şey var: Nisan yağmuruna çok ihtiyaç var. Henüz Nisan ayında istenilen yağmur düşmedi. Şubat ve Mart'ta yağan yağmur, meralar, tarım alanları ve hayvancılık için olumlu oldu. Hububatın boy atarak ot için yetişmesini sağladı. Şu anda içinde bulunduğumuz tarlada buğdayın boyu oldukça güzel ama başakların yeterince dolması ve verimliliğin artması için Nisan yağmurunun yağmasını bekliyoruz. Nisan'da yağmur yağarsa verim yüzde 30 artar, ama yağmazsa verim yüzde 15 düşer. Kalite de düşer." şeklinde konuştu.

15 Mayıs'a kadar yağışın önemine vurgu yapan Günbat, hububatın ot olarak fazla büyümeyebileceğini ancak yağmurun verim ve kaliteyi artırabileceğini belirti.

"Yağışlar hububatın boyunu etkilemeyebilir, ancak verim ve kalitede artış sağlayabilir"

Günbat, 15 Mayıs'a kadar yağmurun yağmasının önemli olduğunu belirterek, "Hububat ot olarak fazla büyümeyebilir, ama verim ve kalite olarak bir artış yaşanır. Tabii yağmurun yağması da bir nevi Allah'ın elinde; onun takdirine bırakıyoruz. İnşallah yağmur yağar. Bildiğiniz gibi, geçenlerde Türkiye'nin birçok bölgesine sahra çöllerinden toz taşınımı gerçekleşti. Şu anda bu tozun, bütün ağaç ve ekinlerin yağacak yağmurla temizlenmesi gerekiyor. Siirt, fıstıkçılık alanında oldukça gelişmiş bir şehir ve ağaçların çiçek açma döneminde, bu tozdan kurtulmak için bir yağmurun yağması şart." dedi.

İLKHA

Yorum Yaz