matesis
dedas

Sultan Kösen'e Bir Dokun, Bin İşit

Dünyanın en uzun boylu adamı olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren 2 metre 51 santim boyundaki Mardinli Sultan Kösen, dünyada gördüğü ilgiyi Türkiye'de görememenin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, "Çok berbat bir evde yaşıyoruz."
  • 24.03.2012 11:18
Sultan Kösen'e Bir Dokun, Bin İşit

Dünyanın en uzun boylu adamı olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren 2 metre 51 santim boyundaki Mardinli Sultan Kösen, dünyada gördüğü ilgiyi Türkiye'de görememenin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, "Çok berbat bir evde yaşıyoruz. Mardin'deki sivil toplum kuruluşları ve Mardin'deki iş adamları ve herkesten bana yardım elini uzatmasını bekliyorum" dedi. 

Mardin'in Derik ilçesine bağlı Dede köyünde yaşayan 5 çocuklu Kösen ailesinin ikinci oğlu olarak dünyaya gelen ve dünyanın en uzun boylu adamı olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren 29 yaşındaki Sultan Kösen artık uzamıyor. Büyüme hormonunun üretimini denetim altına alma ve sürekli büyümesini önleme potansiyeli taşıyan yeni bir ilaç verilen Kösen'in boyu en son 2 metre 51 santim olarak ölçüldü. Aldığı ilaçlar sonucunda boyunun uzamasının durduğunu belirten Kösen, "Sağlık durumum şu an iyi ama daha önce çok sağlık sorunları çektim, çok zorluklar atlattım. Ben 9 yaşındayken hastalandım, hayatımda hep kısıtlamalar oldu. Her şeyden hasret, mahrum kalmıştım. Boyum ha bire uzuyordu, ameliyat oldum olmadı. 2-3 sefer oldum olmadı, en son Virginia Üniversitesi'ne, Amerika'ya gittim doktora. Oradaki terapi sayesinde boyumun uzaması durdu. Şu an aldığım ilaçlarla boyumun uzaması durduruldu. Allah'ıma çok şükür şu an 2 buçuk metre boyundayım, boyum bu kadar yeter. Boyum en son 2 metre 45 santimdi. İlacı kullandıktan sonra durdu" dedi. 

"TÜRKİYE'DE GÖREMEDİĞİM İLGİYİ YURT DIŞINDA GÖRÜYORUM" 

Bu yıl evlenip mutlu bir yuva kurmak istediğini anlatan Sultan Kösen, "Yurt dışında çok ilgi görüyorum. Türkiye'de göremediğim ilgiyi yurt dışında görüyorum. En büyük arzum evlenip bir yuva kurmak. İnşallah bu da Allah'ın izniyle olur. Adaylar vardı, ama iki gönül bir olmayınca olmuyor. Teklif vardı, ben elektrik almayınca olmuyor. İllaki bir insan isteyerek, severek ve birbirinden elektrik alırsa evlilik olur. Türkiye'de çok az, ama Avrupa'dan daha çok teklif var. Avrupa'dan düşünüyorum ama dediğim gibi elektrik almam lazım" diye konuştu. 

Kösen, 3 yıl boyunca Türkiye'yi tüm dünyada gururla ve en iyi şekilde temsil ettiğine inandığını, ancak dünyada gördüğü ilgiyi Türkiye'de görememenin üzüntüsünü yaşadığını ifade ederek şunları söyledi: 

"Odalarımız çok küçük, bir banyomuz yok, mutfağımız yok. Şimdi hepsini gösteririm size, çok berbat bir evde yaşıyoruz. Ama duyurmak istiyorum. Mardin'deki sivil toplum kuruluşları ve Mardin'deki iş adamları ve herkesten bana yardım elini uzatmasını bekliyorum şu anda burada. Gerçekten dünyanın en uzun adamıyım, Guinnes Rekorlar Kitabı'nda üç senedir yer alabilen bir Türküm. Bundan dolayı devletin, hükümetin bana hiçbir desteği olmadı. Burada küçük bir köyde her gün kayboluyorum, eriyorum, şimdiye kadar ne bir yuva kurdum, ne bir kız arkadaşım oldu. Ne evlenebildim ne bir işim oldu. Ne bir mesleğim oldu, bir arabam bile yok, gerçekten çok muhtaç bir durumdayım. Buradan herkese sesleniyorum. Bir ara Başbakanımızla görüştüm bana söz verdi ama bir daha görüşmedik, o da sözde kaldı. Bilmiyorum artık devletin bana bir yardım eli uzatması lazım, bir dünya rekortmeni olarak, bir dünya şampiyonu olarak bir maddi yönden katkısı olması lazım. Bir Milli Takım unvanı verilmesi lazımdı bana, ne yazık ki devletten yana hiçbir şey alamadım." 

YARDIMLAR AVRUPA'DAN GELİYOR 

Ayakkabı ve giysileri özel yaptırıldığı için maliyetinin yüksek olduğunu kaydeden Kösen, genelde yardımların Avrupa'dan geldiğini ifade etti. Kösen, "Bir ayakkabım nerden bakarsan bin beş yüz lira. Elbiselerim ve her şeyimin bana özel olması lazım. Bundan dolayı da bazen benim maddi durumum yetmiyor. Allah razı olsun iki senedir Almanya'dan bir işadamı bana iki üç tane ayakkabı yaptı gönderdi. Onun dışında ayakkabım yok. Genelde yardımlar Avrupa'dan geliyor. O da bir kanal, ajans ya da bir televizyon 

oradan çıkıyor. Haber çekmek için gidiyorum oraya, orada bin beş yüz lira gibi bir para alıyorum. O da çok düşük, masraflarımı karşılamıyor. Devlet bana üç ayda bir sakat maaşı veriyor, o da 500-600 lira. Geçen sene Erzurum'da kış olimpiyatları yapıldı. Türkiye takımı sondan dördüncü oldu. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, adam başı 35 bin lira para ödülü verdi. Bir iki hafta sonra Ertuğrul Günay'la tesadüfen karşılaştım ben. Kültür Bakanına 'Bana da bir ödül veya başka bir şey vermeniz lazım. Ben dünyanın en uzun adamıyım, dünya şampiyonluğu 3 senedir bende dedim', bana 'Tamam' dedi ama ne yazık ki ilgilenen olmadı." 

Yorum Yaz