diorex
life

Unat: 112 Çalışanlarının Sesi Olmaya Devam Edeceğiz!

Büro memur sen Mardin şube başkanı Ümit unat 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının sorunları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

  • 23.07.2025 13:59
Unat: 112 Çalışanlarının Sesi Olmaya Devam Edeceğiz!

Büro Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Ümit Unat, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Unat, 112 çalışanlarının sessizce çalan bir telefon sesiyle başlayan günlerinde, yüzlerce acıyı, korkuyu ve panik anını ilk karşılayan isimler olduğunu vurguladı. Ancak, bu hayati görevi üstlenen çalışanların kendi sorunlarının görmezden gelindiğini belirtti.

Unat, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Herkesin imdadına koşan sistemin ilk halkasında onlar var. Ama ya onların imdadına kim koşacak?"

112 Çalışanlarının Temel Sorunları

Ümit Unat, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının karşılaştığı temel sorunları şu şekilde sıraladı:

  • Aynı masa, aynı görev ve aynı nöbet düzenine rağmen farklı kadrolarda çalışıyorlar. Çoğu taşeron statüsünde ya da farklı kurumlardan görevlendirme ile görev yapıyor.
  • Kadro denkliği bulunmuyor, eşit işe eşit unvan ve yükselme imkânı sağlanmıyor.
  • Tayin hakkı olmadığı için personel, ailesinden uzak ve uzun süreli görev yapmak zorunda kalıyor.
  • 24 saatlik vardiyalarda dahi sıcak yemek verilmediği iller mevcut.
  • İl nüfusu ve çağrı yoğunluğu artmasına rağmen kadro planlaması sabit kalıyor, bu da büyük illerde personel yetersizliği nedeniyle iş yükünü artırıyor.
  • Kadın personel, doğum sonrası analık izninden döndüğünde zorunlu olarak gündüz vardiyasına alınabiliyor, ancak bu durum herkesin ihtiyacına uygun olmuyor.
  • Psikolojik yıpranma, mobbing ve yoğun stres gibi sorunlar yaygın. Psikososyal destek mekanizmaları ise sınırlı.

Talepler Net: Çözüm Bekleniyor

Büro Memur-Sen olarak 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının haklı taleplerini her platformda dile getirmeye devam edeceklerini belirten Unat, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

  1. 112 çağrı karşılayıcıları kadroya geçirilmeli ve unvan denkliği sağlanmalı.
  2. Personelin mesleğinde yükselme ve görevde ilerleme imkânı tanınmalı.
  3. Tayin hakkı getirilerek aile bütünlüğü korunmalı.
  4. Yemek hakkı, tüm vardiyaları kapsayacak şekilde düzenlenmeli.
  5. İl nüfusu ve çağrı yoğunluğuna göre kadro planlaması yapılmalı.
  6. Kadın personelin analık izni sonrası, talebi halinde vardiyalı sisteme dönüş hakkı verilmeli.
  7. Çalışma saatleri insani sınırlara çekilmeli ve fazla mesailer düzenli ödenmeli.
  8. Göreve özel yıpranma payı ve teşvik sistemi uygulanmalı.

“Onların Sesi Olmaya Devam Edeceğiz”

Unat, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Unutmayalım, 'İmdat!' diye başlayan her çağrı, onların sesiyle cevaba dönüşüyor. Ama bu hayati görevi yapanlar hâlâ kendi seslerini duyuramıyor. Büro Memur-Sen olarak 112 çağrı çalışanlarının sesi olmaya, haklı taleplerini her platformda dile getirmeye devam edeceğiz."

112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının yaşadığı sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunan Unat, bu kritik görevi üstlenen çalışanların hak ettikleri şartlara kavuşması gerektiğini vurguladı.

Editör: Erkan Akın

Yorum Yaz