tatlidede
tatlidede

İnternete bağımlı mıyız?

Diğer tüm bağımlılıklarda olduğu gibi internet ve teknoloji bağımlılığında da tedavi olmanın ilk şartı bir probleminiz olduğunu kabul etmeniz ve yardım istemenizdir.
İnternete bağımlı mıyız?

İnternetin temel ortaya çıkış amacı bilgiye kolay, ucuz, hızlı, güvenli ulaşmak ve iletişimi kolaylaştırmak olmasına rağmen internetin tahmin edilenden de hızlı yaygınlaşması aşırı kullanıma ve yeni bir bağımlılık türü olarak nitelenebilecek internet bağımlılığına yol açmaya başlamıştır. İnternet bağımlılığını genel olarak internetin aşırı kullanılması isteğinin önüne geçilememesi, internete bağlı olmadan geçirilen zamanın önemini yitirmesi, yoksun kalındığında aşırı sinirlilik hali ve saldırganlık olması ve kişinin iş, sosyal ve ailevi hayatının giderek bozulması olarak tanımlayabiliriz. İnternet bağımlılığının yetişkinlerden çok çocuk ve ergenlerde yoğun olarak görülmesi aileleri çoğu zaman çaresiz bırakan bir durum haline gelmiştir. Özellikle çocuklarda internet ve oyun bağımlılığı derğerlendirildiğinde 6-15 yaşları arasındaki çocukların %79 unun interneti yalnızca oyun amaçlı kullandığı tespit edilmiştir. İnternet bağımlılığıyla ilgili yapılan araştırmalar bu hastalığın diğer psikolojik hastalıklar ile birlikte görülebileceğini ortaya koymaktadır. İnternet bağımlılarının % 50’sinde başka bir psikiyatrik bozukluk daha görülmektedir bunların başında ise anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluklar ve depresyon vardır.

İnternet bağımlılığına işaret eden bulgular ise şu şekildedir:

  • İnternet ile ilgili yoğun zihinsel meşguliyet,
  • Doyum sağlamak için internet başında geçirilen sürenin giderek artması,
  • İnternet kullanımını kontrol altına almak için tekrarlayan başarısız çabalar
  • İnternete ulaşamadığında veya internet kullanımını durdurduğunda yorgun, depresif veya gergin hissetmek,
  • İnternet başında planladığından daha fazla zaman geçirmek,
  • Önemli bir ilişkiyi, mesleki, eğitimsel veya kariyeri ilgilendiren durumu riske atacak derecede internete zaman ayırmak,
  • İnternet kullanımı hakkında aile üyelerine, çevresine veya terapistine yalan söylemek,
  • Gündelik problemlerden veya istenmeyen duygudurumdan kaçmak için internette zaman geçirmek.

Bireyin sadece kendi ruhsal gücü ya da iradesiyle bu durumla başa çıkma çabası yorucu, sıklıkla da başarısızlıkla sonuçlanır. Tedavi arayışı ve başvurusunun mutlaka gerektiği bilinmelidir. Bunun haricinde de teknoloji bağımlılığı olan veya teknoloji bağımlılığı olduğundan şüphe duyan kişiler bu durumdan kurtulmak için bazı hayat tarzı değişiklikleri yapabilir. Bunun için şunlar önerilebilir:

  • Teknoloji kullanımını tam zıt saatlere kaydırın: Örneğin uyanır uyanmaz internete giriyorsanız kahvaltıdan sonrayı bekleme kuralı getirin, Hafta içi düzenli olarak internet oyunu oynayan bir öğrencinin oyun saatlerini hafta sonuna kaydırın.
  • Teknoloji kullanımıyla ilgili hedefler belirleyin: Öncelikli olarak eski kullanım yarıya düşürülüp bunu da haftanın günlerine uygun bir şekilde paylaştırmak başlangıç için yoksunluktan korunmada etkili bir yöntem olabilir.
  • Dış durdurucular kullanın: Zaman düzenlemesiyle beraber hedeflenen internet kullanımının bitişini hatırlatan alarm gibi bir uyarıcı veya yapılması zorunlu bir iş, dış durdurucu olarak kullanılabilir.
  • Kişisel defter oluşturun: hep yapmak isteyip yapmaya vakit bulamadığınızı düşündüğünüz faaliyetleri teker teker yazıp sırayla yapmaya başlayın.
  • Spor yapın: Spor yapmak vücutta biriken enerjiyi sağlıklı boşaltabilmek anlamında yapılabilecek en uygun faaliyetlerden biridir.
  • Hedefler koyun:Teknolojiden uzak kalmayla alakalı düzenli olarak uyulacak hedefler koyup sırasıyla faaliyete geçirin.

Diğer tüm bağımlılıklarda olduğu gibi internet ve teknoloji bağımlılığında da tedavi olmanın ilk şartı bir probleminiz olduğunu kabul etmeniz ve yardım istemenizdir.

Yorum Yaz