diorex
Dedas

Atatürk'ün Aşkı Latife - Fatih Bayhan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk'ün Aşkı Latife kimin eseri? Atatürk'ün Aşkı Latife kitabının yazarı kimdir? Atatürk'ün Aşkı Latife konusu ve anafikri nedir? Atatürk'ün Aşkı Latife kitabı ne anlatıyor? Atatürk'ün Aşkı Latife PDF indirme linki var mı? Atatürk'ün Aşkı Latife kitabının yazarı Fatih Bayhan kimdir? İşte Atatürk'ün Aşkı Latife kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 31.05.2022 23:00
Atatürk'ün Aşkı Latife - Fatih Bayhan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Fatih Bayhan

Yayın Evi: Paradoks Yayınları

İSBN: 9786055304034

Sayfa Sayısı: 360

Atatürk'ün Aşkı Latife Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İlk karşılaşma anı mor salkımlı köşkün merdivenlerinde oluyor...

Mustafa Kemal yukarı basamakta, aşağıda ise Latife...

İlk o an...

İşte ilk bakışlar...

Yangının ilk tutuşma vaktidir bu...

Latife'nin, yüreğindeki şaşkınlık, heyecan, şükranla karışık bu duygu selini bastırması mümkün değil. 

Kendisine uzanmış eli görünce, 'öpeyim' diye sarılıyor Latife...

Ama izin yok...

'Küçük Hanım ben el öptürmem, hanımların eli öpülür' diyor Mustafa Kemal... 

Sessizlik sarıyor ruhları ve koyu bir derinlik esir alıyor ikisini de...

Birkaç saniye sonra çözülüyor dilleri...

Latife durmadan teşekkür ediyor...

Sonra o aşkın izlerini görüyor Mustafa Kemal ve madalyona takılıyor gözleri...

Boynundaki madalyonda kendi resmini taşıdığını görüyor şaşkınlıkla...

(Tanıtım Bülteninden)

Atatürk'ün Aşkı Latife Alıntıları - Sözleri

  • Ben kimseyi zorla Millî Meclise davet etmedim. Herkes kararında hürdür, bunlara başkaları da katılabilirler. Ben bu mukaddes davaya inanmış bir insan sıfatıyla, buradan bir yere gitmemeye karar verdim. Hatta hepiniz gidebilirsiniz. Asker Mustafâ Kemal, mavzerini eline alır, fişeklerini göğsüne dizer, bir eline de bayrağı alır, bu şekilde Elmadağı’na çıkar, orada tek kurşunum kalana kadar vatanı müdafaa ederim. Kurşunlarım bitince bu âciz vücudumu bayrağıma sarar, düşman kurşunlarıyla yaralanır, temiz kanımı, mukaddes bayrağıma içire içire tek başıma can veririm. Ben buna ant içtim.”
  • Mustafâ Kemal, “Şu kitabı getirin bir bakalım” dedi. Tercümesi hemen sofrada yapıldı. Paşa, içkisi ile ilgili söylenenleri hiç umursamadı. “Az bile söylenmiş. Bu kitabı ithal edin, millet görsün sefamızı. Eksiği varsa biz tamamlayalım. Padişahlar gizli gizli yapardı, biz açık açık yapıyoruz,” dedi.
  • Nihayet 23 Nisan 1920’de Cuma günü ilk Meclis büyük bir umutla, dualar, kurbanlar kesilerek kurulur.
  • Osmanlı geleneğinde evin hanımı eşine asla ismiyle hitap etmezdi. Eşi kim olursa olsun, Paşa, bey, asker, nefer, köylü... Kimseye eşi tarafından “ismiyle” hitap edildiği görülmezdi. Çünkü bir kadının eşine ismiyle hitap etmesi “çirkin” addolunurdu. Bir beyefendi de eşinden bahsederken sadece ismini kullanmaz, hanım, hanımefendi veya sultan ifadelerini de kullanabilirdi.
  • “Bayrak bir milletin onurudur, namusudur. Bir işgal komutanı bunu çiğneyerek bir hata yaptı diye bize de aynı hatayı yapmak düşmez. Lütfen bayrağı kaldırınız. İşgal komutanına vermek için hazır tutunuz,”
  • Arkadaşlar,” dedi Gazi, “hazır olun yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz!”
  • “Bana çok çektirdiler Paşam. İngilizler yetmiyormuş gibi bir de bizimkilerle uğraştım,”
  • Ekonomik kalkınmayı milli bir kalkınmaya dönüştürmemiz gerekir. Ama ortada milli denilecek bir sanayimiz yok. Baksana kullandığımız silahlar, mermiler ya Alman, ya Amerika malı. Makine desen hiçbir şey yok. Anadolu her alanda bitik durumda. Halk cahil, çiftçi perişan, bu azınlıklar savaş döneminde bize ihanet ettiler ama Osmanlı’nın en zenginleri arasında bunlar vardı. Halkımız ya savaştaydı yahut uzak cephelerde. Ya bunlar? Ticarede uğraşıp voleyi vurdular, hepsi birer tüccar.
  • Oysa Mustafâ Kemal, kaç gece cephede konaklamış, yastık yerine kuru kütüklere sırtını yaslayarak gecelemişti.

Atatürk'ün Aşkı Latife İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Benim Güzel Latife’ciğime...: Öncelikle kitaba yönelme sebebimle başlamak istiyorum. Geçmiş yıllarda Latife Hanım’ın hatıratının zorla yasaklandığı, sandıklara kapatılıp saklandığı, Atatürk aleyhine yazılar olduğu söylenip duruyordu. Kitabın Ön sözünde Latife Hanım’ın yeğeni Mehmet Sadık Öke’nin kalemi var. Bu beni cezbeden şey olmuştu. Yakın bir elden Latife Hanım hakkında ne düşünüldüğünü öğrenmek istiyordum. Atatürk karşıtı insanların, bu hatıratların içerisinde Atatürk’ü yerin dibine sokacak şeylerin olduğunu söylemesi ve yıllardır konunun başka yerlere çekilmesinin artık bir çözüme kavuşması gerekiyordu. Hatıratların Latife Hanım’ın Atatürk’e olan ilgisi ve aşkı üzerine olduğu, Latife Hanım ve vasilerinin özel hayatını ilgilendirdiği için devlet tarafından değil, vasiler tarafından yasaklanmasının istenildiğini öğrendim. Kısa bir araştırmayla da mahkeme kararırın bu yönde verildiğini öğrendim. Bu açıklama sanıyorum ki Atatürk’ü kötülemek isteyenler için yeterli olmuştur. Ve umarım havada uçan sözler yerine, onları bir nebze olsun tarihin en şeffaf ve belgelerle objektif kimliğe bürünmüş kitaplarından biri olan Nutuk’u okumaya yöneltir. Kitap öncelikle Atatürk ve Latife’nin boşanmadan önce geçirilen son geceyi anlatarak başlıyor. Sonrasında en başa dönerek kronolojik sıraya göre devam ediyor. Hem Uşşakizade ailesini hem Latife Hanım’ı hem de Atatürk’ün evliliğini yakından tanımak için güzel bir kitap. Ara ara Latife’nin yazdığı mektuplardan, dergilere verilen söyleşilerden kesitler okumak da sizleri o yıllara götürüyor. -SPOİLER İÇERİR- Tabi ki tartışılacak çok konu var. Fikriye Hanım’ın intihar ettiğini düşünürken bu kitapta yaverler tarafından vurulduğunu öğrendim. Diğer bir şaşırtan nokta ise İzmir’de Atatürk’e yapılan bir suikastte Latife’nin Atatürk’ün önüne geçerek yaralanması. Beni daha çok araştırmaya iteceğine eminim. Okuyarak kalın... (Berat Aras)

Spoi içerir Latife hanım kültürlü, kendini geliştirmiş, ve düşüncelerini çekinmeden söyleyebilen bir kadın. Atatürk'ün ülkede yaptıklarıyla ona hayran kalmış bi gazetede onun resmini görüp alıp kolyesine koymuş ve bi gün bu adamla evleneceğim demiş bir kadın. Bu hayali bir gün gerçekleşiyor ama evliliği uzun sürmüyor. Latife hanım Atatürk'ün annesinin vasiyeti üzerine Atatürk'ü içkiden vazgeçirmek için uğraşıyor ama bu konuda bi takım tartışmalar çıkıyor ikili arasında. Bunun dışında mutlu bir çiftler aslında.Atatürk Latife hanımdan ayrıldıktan sonra yalnızlığından yakınıyor. Bende bu kitabı okuyunca keşke ayrılmasalarmış dedim.Latife hanımı başka kaynaklarda da değerlendirmek istiyorum. Biraz latife hanım taraflı bir kitap gibi geldi bana (Lizzy Bennet)

Atatürk'ün Aşkı Latife PDF indirme linki var mı?

Fatih Bayhan - Atatürk'ün Aşkı Latife kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Atatürk'ün Aşkı Latife PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Fatih Bayhan Kimdir?

1975 Adana doğumlu. İlkokul ve Liseyi Adana’da okudu. A.Ü. Kamu Yönetimi ve Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde okudu. Gazeteciliğe 1994’te İstanbul’da Muhabir olarak Başladı. Daha sonra Adana’da sırasıyla Yeni Ufuk Gazetesi, Zirve Gazetesi, Ekspres Gazetesi, Bölge Gazetesi ve  kuruculuğunu yaptığı Yeni Gün Gazetesi’nde Yazar ve Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Nokta Dergisi Adana Temsilciliği ve Kanal 7 Çukurova Haber Müdürlüğü yaptı. Aktüel, Siyaset, Tarih-Araştırma ve Deneme türlerinde yazılar yazan Fatih Bayhan’ın çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış ikibin makalesi bulunuyor. ÇUSAM Kurucuları arasında görev alan Yazar, Genç Gazeteciler Platformu Genel Koordinatörlüğünü yürütmektedir. www.habertakvimi.com Ulusal Haber Portalı’nın Genel Yayın Yönetmenliğini sürdürmektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nda; Danışman, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Müşavir olarak görev aldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce;

- Vakıf (1997),

- Çukurova’da Vakıf Medeniyeti(1998),

- Türk-İslam Medeniyeti’nde Vakıflarımız(1998),

- Ramazanoğlu Vakfı ve Vakfiyeleri(1998)

adlı Araştırma-İnceleme dalında Yayınlanmış 4 kitabı bulunan Yazar’ın,

- Altınşehir Adana(1997),

- Deprem Güncesi(1999),

- Adana Markası(2001),

- Kıbrıs Gerçeği(2003),

- Satyagraha(2006)

- Recep Tayyip Erdoğan’ın Liderlik Şifreleri (2007)

- Kayseri’den Çankaya Köşküne Abdullah Gül (2007)

adlarıyla 11 kitabı yayınlanmıştır.

Yazar, 2003 Yılında yayınlanan “Kıbrıs Gerçeği” adlı eseriyle İnceleme-Araştırma Dalında “Cüneyt Canver Yılın Gazetecisi Ödülü” nü almıştır.

Fatih Bayhan Kitapları - Eserleri

  • Atatürk'ün Aşkı Latife
  • Teyzem Latife
  • Latife Hanım'ın Kağıtları Açılan Sanduka
  • Fikriye Hanım
  • Zübeyde Hanım
  • Tarihi Değiştiren Suikastler
  • Dip Dalga Davutoğlu
  • Hür Yaşadım Hür Yaşarım
  • Recep Tayyip Erdoğan'ın Liderlik Şifreleri
  • İslam’ın Rusya’daki Ayak İzi: Sultan Galiyev
  • Denktaş O Plana Neden Karşıydı?
  • Kayseri'den Çankaya Köşkü'ne Abdullah Gül
  • Mehmet Akif'in İdeal Nesli: Asım
  • Yeni Olaylar Işığında Kıbrıs Gerçeği
  • Eski Türkiye Siyasi Tarihi
  • Tarihe Düşülen Notlar
  • Tarihe Düşülen Notlar

Fatih Bayhan Alıntıları - Sözleri

  • Darüleytam balkan ve 1.Dünya Savaşlarında kimsesiz kalan çocukları barındırmak ve meslek edindirmek amacıyla kurulan müesseselerin adıdır.Muesseselerin amacı,1.Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi terk eden İngiliz, Fransız ve italyanlar'ın boşalttıkları yurt ve mekteplerdeki sahipsiz kalan çocukları himaye altına almaktı. (Zübeyde Hanım)
  • Arkadaşlar,” dedi Gazi, “hazır olun yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz!” (Atatürk'ün Aşkı Latife)
  • Sevgimiz saygımız daim ama okurken acayip sıkıldım. Mustafa Kemal'in üvey abisi Süreyya yüzbaşı olduğunu okudum farklı zamanlarda tekrar tekrar aynı şeyleri okumak baydı..Üzgünüm.. (Zübeyde Hanım)
  • Derin bir aşk... Başlarken gurbet,yaşarken vuslat,ayrılıkta hasret var. (Latife Hanım'ın Kağıtları Açılan Sanduka)
  • Ceditçilik İsmail Gaspıralı ile başlamış, Galiyev gibi Kazan Türklerinden olan Yusuf Akçura ile devam etmiştir. Yusuf Akçura ile de yolları kesişen Sultan Galiyev, Ceditçilik Hareketi'nden büyük oranda etkilenmiş, bu fikri Bolşevizme entegre ederek davasını sürdürmüştür. (İslam’ın Rusya’daki Ayak İzi: Sultan Galiyev)
  • Utanmalardan hangi utanmayı seçeyim, kullanım süresi dolmasına rağmen tedavülden kaldırılamayan bu 'dil' karşısında? (Denktaş O Plana Neden Karşıydı?)
  • ...en acı durağı Mustafa Kemal'in 19 Mayıs'tan bir gün önceki duygulu gecesidir. Annesinin hayır duasını alarak yola çıkar.Öpüştükçe ağlaşırlar, sarılırlar.Zübeyde Hanım iki kızı 6 yetimi ile kalır Şişli'de... Evleri baskın yer aranmak ister bir yandan vuslat, bir yandan suçlanan bir evladı vardır. (Zübeyde Hanım)
  • Zeynep Fikriye Hanım Onun adı nedense "ümitsiz aşık" olarak bilinir."Yitirilmiş bir yaşam öyküsü". Elinizde tuttuğunuz yaşam öyküsü,onun asla elinde tutamadığı yaşamını konu alıyor. (Fikriye Hanım)
  • Mustafa Kemal'in ud ve piyano çalan Fikriye Hanım' dan özellikle dinlediği bir şarkı var."Söyle Tabip var mı derd-i aşka tıbbın çaresi" Oldukça anlamlı bir şarkı değil mi?Sizce... (Fikriye Hanım)
  • Sultan Galiyev, devrimin diğer ülkelerde yayılmasını arzu ediyor, en çok da Türkiye'nin sosyalist olmasını istiyordu. (İslam’ın Rusya’daki Ayak İzi: Sultan Galiyev)
  • Bu zavallı adam gerek yazılarında, gerekse nutuklarında Marks - Engels nazariyelerine İslâm Birliği umdelerini de karıştırıyor. Peygamberin yeşil sancağı ile Marks'ın kızıl bayrağının yan yana dikilebileceğini anlatıyor... (İslam’ın Rusya’daki Ayak İzi: Sultan Galiyev)
  • Evet İzmir Yunan işgalinden kurtulacaktı ama sevdiği adamın kalbi başka bir kadın tarafından işgali edilecekti. (Fikriye Hanım)
  • "Atatürk keşke onunla(Fikriye ile)evlenseydi.Belki daha mutlu olurdu.(Sabiha Gökçen) (Fikriye Hanım)
  • gül olmadan bülbül öter mi tohumsuz tarladan çiçek biter mi ne yapsam,ne etsem acım diner mi söyle tabip var mı derdim çaresi güllerim kurudu bülbüller ötmez çorak olmuş tarlam çiçek bitmez böyle yaşlandıkça acım hiç dinmez söyle tabip var mı derdim çaresi atarım kadehi içemem artık yalnız bırakın beni birazcık artık geçen yıllarım döner mi artık söyle tabip var mı derdim çaresi karanlık sokak kör kaldırımlar kör saçını tarar dilsiz sayıklar eşim dostum neden beni ayıplar söyle tabip var mı derdim çaresi (Fikriye Hanım)
  • Âkif, hafız-ı Kur'andır. (Hür Yaşadım Hür Yaşarım)
  • "Hayatta beni iki kadın sevdi;biri mevkim için,diğeri insan olarak"M.K (Fikriye Hanım)
  • Necidir ve ne zannediyor kendini aşk? Nedir rengini insandan alan hayatın anlamı? (Denktaş O Plana Neden Karşıydı?)
  • Latife teyzem her zaman şunu söylerdi “Ben iki kere öldüm. Biri 1925’de, biri 1938’de.” (Teyzem Latife)
  • Fahrettin Altay’ın anlattığına göre günlerce odasından çıkmamış Paşa. “Kanadı kırık bülbüle döndüm, bağrı yanık bülbüle döndüm “şarkısını üç gün boyunca ağlayarak gramofondan dinlemiş. (Teyzem Latife)
  • Adnan Menderes'i Hergün anarız Türk Milleti bütünüyle yanarız Senide Hâin'ler yerler korkarız Türkiye Aydınlık görmesin diye.! #ErdoğanTürkiyedir (Recep Tayyip Erdoğan'ın Liderlik Şifreleri)

Yorum Yaz