tatlidede

Ateşi Çalmak 5 - Galina Serebryakova Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ateşi Çalmak 5 kimin eseri? Ateşi Çalmak 5 kitabının yazarı kimdir? Ateşi Çalmak 5 konusu ve anafikri nedir? Ateşi Çalmak 5 kitabı ne anlatıyor? Ateşi Çalmak 5 PDF indirme linki var mı? Ateşi Çalmak 5 kitabının yazarı Galina Serebryakova kimdir? İşte Ateşi Çalmak 5 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 14.05.2022 09:00
Ateşi Çalmak 5 - Galina Serebryakova Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Galina Serebryakova

Çevirmen: Ali Rıza Dırık

Yayın Evi: Evrensel Basım Yayın

İSBN: 9789756525685

Sayfa Sayısı: 383

Ateşi Çalmak 5 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Galina Serebryakova (1905 Kiev-1980 Moskova) Profesyonel devrimci bir ailede dünyaya geldi. 1917-23 yılları arasındaki İç Savaş'ta ön saflarda çarpıştı. Savaştan sonra Moskova Üniversitesi İşçi ve Köylü Fakültesi'nde öğrenim gördü. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İngiltere, İtalya ve İsveç'e giderek uzun araştırmalarda bulundu ve çalışmaları için materyal topladı. Eserleri, büyük ölçüde bu araştırma ve gözlemlerin ürünüdür. İlk eseri Fransız Devriminde Kadınlar'dan başlayarak tarihsel konulara yöneldi. Yazarın, tarihsel olayları edebi bir tarzda işleme çabası, Kari Marx'ın hayatını tarihsel gerçekliğe sadık kalarak ve edebi düzeyi yüksek bir tarzda anlattığı destansı nehir romanı Ateşi Çalmak ile doruk noktasına vardı.

(Arka Kapak)

Ateşi Çalmak 5 Alıntıları - Sözleri

  • ...Soğu­muş bir lavın altında bile bir volkan kaynar.”
  • Zor anlar­da düşüncesine ihanet eden, aşkına sadık olmayan bir insanın ne değeri vardır?
  • ...Ah, sözcüklerden oluşan bir ne­hirde yüzerken gerçekleri anlamak ne kadar da zor! Aşkta, gün­lük yaşamda, politikada, her yerde hep benzer sözler.”
  • Geçmişi değil, bugünü ve geleceği ya­şıyor...
  • Evlilik, dolap satın almaya benzemez, telafisi olmayan bir şeydir.”
  • (…) ama Engels yarı uyur halde bile düşünmeyi sürdürüyordu. Goethe’nin sözlerini hatırlıyordu: Zenginliğinizi yitirmekle fazla bir şey yitirmezsiniz, Şerefinizi yitirmekle çok şeyi yitirirsiniz, Cesaretinizi yitirmekle ise her şeyi yitirirsiniz, Engels tüm yaşamı boyunca cesur olmuştu ve ölümü de öyle karşıladı.
  • Kitaplar, müzik, doğa... dü­şüncelerinin ve düşlerinin ateşinde yanmasını engelliyordu.
  • Mücadele, henüz bilinmeyen enerji kaynaklarını ortaya çıka­rır. Bazen insan, başarılarının pek çoğunu düşmanlarına borçlu­dur.
  • ...galiba beyninizde du­varlar var.
  • "Gü­ven damla damla birikir ama bir çığ gibi yıkılır gider.”
  • ...Engels yarı uyur halde bile dü­şünmeyi sürdürüyordu. Goethe’nin sözlerini hatırlıyordu: Zenginliğinizi yitirmekle fazla bir şey yitirmezsiniz, Şerefinizi yitirmekle çok şeyi yitirirsiniz, Cesaretinizi yitirmekle ise her şeyi yitirirsiniz...
  • Zenginlik ve iktidar, en sıradan insanları bile, diğerlerinin gözünde önemli bir yere yükseltebilir. Bu özel­likler, şık bir elbise gibi, bazen çirkinlikleri kapatır.
  • Günümüzde, insanları kendi arşın­larıyla ölçen sayısız snop çıktı ortaya.
  • “Bir kadının edebiyattaki yolu her zaman engebelidir. Bin yıllarca süren eşitsizliğin doğurduğu önyargıyı kırması gerekiyor, erkekte ise acımasız, güçlü bir rakibi görüyor. Daha 18. yüzyılın sonunda, Büyük Fransız Devrimi sırasında, bir bakan karısı olan anı yazarı Madame Roland meslek seçimi üzerinde düşünürken şu acı sonuca varmıştı: “Eğer bir kadının yapıtları kötüyse onu acımasızca alaya alıyorlar, eğer iyiyse, başkalarına mal ediyorlar.”
  • “Başkalarını kendi acılarımızla rahatsız etmek ve usandır­mak, egoistlik olur,” diye düşünüyordu Tussy.(Marx'ın en küçük kızı.)

Ateşi Çalmak 5 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Merhaba kitap dostları,iyi akşamlar diliyorum.Bu akşam sizlere Ateşi Çalmak serisinin beşinci ve son kitabından bahsetmek istiyorum. Marx'ın ölümünden sonra bayrağı devralan Engels'in çabalarına tanık oluyoruz bu ciltte.Ateşi Çalmak harika bir biyografik nehir roman örneğidir Frederic Engels...Karl Marx'ın sadık dostu,tam bir askeri deha,gününü değil geleceğini de gören bir insan.Karl Marx'tan sonraki hikayesi için okumalısınız.Çünkü ikinci keman dostunun arkasından kapital 2 ve 3 için ömrünü harcıyor ve inanılmaz bir şekilde yaptıklarının yanı sıra bütün çevresine de yetiyor.. Serinin geneline bakacak olursak okunması gerekli, keyifli, bir o kadar da zorlayıcı kitaplar serisi.Nereden bakarsanız bir yüzyılın önemli bir kısmına hakim olunmasını sağladığı göz önüne alınırsa, isimler, olaylar, akış eğer dikkatli okunmazsa zorlayabiliyor insanı ve ilerleyiş aksayabiliyor; fakat aynı zamanda son derece de akıcı olma özelliğini sağlayabilen bir seri.Böylesine kapsamlı ve edebi değeri son derece yüksek bir esere hayat veren yazara hayranlık duymamak da elde değil. Emekçiler onları bilimsel esaslara dayalı eylem programıyla birleştirecek bir partiye gereksinim duyuyorlardı. Devrimci işçi partisinin olmaması hızla gelişen olayların sonucunu etkiliyordu.Bu eşsiz eseri mutlaka okuyun okutturun. (Dark Reader)

Karl Marx'ın lisenin son yıllarından başlayarak, Engels'in 1895'te 75 yaşında vefatına kadar geçen yaklaşık 65 yıllık dönemin özellikle Avrupa'daki siyasal, ekonomik, toplumsal dönüşüm ve değişimlerin detaylı olarak anlatıldığı 5 kitaplık biyografik bir nehir romanın son kitabı. Bilimsel sosyalizmin kurucu teorisyeni Karl Marx ve ömrünün çok büyük bölümünü kendini "İkinci Keman" ve arkadaşı Karl Marx'ı "Birinci Keman" olarak nitelendiren ve Marx'ın teori çalışmalarını yapabilmesi uğruna maddi ve manevi anlamda kendini ona adayan Engels'in; çok yönlü mücadele tarihin epik bir anlatısı. Sürgünler, yoksunluklar, ilticalar, acılara karşı zorlu bir mücadele ile birlikte sınıf kavramı üzerinden insanlığın tarihini diyalektik bir kuram ile açıklama çabası ve sonuçlarının ekonomik ve düşünsel sistemlere derin etkilerinin aşikarlığı belli bir yaşamın hikayesi. Bu son kitapta Engels arkadaşı Marx'ın 65 yaşında 1883'te ölümünden sonra yarım kalan Kapital'in kalan son iki cildini Marx'ın el yazmalarından tamamlama çabası, İngiltere, Almanya, Fransa özelinde Sosyal Demokrat ve İşçi partilerinin nüvelerinin oluşması ile birlikte sosyalizmin daha geniş ölçekte yaygınlaştırılması, anlaşılması, bilinçlendirme faaliyetlerine hız verilmesi çalışmaları anlatılıyor. Karl Marx ve Engels okumaları yapmayı düşünenlerin bu biyografik romanı önce okumalarını tavsiye ederim. Eserlerinin yazılış süreçlerini ve sebeplerini öğrenmeleri, okumaları kolaylaştırabilir. İyi okumalar. (ercanscgn.)

Nehir roman bitti sonunda… Ateşi Çalmak, Galina Serebryakova’nın Karl Marx ve Friedrich Engels’in hayatını anlattığı 5 ciltlik romanı. Son cilt Friedrich Engels’in Karl Marx’tan sonraki hayatını konu alıyor. Engels, Marx’ın ölümünden sonra Kapital’in ikinci ve üçüncü cildi ile diğer eserlerini yayımlamıştır. Avrupa’da ve Rusya’da Sosyalizmin yayılması konusunda önemli çalışmalar yapmıştır. Özellikle de Marx’ın kızlarına sahip çıkmıştır ve mirasını onlara bırakmıştır.. Benim için çok önemli bir okuma ve eserdi.. (Hüsamettin Çalışkan)

Ateşi Çalmak 5 PDF indirme linki var mı?

Galina Serebryakova - Ateşi Çalmak 5 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ateşi Çalmak 5 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Galina Serebryakova Kimdir?

Profesyonel devrimci bir ailede dünyaya geldi. 1917-23 yılları arasındaki İç Savaş’ta ön saflarda çarpıştı. Savaştan sonra Moskova Üniversitesi İşçi ve Köylü Fakültesi’nde öğrenim gördü. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İngiltere, İtalya ve İsveç’e giderek uzun araştırmalarda bulundu ve yapacağı çalışmalar için materyal topladı. Eserleri, büyük ölçüde bu araştırma ve gözlemlerin ürünüdür. İlk eseri Fransız Devriminde Kadınlar’dan başlayarak tarihsel konulara yöneldi. Yazarın, tarihsel olayları edebi bir tarzda işleme çabası, Karl Marx’ın hayatını tarihsel gerçeklğe sadık kalarak ve edebi düzeyi yüksek bir tarzda anlattığı destansı nehir romanı Ateşi Çalmak ile doruk noktasına vardı.

Galina Serebryakova Kitapları - Eserleri

  • Ateşi Çalmak 1
  • Ateşi Çalmak 2
  • Ateşi Çalmak 3
  • Ateşi Çalmak 4
  • Ateşi Çalmak 5
  • Fransız Devriminde Kadınlar

Galina Serebryakova Alıntıları - Sözleri

  • "Emekçileri seviyorum, ne demek? Siz onları lahanayı, jambonu sever gibi çok mu seviyorsunuz, az mı? Neden bize sevgiyi yorumluyorsunuz? Lütfen, bırakın bu duygulu ifadeleri! Kendinizi, karınızı,çocuklarınızı sevin, tüm bunlar çok güzel, fakat işçilerin sizden ve sizin gibilerden talep ettiği nedir? Yalnızca gerekli olanı, belki de daha azını. Onların emeği sayesinde zenginleşirken, en azından onları kendi merhametinizden kurtarın." (Ateşi Çalmak 4)
  • Mahkemeler, bir toplumsal düzenin en gerçekçi aynalarıdır. (Ateşi Çalmak 4)
  • "Burjuvazi bizi kullandı. Kendi çıkarları için bize devrim yaptırdı. Ama buraya kadar! Şimdi biz kendi devrimimizi yapacağız!" (Ateşi Çalmak 1)
  • ''..'Kapital'in ilk cildi insanlarda büyük hayretler uyandırmış, okuyanı adeta fethederek kendi yolunu açmıştı. Bir devir başlatan, bir çığır açan tüm kitapların, yazgıları karmaşık ve alışılmadıktır. Yakılsalar, yok edilseler bile onlar küllerinden yeniden doğmuşlar ve yüzyıllar sonra kendi zafer yürüyüşlerini gerçekleştirmişlerdir. Bunları yazanlar afaroz edildiler, haksız yere yerildiler, ancak bu kitaplar insanları mutlu ederek ve onların ruhunu zenginleştirerek yazarlarını yeniden dirilttiler ve yeni bir yaşama başladılar. Görmezden gelindiler ve suskunlukla yok edilmeye çalışıldılar. Ama onlar bir fırtına gibi daha da güçlü bir şekilde tüm yeryüzüne yayıldılar, her eve girdiler. Dahice düşünceler ve duyguların ifadesi olan bu kitaplar hiç değişmeksizin er ya da geç gereksinim duyanlara ulaştı ve insanların mutluluğu ve iyiliği için hizmet ettiler. Hiç kimse 'Kapital'i zafere giden yoldan alıkoyamazdı, çünkü dahice olan, ölümsüzdür.'' (Ateşi Çalmak 4)
  • “Toplum içerisindeki konumumuz, biz ayırdına varmadan çok önce belirlenir.” (Ateşi Çalmak 1)
  • "Tek yaşamsal doğrunun sadece bir avuç insanın değil bütün insanların mutluluğu olduğu tartışılmaz gerçeğini ne zaman ve nasıl anlayacaklar? (Ateşi Çalmak 2)
  • Maddi hayatın üretim tarzı genel olarak toplumsal, siyasal ve entelektüel hayat sürecini koşullandırır. İnsanların varlıklarını belirleyen, bilinçleri değildir; tam tersine bilinçlerini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır. (Ateşi Çalmak 3)
  • Aydın bir kız, şeytanın yılana dönüşmesi ve cehennem azabı gibi hikayelere kolay kolay inanmazdı.. (Fransız Devriminde Kadınlar)
  • "Kitapta da yazdığı gibi, ne verdiğin değil, nasıl verdiğin önemlidir. Bay Lasalle'nin sağ eli, sol elinin ne yaptığını çok iyi biliyor." (Ateşi Çalmak 2)
  • İradesi bazen bir yelken gibi kabarıyor, bazen de bir balon gibi sönüyordu. (Ateşi Çalmak 2)
  • (…) ama Engels yarı uyur halde bile düşünmeyi sürdürüyordu. Goethe’nin sözlerini hatırlıyordu: Zenginliğinizi yitirmekle fazla bir şey yitirmezsiniz, Şerefinizi yitirmekle çok şeyi yitirirsiniz, Cesaretinizi yitirmekle ise her şeyi yitirirsiniz, Engels tüm yaşamı boyunca cesur olmuştu ve ölümü de öyle karşıladı. (Ateşi Çalmak 5)
  • Değerli dostum, sen cehaletin ayrıcalıklı sınıfın elinde ustaca kullandığı bir silah olduğunu göz ardı ediyorsun. Prometheus için, ateşi tanrılardan çalıp insanlığa vermek o kadar da kolay olmamış. (Ateşi Çalmak 2)
  • Ölüm, bireysellikleri ortadan kaldırıyor. (Ateşi Çalmak 3)
  • Yıllar geçtikçe biriken deney ve düşüncelerin özel bir güzelliği var. Bu da bir tür sermaye. (Ateşi Çalmak 3)
  • "Erkekler, kaderimizi belirleyen sanatımızı elimizden almasın istiyoruz. Yiyeceğimizi kazanmak için iğnemizi ipliğimizi bırakın bize." (Fransız Devriminde Kadınlar)
  • Kitaplar, müzik, doğa... dü­şüncelerinin ve düşlerinin ateşinde yanmasını engelliyordu. (Ateşi Çalmak 5)
  • "Her devrim, eski toplumu yıktığı için sosyal; eski rejimi devirdiği için politik bir devrimdir," diye yazdı Marx. (Ateşi Çalmak 2)
  • Kadınların yüzleri adeta sayısız kozmetik ürünün reklam panosuydu... (Ateşi Çalmak 3)
  • "O büyük bir teorisyen" diye düşündü Bakunin; Marx'ın yüzünü gözünün önüne getirerek. (Ateşi Çalmak 2)
  • Yeniden Plutarkhos'u okuyor, Voltaire ve Rousseau'dan alıntılar yapıyor, hizmetçilere kendisine 'yurttaş' diye seslenmelerini emrediyordu. (Fransız Devriminde Kadınlar)

Yorum Yaz