Balkan Acısı - Yılmaz Gürbüz Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Balkan Acısı kimin eseri? Balkan Acısı kitabının yazarı kimdir? Balkan Acısı konusu ve anafikri nedir? Balkan Acısı kitabı ne anlatıyor? Balkan Acısı PDF indirme linki var mı? Balkan Acısı kitabının yazarı Yılmaz Gürbüz kimdir? İşte Balkan Acısı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Yılmaz Gürbüz
Yayın Evi: Ötüken Neşriyat
İSBN: 9789754377767
Sayfa Sayısı: 388
Balkan Acısı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Balkanlar, büyük imparatorluğumuzun destanlaştırdığı coğrafyasından bir parçadır. Evlâdı fatihan uzun asırlar bu topraklarda çeşitli kavimlerle iç içe huzurla yaşadı ve onları adalet içinde huzurlu yaşattı. Gün dönümümüz başladıktan, yani Nemçe nazlı Budinimizi aldıktan, biz Tuna üstüne hasret türküleri söylemeye başladıktan sonra Balkanlar da kanlı kazana döndü. Bereketli topraklar kan kusmaya başladı; insanlar durmamasıyla birbirini boğazlıyorlardı. Bu huzurlu topraklarda böylesi vahşet nasıl yeşerdi? Hangi düşman eller Balkanları kundakladı? İmparatorluğumuzu yöneten güçlü ellere ne olmuştu? Roman, tarihî hüküm olarak bugün bile tam kesinliğe kavuşmamış olan bu konuları işlemektedir. Olaylar Küçük Balkanlarda, bugünkü Yunanistan’ın, Yugoslavya ile sınır kuzey bölgelerinde geçmektedir. Balkan Acısı, Balkanlardaki Türk varlığının yok edilişinin, bizim acımızın romanıdır; bu acıyı duyan bir kalemden okuyacaksınız.
Balkan Acısı Alıntıları - Sözleri
- Balkanlar, beş asırdır Türk'ün elinde hamur olmuş; kanla, terle yoğurulmuştu.
- Kımız kısrak sütünden yapılır. Şarap gibi sarhoş edici, karın şişirici değil, besleyicidir... Biz adını biliriz.. Anadolu'ya, Urumeli'ne ulaşamadı, Asya dağlarında kaldı.
- "Bil illeti sonra kıl müdavata tasaddi". Şairin "illet" dediği Türk'ün ruh kökünden uzaklaşma hastalığıdır. Aslımıza dönelim. Asrımız bir milletler, milliyetçilikler asrı...
- "Milliyet olmayan yerde şahsiyet, şahsiyet olmayan yerde insanlık yoktur." Peyami Safa
- Acı insana hayatta kalma gücü verir.
- Gönül ne kahve ister ne kahvehane, Gönül dost ister kahve bahane.
- Uyku her şeyi unutturur; acıyı da. Ayrılığı da. Hatta hastalığı da.
- Türk milleti Kur'an'la da hadîs'le de tebcil edilmiştir. Allah'ın ordusu olan Türk'ü İslâmsız, İslâmı Türksüz düşünemeyiz...
- "Ey Türk genci! Aç gözünü azıcık. Etrafına bir dikkat et, gördüğün hayal değil, hakikattir pek açık. Pusu kurmuş herkes sana, bak, bugün." Ömer Seyfettin
- Aynı mefhumu farklı dillerde ifade eden bu insanların gönüllerindeki istek ve emeller de başka başkaydı.
Balkan Acısı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bilgilendirici bir Balkan Turu: Balkan Acısı , Yılmaz Gürbüz tarafından kaleme alınmış ilk basımı 2010'da gerçekleştirilen roman türünde bir eser . Yazar Balkan Türklerinin yaşadığı acı olayları ,yapılan işkenceleri ,dönen dolapları , Rum , Bulgar , Yahudi üçlüsü tarafından gerçekleştirilen zalimlikleri dönemin tarihi ,siyasi ,kültürel ve toplumsal yapısını da dahil ederek gözler önüne seriyor . Roman tekniği bakımından kusurlu bir eser . Kurguda yer yer boşluklar göze çarpıyor . Anlatı konusunda da bir olgunluk yok maalesef. Üslup bakımından da acemilikler söz konusu . Fakat gerek konu gerek yazarın konuya hakim olması gerekse bilgilendirici bir yapıda olması eseri değerli kılıyor . Yazarın Balkan coğrafyası ve tarihi hakkında ansiklopedik bir bilgi havuzuna sahip olması bazı kusurları görmezden gelmemize değer diye düşünüyorum . Sonuçta yazar yeteneği ve bunu ifade etme şansı herkeste yok maalesef . Yanlış anlaşılmasın Yılmaz Gürbüz bence günümüzde yazar diye geçinen çoğu yazarı cebinden çıkarır. Benim beklentim tam olarak karşılanmasa da eserin okunmaya değer olarak düşünüyorum .Zaten eserin Yunus Nadi roman ödülünü alması da bunu kanıtlar nitelikte . Özellikle Balkan Türklerini ve geçmişlerini merak edenler için iyi bir kitap önerisi olduğunu düşünüyorum ,hepinize keyifli okumalar diliyorum... Nüfus Mübadelesi sonucu göç eden Balkan Türkleri ardından söylenen Ağıt ... "Rumeli'de yeşil dağlar, Ne güzeldi , şimdi bağlar . Yüreğimi acı dağlar , Ölü gibi , sanki sağlar . Tuna çağlar , Meriç çağlar , Balkan ağlar , Vardar ağlar ." yazar/i9006 kitap/kitap--58934 (↘MD↙)
Osmanlı'nın Yıkılışında Balkanların Çektiği Acı.: Askerlik Yaptığım Dönemlerde Okumuş Olduğum Ve Kitabı daha rahat okuyabilmem için Nöbetlerin gündüz saatlerine Denk Gelmesi İçin Çaba Sarf edip okuduğum ve çok Duygulandıgım bir romandır Olaylara Çok Geniş Çerçeveden bakılmış olup tarihi Bütün Çıplaklığıyla önümüze sermiş bir eserdir Beğenerek okudum Şiddetle Tavsiye ederim . (kadir demir)
Balkan Acısı: yazar çok zekice olayları bağdaştırmış ama bu kitap yavaş ara ara kitap okuyan insanlar için değil kesinlikle çünkü birden farklı olaylar anlatıp sonra bunları birleştirmiş ama sık sık kitap okuyan insanlar için bal tadında ayrıca Yunanlar , Ermeniler ve İngilizler hakkında tekrar düşünmemizi sağlayıp Balkanın eski Türklerine hayranlık kazandırıyor (Hilal Byr)
Balkan Acısı PDF indirme linki var mı?
Yılmaz Gürbüz - Balkan Acısı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Balkan Acısı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Yılmaz Gürbüz Kimdir?
1937 yılında İncesu-Kayseri'de doğdu. İstanbul Ü. Hukuk F., İktisat F., Gazetecilik E., Çapa E.E. okullarından belge aldı. İstanbul, Kaynarca, Akhisar, Kayseri ve Burdur'da öğretmenlik, Londra'da gazetecilik yaptı. 1974 yılında C. Savcılığına atandı, 1994-1997 yılları arasında da Çivril'de görev aldı. Halen İzmir'de Avukatlık yapmaktadır.
Myriokephalon Çalıştayları'na katılmış, ilçedeki tarih tetkik heyeti ile bir çok defa, savaşın olduğu Çivril-Kufi boğaz ve deresinde incelemeler yapmıştır. Savaşın Kufi-Glaukos dar boğazında yapıldığına dair makaleler yazan ve ilmî belirlemeler yapan profesörlerin görüşlerine uygun olarak Kılıç Aslan ve Çivril Savaşı Romanını yazmıştır.
Yılmaz Gürbüz Kitapları - Eserleri
- Mustafa Kemal'in Romanı 1
- Mustafa Kemal'in Romanı 2
- Balkan Acısı
- Mustafa Kemal'in Romanı 3
- Orkun Bilgesi
- Mustafa Kemal'in Romanı 4
- Mustafa Kemal'in Romanı 5
- Ankaralı Gelin
- Erciyes Tutkusu
- Ahh Rumeli
- Kılıçaslan ve Çivril Savaşı
- Çanakkale Yanarken
- Mübadiller
- Selahaddin Eyyübi
- Mehlika
- Zirveye Tırmanış
- Selanik'ten İzmir'e
- Çöküş ve Diriliş
Yılmaz Gürbüz Alıntıları - Sözleri
- Selanik Beyaz Kule günlerinden beri sırdaşı olan arkadaşı gülü, kadehini Paşa’ya uzattı: -Şerefine Kemal, erkek olduğunu, bir kadına ihtiyacın bulunduğunu unutma. Kadehini ince dudaklarına götürüp dipledikten sonra Paşa, “Salih, Hazreti Salih, konuşmanı düzelt. Kadına değil sevgiye ihtiyacım var.” (Mustafa Kemal'in Romanı 3)
- insanın yalnızlığını bilmemesi zayıflığıdır. Yalnız olduğu için aranır ve aşka koşar. Aşk yalan içinde yalandır. Kendini aldatmadır. Çünkü aşk bilgiye rehavete sokar. Bilgi akıldır. Akıl uyanırsa aşkı boğar... (Erciyes Tutkusu)
- Acı insana hayatta kalma gücü verir. (Balkan Acısı)
- Kayseri Lisesinin nura koşan gençleri Güzel Anadolu'ya güneşler taşıyacak Bu mefkûre oldukça azmimizin rehberi Cehalet boğulacak ilm ü fen yaşayacak Güçlüyüz kuvvetliyiz ,imanlıyız hepimiz Yaşasın genç Türkiye, yaşasın mektebimiz Asrımızda yenilik namına her ne varsa Biz ona varacağız bir hamlede bir hızda Hangi bir mâni bizi bu yolda karşılarsa And içtik yıkacağız millî irfanımızla Güçlüyüz kuvvetliyiz, imanlıyız hepimiz Yaşasın genç Türkiye, yaşasın mektebimiz. (Ankaralı Gelin)
- "Ne olur beni anla, damla damla tükeniyorum Seni başkalarının mısralarında okurum diye çok korkuyorum..." (Mehlika)
- "Ey Türk genci! Aç gözünü azıcık. Etrafına bir dikkat et, gördüğün hayal değil, hakikattir pek açık. Pusu kurmuş herkes sana, bak, bugün." Ömer Seyfettin (Balkan Acısı)
- Rüya ahlak ve yasa dinlemez... Her şeyi orda görür. Yaşadığını, hiç yaşamayıp hayal ettiğini veya korktuğu şeyleri görür. (Ankaralı Gelin)
- "Masalarımız burada biterken gökten üç elma düştü.Biri yazanın,biri okuyanın,biri de dinleyenin başına.." (Zirveye Tırmanış)
- Kalktı sigarasını yaktı. Bir yabancıya içimizdeki hainlerden söz edip; bir Paşa'nın, bir Vali'nin, bir Belediye Başkanı'nın Selanik'i sattığını anlatamazdı. (Mustafa Kemal'in Romanı 3)
- Her yerde insan aynıdır. İyi de var kötü de. Akıllı da var, akılsız da. Kıskanç da var olgun davranan da. Us, bu insanları yönetmeyi öğretir Bilge Tigin oğlum. (Orkun Bilgesi)
- - Çocuklar, kalbinizin çiçekleri her yerde açar. Ama bu sevgi vatan aşkı olursa makam da, sevgili de koşarak gelir, sizi bulur. (Mustafa Kemal'in Romanı 2)
- Türk milletinin köklü kaderi yakın zamanda değişecek ve Türk milleti, ebediyyen Mustafa Kemal'le gülecekti. (Mustafa Kemal'in Romanı 1)
- Fakat Zübeyde hanım doğmadan büyük bir ümit ve sevgi ile bağlandığı yavrusunun milletinin kaderini değiştireceğinden,Ali Rızâ Efendi ile kwndisini bahtiyar kılacak bu çocuğun çöken devletin istikbaline ışık olacağından habersizdi. (Mustafa Kemal'in Romanı 1)
- Biz sadece Türk Milleti için değil bütün ezilen ve esir milletler için örnek bir savaş veriyoruz. İngiltere'nin korkusu budur. (Mustafa Kemal'in Romanı 3)
- Aynı mefhumu farklı dillerde ifade eden bu insanların gönüllerindeki istek ve emeller de başka başkaydı. (Balkan Acısı)
- Her büyük başın bir derdi var. (Ankaralı Gelin)
- Üç kız kardeş dehşet ve korku içinde birbirine sarılırken, anneleri Suçiğ Hatun titreyen dudakları ile elli yıl öncesine dalıyordu. Yedi yaşındaydı. Başlarında kamçılı bir Çin subayının sürüklemesinde tutsaklığa götürülü-yorlardı. Yalın ayaklarına yakıcı kum ve keskin çakıllar batıyordu. Atlıyken atsız, boyluyken boysuz, ıslı iken ıssız, alp iken yablak olarak günlerce aç, çıplak yürütülmüşlerdi. Sonra köle olarak pirinç tarlalarında çalıştırılmışlar, bir çok tutsak Türk bataklıklarda sıtmadan ölmüştü. Ama bu defa geçtikleri bozkır, çöl onları umuda, yeşil Ötüken'e götürüyordu. (Orkun Bilgesi)
- Ağaç dalları arasında süzülerek toprağa ulaşıyor;topraktaki çiçeklere,onlara son selamını iletiyoruz zirveye ulaşmak için çabalıyoruz. (Zirveye Tırmanış)
- Fayton; Hacı KIlıç, Sahabiye, Hunat Camii ve medreselerinin önünden geçerken hiç konuşmadan bu tarihi eserleri seyreden Martha nihayet konuştu; - Erciyesin dinlendirişi kadar bu eserler de güzel. (Erciyes Tutkusu)
- Her Türk üzerine düşen vazifeyi yaparsa, şimdi hasta gibi görünen, türlü tehlikelerle çalkalanan vatanın kurtulmaması mümkün değildi. (Mustafa Kemal'in Romanı 1)