Bilişsel Davranışçı Terapi - M. Hakan Türkçapar Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Bilişsel Davranışçı Terapi kimin eseri? Bilişsel Davranışçı Terapi kitabının yazarı kimdir? Bilişsel Davranışçı Terapi konusu ve anafikri nedir? Bilişsel Davranışçı Terapi kitabı ne anlatıyor? Bilişsel Davranışçı Terapi PDF indirme linki var mı? Bilişsel Davranışçı Terapi kitabının yazarı M. Hakan Türkçapar kimdir? İşte Bilişsel Davranışçı Terapi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: M. Hakan Türkçapar
Yayın Evi: Epsilon Yayınevi
İSBN: 9786051734538
Sayfa Sayısı: 416
Bilişsel Davranışçı Terapi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bilişsel Terapi, yalnızca başvuranların güncel sorunlarını çözmez, aynı zamanda bütün yaşamları boyunca sorunlarını çözebilecekleri özel birtakım beceriler de öğretir. Unutmayın ki; “Olayları olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz”.
“Bilişsel terapi alanında yazılan bu kitapta hem BDT’nin tanıtılması, hem de BDT’nin uygulanabilir alanlarının akıcı ve anlaşılır bir dille aktarılmış olması Türkiye’deki bilişsel terapi alanı adına bir kazanç niteliğindedir. Bunun yanında tüm ruh sağlığı alanında çalışanlara ve hastalara yol gösterici niteliğinde olan bu kitabı bizlere kazandıran Dr. Hakan Türkçapar’a teşekkürlerimi sunarım.”
-Dr. Emel Stroup (ABPP, ACT) -
“Prof. Hakan Türkçapar’ın Bilişsel Davranışçı Terapi: Temel İlkeler ve Uygulama isimli kitabının yeni baskısı, bilişsel terapi modeli için harika bir başlangıç ve genel değerlendirme. Bu müthiş eser, klinisyenlere, bilişsel model veya psikopatoloji hakkında, hastaların nasıl değerlendirilmesi gerektiği, ilk seansta nasıl etkili çalışılacağı, olgu kavramlaştırması ve sorunlu düşünüş-davranış biçimlerini tanılama hakkında güncel bir bakış açısı sağlıyor. Elinizdeki kitap, bilişsel modeli bilinçli ve sofistike bir bağlamda kullanmak isteyen klinisyenler için çok önemli bir kaynak. Klinisyenlere şiddetle tavsiye ederim.”
-Prof. Dr. Robert L. Leahy
American Bilişsel Terapi Enstitüsü Direktörü Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği Eski Başkanı Uluslararası Bilişsel Psikoterapi Derneği Eski Başkanı Bilişsel Terapi Akademisi Eski Başkanı
“Hakan Türkçapar, bilişsel terapinin teori ve pratiğiyle ilgilenen Türkçe konuşan klinisyenler için değerli bir kitap yazmış. Hakan, Türkiye’deki psikiyatri kurumlarında bilişsel davranışçı terapi eğitimi, süpervizyonu ve yaygınlaştırılması konularında oldukça yoğun çalışmalar yapan deneyimli bir BDT klinisyeni. Onunla çalışmaktan her zaman büyük keyif aldım; bu kitabı da bilişsel terapinin temel prensipleri ve uygulamalarını öğrenmek isteyen Türkçe konuşan tüm akıl sağlığı çalışanlarına tavsiye ederim.
-Prof. Dr. Judith S. Beck
Beck Bilişsel Davranışçı Terapi Enstitüsü Başkanı
“Kuramlar, fotoğraf çeken bir kameraya benzer; kameranın objektifi resmi çekerken belli bir noktaya odaklanır, diğerlerini göz ardı eder, etmek zorundadır. Kameranın açısı ne kadar genişse o kadar daha fazla öğe kapsanır. İnsan psikolojisiyle ilgili çeşitli kuramlar da böyledir. Bilişsel davranışçı terapinin bu noktadaki farkı ya da ayrıcalığı; psikoloji alanındaki çeşitli kuramlar içinde, bilimsel yöntemi psikolojiye uygulama iddiasını kendine kalkış noktası olarak benimsemesi ve bu sayede diğer kuramlardan farklılaşmasıdır. Bilişsel davranışçı kuramın bilimsel önerme ve verilere (gözlem, hipotez-hipotezin test edilmesi) dayalı olarak oluşturulması ve onu temel alması, diğer bilimsel kuramları içinde kapsayarak dışlayıcı olmaması ve psikolojideki en insana özgü yanı, yani bilişleri merkeze oturtması ve değişimde merkezi dayanak noktası yapmasında yatar. Birazdan sayfalar arasında ilerledikçe, yukarıdaki ölçütler açısından kuramları değerlendirdikçe, neden bu kitapta bilişsel davranışçı terapinin konu alındığı daha iyi ortaya çıkacaktır.”
“Bilişsel davranışçı terapinin uygulama alanında diğer psikoterapilerden farklılaşan yönü yapılandırılmış bir tedavi olmasıdır. Bunun iki anlamı vardır: Birincisi bilişsel davranışçı terapi süreci, seanslar arasında yapılandırılmıştır. Terapi sürecinin genel yapısı değerlendirme, ilk psikoterapi görüşmesi, terapi süreci ve yinelemeyi önleme ve güçlendirme görüşmeleri sırasını izler. Yani süreç değerlendirme ve tedavi amaçlarının belirlenmesiyle başlar, psikoeğitim seansları ve bilişsel davranışsal müdahalelerin uygulandığı rahatsızlığa özgü tedavi protokolüyle devam eder ve sonlandırma seanslarıyla biter. Süreç bittikten sonra da gerek duyulursa güçlendirme seansları yapılır. İkinci anlamı ise her seansın kendi içinde de benzer bir yapının olmasıdır. Seanslar da aynen terapi süreci gibi kısa bir değerlendirme, amaç/gündem belirleme ile başlar. Bilişsel davranışçı müdahalelerle süre. Özet ve geribildirimle biter.”
Bilişsel Davranışçı Terapi Alıntıları - Sözleri
- "Her duygu, yerinde ve orantılı olmak kaydıyla sağlıklı, gerekli ve uyumsaldır."
- Ruhsal rahatsızlık durumlarında ortam ve durumla duygusal tepkilerin orantısızlaştığı göz önüne alındığında bilişsel (algı, tanımlama, anlamlandırma, yorumlama, değerlendirme, vb.) etkenlerin ne kadar güçlü etkilerinin olduğu anlaşılabilir.
- "Bir kişinin bir şeye fazla niyetlenmesi o etkinliği bozar"
- Bir kişiyi sıkıntıya sokan şey, olayın ya da durumun kendisinden çok o olayın onun için ne anlama geldiği. O olaya verdiği anlam.
- Biz gemiler gibiyiz. Aynı denizin içindeyiz ama birbirimizi görmüyoruz!
- Bir kişinin bir şeye fazla niyetlenmesi o etkinliği bozar.
- Eğer bir şeyi sürekli düşünüyorsanız, eninde sonunda haklı çıkarsınız.
- " Her şeyi bildiklerimize göre algılarız, o an sahip olduğumuz çerçeveden geçmeyen bir şeyi bilemeyiz, bu sadece gelişimin başlangıcında değil, bütün yaşam boyu sürer ve bizim doğamızın bir parçasıdır."
- Korkularınızı ve kaçınmalarınızı yenmenin en iyi yolu onlarla yüzleşmektir.
- " Yani kişi önyargılarına uyan verileri kabul eder , önem verir ve sayarken, önyargılarına uymayanları ya görmezlikten gelir ya da önyargısına uygun hale getirerek görür."
Bilişsel Davranışçı Terapi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Psikoloji kitapları serüvenimin son durağı. Bu kitap ile birlikte 20. Psikoloji kitabımı okudum ve uzun süre psikolojiye ara vermeyi planlıyorum. Bu kitap olup olabilecek en iyi kapanış kitabı oldu. Kitap psikolojinin de ötesine bilim felsefesi ile açılış yapıp kısa bir psikoloji tarihi ile başlayıp geçmişten bugüne psikoloji biliminin geçirdiği evrimi anlatıp en son olarak bilişsel davranışçı terapi ekolüne geliyor. Bu ekolün geçmiş akımların bir bileşkesi olduğu için önce psikalanizi, daha sonra davranışçı terapiyi sonra bilişsel yaklaşımı ele alıp bunların hangi yönlerini bilişsel davranışçı terapi içinde var olduğunu anlatıyor. Her yaklaşımın avantajı ve eksik kaldığı noktayı anlattığı için bilişsel davranışçı terapinin hangi durumlarda faydalı olacağını ve hangi durumlarda faydasız olacağını da anlıyorsunuz. Temel olarak bilişsel davranışçı terapi, tıpkı psikanalizdeki bilinçaltı/bilinçdışı kavramına benzer kök düşünceleri olduğunu kabul eder. Buna da temel inanışlar der. Yetersizim, güçsüzüm, zekiyim, güzelim gibi her insanın kendisi ve çevresi ile ilgili temel inanışları vardır. Bu temel inanış insanın bazı ara inanışlar ve kurallar geliştirmesine yol açar. Güçsüzüm o yüzden insanlara güçlü olduğumu göstermem gerekir. Bu ara inanışlar insanın yaşadığı olaylara karşı bazı otomatik düşüncelerin oluşmasına yol açar. Arkadaşım benim ince olmam ile ilgili espri yaptı (olay) güçsüzlüğüm ile dalga geçiyor (otomatik düşünce). Kişi küçüklüğünde akranları tarafından ince/zayıf olması hakkında küçük görülmüş veya alay edilmişse kişi bu davranışlara karşı çeşitli refleksler geliştirmiş olabilir. Örneğin ince olması hakkında yapılan bir konuşmaya öfke ile karşılık vererek küçüklüğünde bu alay edilmelere karşı cevap vermiş olabilir. Bu da kişinin edimsel kosullanmalarla çeşitli davranış paternleri geliştirmiş olabileceğini varsayar. Kişi yetişkinliğinde de bu davranışları koruyor olabilir. Bu noktada davranışçı yaklaşımları bünyesine alır. Daha sonra bilişsel terapi ile kişinin bu refleksif davranış ve düşünceleri fark etmesi sağlanarak durumlar ve olayları olduğu gibi görmesi sağlanır. Daha sonra yeni davranış paternleri ile kişinin değişmesi ve otomatik düşüncelerin yerine başka dusuncelerin alması sağlanmaya çalışılır. Müthiş bir özet ve harika çıkarımların olduğu bu kitap psikoloji ile ilgilenen herkesin mutlaka okuması gereken bri kitap. Böyle sanat filmi gibi çat diye de kesiyorum incelemeyi (Ammar Mustafa Canpolat)
BDT son zamanlarda psikoloji alanında oldukça popüler bir kuram haline geldi. Ben de danışmalarımda bu kuramdan yararlanmak istediğim için kitabı hemen edindim. Daha önce Hakan Türkçapar'ın bir kitabını daha okumuştum, anlatımı oldukça sadece ve açıklayıcı düzeyde. (Hibi)
Bilişsel Davranışçı Terapi PDF indirme linki var mı?
M. Hakan Türkçapar - Bilişsel Davranışçı Terapi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bilişsel Davranışçı Terapi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı M. Hakan Türkçapar Kimdir?
1966 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 1983 yılında Ankara Mimar Kemal Lisesini bitirdi. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesinden Tip Doktoru olarak mezun oldu.1995'de Psikiyatri uzmanı 2000 yılında da Psikiyatri alanında Doçent unvanı aldı. Doç. Dr. TÜRKÇAPAR 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia’daki Beck Enstitusunde gördüğü Bilişsel Terapi eğitiminin ardından, 1999 yılında New York’taki Ellik Enstitüsüne devam ederek Düşünsel Duygulanımcı Davranış Terapisi alanında eğitime katılıp bunu basarıyla tamamlayarak Primary Certificate aldı.2002 yılında başvurduğu Academy of Cognitive Therapy (ACT) tarafından Bilişsel Terapist olarak sertifikalandırılan Dr. TÜRKÇAPAR, alanda yaptığı çalışma ve katkılar nedeniyle ayni yıl Akademinin fellowlari arasına seçildi ve 2005 yılında Akademinin sertifikasyon değerlendirme komitesine alındı. 2002 yılında Sosyal Antropoloji alanında Bilim Uzmanı, 2009 yılında Doktor unvanını alan Doç. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR halen Ankara Dışkapı Hastanesi 2. Psikiyatri Klinik Şefliği, Ankara Compos Mentis Psikiyatrik Eğitim ve Araştırma Merkezi Bilişsel Terapi Eğitim Yöneticiliği görevlerini yürütmektedir.
M. Hakan Türkçapar Kitapları - Eserleri
- Fark Et Düşün Hisset Yaşa
- Bilişsel Davranışçı Terapi
- Depresyondan Çıkış Yolu
- Bilişsel Terapi
- Depresyon
- Klinik Uygulamada Bilişsel-Davranışçı Terapi: Depresyon
- Psikoterapi Yöntemleri
- Depresyon
M. Hakan Türkçapar Alıntıları - Sözleri
- Ruhsal rahatsızlık durumlarında ortam ve durumla duygusal tepkilerin orantısızlaştığı göz önüne alındığında bilişsel (algı, tanımlama, anlamlandırma, yorumlama, değerlendirme, vb.) etkenlerin ne kadar güçlü etkilerinin olduğu anlaşılabilir. (Bilişsel Davranışçı Terapi)
- "Akılcı duygulanım kuramının temel ilkesi, insanların duygularının en önemli belirleyicisinin biliş, diğer bir deyişle düşünce olduğunu savunur. Yalın bir deyişle 'Ne düşünüyorsak onu hissederiz'. " (Psikoterapi Yöntemleri)
- Doğası gereği yaşamda saf, yüzde yüz olumlu ya da yüzde yüz olumsuz bir şey olmadığı için, olumsuzluğa odaklandığınızda hemen her şeyde olumsuzluğu bulursunuz. (Depresyondan Çıkış Yolu)
- "Her duygu, yerinde ve orantılı olmak kaydıyla sağlıklı, gerekli ve uyumsaldır." (Bilişsel Davranışçı Terapi)
- " Yani kişi önyargılarına uyan verileri kabul eder , önem verir ve sayarken, önyargılarına uymayanları ya görmezlikten gelir ya da önyargısına uygun hale getirerek görür." (Bilişsel Davranışçı Terapi)
- Gidecek yolunuzun çok olması, sizin bir günde alabileceğiniz en fazla yol miktarını değiştirmez. Bir günde ancak gidebileceğiniz kadar yol gidersiniz. (Bilişsel Terapi)
- İyi bir haritaya sahip olmak, yolculuğun hedefe dönük olabilmesinin de ilk şartıdır. (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)
- "..Terapideki sanat, kazanılmış bilgi ve becerinin, hastanın özellikleri ve gereksinimlerine uygun bir biçimde uyarlanabilmesiyle ilgilidir." (Psikoterapi Yöntemleri)
- Fakat yataktan özellikle kaçının; yatak, içinde yatmak içindir, gün içinde saklanılacak bir yer değildir. (Depresyondan Çıkış Yolu)
- Depresyonda kişi kendisini negatif görürken diğer insanı böyle görmez; anksiyetede de aynı şekilde kişi kendisini zayıf ve dayanıksız görürken diğerlerini güçlü görür. Kendini olumsuz görme durumunun istinası öfke duygusudur. Öfke duygusunda ise kişi diğerini olumsuz bir şekilde çarpıtarak görür. Öfkede karşıdaki kişinin niyetini kötü görürüz, kendimizi ise oldukça iyi, esnek ve haklı görürüz. (Klinik Uygulamada Bilişsel-Davranışçı Terapi: Depresyon)
- Yaşamdaki her değişiklik ve seçim, içinde bir kaybı da barındırır. (Depresyondan Çıkış Yolu)
- Özgürlük neyi kontrol edip neyi kontrol edemeyeceğinizi anlamanıza bağlıdır. Yaşamın bizim kontrolümüzde olan, olmayan öğelerden oluştuğunu kabul ettiğinde ve ikisini birbirinden ayırmayı becerdiğinde hem iç huzura hem de iyi bir yaşama sahip olur.Epiktetos'a göre insanlara dış nesneler ve diğer insanlara zarar veremezler; ancak bizim kendi tutumlarımız veya inançlarımız bize zarar verme gücüne sahiptir. Koşullar bizim arzu ve beklentilerimizden bağımsızdır. Olaylar olması gerektiği gibi olur, kendi kurallarımızı dünyaya dayatmak ya da dünyadan bunlara uymasını beklemek sonu hüsrana giden en garantili yoldur. (Bilişsel Terapi)
- "Epiktetos'a göre mutluluk ve özgürlük neyi kontrol edip neyi kontrol edemeyeceğimizi anlamamıza bağlıdır. Kişi bu gerçekliği, yani yaşamın bizim kontrolümüzde olan ve olmayan öğelerden oluştuğunu kabul ettiğinde ve ikisini birbirinden ayırmayı becerdiğinde hem iç huzura hem de iyi bir yaşama sahip olur. Epiktetos'a göre insanlara dış nesneler veya diğer insanlar zarar veremezler, ancak bizim kendi tutumlarımız veya inançlarımız bize zarar verme gücüne sahiptir. Koşullar bizim arzu ve beklentilerimizden bağımsızdır. Olaylar olması gerektiği gibi olur, kendi kurallarımızı dünyaya dayatmak ya da dünyadan bunlara uymasını beklemek sonu hüsrana giden en garantili yoldur." (Bilişsel Terapi)
- "Günleri saymayın; günlerinizi sayılabilecek günler hâline getirin." Muhammed Ali (Depresyondan Çıkış Yolu)
- Melankoli, ölümlülüğün karakteridir. (Depresyon)
- Davranışçılara göre insan, dünyaya her şeye uygun bir hammadde halinde gelir ve çevre onu inşa eder. Yani başlangıçta boş bir kağıt gibidir ve çevreyle ilişkisi içerisinde öğrendikleri o kağıdın üzerine yazılarak kişiyi oluşturur. (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)
- İlk anılar, bireylerin zihinlerinde bir yerlere yerleştirdiği ve daha sonra hayatları boyunca kendilerine yol gösteren anılardır. (Bilişsel Terapi)
- Sıkılgan katillerdir intihar edenler. Sadizm yerine mazoşizm... (Depresyon)
- Yüzeyde gözün gördügünden çok daha fazla keşfedilmeyi bekleyen şey var. Ruhsal sorunların altında bilinçte ya da bilince çok yakın duran düşünce sorunları vardır. (Bilişsel Terapi)
- "Olayları olduğu gibi değil, algıladığımız gibi görürüz." (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)