Bir Tatlı Huzur - Ayşe Kulin Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Bir Tatlı Huzur kimin eseri? Bir Tatlı Huzur kitabının yazarı kimdir? Bir Tatlı Huzur konusu ve anafikri nedir? Bir Tatlı Huzur kitabı ne anlatıyor? Bir Tatlı Huzur kitabının yazarı Ayşe Kulin kimdir? İşte Bir Tatlı Huzur kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Ayşe Kulin
Yayın Evi: Everest Yayınları
İSBN: 9789752892910
Sayfa Sayısı: 232
Bir Tatlı Huzur Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
"Şiirde İstanbul`u Nedim, Yahya Kemal ve Orhan Veli anlatmıştı... Müzikte ise Münir Nureddin... Orhan Veli`nin İstanbul`u Münir`in İstanbul`undan çok farklı idi. Kapalıçarşı`nın baş döndüren hareketi! Bir yaz öğlesinde doklardan yükselen çekiç sesleri! Köprü üstü! Galata`daki çıplak kolları dövmeli, vesikalı yâr! Zaman da gece değil... Münir Nureddin`in İstanbul`u ise aksine huzur ve sükûnet dolu, eski Kadıköy geceleri... Fenerbahçe... Mühürdar... Moda koyu... Kalamış mehtapları..." -Hikmet Feridun Es- Türk müziğinde frak giydiren bir solist, müziğiyle İstanbul`un dile getiren bir besteci: Münir Nureddin. Biyografi edebiyatının günümüzdeki en önemli temsilcisi Ayşe Kulin`in kaleminden...
Bir Tatlı Huzur Alıntıları - Sözleri
- Gaspar Cassado 14 Şubat 1949’da Cumhuriyet gazetesine verdiği bir beyanatta: “Bu ses başka nir alemden geliyor. Teknik bakımdan bu kadar geniş nefesli sanatkara çok az rastlanır. Bir nefeste bu kadar uzun söyleyebilen bir ses hiç işitmemiştim. Tam nefes alacağını zannediyorum, yine devam ediyor, artık ciğerlerinin boşaldığını zannediyorum, yine devam ediyor ve yine devam ediyor…”
- Yok zerre teselli ne gülüşten ne bakıştan..
- Avrupalı, müziğin klasiğini iki saat süreyle konser salonunda çıt çıkarmadan, tam bir sessizlik içinde, zevk alarak dinleyebiliyorsa, Türk halkı da kendi klasik müziğini aynı saygı ve ilgiyle, zevk duyarak dinleyebilmelidir.
- Şiirde İstanbul'u bize Nedim, Yahya Kemal ve Orhan Veli anlatmıştı... Müzikte ise Münir Nureddin...
- "Türk musikisini, yabancı memleketlerde dinletip, yabancı eleştirmenlere 'mevsimin en güzel konserini dinledik' diye yazdıracak derecede sevdirmesi, bir başka başarıdır."
- "Musikisi olmayan bir film, dilsiz çevrilen bir filme bedeldir. Musiki, filmi kendiliğinden konuşturur."
- "Kötü müzik yoktur, dinlemeye alışmamış kulak vardır."
- Bir akşam Atatürk' ün de bulunduğu bir ortamda, Mudanya' da bir yatta sanatını icra eder.Sonrasında çalışanlar sanatçıları yemeğe davet eder ama salona değil tayfaların yemek yediği başaltı ambarına.Tabii Münir Nurettin orada yemek yemez, güverteye çıkar.Güvertede dolaşırken Atatürk görür, yanına çağırır.Durumu anlayan Atatürk, "Bu çocuklar memleketimizin en büyük sanatkârlarıdır.Benim soframda, benim yanımda yerler.Bensiz iştahları kapanır " der.
- Şiirde Istanbul'u bize Nedim, Yahya Kemal ve Orhan Veli anlatmıştı...Müzikte ise, Münir Nureddin..." Hikmet Feridun Es
- "Münir, musikimizin bir müzesidir.O olmasaydı, Türk musikisi bugünki mertebesine ulaşamayacaktı." Yahya Kemal
- Sonra imparatorlukta kâbuslu günler başlar. Yurdumuz düşman işgali altında kalır. Ama her gecenin bir de gündüzü vardır ve bu kez Türkiye'nin bahtına güneş Anadolu'dan doğmaktadır. Anadolu insanı, kadını, erkeği ve çocuğuyla tarifsiz bir özveri sonucu bir mucize yaratmış, bir kurtuluş destanı yazmış ve Atatürk'ün önderliğinde Cumhuriyet'i kurmuştur.
- Musikisi olmayan bir film, dilsiz çevrilen bir filme bedeldir.
Bir Tatlı Huzur İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Münir Nurettin Selçuk un hayatını evliliğini çocuklarını müzik Hayatını Mustafa Kemal Atatürk le olan anılarını anlatıyor mutlaka okuyun Ayşe Kulin in en iyi kitaplarından biri (Aydın Onur Cebeci)
Münir Nureddin Selçuk: Münir Nureddin Selçuk’un hayatını şahane bir akıcılıkla anlatan Ayşe Kulin’in bir Biyografi eseri. Bir solukta okudum (=~90dk). Size de tavsiye ederim. Türk müziğini ayağa kaldıran adam, ilk defa ayakta ve frak giyerek söyleyen adam Münir Nureddin Selçuk, Türkiye’nin Frank Sinatrası, kadınların sevgilisi… Türk müziğini meyhanelerden çıkarıp tiyatro salonlarına taşıyan güzide insan. (SELİM ŞILBIR)
Kitabın adı:Bir Tatlı Huzur Yazarın adı:Ayşe Kulin Okuyanın adı :Sıdıka Topal Sayfa sayısı:240 Münir Nurettin Selçuk ünlü kişidir. Müziği,kişiliği,insanlığı, saygısı ile bambaşka bir insanmış. Çocuk yaşta sesinin güzelliği keşfedilir. Ama babası razı değilmiş müzikile uğraşmadım diye düşünüyormuş. Münir ise müzikle yatıyor müzikle kalkıyor . Yakışıklı bir delikanlı sesiyle insanları büyülemiş. Ekseriyetle kadınmış büyülenenler. Evlenmiş bir kızı olmuş . Çocuğun sesi doğduğu anda dikkat çekmiş. Büyüdükçe o da söylemeye başlamış. Atatürk'ü çok severmiş . Atatürk onun sesine hayranmış. Münir Nurettin ilk karısından ayrılmış ikinci kez evlenmiş 2 oğlu olmuş. Ellerine sağlık Ayşe Kulin.... (SIDIKA TOPAL)
Kitabın Yazarı Ayşe Kulin Kimdir?
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı.
Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı.
1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı.
Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı.
2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı.
2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı.
İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.
Ayşe Kulin Kitapları - Eserleri
- Köprü
- Türkan
- Bora'nın Kitabı
- Gizli Anların Yolcusu
- Adı: Aylin
- Sevdalinka
- Füreya
- Güneşe Dön Yüzünü
- Nefes Nefese
- Umut
- Gece Sesleri
- İçimde Kızıl Bir Gül Gibi
- Veda
- Sit Nene'nin Masalları
- Bir Tatlı Huzur
- Foto Sabah Resimleri
- Hayat - Dürbünümde Kırk Sene (1941-1964)
- Hüzün - Dürbünümde Kırk Sene (1964-1983)
- Geniş Zamanlar
- Bir Gün
- Bir Varmış Bir Yokmuş
- Dönüş
- Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları
- Hayal
- Babama
- Sessiz Öyküler
- Handan
- Tutsak Güneş
- Taş Duvar Açık Pencere
- Saklı Şiirler
- Kanadı Kırık Kuşlar
- Kördüğüm
- Son
- Her Yerde Kan Var
- Dönüş
- Hayat
- Hazan
- Taksiii
Ayşe Kulin Alıntıları - Sözleri
- "Kimi değiştirmemişti ki zaman?" (Sevdalinka)
- Yalan giderek büyüyen bir canavara dönüşür, dallanır budaklanır, içinden taşar... Sakın yalan söyleme. (Sessiz Öyküler)
- Kin zehirler insanı. (Tutsak Güneş)
- "Neredeydi adalet?.." "Bu insanlar nasıl serbest kalmıştı?.." (Bir Varmış Bir Yokmuş)
- Sen nereden bilebilirsin ki benim ruh halimi! Ben bu hale gelene kadar nerelerden geçtim, ne bilirsin sen? (Geniş Zamanlar)
- Yeter ki isteyelim, eğitim alalım ve çok çalışalım. Bir yerlere, hatta istediğimiz yere varmamamız için hiçbir neden yok! (Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları)
- Savaş insana her şeyi öğretir. Bir de barış içinde yaşamayı öğretse, keşke. (Sevdalinka)
- Biz anlaşabiliriz. Biz anlaşmaya mecburuz. (Bir Gün)
- ...kendine acımaya vaktin yok, yürü git, önemli işlerinin peşinden... (Tutsak Güneş)
- Yaşam buydu. Gerçekleşmeyen beklentilerdi. (Foto Sabah Resimleri)
- Demek içimdeki fırtınayı yüzüme aksettirmiyorum, çok iyi! (Her Yerde Kan Var)
- Para icat edildiği andan itibaren yeryüzünde inançla, ahlakla, adaletle kısacası iyi ve güzel her şeyle sıkı bir rekabet halindeydi ve çoğu zaman da yarışı kazanan para oluyordu, ne yazık ki! (Taksiii)
- ... bence "üstün insan," ezen öldüren kumandan değil, yücelten, kurtaran, yaşatan hekimdir! (Türkan)
- "İnsanlar kaldıramayacakları acıları hatırlamak istemedikleri zaman bilinçaltına itiyorlar,hiç olmamış gibi yapabiliyorlar." (Dönüş)
- "Ayıp bir şey değil ki, meme herkeste var." (Hayal)
- Tuhaf bir ülkeydi benim memleketim. Birilerinin başı mutlaka dertte oluyordu. Memleketin tüm insanlarının dertsiz tasasız yaşayabilecekleri bir günün güneşi henüz doğmamıştı bu topraklarda! (Hayat)
- "...aşktan da üstün olan şefkat ve milli hisler vardır,'' diye yazmışım. Son nefesime yakınken dahi aynı şekilde düşündüğüme göre, hak etmemişim aşkı ben! Ee, ben hak etmeyince, Allah da vermemiş elbette! (Türkan)
- Ben yanlış zamanda yanlış yerde doğmuşum. (Bir Gün)
- "Sana beyaz keten örtülü sofralar kuramam memleket gibi esir ve yoksuldur odam." (İçimde Kızıl Bir Gül Gibi)
- "Beraber gülebildiğim insanlara içim hemen ısınır." (Kördüğüm)