diorex
life

Bu Ölümsüz - Roger Zelazny Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bu Ölümsüz kimin eseri? Bu Ölümsüz kitabının yazarı kimdir? Bu Ölümsüz konusu ve anafikri nedir? Bu Ölümsüz kitabı ne anlatıyor? Bu Ölümsüz PDF indirme linki var mı? Bu Ölümsüz kitabının yazarı Roger Zelazny kimdir? İşte Bu Ölümsüz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 12.06.2022 02:00
Bu Ölümsüz - Roger Zelazny Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Roger Zelazny

Çevirmen: Sönmez Güven

Editör: Alican Saygı Ortanca

Tasarımcı: Hamdi Akçay

Orijinal Adı: This İmmortal

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053758358

Sayfa Sayısı: 208

Bu Ölümsüz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Zelazny, beni ve yazdıklarımı en çok etkileyen yazar.” –Neil Gaiman

“Eşsiz bir hikâyeci. Türümüzün hiç görmediği kadar renkli, egzotik ve unutulmaz dünyaların yaratıcısı.” –George R. R. Martin

“Zelazny, on parmağında on marifet olan nadir yazarlardan.” –Samuel R. Delany

Hugo En İyi Roman Ödülü

“BURADA, BU GEZEGENDEKİ HAYATIN SON GÜNLERİNDE, YAŞAMLA EFSANENİN KESİŞMEKTE OLDUKLARINI GÖREMİYOR MUSUN?”

Roger Zelazny, farklı mitolojileri bilimkurgu romanlarına uyarlamasıyla pek çok yazarın yalnızca hayal edebildiği bir şeyi alışkanlık haline getirmiş eşsiz bir yazar. Yunan mitolojisiyle harmanlanan Bu Ölümsüz ise hem Zelazny’nin ilk romanı olması hem de Hugo En İyi Roman Ödülü’nü Dune gibi bir başyapıtla paylaşması sebebiyle bilimkurgudaki kilometre taşlarından biri.

Nükleer savaş Dünya’yı neredeyse yerle bir etmiş, yalnızca dört milyon insan ve bundan çok daha fazla sayıda mutasyona uğramış canlı türü geride kalmıştır. Evrenin en güçlü uzaylı ırklarından biri olan Vegalılar için bu harabe gezegen artık turistik bir bölgeden farksızdır.

Nüfuzlu bir Vegalıyı, Dünya’da gezdirme görevi verildiğinde tüm bilinmezliklerin düğüm noktasındaki Conrad Nomikos bu buyruğu gönülsüzce kabul eder. Bu yolculukta Conrad’ın ve Dünya’nın kaderi yeniden şekillenecektir zira ne Conrad sadece bir insandır ne de bu yolculuk yalnızca turistik bir gezidir.

Ölümün pençesinde olan Dünya’yı bir ölümlü kurtarabilir mi? Yok olmak, esarete düşmekten daha mı iyidir?

Bu Ölümsüz Alıntıları - Sözleri

  • "Ben aslında genç de değilim. Doğuştan yaşlıyım."
  • "Burada bulunmayı kendin istediğin için buradasın."
  • "Yine de anlatmayı başaramadığımız kimi şeyler oluyor."
  • Kahramanlık sadece koşulların denk gelmesiyle ortaya çıkan bir olgudur.
  • "Kişi genellikle anlamlı şeyleri tarif etmekte zorlanıyor en çok. Gerçi sorun bazen konuşmakta olduğun kişide uygun öğelerin bulunmamasından dolayı iletişim kuramamaktır. "
  • “Ölüm karanlık ve acımasız,” diye bitirdi sözlerini,…
  • Bana bir amaç, yapacak bir şeyler verdi. Hiçbir şey sizi birilerinin öldürmek istemesi kadar yaşama bağlayıcı olamaz. Onu bulacaktım, nedenini anlayacaktım ve onu durduracaktım.
  • İnsan gibi yürüyebilen bir kabussun sen.
  • "Acı ruhun ilacıdır."
  • “O denli çirkinsin ki bu seni çekici yapıyor. Püf noktası da bu olmalı.”
  • "Kadının gitti ve yüreğin çok ağır," dedi. "Bu ağırlık sözlerle hafiflemez ve yazılan yazılmıştır. Ama seninle birlikte acı çekmekte olduğum da bilinsin."
  • Bir çeşit insan. Cüsseleri, biçimleri ve hainlikleri farklılıklar gösterir.
  • "Acı ruhun ilacıdır."
  • "Salon insanlarla kirlenmişti..."
  • “Acı ruhun ilacıdır.”

Bu Ölümsüz İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 32., Polonya asıllı Amerikalı yazar Roger Zelazny'den ise okuduğum ikinci kitap oldu. Okuduğum ilk Roger Zelazny kitabı olan Işık Tanrısı'nda olduğu gibi aynen bu kitabı okurken de bir hayli zorlandım. Kitap, bilinmeyen bir gelecekte, ÜçGün olarak adlandırılan ama ayrıntılı bir şekilde okurun önüne sunulmayan bir nükleer felaket sonucunda zor durumda kalan bir dünyayı tasvir etmiş. Bu dünya öyle bir dünya ki, çok ciddi felaketler yaşayarak hasarlar almış, üzerinde yalnızca 4 milyon insan ırkı kalmış, insanların dışında radyoaktivite mutasyonları sonucu ortaya çıkan bir takım canlıların(hayvanların) da bulunduğu, yaşam alanlarının oldukça sınırlı hale geldiği bir dünya. Kahramanımız ise, Conrad Nomikos isimli bir ölümsüz. Conrad Nomikos'un ne yaparak ölümsüzlüğe eriştiğini merak ederseniz, maalesef kitapta bu konuda bir bilgi yer almıyor. Benim gibi bilimkurgu okuyan okurların merak duygusunu tatmin etmeyen bu gibi havada kalan bilgiler, ne yazık ki kitabın sağlam bir zemine oturmasını engelliyor. Bu konuda kitabı eleştirmeden geçemem. Kitaba dönecek olursak, kitapta Dünya'nın dışında yıldızlararası başka uygarlıklardan da bahsediliyor. Bunların en önemlisi ise Vegalılar. Vegalılar Dünya'nın üzerinde belirli bir etkiye ve güce de sahipler. Açıkçası onların izni ve icazeti sayesinde Dünya'daki 4 milyon insan yaşamını sürdürüyor. Myshtigo isimli bir Vegalı ise, Dünya hakkında yazacağı kitap için araştırma yapmak üzere Dünya'ya geliyor ve Conrad'ı kendisine rehberlik etmesi için seçiyor. Çeşitli sebeplerle Conrad ile Myshtigo'nun yanına Hasan, Kızıl Peruk, Dos Santos, Phil ve Cassandra isimli yan karakterler de dahil oluyor. Conrad, rehberliği esnasında ekibinin güvenliğini sağlamaya çalışırken, bir yandan da hiç güvenmediği Myshtigo'nun gerçek amacını anlamaya çalışıyor. Kitabın okura sorduğu ve düşünmesini istediği sorular ise şunlar: Her an ölmek üzere olan ölümlü bir Dünya, bir ölümsüz tarafından kurtarılabilir mi? Başka bir yıldızlararası gezegenin himayesi altına girmektense yok olmak daha mı yeğdir? Yukarıda izah ettiğim gibi, kitapta havada kalan birçok konu vardı ve bunlar beni rahatsız etti. Yazarın tıpkı daha önce okuduğum Işık Tanrısı kitabında hissettiğim duyguları bu kitapta da hissettim. Çok iyi ve kaliteli bir bilimkurgu kitabı okuduğumun farkındaydım; ama zaman zaman "Ben ne okuyorum acaba?" diye kendime sormadan edemedim. Roger Zelazny, Işık Tanrısı'nda da Bu Ölümsüz'de de benzer bir takım konular işlemiş. Bunlar: mitoloji, yarı insan-yarı Tanrı bir takım yaratıklar, doğaüstü güçler, ölümsüzlük gibi konular. Belli ki yazarımız bu konuları seven bir yazar. Açıkçası benim çok ilgimi çekmese de sizlerin ilgisini çekebilir. Özellikle mitolojiye ilginiz varsa Roger Zelazny ile mutlaka tanışmalısınız. (Semih Doğan)

Herkese merhaba! Bu Ölümsüz Dune ile birlikte Hugo En İyi Roman Ödülü'nü paylaşan bir bilimkurgu klasiği. Bu özelliği nedeniyle bilimkurgunun kilometre taşlarından biri olarak görülüyor. İçinde bulundurduğu unsurlar da göz önünde bulundurulduğunda, yazıldığı dönemin çok ötesinde bir kurgu ve anlatım ile karşı karşıyayız. Dünya artık bambaşka bir yerdir. Gelmiş geçmiş bütün kültürlerden geriye sadece sayılı eserler ve yerleşimler kalmıştır. Evrende farklı ırklar baskındır ve gücü ellerinde tutmaktadırlar. Ancak, gel gelelim Dünya'nın tarihi hala ilgi çekmektedir. Bir Vegalı, bir sanat müfettişi, bir grup turist ile Dünya'nın geçmişiyle ve geldiği nokta arasında bir gezintiye çıkıyoruz. İlginçtir ki geçmişi günümüze bağlayan unsur olarak Zelazny mitolojiyi seçmiş ve özellikle antik Yunan'a sayısız gönderme yapmış. Bu kitabı okurken Hav'ı okurkenki hislerimin çok benzerlerini yaşadım. Hikaye itibariyle bazı benzerlikler olması da bunu tetiklemiş olabilir elbette (bu arada tamamen iki ayrı kurgu ve anlatım var bu notu da düşmüş olayım). Ancak, "şu an örtük göndermelerin hepsini yakalayamıyorum sanırım" hissi var ya, onu üstümden bir türlü atamadım. Bu nedenle de, okurken bazı yerlerde olayları anlamakta zorluklar çektim. Bunun bir sebebi de tercüme mi hiçbir fikrim yok. Orijinali ile bir kıyaslama yapmak gerek. Bunların hepsini bir kenara koyarsak, farklı ve nev-i şahsına münhasır bir eser olduğunu söylemem gerek. Bilimkurgu severlere tavsiyemdir. Kitaplarla kalın! (Özgürlük Kurdu)

Roger Zelazny tarafından 1965 yılında yazılmış, yazarın ilk romanı olan bu kitap, 1966 Hugo En İyi Roman Ödüllü. Her sene tek kitaba bu ödülü veren komitenin o yıl bir hayli zorlandığı ortada. Çünkü o yıl iki kitaba aynı anda bu ödül verilmiş, Bu Ölümsüz, ödülü Frank Herbert'in meşhur Dune serisinin ilk kitabıyla paylaşmış. Dune benim için çok özel olmakla beraber bu kadar tanınmışken, Bu Ölümsüz'ün nispeten daha az bilinmesi beni meraklandırdı ve şans eseri bu kitap karşıma çıktı, okudum. Ki iyi ki öyle yapmışım. Kitap bir kıyamet sonrası bilimkurgusu, nükleer savaş Dünya'yı tamamen değiştirmiş, mutasyonlu çok fazla yeni tür oluşturmuş ve Dünya'da bugün bildiğimiz anlamda dört milyon insan kalmıştır. Evrende farklı gezegenlerde farklı ırklar yaşamaktadır. Ve ana karakterimiz Conrad -ki kitapta çok daha fazla isimle de tanıyacağımız- bir sanat müfettişidir, günün birinden Vegalı birine Dünya'yı gezdirme görevini üstlenir. Conrad, Vegalı ve diğer karakterlerle Antik Dünya'ya yolculuk yapmaya başlarız. Kitap çok hızlı bir girişle başlangıç yapıyor ve aniden kendinizi o dünyanın içinde buluyorsunuz. Birçok okur bunu zorlayıcı bulsa da ben bu şekilde kitapla ve karakterlerle tanışmayı çok keyifli buldum. Kısa olmasının yanı sıra çok fazla olay ve macera içinde barındırıyor ve oluşturduğu kavramların tutarlı olduğunu düşünüyorum. Bir bilimkurgu romanında Antik Dünya'ya, Mısır'a, Yunanistan'a, geçmişe yolculuk yapmak kitaba çok etkileyici bir doku katmış; özellikle Yunan Mitolojisi kitabı bambaşka bir yere taşımış. Kitapta bir karakter vardı ki hiç şüphesiz kitaptan aldığım zevki ikiye katladı, o da Doktor Moreby. Ana karakterlerimizin bir kabileyle karşılaşmasıyla tanıştıkları bu doktor ve kabilede başlarına gelen olaylar kitabın en keyifli yerlerinden oldu benim için. Sonuç olarak ilgi duyduğum alanlara ve tam olarak zevklerime hitap etmesiyle benim için özel bir kitaptı, Yunan Mitolojisine ilgisi olan herkesin keyifle okuyacağını düşünüyorum. Buna ek olarak birçok farklı kültürden de beslenen karakterler vardı -Hasan karakteri örneğin. Bu kadar kısa bir kitapta bambaşka bir dünya yarattığı ve onu ilmek ilmek dokuduğu için ben yazara teşekkür ederim. Herkese iyi okumalar, (Beyza)

Bu Ölümsüz PDF indirme linki var mı?

Roger Zelazny - Bu Ölümsüz kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bu Ölümsüz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Roger Zelazny Kimdir?

1937 yılında doğdu. İlk öyküsü olan Passion Play 1962 yılında Amazing Stories'de yayımlandı. Zelazny hızla ünlenerek 1965 yılında He Who Shapes ve The Doors of His Face, The Lamps of His Mouth ile Nebula ödülleri kazandı. Bunu 1966'da This Immortal isimli romanıyla Hugo ödülü izledi. Işık Tanrısı (Lord of Light) da 1968 yılında Hugo ödülüne layık görüldü. 1976 yılında Home is the Hangmanadlı eseriyle hem Hugo hem Nebula, 1986'da Twenty-Four Views of Mount Fuji, 1982'de Unicorn Variation ve 1987'de Permafrost ile Hugo ödülleri kazandı. 1995 yılında öldü.

Roger Zelazny Kitapları - Eserleri

  • Bu Ölümsüz
  • Işık Tanrısı
  • Amber Yıllıkları 1. 2. 3. Kitaplar
  • Kaos Sarayları
  • Amber Kanı
  • Oberon'un Eli
  • Kaos İmgesi
  • Kıyametin Koz Kartları
  • Gölgelerin Şövalyesi
  • Kaos Prensi
  • Amber Yıllıkları - Amber'de Dokuz Prens
  • Avalon'un Tüfekleri
  • Tekboynuzun İşareti
  • Işık Tanrısı
  • Creatures of Light and Darkness
  • Uzaydan Gelenler: Galaksi
  • The Mask of Loki
  • Jack of Shadows

Roger Zelazny Alıntıları - Sözleri

  • İnsan gibi yürüyebilen bir kabussun sen. (Bu Ölümsüz)
  • "I am Jack of Shadows!" he cried out. "Lord of Shadow Guard! I am Shadowjack, the thief who walks in silence and in shadows!" (Jack of Shadows)
  • "Çark bir kez daha döndüğünde ne olacağını kim bilir, efendim? Her şey bir zamanlarda olduğundan bile daha mükemmel olabilir." (Işık Tanrısı)
  • "You are perhaps my only friend," said Jack. "You have nothing that I wish to steal. I have nothing that you really need." (Jack of Shadows)
  • Hem kütüphaneleri severim. Güzel ve bilgece sözcüklerden oluşmuş duvarlar bana rahatlık ve güven verir. Gölgeleri engelleyecek bir şey görebildiğimde kendimi hep daha iyi hissederim. (Amber Yıllıkları 1. 2. 3. Kitaplar)
  • İnsanın kendini bir yabancı gözüyle incelemesi zor. Belki bu yüzden bir şey bulamamıştım. Sizin olan sizindir, bir parçanızdır ve oraya, içinize aittir. Hepsi bu. (Amber Yıllıkları 1. 2. 3. Kitaplar)
  • "Acı ruhun ilacıdır." (Bu Ölümsüz)
  • Kolayca yok edilmeyeceğim, çünkü kendimi en az onun burada yaptığı kadar iyi koruyacağım. Onun cehennemden ebediyete dek yakasını bırakmayacağım ve birimiz ölene dek pes etmeyeceğim. (Amber Yıllıkları - Amber'de Dokuz Prens)
  • “Silence, dog! You have used me! Oh, how you have used me! You apprenticed me to death for a thousand years, that I might slay my son and my father without flinching. But now you look upon Set the Destroyer, and your days are numbered!” (Creatures of Light and Darkness)
  • “Sizin olan sizindir, bir parçanızdır ve oraya, içinize aittir. ” (Amber Yıllıkları - Amber'de Dokuz Prens)
  • "Salon insanlarla kirlenmişti..." (Bu Ölümsüz)
  • Bir çeşit insan. Cüsseleri, biçimleri ve hainlikleri farklılıklar gösterir. (Bu Ölümsüz)
  • “Düşünüyorum da, kendi yolumuzu çizdikçe, kardeşlik olmadan kardeş olmak çok tuhaf. ” (Amber Yıllıkları - Amber'de Dokuz Prens)
  • Kahramanlık sadece koşulların denk gelmesiyle ortaya çıkan bir olgudur. (Bu Ölümsüz)
  • "Kişi genellikle anlamlı şeyleri tarif etmekte zorlanıyor en çok. Gerçi sorun bazen konuşmakta olduğun kişide uygun öğelerin bulunmamasından dolayı iletişim kuramamaktır. " (Bu Ölümsüz)
  • Pek sevilmediğim sonucuna varmıştım. Her nedense bu duygu beni hoşnut ediyordu. (Amber Yıllıkları - Amber'de Dokuz Prens)
  • Mezarlıklar, yerlerinin doldurulamayacağına inanmış adamlarla dolup taşıyor. (Amber Yıllıkları 1. 2. 3. Kitaplar)
  • When he plays it he becomes a kind of negative Orpheus and men follow him to Hell. (Creatures of Light and Darkness)
  • "Yaşam ihanetlerle dolu" (Işık Tanrısı)
  • True, I have not seen his like since sun-eyed Set fell before the Hammer That Smashes Suns, in his battle with the Nameless. (Creatures of Light and Darkness)

Yorum Yaz