diorex
Dedas

Denemeler - Francis Bacon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Denemeler kimin eseri? Denemeler kitabının yazarı kimdir? Denemeler konusu ve anafikri nedir? Denemeler kitabı ne anlatıyor? Denemeler PDF indirme linki var mı? Denemeler kitabının yazarı Francis Bacon kimdir? İşte Denemeler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 29.03.2022 14:00
Denemeler - Francis Bacon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Francis Bacon

Çevirmen: Akşit Göktürk

Orijinal Adı: Sermones Fideles Sive İnteriora Rerum (1638)

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789753638779

Sayfa Sayısı: 223

Denemeler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Sir Francis Bacon (1561-1626), zenginlik ile yoksulluk, ün ile düşüş, tutarlılık ile tutarsızlık, akıl ile boş inanç arasında dalgalanan bir çağda yaşadı.

Bacon’ın yetenekleri, ilgilerindeki evrensellik, düşüncesindeki esneklik, araştırıcılık, çağının pek az kişisinde vardır. Geçmiş gelenekleri ve yöntemleri tanır, çoğunu benimser, ama bununla kalmaz, o geleneklerle yöntemlerin hepsini umulmadık yeni gözlemlerle, kökten değişikliklerle aşmasını da bilir.

Bacon, Denemeler’inde, değişik alanlardan edindiği gözlemler ve deneylere dayanarak kurduğu bilgelik ile “deneme”nin isim babası Montaigne’den ayrılır. Montaigne gibi kendi benliğini anlatmaz, yaşama uygulanabilecek bir bilgelik ortaya koyar. Bunu yaparken yarattığı zengin imgelerle bir dil ustası olduğunu da kanıtlar.

Denemeler Alıntıları - Sözleri

  • Kendi kızını kurban eden Agamemnon’u gözünün önüne getiren şair Lucretius şöyle haykırır: Din, insanı böyle büyük kötülüklere bile sevk edebilir.
  • Ölümün yaygarası daha korkutucudur ölümün kendisinden
  • Evlilikteki sevgi insanlığı doğurur, arkadaşça sevgi insanlığı yüceltir, uçarı sevgi ise bozar, bayağılaştırır.
  • Dostluk sevinçleri iki katına çıkarırken, kederleri yarıya indirir.
  • İnsan doğası gereği ya iyi ya da kötü bitkiler üretir; ilkini zamanında güzelce sulamak, ikincisini ise söküp atmak gerekir.
  • İkiyüzlülük, hilekâr insanların kazanç kapısı ve çürük yanıdır. Nitekim insanın, ne zaman gerçeği söylemesi gerektiğini ve söylediğini yapmaya girişeceğini bilebilmesi için sarsılmaz bir zihin ile aşınmaz, istikrarlı bir ruh yapısına ihtiyacı vardır. Bu yüzden en büyük ikiyüzlüler, o adi siyasetçiler arasından çıkar.
  • Kitap vardır, ancak tadına bakılmak içindir; kitap vardır yutulmak, kitap da vardır çiğnenmek, özümlenmek içindir; başka deyimle, kimi kitapların insan ancak birkaç bölümüne göz atmalı, kimisini baştan sona şöyle bir okuyup geçmeli, pek azını da her ayrıntı üzerinde titizlikle durarak adamakıllı okumalı.
  • Kral eşlerine gelirsek, bu konuda birtakım acı ve vahşi örnekler vardır. Örneğin Augustus’un zehirlenmesinden ötürü Livia’nın adı kötüye çıkmıştır. Sultan Süleyman’ın karısı Roxolana, o ünlü Şehzade Mustafa’yı ortadan kaldırarak, ardılını ve kocasının hanedanını mahvetmiştir.
  • Kutsal Efsaneler’deki,* Talmud’daki, Kuran’daki bütün masallara bile inanırım da bu evrenin ruhsuz bir yapısı olduğuna inanamam.
  • Başkaldırıların nedenleri şunlardır: Dinsel konularda yenilik, vergiler ve harçlar, yasalarda ve törede değişiklik, ayrıcalıkların ve hakların ihlali, genel baskı, hak etmeyenlerin yüksek mevkilere ve bakanlıklara getirilmesi, yabancılar sorunu, ürün fiyatlarındaki pahalılık, ordudan çıkarılmış askerler, umudu kalmamış partiler ve en nihayetinde insanları ortak paydada birleştirecek ve coşturmaya yetecek kadar topluma zarar veren ne varsa.
  • Vicdanların baskı altına alınmasını ve zorla yönetilmesini öğütleyenler aslında şahsi arzularını bu inancın altına saklar ve bunu kendi menfaatleri için isterler.
  • İnsanlar, kendi kafalarına göre, öyle değersiz karşı çıkışlar sergiliyor ve onları yeni kelimelerle biçimlendirip mutlak ve değişmez kılıyor ki, sonunda anlam sözü yönetmesi gerekirken, söz anlama hükmeder hale geliyor.
  • Ölümün yaygarası daha korkutucudur ölümün kendisinden. -Seneca
  • Din adamı sayısı için de aynı şey geçerlidir. Onların da devletin zenginliğine hiçbir katkısı yoktur. Ülkede eğitim görenlerin sayısı da, ihtiyaç duyulandan fazla olmamalıdır.

Denemeler İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Denemeler Bacon'ın, Vergilius, Plutarkhos, Hz.Süleyman, Platon, Hesiodos, Cicero, Tacitus, Herodotos, Aristoteles gibi birçok ünlü ismin görüşlerinden ve İncil'den yararlanarak kendi fikirlerini yazdığı, önerilerde bulunduğu bir kitap. Yönetimle ilgili kısımlarda Machiavelli'nin Prens'ini okuyormuş gibi hissettim, bu sebeple de yazıldığı dönemde dikkate alındıysa fayda getirmiştir diye düşünüyorum. Bir sürü alıntı edindim, bana da faydalı olur umarım. =) (G. İlke)

Bacon şüphesiz iyi bir gözlemci ve olaylar arasındaki sebep sonuç ilişkisini çok iyi kuruyor. Siyaset bilimine ilişkin konulara sık sık eğilip Hz. Süleyman'a, Machiavelli'ye, Cicero'ya... atıfta bulunarak anlatımını güçlendiriyor. Faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Dili açık ve anlaşılır, tespitleri yerinde diye düşünüyorum. (İbrahim)

Monteigne'nin Denemeler'inden sonra Bacon'ın Denemeler'i biraz geride kalmış geldi. Bu demek değildir ki Bacon'ın kitabı kötü, aksine güzel konulara değinmiş. Monteigne'den bir miktar daha uzundu bölümleri. Keyifle okudum, vaktim olmadığı zamanlarda bile iki- üç deneme okumak keyif veriyordu. Deneme okumak biraz da düşünce şeklimizi olgunlaştırıyor, eleştirel yaklaşmamızı sağlıyor. İnsan olabilmenin en temel noktası düşüncedir bence. Bunu da bu tür çok güzel geliştiriyor. Her gün bir sayfa okumak dahi biz fark etmesek de sorgulatıyor. Hâlâ deneme okumaya başlamadıysanız en kısa sürede başlayın derim. (M)

Denemeler PDF indirme linki var mı?

Francis Bacon - Denemeler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Denemeler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Francis Bacon Kimdir?

22 Ocak 1561'de doğan Francis Bacon, Kraliçe 1. Elizabeth'in adalet bakanı Nicholas Bacon'ın oğludur. Her ne kadar Francis Bacon'ın ünü babasınınkini gölgede bıraksa da, babası, Nicholas Bacon da sıradan birisi olmaktan çok öte, döneminin ünlü isimlerindendi. Francis Bacon, oniki yaşında girdiği Trinity College, Cambridge'de skolastik felsefeyle tanıştı ve skolastik felsefeye karşıt görüşlerinin tohumları burada atıldı. 1576'da Hukuk okumaya başladıktan sonra, Fransa'daki İngiliz elçisinin yanında çalışması için bir teklif aldı. Teklifi kabul ederek, öğrenimine ara verdi ve Fransa'ya gitti. Bacon'ın felsefeye olan aşkının iyice filizlenmeye başladığı bu yıllarda, ansızın, 1579'da babasının vefat haberini aldı. Cepleri boş bir şekilde İngiltere'ye döndüğünde yapabileceği tek şey hukuk öğrenimine devam etmek oldu. Öğrenimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Çocukluğundan beri alıştığı lüks yaşama özlem çekiyordu, bu yüzden avukatlık yaparken bir taraftan da siyasi bir kariyer için çalıştı. Nitekim 1584'te Parlamento'ya seçildi.

Essex kontuyla yakın bir arkadaşlığı vardı. Fakat arkadaşlıkları, Essex kontunun Kraliçe 1. Elizabeth'i devirmek üzere kurduğu planlar nedeniyle bozuldu. Kraliçeye olan bağlılığının büyük olduğunu belirten Bacon, uzun süre arkadaşını fikirlerinden döndürmeye çalıştı. Kraliçeye yapılan başarısız bir suikast girişiminden sonra Essex kontu tutuklandı. Bacon'ın da çabalarıyla salıverilen kont, daha sonra Kraliçeyi devirmek için yeni bir girişimde bulundu. Bu sefer tutuklandığında, suçlu bulundu ve idam edildi. Bu sırada Bacon'ın yıldızı parlamaktaydı, her ne kadar Essex kontuyla olan bu ilişkileri sonucu onu hayatı boyu tehdit edecek düşmanlar edinmiş olsa da Kraliçeye olan bağlılığı hiç kuşkusuz ona kariyer açısından büyük fırsatlar vermişti.

1603'de Kraliçenin veliahtı olarak James I tahta geçince hızlı bir şekilde önemli mevkilere geldi. Önce "Sir" unvanı aldı, sonra 1606'da başsavcı, 1618'de ise İngiltere başyargıcı oldu. Kariyerinin zirvesindeyken, çöküşü kapıyı çaldı. 1621'de rüşvet suçuyla tutuklanıp yargılandı. Suçlu bulundu ve hapis cezasına çarptırıldı. Hapishanede fazla kalmadı ve salıverildi, fakat ne Parlementoda ne de herhangi bir politik konumda bulunması bundan sonra imkânsızdı. Siyasetten kopan Bacon hayatının geri kalan yıllarını felsefi düşüncelerine adadı. 1626'da zatürree olduğu varsayılan bir hastalık yüzünden vefat etti.

Francis Bacon Kitapları - Eserleri

  • Yeni Atlantis
  • Denemeler
  • Seçme Aforizmalar
  • Sevgi Üstüne
  • Novum Organum
  • Seçme Yazılar
  • Novum Organum
  • Eskilerin Bilgeliği
  • Antik Bilgelik
  • Denemeler
  • The Essays
  • The Advancement Of Learning
  • Denemeler
  • The New Atlantis

Francis Bacon Alıntıları - Sözleri

  • “Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz” (Yeni Atlantis)
  • Ölmek de doğmak gibi doğal bir şeydir; yeni olan bir bebek için, doğmak da ölmek kadar acı verir. (Sevgi Üstüne)
  • Evlilikteki sevgi insanlığı doğurur, arkadaşça sevgi insanlığı yüceltir, uçarı sevgi ise bozar, bayağılaştırır. (Sevgi Üstüne)
  • İnsanlara çobanlık edenler,ülkede ne zaman toplumsal kargaşa çıkabileceğini önceden kestirebilmelidir. Nasıl ki doğada en büyük afetler ekinoks dönemlerinde meydana geliyorsa, toplumsal kargaşalar da güçler dengeye geldiğinde çıkar. (Denemeler)
  • “Akıllı insan kendine büyük fırsatları yaratır, bulmaz.” (Seçme Aforizmalar)
  • “ Vergi yükü altında ezilen bir ulusun egemen bir ulus olamayacağı apaçık aşikardır. “ (Seçme Yazılar)
  • Sadece yardım ve fayda yüzünden değil, aynı zamanda koşullarının arasındaki zıtlıktan dolayı “ insan insanın Tanrı’sıdır. “ (Novum Organum)
  • Yalnızlıktan hoşlanan ya hayvandır ya tanrıdır. (Seçme Yazılar)
  • (..) duygular asla tadını çıkardıkları şeylerden tatmin olmuş bir şekilde kalmazlar; tadını çıkardıkları şeylerden sonra başka şeylere karşı sonsuz ve doyumsuz bir arzu duyarlar. (Antik Bilgelik)
  • Kral eşlerine gelirsek, bu konuda birtakım acı ve vahşi örnekler vardır. Örneğin Augustus’un zehirlenmesinden ötürü Livia’nın adı kötüye çıkmıştır. Sultan Süleyman’ın karısı Roxolana, o ünlü Şehzade Mustafa’yı ortadan kaldırarak, ardılını ve kocasının hanedanını mahvetmiştir. (Denemeler)
  • " Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz. " (Yeni Atlantis)
  • Olduğu gibi görünecek kişinin çok büyük erdemler taşıması gerekir (Sevgi Üstüne)
  • İnsanı dehşete düşüren şey, ölümün kendisinden çok, çevresinde kopan yaygaradır. (Denemeler)
  • Her meraklı kişi aynı zamanda kötü niyetlidir. (Seçme Yazılar)
  • Fakat eğer ortada, zaten keşfedilmiş olan bilgiyle tatmin olmayan ve onu kullanmayan biri, tartışmadaki zıtlığın değil de eylemde tabiatın üstesinden gelmeye çalışan biri; ve, hoş ve uygun bağlantılar değil de kesin ve ispat edilebilir bilgi aramak için daha ileriye gitmeyi isteyen biri olsa -ben, bun­ların hepsini, bilginin gerçek oğulları olarak, benimle sayıla­rı azaltılmış tabiatın dış odalarından iç odalarına geçerek en azından bir yol bulabilmeye davet ediyorum. (Novum Organum)
  • Çünkü insan tercih ettiği şeye daima isteyerek ina­nır. (Novum Organum)
  • Kendi değeri olmayan bir insan başkalarının değerini hiçbir zaman çekemez. (Sevgi Üstüne)
  • Namuslu olmayan bir insanın kendisine saygısı hiç olmaz. (Yeni Atlantis)
  • Kendi kızını kurban eden Agamemnon’u gözünün önüne getiren şair Lucretius şöyle haykırır: Din, insanı böyle büyük kötülüklere bile sevk edebilir. (Denemeler)
  • Öyle seviyorum ki bu adamı, benden daha çok yaşamasını diliyorum (Seçme Yazılar)

Yorum Yaz