diorex
life

Derviş'in Aklı - Doğan Cüceloğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Derviş'in Aklı kimin eseri? Derviş'in Aklı kitabının yazarı kimdir? Derviş'in Aklı konusu ve anafikri nedir? Derviş'in Aklı kitabı ne anlatıyor? Derviş'in Aklı kitabının yazarı Doğan Cüceloğlu kimdir? İşte Derviş'in Aklı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 20.02.2022 14:00
Derviş'in Aklı - Doğan Cüceloğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Doğan Cüceloğlu

Yayın Evi: Remzi Kitabevi

İSBN: 9789751417213

Sayfa Sayısı: 328

Derviş'in Aklı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitapta, okulu olmayan Akçapınar köyünden bilge bir babanın inancıyla yola çıkarak okumaya başlamış, öğrenci olarak girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'nde profesör olmuş, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde üç yıl araştırmalar yapmış ve dersler vermiş, sonrasında Türkiye'ye dönüp mezun olduğu fakültede dokuz yıl dekanlık yapmış dostum Ahmet Dervişoğlu'yla sohbet ettim. Ama bu sohbetlerin amacı, Ahmet Dervişoğlu'nun akademik başarılarından çok, değerlerini, yaşama bakış tarzını, insan sevgisini sizlere aktarmaktı. Bugün seksen yaşında olsa da, içindeki çocuğu dipdiri korumayı başarmış, gözleri ışıl ışıl bakan bir insandan öğrenilecek bir şeyler olmalı, diye düşündüm. Sohbetimizden üniversite öğrencileri, öğretmenler, yöneticiler ve anne-babaların yararlanacağına inanıyorum. Benim aldığım keyfi, umarım siz de alırsınız.

-Doğan Cüceloğlu-

(Tanıtım Bülteninden)

Derviş'in Aklı Alıntıları - Sözleri

  • "Dünyada en korkunç şey yalnız kalmaktır, ondan daha korkuncu ise hiç yalnız kalamamaktır."
  • Bir çocuğun hayatını anlamlı yönde değiştirmen, senin de hayatını anlamlı kılar.
  • Eski Yunanlılar da "Bir insanın iyi olup olmadığı öldükten sonra belli olur."diyorlar.
  • Türk insanın,"Böyle gelmiş böyle gider;şimdi başıma dert açarım," çekingenliği çoğu kez yersiz.Bununla uğraşmak isteyen çıkana kadar sürüp gider.
  • "Ana-baba çocuk yetiştirirken, iyi bir vatandaş yetiştirmeyi amaçlamalıdır. İyi bir vatandaş yetiştirmek çok önemli ve ancak ailede iyi bir vatandaş yetişir. Okul ancak aileyi destekler, iyi vatandaş olmanın temellerinin ailede atılması gerekir."
  • Kendini bil ve çıkabildiğin yere kadar çık.
  • Bak, burada şunu söylemek isterim, Türkiye için çok önemli bir şey : Hangi kademede olursa olsun ( ilkokul, ortaokul, lise ,üniversite ) bir sınıfta,ders ne olursa olsun,normal yetenekli bir öğrenci,normal bir gayret sarfetmişse,normal bir notla geçmelidir. Ama daha iyi yapan öğrenci daha iyi notla geçmelidir. Durum böyle değilse, hoca hatalıdır. Türkiye'nin çok önemli bir sorunu bu. Bütün Türkiye'de fizikten öğrenciler dökülüyor. Matematikten dökülüyor. Neden ? Benim söylediğim kural işlemiyor; hoca hatalı . Ben dekanlığım esnasında da bunun üzerinde durdum, hala da uğraşıyorum. Onun için, mesela benim dersim zor derstir, fakat öğrenciler bilirler; normal bir öğrenci normal bir gayret ortaya koyarsa , normal notla geçer. Sürpriz yok. Hocalığın en zor tarafı , uygun soru hazırlamak ve kağıtları uygun değerlendirmektir. Çok az hoca bunu yapar. .... Hiç kimseye sürpriz yok ; herkes ne umduysa onu bulmuştur aşağı yukarı ve tabii ki sınıf birikmez, normal gayret gösteren biri geçiyor. Ama öyle dersler var ki, öğrencinin kafasında bu dersten geçilmez. Çocuk peşinen dersi terk ediyor , "Geçillmez, nasılsa kalacağız." Bir yıl , iki yıl ne problemler çıkıyor . Bu problemlerle çok uğraştım yöneticiliğim esnasında.
  • Çalışmayıp zeka ile yetinmek akılsızlıktır,kurnazlık yapmak ahlaksızlıktır.Esas olan alın teridir, azimdir.
  • Edebiyatı doçenti bir arkadaşım,Melda Üner:"İyi söz kapalı bir kapıyı açar, kötü bir söz açık bir kapıyı kapatır."dedi
  • "Bir yıllık varlık istersen buğday, on yıllık varlık istersen ağaç, yüz yıllık varlık istersen insan yetiştir."
  • “... Kızlarını okutmak istemeyenlerin, ödenen bedelin ne olduğunun farkında olabilecek birer insan haline gelmeleri esas mesele! İnsan olmak ne demek? Kadın veya erkek olmanın ötesinde, insan olmak ne demek? Henüz bunun üstünde düşünmeye başlamış değiliz. ...”
  • Söz olarak konuştuğumuz zaman herkes vatansever; fakat bilinç olarak hakikaten vatansever olmanın ne demek olduğu üzerine pek düşünmüş, bu konuyu olgunlaştırmış değiliz.
  • "Bir savaşçının gücünün kaynağı, onun niyetinin saflığındadır. Seçmiş olduğu yol eğer gönül yoluysa ve niyetinin saflığını da kazanmışsa, o kaybetmez eninde sonunda kazanır."
  • Bence bir ülkenin bir numaralı sorunu , her öğrencinin yetenekleri doğrultusunda tırmanabileceği yere kadar tırmanmasına imkan sağlamaktır.
  • En büyük mesele şu,taraflar birbirini yeteri kadar tanımadan evlenmeye karar veriyorlar . kültürde buna yardımcı oluyor . ben bunu çok gözlemledim,insanlar evlenme arifesinde rasyonelliğini biraz kaybediyorlar. .... Bir de taraflar birbirine iyi taraflarını göstermiyorlar; çok nazik, bonkör. Benim söylediğim bir şey var ; bir sana karşı çok iyiyse sakın onun çok iyi olduğuna karar verme . Herkese karşı da iyi mi ? çünkü başkalarına karşıda kötüyse , hiç ummadık zamanda sana sana karşıda kötü olur. ... Başkalarına da sordum . Diyor ki ,evlenmeden önce tarafların birbirini tanıması çok önemli. Evleniyorsun , aynı evde yaşamaya başlayınca bakıyorsun ki,bambaşka bir kişi. Benim tanıdığım insan bu değildi.

Derviş'in Aklı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Derviş'in Aklı: İnsan, tüm tecrübeleri denimlecek kadar uzun yaşamaz. Başka insanların birikimlerinden yararlanmak fazla kayıp vermeden hayatını inşaa etmene yarar. Hayatı dürüst bir şekilde dolu dolu yaşayan Ahmet Dervişoğlu'nun tecrübeleri. Hayatın her karesini ele almış bir söyleşi kitabı. Müthiş bir farkındalık yaratıyor. (Öznur)

Saygı,çalışkanlık,insanları sevme ve yardım etme bilinci....: Kendini bilen ,kendini yetiştirmiş birinin eş olarak baba olarak arkadaş olarak hoca olarak çevresine ne güzel ışık saçtığını görüyorsunuz kitapta.Zincirin güzel devam etmesini sağlayan biri Ahmet Dervişoğlu.Hayata,eşine çocuklarına topluma katkıları çok değerli.Değerli bir sohbet niteliği taşıyor eser ve aklıma kazınacak olan kavram -rasyonellik-yani tecrübeden de yararlanarak aklını kullanarak doğru mantıklı sonuca ulaşman .İyi insanlar elini diğer kişilere vererek bu toplumdan ayrılıyorlar kötüyü görsek de çoğu zaman iyiler zinciiri de bir yerde devam ediyor.Hayvanlar için konulmuş bir kapta bunu görebilirsiniz :)) DERVİŞ'İN AKLI ,Doğan Cüceloğlu Söyleşi tarzında gerçekleşen bir kitap.Ahmet Kamil Kök isimli öğretmenin, abisini köyde gönüllü iki saat çalıştırmasıyla parasız yatılı sınavlarına hazırlamış eğer o öğretmen abime yardımcı olmasaydı ikimizde ya çiftçi ya da bakkal olacaktık diyor, abisinin ardından o da okumuş ve köylerindeki kız çocukları okutulmaz anlayışını yıkmak için maddi manevi kızlara destek olarak onların meslek sahibi olmalarına yardım etmişler.Ahmet Dervişoğlu'nun prensibi kişinin var olan potansiyelin farkında olmasını sağlamak ve yardımcı olunabiliyorsa olmak,yol göstermek çünkü bu bir zincir hep devam edecek . İkinci olarakta karşındakinin güzel özelliklerini takdir etmek, örneğin kazak yakışmış ise bunu kafandan geçirme karşındakine de söyle diyor.Bu şekilde Türkiye de mutluluk ortalamasının artacağını düşünüyor. "Ben diyorum ki, insanları seveceksin ve onlara elinden geldiği kadar yardım edeceksin,ama bir insan olarak kendini de seveceksin,kendi hayatını da yaşayacaksın." "Oyunu kullanırken yakın hissettiğinde değil, layık olana vermek gerekir." "Biz zincirin halkaları gibiyiz,bu zincir hep büyücek derdi." (Nihal)

Kitabı okurken sanki ben Ahmet Dervişoğlu ile sohbet ettim gibi hissettim. Aslında Ahmet Dervişoğlu'nun hayatında bir çok şey var. Onun tutumunun , insanlara duyduğu güvenin, adaletin , rasyonelliğinin okurlara çok şey katacağını; onun hayatından, düşüncelerinden okurların gerçek hayatlarının her alanında fayda sağlayacağını düşünüyorum. Gerçektende Ahmet Dervişoğlu gibi yaptığı işi hakkıyla yapan insanların hayatı , onların düşünceleri bilinmeli diye düşünüyorum. Keşke kendisinden eğitim alma imkanım olsaydı. Bunu kalpten isterdim . Öğrencilerinin gerçekten çok şanslı olduğunu düşünüyorum. (Ebru özcan)

Kitabın Yazarı Doğan Cüceloğlu Kimdir?

Cüceloğlu'nun dilinden...

On bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olarak Mersin'in Silifke kasabasında doğmuşum. On yaşındayken annemi kaybettim ve ölümün ne demek olduğunu anladım: artık onu bir daha hiç göremeyecek, dokunamayacak, naz edemeyecektim.

Silifke'de en yüksek dereceli okul olan ortaokulu bitirdikten sonra subay olan ağabeylerimin yanında Ankara ve Kırklareli'nde okudum ve Kırklareli Lisesi'nden mezun oldum. Kırklareli Lisesi'nde ilk aşk şiirimi yazdım.

Ankara Atatürk Lisesi'nde edebiyat ve kompozisyon öğretmenim olan Cahit Okurer bir gün ne olmak istediğim sordu; mühendis olmak istediğimi söyledim. Bilim adamı olmak istemez misin, dedi. Onun etkisi altında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne yazıldım ve oradan mezun olduktan sonra ABD'de Illinois Üniversitesi'nde doktoramı yaptım. Uzmanlık alanım iletişim psikolojisidir.

Amerika'da doktora öğrencisiyken, benim gibi doktora öğrencisi olan Kaliforniya'da doğmuş büyümüş Emily ile tanıştım ve evlendim. On bir yıl süren evliliğimizde üç çocuğumuz oldu: Ayşen, Elif ve Timur.

Evlendiğimde ne kendimi tanıyormuşum, ne de evliliğin ne olduğunu. Silifke'de büyürken çevremde gördüğüm evlilik, koca, baba modelleriyle Kaliforniya'da büyümüş feminist bir Amerikalı kıza kocalık yapmaya çalıştım. Sonuç: hem ben çok ıstırap çektim hem de Emily'ye acı çektirdim. Benim şimdi yüreğimi en çok yakan çocuklarıma verdiğim acılar. Onlardan dört yıl ayrı yaşadım.

Yaşadığım acılar her şeyi bilmediğimi, öğrenmem gereken çok şey olduğunu gösterdi ve yalnız bilgi yönünden değil, insan olarak gelişmem gerektiğine ikna oldum.

Kendimi geliştirme süreci içinde kitap yazmaya başladım; ilk kitabım İnsan İnsana bu sürecin ilk ürünüdür. Gelişim süreci içinde kazandıklarımı kitaplar yoluyla paylaşmaya devam ediyorum.

Amerika'daki görevimden emekli olup ayrıldıktan sonra Türkiye'de kitap yazmayı sürdürdüm. Kitap yazmanın yanı sıra konferanslar ve seminerler verdim, televizyon programlarına başladım.

Şu devrede önceliğim kitap yazmak.

Ünlü psikolog 16 Şubat 2021 tarihinde İstanbul Beşiktaş 'taki evinde hayatını kaybetmiştir.

Doğan Cüceloğlu Kitapları - Eserleri

  • İletişim Donanımları
  • Mış Gibi Yaşamlar
  • Bir Kadın Bir Ses
  • İçimizdeki Çocuk
  • İnsan İnsana
  • Savaşçı

  • Öğretmen Olmak
  • Onlar Benim Kahramanım
  • İçimizdeki Biz
  • Başarıya Götüren Aile
  • Damdan Düşen Psikolog
  • Korku Kültürü
  • Mış Gibi Yetişkinler

  • Gerçek Özgürlük
  • İnsan İnsana Sohbetler 1
  • Derviş'in Aklı
  • Geliştiren Anne-Baba
  • Evlenmeden Önce
  • Öğretmenim Bir Bakar mısın?
  • İletişim ve Etkili Yaşam Semineri

  • İnsan ve Davranışı
  • Var mısın?

Doğan Cüceloğlu Alıntıları - Sözleri

  • Olgun insan şu özelliklere sahiptir: (1) iyi belirlenmiş benlik sınırları vardır; (2) kendini değerli bulur; (3) yaşamın değişik yönleri arasında denge kurar; (4) duygularını tanır ve ifade eder. (İçimizdeki Çocuk)
  • Yarın dağların yerini değiştireceğini hayal ediyorsan, bugünden küçük taşları kaldırmaya başlamalısın. (Onlar Benim Kahramanım)
  • "Ama ben hiç akıllanmadım... Yok sayılmışlığın farkında bir deliyim hâlâ..." (Bir Kadın Bir Ses)
  • Kitabın ilk hâlini değerlendirmesini istediğim Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüten değerli bir eğitimci dostum bana şöyle yazmış: "Öğretmen, aslında her biri saklı, potansiyel bir rezerv olan öğrencilerini açığa çıkaran bir maden mühendisi olmalı. Sınıfın en akıllı ve en yaramaz çocukları bilinir, diğer rezervler hep saklı kalır. İşte öğretmen asıl bu öğrencileri ortaya çıkaran olmalıdır!" Çok güzel bir benzetme : Toprağın altında gömülü, saklı maden rezervini ortaya çıkaran bir mühendis olmak! (Öğretmenim Bir Bakar mısın?)
  • “Kim olduğun o kadar bağırıyor ki ne dediğini duyamıyorum.” (Var mısın?)
  • "Özgürlüğünün sorumluluğunu alan ve bu sorumluluğun gereğini yapan insan benim gözümde bir kahramandır." (Onlar Benim Kahramanım)

  • Hüznünüzü kaybetmeyin. Acınızı ucuza satmayın. (Gerçek Özgürlük)
  • Hayallerimiz kendimiz için beslediğimiz umutlardır; hayaller kaybolduğunda umutlar kaybolur. (Geliştiren Anne-Baba)
  • Öyle yorgunum ki.. . . (Bir Kadın Bir Ses)
  • İnsanlarla münasebetin ateşle münasebetin gibi olsun. Çok uzaklaşma donarsın çok yaklaşma yanarsın SADİ ŞİRAZİ (İletişim Donanımları)
  • Genetik yapının çalışma şekli evrenseldir. (İnsan ve Davranışı)
  • Bir nazlı kuşa benzer Çocuk dediğin. Ev ister, ekmek ister Öpülmek okşanmak ister. Cahit Külebi (Başarıya Götüren Aile)
  • Bence bir ülkenin bir numaralı sorunu , her öğrencinin yetenekleri doğrultusunda tırmanabileceği yere kadar tırmanmasına imkan sağlamaktır. (Derviş'in Aklı)

  • "Bence dünyada öğretmenlik gibi hiçbir meslek yok ki sadece bir saatlik bir dersle bile bir insanın kaderini etkileyebirsin". (Öğretmen Olmak)
  • “Sevgi ve anlayışla hareket eden hiç kimse kaybetmez; veren de kazanır, alan da!” (Öğretmenim Bir Bakar mısın?)
  • Korku ortamına alışmış bu insanlar, korku ortadan kalkınca, iyi muamele eden kişiyi zayıf olarak görürler. (İletişim Donanımları)
  • "Ruhen çöken insanın şevki kaybolur. Bir insana yapılabilecek en büyük kötülük budur." (İçimizdeki Biz)
  • Hepimizin içinde güzel söz ve gülümseme bekleyen bir çocuk var... (Geliştiren Anne-Baba)
  • Kendini bil ve çıkabildiğin yere kadar çık. (Derviş'in Aklı)
  • Her din, kendi tarihi içinde belirli devrelerde yozlaştırılmış ve yobazların hakimiyeti altında kalmıştır. (İnsan İnsana)

Yorum Yaz