tatlidede

Dünya Tarihinde Orta Asya - Peter Benjamin Golden Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dünya Tarihinde Orta Asya kimin eseri? Dünya Tarihinde Orta Asya kitabının yazarı kimdir? Dünya Tarihinde Orta Asya konusu ve anafikri nedir? Dünya Tarihinde Orta Asya kitabı ne anlatıyor? Dünya Tarihinde Orta Asya PDF indirme linki var mı? Dünya Tarihinde Orta Asya kitabının yazarı Peter Benjamin Golden kimdir? İşte Dünya Tarihinde Orta Asya kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 06.12.2022 19:00
Dünya Tarihinde Orta Asya - Peter Benjamin Golden Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Peter B. Golden

Yayın Evi: Ötüken Neşriyat

İSBN: 9786051552026

Sayfa Sayısı: 246

Dünya Tarihinde Orta Asya Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Bu kitaptaki gayem, dört bin yıldan fazla bir zaman boyunca Mançurya ormanlarından tâ Macaristan bozkırlarına kadar uzanan muazzam bir bölgenin siyasî, iktisadî ve kültür tarihini özetlemekti. Orta Asya, yüzyıllar boyunca bugünkü dünyanın biçimlenmesinde mühim roller oynamış medeniyetlerin, dinlerin, imparatorlukların ve sair siyasî teşkilatların buluşma yeri olmuştur. Dünya Tarihinde Orta Asya, giriş niteliğinde bir kitaptır. Gayesi de dünyanın bu çok önemli bölgesindeki ülkelerin ve halkların tarihini aydınlatarak bugünkü dünyaya şekil veren etkenleri genel çizgilerle izah etmektir. Türk okuyucuları için Dünya Tarihinde Orta Asya'nın sayfalarında gözüken isimler, halklar ve yer adları yabancı olmayıp Türkiye Türkleri tarihinin ayrılamaz parçalarıdır."

Peter B. GoldenDünya Tarihinde Orta Asya, bölge tarihini bir bütün olarak ele almasıyla ve Türklerin en eski tarihinden bugüne uzanan tarihî silsileyi özlü şekilde sunmasıyla önem arz ediyor. Peter B. Golden'ın Orta Asya tetkiklerinde kazandığı haklı şöhret, Türk tarihinin en eski dönemlerine, bilhassa yerleşik-göçebe toplumların ilişkisi ve bunun neticesi olarak halkların teşekkülüne dair fikirleri, bu muhtasar eserinde anlaşılır tarzda genel okuyucuya sunulmuştur. Golden'ın tarihî hadiselere geniş bir zaviyeden bakan yaklaşımı, Orta Asya tarihinin yalnızca kadim dönemlerini değil, modern dönemlerini de içeriyor. Ayrıca bölgenin tarihi; siyasî, iktisadî, dinî ve kültürel veçheleriyle de ele alınmıştır. Orta Asya tarihinin en eski çağlarından günümüze uzanan dönem hakkında okuyucuya özlü bilgiler verilmesini amaçlayan bu eser, genel okuyucunun yanında üniversite öğrencileri için de kaynak ve ders kitabı olabilecek niteliğe sahiptir.

(Tanıtım Bülteninden)

Dünya Tarihinde Orta Asya Alıntıları - Sözleri

  • "Asya Hunları yerleşik bölgelerden haraç topluyor, (bu bölgelerdeki) halkın işgücüne de ihtiyaç duyuyorlardı. (Ayrıca) göçebeler ve sürüleri, yılda bir kez sonbaharda gerçekleştirilen nüfus sayımına katılmak zorundaydı. Aksi halde devlet müdahalesiyle karşı karşıya kalıyorlardı."
  • "Attila (Hun İmparatorluğu hükümdarı), MS 453 yılında düğün şöleninde öldü, muhtemelen evleneceği gelin tarafından zehirlendi, konfederasyonu hızla dağıldı."
  • Türk başkenti kağanın arabasının durduğu yahut çadırının kurulduğu yerdir.

Dünya Tarihinde Orta Asya İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Dünya Tarihinde Orta Asya: Orta Asya tarihi alanında klasikleşmiş eserlerden biri olarak bilinir fakat bir klasik olarak beklentilerin altında kalıyor ne yazık ki. Orta Asya'ya ilişkin genel tarihsel bilgileri derleyip toplamış hepsi bu. (Aykut Türkyılmaz)

Hızlı bir Orta Asya tarihi okumak isteyenler için güzel bir kaynak. Kitapta geçen tarihsel verilerin çok ciddi bir kısmı Türk milletinin tarihinden oluşmakta. Özellikle Son 3 yüzyıllık kısmında bugün bize ders niteliğinde tarihsel bilgiler bulunmaktadır. Yüzlerce yıl ezerek yendiğimiz Rusların, Türkleri parçalara ayırarak nasıl yok ettiğini anlatmaktadır. (Muhammet Çelik)

Dünya Tarihinde Orta Asya PDF indirme linki var mı?

Peter Benjamin Golden - Dünya Tarihinde Orta Asya kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dünya Tarihinde Orta Asya PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Peter Benjamin Golden Kimdir?

Peter Benjamin Golden (d. 1941), Amerikan tarihçi ve türkolog. Rutgers Üniversitesi'nde tarih profesörüdür. Lisans derecesini New York Şehir Üniversitesi'nin Queens Collegeokulunda kazanmıştır. Tarih doktorasını 1970'te Columbia Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Türk halkları ve Orta Asya üzerine yayımlanmış 60 çalışması vardır. Bunların içinde pek çok kitap ve makale vardır.

Peter Benjamin Golden Kitapları - Eserleri

  • Dünya Tarihinde Orta Asya
  • Türk Halkları Tarihine Giriş

Peter Benjamin Golden Alıntıları - Sözleri

  • Son zamanlarda Doerfer, gerçekte sadece yedi Türk dili olduğunu belirtti: Çuvaşça, Halaçça, Sahaca (Yakut), Güney Sibirce, Kıpçakça, Uygurca ve Oğuzca. Başka her şey bu dillerden biri veya öbürünün şive veya ağzıdır. (Türk Halkları Tarihine Giriş)
  • "Attila (Hun İmparatorluğu hükümdarı), MS 453 yılında düğün şöleninde öldü, muhtemelen evleneceği gelin tarafından zehirlendi, konfederasyonu hızla dağıldı." (Dünya Tarihinde Orta Asya)
  • "Asya Hunları yerleşik bölgelerden haraç topluyor, (bu bölgelerdeki) halkın işgücüne de ihtiyaç duyuyorlardı. (Ayrıca) göçebeler ve sürüleri, yılda bir kez sonbaharda gerçekleştirilen nüfus sayımına katılmak zorundaydı. Aksi halde devlet müdahalesiyle karşı karşıya kalıyorlardı." (Dünya Tarihinde Orta Asya)
  • 'İlkel'den 'ileri karmaşık' topluma geçiş insanın sosyo-politik evriminde temel bir dönüm noktası olmuştur. Ortaçağ Avrasya'sındaki Türklerin göçebe devlet teşekkülleri en iyi, 'geleneksel devletsiz' ve 'geleneksel erken devletli' toplum tabirleriyle karşılayabileceğimiz, 'ilkel' ve 'ileri karmaşık' örgütlenme biçimi dereceleri arasında hareket eden yapılar şeklinde betimlenebilir. (Türk Halkları Tarihine Giriş)
  • Türk tarihinin fevkalade özelliklerinden birisi Türk dillerinin yayılmasıdır. (Türk Halkları Tarihine Giriş)
  • Türk başkenti kağanın arabasının durduğu yahut çadırının kurulduğu yerdir. (Dünya Tarihinde Orta Asya)
  • Göçebe devletlerin siyasi bağları çözüldüğü zaman, kurucu üyeleri çoğunlukla karmaşık veya geleneksel erken devlet toplumunun daha az gelişmiş bir çeşidine, hatta geleneksel devletsiz toplum biçimine geri döner. Göçebe toplum için devlet doğal, hatta gerekli bir şart bile değildi. (Türk Halkları Tarihine Giriş)
  • Yazıt uyarıyor: Çin iyi ve bilge adamlara, iyi ve cesur adamlara özgürlük vermez. (Türk Halkları Tarihine Giriş)

Yorum Yaz