En Mavi Göz - Toni Morrison Kitap özeti, konusu ve incelemesi
En Mavi Göz kimin eseri? En Mavi Göz kitabının yazarı kimdir? En Mavi Göz konusu ve anafikri nedir? En Mavi Göz kitabı ne anlatıyor? En Mavi Göz PDF indirme linki var mı? En Mavi Göz kitabının yazarı Toni Morrison kimdir? İşte En Mavi Göz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Toni Morrison
Çevirmen: Zeynep Baransel
Orijinal Adı: The Bluest Eye
Yayın Evi: Sel Yayınları
İSBN: 9789755708805
Sayfa Sayısı: 224
En Mavi Göz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Siyahi bir kız çocuğu, derisinin renginden nasıl kurtulabilir?
Dokunaklı diliyle ırk ayrımcılığını edebiyat alanında su yüzüne çıkaran, Nobel ve Pulitzer ödüllü yazar Toni Morrison, tüm dünyada en çok okunan romanı En Mavi Göz’de bir kız çocuğunun gözünden horgörülmenin, ayrımcılığın, ırka dayalı güzellik anlayışının ve kişinin kendisine duyduğu nefretin yarattığı bireysel ve toplumsal travmaya odaklanıyor.
İkinci Dünya Savaşı arifesinde ABD’nin Ohio eyaletinde bir gettoda yaşayan Pecola, “çirkin” ve siyah bir kız çocuğudur. Herkes tarafından aşağılanan, alaya alınan Pecola, diğer beyazlar gibi gözleri mavi olursa her şeyin yoluna gireceğine, insanların onu beğeneceğine ve seveceğine inanır. Oysa mahallenin dillendirmeksizin kabullendiği acılar konusunda yürüttüğü suç ortaklığı,
herkesin kalbinde taşıdığı nefrete ayna tutan Pecola’nın trajedisine dönüşür.
Olay örgüsü, zamansal sıralanışı, alışılmadık üslubuyla En Mavi Göz, yayınlandığından bu yana ırkçılık ve aile içi şiddet alanında referans kitaplardan biri olmuş, yirminci yüzyıl boyunca kimi zaman acımasızlaşan insani ayrıntıları dünya edebiyatına taşıyan kitaplar arasında sembolikleşmiştir.
En Mavi Göz Alıntıları - Sözleri
- Kendimize cesur diyebilmek için ölüme kur yaptık, hayattan hırsızlar gibi saklandık.
- En iyi gizlenme yeri sevgiydi. Böylelikle el değmemiş sadizm, türetme bir nefrete, yapmacık bir sevgiye dönüşmüş oluyordu.
- Kötülük vardı çünkü Tanrı tarafından yaratılmıştı.
En Mavi Göz İncelemesi - Şahsi Yorumlar
#afroamerikanedebiyatı Yer, ikinci dünya savaşı yılları Amerika, yer 2021 dünya. Bay Yacobowski bana neden tiksinerek bakıyor? Kız olduğum için mi? Siyah olduğum için mi? Woodrow in orman yeşili dantelli çorapları var da benim neden yok? Neden ben çorabımın yırtığını saklamak için onu ayağımın altına sıkıştırmalıyım? Mary Jane’e, beyaz kızlara neden gizli, sahiplenici bir nezaketle bakılıyor da bana bakılmıyor? Saçlarım sarı, gözlerim mavi olmadığı için mi sevilmiyorum? Tanrıdan her gece mavi gözler istiyorum neden vermiyor? Toplumsal eşitsizliğin, yoksulluğun nedenlerini bulmak için kitap/kitap--62733 i açıp okuyabilirsiniz. Kadının neden ikinci sınıf görüldüğünü anlamak için, yazar/i925 ‘in, yazar/i851’un, yazar/i19090 ‘in kitaplarına açıp bakabilirsiniz. İnsanları doğuştan sahip oldukları ulusal kimlikleri, deri renkleri, dini inanışları ya da inançları yüzünden neden saldırıya uğradığını anlamak için Faşizm’i anlatan yüzlerce kitaba danışabilirsiniz. Yoksulluğun dağladığı, cehaletin kucakladığı aile içi kadim mutsuzluğun sebeplerini belki kitap/kitap--11198 ‘nde bulursunuz. Bunlara cevap veren çok kitap var. Ama bunların nedenlerinin böyle içtenlikle, kuş konmuş bahar dalından filizlenen ilk yapraklar gibi yeşil ve serin, böyle hüzünlü bir çaresizlikle sorulduğu başka kitaplar bulmak zor. Morrison, kalpleri sıkışarak büyüyen çocukları, kalpleri kırık yaşayan kadınları, sahip olduğu ilk külotu ne yapacağını bilemeyip başına geçiren yoksulları, mavi gözlü sarı saçlı olursa sevileceğini düşünen, sevilmeyi, kabul görmeyi bunlarda arayan siyahları bir kız çocuğunun savunmasızlığıyla sararak anlatıyor. Aslında onları değil, onlara üstten, küçük, çirkin, önemsiz hissettiren bakışı didik didik ediyor, onu mahkum ediyor. Toni Morrison, muhteşem gözlem gücü, ince şeyleri anlamaya ayırdığı vakit, anlattığı her şeye, bir eşyaya bile kazandırdığı karakterle, eşine zor rastlanır bir yazar. Ustalığını, gösterişsizce, büyük bir dinginlikle kurguya, karakterlere, ve satır aralarına yediriyor. Kitabı okuyup bitirince insanın damağında öfkeli ve hüzünlü bir tortunun, ama en çok da, edebiyatın tadı kalıyor. Bize de, edebiyatına sağlık yazar/i2071 demek düşüyor. kitap/kitap--118865 (Emel Keleş)
En Mavi Göz Nobel ve Pulitzer ödüllü yazar Toni Morrison'un 1970'de yayınlanan ilk romanı. Bir ilk roman olmasına rağmen gerek konu, gerek konunun işlenişi itibariyle, oldukça sarsıcı, rahatsız edici ve düşündürücü bir kitap. İkinci Dünya Savaşı arifesinde ABD'de Ohio'da yaşayan Pecola Breedlove'un trajik hikayesini anlatıyor Morrison. On bir yaşındaki Pecola güzelliği ve sosyal kabulü beyazlıkla bir tutan, bu dünyadaki tek dileği ise kimsede olmayan en mavi gözlere sahip olmak olan siyahi bir kız çocuğu. Pecola'nın trajik hikayesini birden fazla anlatıcının gözünden okuyoruz kitap boyunca. Küçük Pecola'nın hikayesi çercevesinde yazar hem Afro Amerikanların kendi toplumları ve aile içinde yaşadıkları şiddet, ensest, cinsiyet sorunları hem de beyazların uyguladığı ırk ayrımcılığı, horgörme, aşağılama ve ırka dayalı güzellik anlayışının yarattığı travmaya odaklanmış. Çok iç parçalayan ve unutamayacağım bir kitap oldu En Mavi Göz. Okuması çok zor bölümleri olan bir kitaptı. Benim için kitapta ırkçılıktan çok çocuk istismarı ve kadına karşı her türlü şiddet olguları öne çıktı. Morrison'un tüm bu rahatsız edici konuları anlatırken yargılayıcı bir tavır takınmaması ve kullandığı anlatım şekli ise gerçekten etkileyici. Benim en etkilendiğim bölüm karakterlerden Sabunkafa'nın Tanrıya yazdığı mektup oldu. "Bunu anlaman gerekiyor tanrım. sen “küçük çocukların bana gelmesini sağlayın ve onlara zarar vermeyin” demiştin. Unuttun mu? Çocukları unuttun mu yoksa? Evet. unuttun. Onları naçar bıraktın, yol kenarlarında oturup annelerinin cesetlerinin yanında ağladılar. yanmış, sakat kalmış, topallayan çocuklar gördüm ben. Sen onları unuttun Tanrım. Nasıl ve ne zaman Tanrı olman gerektiğini unuttun.” Ne kadar da tanıdık değil mi? Bilmem size de tanıdık geldi mi? Her biri mevsim adı olan dört ana bölümden oluşan kitapta hikaye Sonbaharla başlıyor ve Yaz'la bitiyor. Son bölüm ise yazarın 1993 yılında kitabın yazımının üzerinden 23 yıl sonra yazmış olduğu Son Söz metni. Yazar bu bölümde hem yazma sürecini hem de bu kitabı nasıl yazdığını anlatarak güzel bir son nokta koyuyor. Zor okunan, beni sarsan, gözyaşlarıma engel olamadığım bir kitap olarak hatırlayacağım En Mavi Göz'ü. Kabul görmeyenlerin, ötekilerin, en mavi gözlere sahip olursa her şeyin yoluna gireceğine inanan küçük siyah bir kızın hikayesi... (Filiz)
tam bir dram: Rahatsız edici o kadar çok yönü vardı ki… Ve maalesef ki bir toplumda azınlık olan, dış görünüşü diğerlerinden farklı olan, fakir olduğu için özensiz görünen herkes ülke şehir mahalle neresi olursa olsun böyle şeylerle karşılaşıyor. En büyük rahatsız edicilik o berbat baba figürüydü tabiki okuduğumda tüylerim diken diken oldu. Üzülmek istemiyorum diyorsanız kitabın kapağını açmayın derim ben ama güzel kitaptı. (buse tay)
En Mavi Göz PDF indirme linki var mı?
Toni Morrison - En Mavi Göz kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de En Mavi Göz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Toni Morrison Kimdir?
1931 Ohio doğumlu Toni Morrison'ın asıl adı Chloe Anthony Wofford olup, Howard Üniversitesi'nde lisans eğitimi yaparken, kolay telaffuz edilmesi için ismini Toni'ye çevirmiş. Cornell Üniversitesi'nde yüksek lisansı yaptıktan sonra Howard Üniversitesi'nde bir süre ingilizce öğretmenliği yapmış.1957 yılında evlendiği Jamaikalı mimar Harold Morrison'dan 2 oğlu olmuş.1964 yılında boşanmalarından sonra Random yayınevinde editörlük yapmaya başlamış. İlk romanı En Mavi Göz (The Bluest Eye) 1970 başlarında, Sula ise 1973'de yayımlanır. Süleyman'ın şarkısı (Song of Solomon) yayımlandığı 1977 yılında ,yılın en iyi romanı seçilir. Dördüncü romanı Katran Bebek (Tar Baby) 1981'de yayımlanır.1987'de Sevgili (Beloved) ile yazar Pulitzer Ödülü'nü kazanır. Caz (Jazz) 1992 yılında yayımlanır.
Yazdıklarıyla Afrikalı Amerikalı insanın yaşamını anlatan Toni Morrison Amerikan romancılığının en önde gelen temsilcilerinden biri sayılmaktadır. 1993 Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonraki ilk romanı Cennet'tir.
Toni Morrison Kitapları - Eserleri
- En Mavi Göz
- Sevilen
- Tanrı Çocuğu Korusun
- Sula
- Merhamet
- Ötekilerin Kökeni
- Aşk
- Süleyman'ın Şarkısı
- Yuva
- Katran Bebek
- Jazz
- Cennet
- Seçilmiş Əsərləri
Toni Morrison Alıntıları - Sözleri
- Özündə ruhi rahatlıq tapacağına ümid eləyərək tamam başqa ruhu büsbütün unutmuşdu: Körpə qızının ruhunu. (Seçilmiş Əsərləri)
- İnsanlar çok hain oluyor, dedi. Resmen hain. Bay Trace, Hayır, hain değil komik, bence,dedi. (Jazz)
- Uçmak istiyorsan sana ağırlık yapan şeylerden vazgeçmelisin. (Süleyman'ın Şarkısı)
- Gündoğumundan günbatımına yaşamı sürdürebilmek için başka şeyler gerekir; merhem gibi, sevecen bir temas gibi, sokulganlık gibi bir şeyler. (Süleyman'ın Şarkısı)
- . Kalıcı mutluluk arzusu ne kadar zarif bir insandı ve onu elde etmeye çalışan insan hayal gücü ne kadar zayıftı. ... (Cennet)
- "Yaşama dönen her ölü şey , acı verir." (Sevilen)
- ...ekonomi tarihine ve teorilerine bakıp paranın dünyadaki her bir zulmü nasıl şekillendirdiğini, imparatorlukları, ulusları, sömürgeleri nasıl yarattığını, Tanrı'nın ve Tanrı düşmanlarının zenginlikleri önce iç etmek, sonra üstünü örtmek için nasıl kullanıldığını öğrenecekti. (Tanrı Çocuğu Korusun)
- “O insan nereye gittiğini, ne zaman geleceğini söylerse insanlar da onu karşılamaya hazırlanır.Söylemezse birden pat diye çıkar gelirse-insanları ne halde bulacağı belli olmaz.” (Sula)
- Birine iyi davranmak tıpkı kötü davranmak gibidir. Tehlikeli. Bunun karşılığında hiçbir şey almazsın." (Sula)
- Korkutucu şeyler her zaman dışarıda değildir . En korkutucu şeyler içeridedir . (Cennet)
- "Yılanların, son gömleklerini değiştirmezden önce bir süre kör oldukları söylenir." (Jazz)
- Yere düşünce seçim yapman gerekir, der hep. Ya orada kalacaksın ya da sekip zıplayacaksın. (Tanrı Çocuğu Korusun)
- "Birileri sizi bırakıp gitmeden önce onları özlemek düpedüz bahtiyarlıktır." (Sula)
- Bazıları bile isteye kötülük yapar. Bazılarıysa varlıklarıyla şeytanı getirir. (Merhamet)
- "Herkes benden bir şeyler bekliyor, anlıyor musun?Başka bir yerden edinemeyeceklerini düşündükleri bir şey. Bende olduğunu sandıkları bir şey. Ne olduğunu da bilmiyorum." (Süleyman'ın Şarkısı)
- “...'gerçeklik' sözcüğünü artık tırnak işareti kullanmadan yazamaz olduk çünkü 'gerçekliğin' yokluğu (muğlaklığı) varlığından daha kuvvetli hissediliyor.” (Ötekilerin Kökeni)
- -Yadımda qalan yalnız budur. -Xatırlamağa icazə verdiyin budur. (Seçilmiş Əsərləri)
- Acı. Buna bir düşkünlüğüm, bir tiryakiliğim var sanki. (Jazz)
- Korkutucu şeyler her zaman dışarıda değildir. En korkutucu şeyler içeridedir. (Cennet)
- Aklımda kaldığın süre kadar, yüreğimde kalman dileğiyle... (Aşk)