diorex
life

Git Gel Dolap - Harold Pinter Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Git Gel Dolap kimin eseri? Git Gel Dolap kitabının yazarı kimdir? Git Gel Dolap konusu ve anafikri nedir? Git Gel Dolap kitabı ne anlatıyor? Git Gel Dolap PDF indirme linki var mı? Git Gel Dolap kitabının yazarı Harold Pinter kimdir? İşte Git Gel Dolap kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 25.09.2022 03:00
Git Gel Dolap - Harold Pinter Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Harold Pinter

Çevirmen: Nihal Geyran Koldaş

Yayın Evi: Mitos Boyut Yayınları

İSBN: 9786055127121

Sayfa Sayısı: 56

Git Gel Dolap Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Git Gel Dolap,bireysel düzeyde denetlenemeyen ve bireyleri denetimi altında tutan bir sistem olarak tanımlanabilecek bir 'mekanizma'nın insan yaşamı üstündeki olumsuz etkisine keskin bir eleştiri getirmektedir. Oyunda yansıtılan işleyiş biçimiyle, 'mekanizma' yalnızca bir mafya örgütünü değil, insanları körü körüne uyum sağlamaya yönelten politik, ekonomik, toplumsal, kültürel tüm sistemleri çağrıştırmaktadır. Pinter ayrıca,'mekanizma'nın ürettiği 'dehşet'i vurgulamakta ve insanı yalnızca taşıdığı işleve indirgeyen sistemlerin, yalnız kurulu mekanizmaya boyun eğmeyen kişileri değil, uyum sağlayan kişileri de yoksunlaştıracak ve yok edecek düzeyde acımasız olduğunu göstermektedir." 

- Ayşegül Yüksel-

(Tanıtım Bülteninden)

Git Gel Dolap Alıntıları - Sözleri

  • Saçmalığa gülebilsek bile, ciddi konulara da gülebiliriz.
  • BEN- Git de yak. GUS- Neyi yak? BEN- Çaydanlığı. GUS- Ocağı demek istiyorsun? BEN- Kim? GUS- Sen. BEN- (Gözlerini kısarak) Ne yani? GUS- Sen diyorum, yak diye ocağı söylemek istiyorsun. BEN- Çaydanlığı yak dediysem, çaydanlığı yak demek istemişimdir. GUS- Çaydanlık yakılmaz ki. BEN- Yakılır pekala. Çaydanlığı yak, denir. Konuşurken öyle denir. GUS- Hiç duymadım. BEN- Denir diyorum sana. Herkes böyle der. Çaydanlığı yak. GUS- Bence herkes demez. BEN- (Öfkeli) Peki ne der herkes ? GUS- Çaydanlığın altını yak derler.
  • Alay ediyorlar bizimle, valla alay ediyorlar..
  • BEN. Senin asıl derdin ne, biliyor musun? GUS. Ne? BEN. Şöyle zevk aldığın bir merakın, ilgilendiğin bir şeyin yok senin. GUS. Amma yaptın olmaz mı? BEN. Ne var, söyle bakalım? Sessizlik. GUS. Dolu. BEN. Söyle haydi. Birini söyle. GUS. Ne bileyim, şimdi aklıma gelmiyor, gelmiyor. Ama dolu işte.

Git Gel Dolap İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Tek perdelik, sade ve gizli bir oyun. Kitabın sonunda "Ayşegül YÜKSEL" tarafından incelemesi yapılan kısımda birçok okur tarafından farkedilmeyecek güzel detaylara değinilmiş durumda. * Mekanizma.... * Basılmadığında çalışmayan sifon, para ile çalışan gaz makinesi, gid-gel dolap.... Bozulan bir dişlinin diğer bozuk olmayan dişliyi de devamında bozması. Ve o dişlinin de değiştirilmesi gereği. Mekanizmanın işleyişi bu şekilde aslında. Ölen kadın, Gus, Ben, gruba katılacak bir sonraki kişi ve.... Teşekkürler PİNTER.... (Emre PETEK)

Git Gel Dolap PDF indirme linki var mı?

Harold Pinter - Git Gel Dolap kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Git Gel Dolap PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Harold Pinter Kimdir?

Harold Pinter (10 Ekim 1930 - 24 Aralık 2008), 2005 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz oyun yazarı, senarist, şair, tiyatro yönetmeni, aktör. İngiliz Tiyatrosunun 20. yüzyılın ikinci yarısındaki temsilcisi olarak görülür.

10 Ekim 1930’da Londra’da Yahudi bir terzinin oğlu olarak dünyaya geldi. II. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine 9 yaşında terk ettiği Londra’ya 12 yaşında geri dönebildi. Savaş dönemindeki bombalamaların etkisini üzerinden hiçbir zaman atamadı. Okulda özellikle Franz Kafka ve Ernest Hemingway’in kitaplarını okudu. Londra’da Hackney Downs Dil Okulu’ndaki eğitimi sırasında okul tiyatrosunda Joseph ve Romeo gibi karakterleri canlandırma olanağı buldu ve kariyer olarak oyunculuğu seçti. 1948’de Kraliyet Akademi Dramatik Sanatlar Okulu’na burslu olarak girdi ancak 2 sene sonra okulu bıraktı. Askere gitmeyi reddettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. 1950’de ilk şiirlerini Harold Pinta takma adıyla yayınladı. 1951'de Drama Okulu'na girdi. Çeşitli tiyatro gruplarında oyuncu olarak çalıştıktan sonra oyun yazarlığına başladı. 1957’de Bristol Üniversitesi’nin Tiyatro bölümü için Oda adlı oyununu dört günde tamamladı. Bunu, aynı yıl yine Bristol Üniversitesi Tiyatro bölümü tarafından sahnelenen Doğum Günü Partisiadlı oyunu izledi. Kapıcı (1957), Git Gel Dolap (1960), Yuvaya Dönüş (1965), Eski Günler (1971), Issız Topraklarda (1975), İhanet(1978) oyunları ile tanındı.

Oyunlarında genelde insanların gündelik konuşmalarının çözümlemesini yaptı. İnsanlar üzerindeki baskıyı işledi. İlk eserlerinde işçi sınıfına mensup insanların içinde bulundukları olumsuz koşullara, maddi zorluklara ve bunun ruhlarına yansımasına ve onların hayal kırıklıklarına değindi.

Pinter'ın oyunları soyadına atıfla Pinteresque (Pintervari) denilen kendine özgü bir tarz yarattı. Genellikle bir odada geçen oyunlarında sessizliği, gizemi ve kısa konuşmaları kullanarak bir gerilim ve tehdit havası oluşturuyordu. Erotik fanteziler, takıntılar, kıskançlık ve nefretten örülü diyaloglar kuruyordu.

Pinter, 29 tane oyun yazdım, artık diğer yazın türleri üzerine çalışacağım diyerek[kaynak belirtilmeli] 74 yaşında oyun yazmayı bırakmıştır.

Pinter, film senaryosu da yazmış ve bazı edebi eserleri filme uyarlamıştır. Hizmetçi, Kaza, Arabulucu filmlerinin senaryosunu yazdı.John Fowles'ın Fransız Teğmenin Karısı adlı romanını (1982), ve kendi yazdığı İhanet'i sinemaya uyarladı.

1978’de bir şiir kitabı yayınladı. Son olarak, 2003’te savaş karşıtı şiirlerinden oluşan derlemesini yayımladı. Irak’a karşı girişilen müdahaleyi eleştiren bu şiir seçkisi ile Wilfred Owen Şiir Ödülü’ne değer bulunmuştu.

1973’te Şili Devlet Başkanı Allende’nin devrilmesinden sonra insan hakları konusunda aktif olmuştur. 1999’da Kosova krizinden Nato’nun müdahalelerini ülkedeki korku ve karışıklığı arttıracağı gerekçesiyle eleştirdi ve "Miloseviç'i Serbest Bırakın" kampanyasına katıldı. Amerika'ya karşı Küba Dayanışma Partisi'nin üyesi oldu. Amerika ve İngiltere'nin Irak'ı işgalini eleştirdi ve 2004'te İngiltere Başbakanı Tony Blair'e karşı başlatılan kampanyaya katıldı.

Harold Pinter, 1985 yılında meslektaşı Arthur Miller ile 12 Eylül baskısı altındaki aydınlara destek olmak için Türkiye'ye gelmiştir.Türkiye ziyaretinin ardından bu coğrafyaya ait 'Bir Tek Daha' ve 'Dağ Dili' adlı iki oyun yazmıştır. Sanatçı, 2004 yılında Hasankeyf'i korumak için Ilısu Barajı'na karşı bir kampanya da başlatmıştı.

Nobel ödülü alana kadar birçok ödülün sahibi olan Pinter, on dört üniversiteden onur derecesi almıştır.

Pinter iki defa evlendi. İkinci eşi, roman ve tarih yazarı Lady Antonia Fraser'dir.

Pinter, 24 Aralık 2008 günü, uzun süre mücadele ettiği gırtlak kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.

Harold Pinter Kitapları - Eserleri

  • Git Gel Dolap
  • Aldatma
  • Doğumgünü Partisi
  • Ayışığı
  • The Dumb Waiter
  • Koleksiyon
  • Parti Zamanı
  • One for the Road
  • Kutlama
  • Seçme Oyunlar
  • The Homecoming
  • Bir Tek Daha
  • İhanet
  • The Caretaker
  • Mountain Language
  • Proust Senaryosu
  • The Dwarfs

Harold Pinter Alıntıları - Sözleri

  • “Bazen böyle olur, değil mi? Biriyle konuşursun ve birden fark edersin, başka bir kişi olmuşsundur.” (Ayışığı)
  • ‘’ Bazen insan evi gibi , hayatına da sağlam bir temizlik yapmalı.. İçini tüketen aşkları , sahte dostları ; bencil , nankör insanları sonsuza kadar hayatından çıkarmalı . ‘’ (Aldatma)
  • İnsan bir bağ hissediyor, anlıyor musun, bir bağlılık...ben, diyorsun Yalnız değilim, tek başıma değilim ben (Bir Tek Daha)
  • — Beni hiç düşündün mü? — Seni düşünmeye ihtiyacım yok. (İhanet)
  • Büyükbabam James Joyce'un vaftiz anasıydı. (Kutlama)
  • Ben dünyaya bir daha gelmek isterdim. Aslında dünyaya bir daha gelmeyi kendime iş edineceğim. Daha iyi, daha medeni, daha nazik ve daha hoş bir insan olarak dünyaya tekrar geleceğim. (Kutlama)
  • BEN- Git de yak. GUS- Neyi yak? BEN- Çaydanlığı. GUS- Ocağı demek istiyorsun? BEN- Kim? GUS- Sen. BEN- (Gözlerini kısarak) Ne yani? GUS- Sen diyorum, yak diye ocağı söylemek istiyorsun. BEN- Çaydanlığı yak dediysem, çaydanlığı yak demek istemişimdir. GUS- Çaydanlık yakılmaz ki. BEN- Yakılır pekala. Çaydanlığı yak, denir. Konuşurken öyle denir. GUS- Hiç duymadım. BEN- Denir diyorum sana. Herkes böyle der. Çaydanlığı yak. GUS- Bence herkes demez. BEN- (Öfkeli) Peki ne der herkes ? GUS- Çaydanlığın altını yak derler. (Git Gel Dolap)
  • Saçmalığa gülebilsek bile, ciddi konulara da gülebiliriz. (Git Gel Dolap)
  • Alay ediyorlar bizimle, valla alay ediyorlar.. (Git Gel Dolap)
  • Bazen geçmişi düşünmek güzeldir. Öyle değil mi? (İhanet)
  • Biliyor musun, ahbap, ölümden başka şeyler de seviyorum ben. Birçok şey. Tabiat. Masmavi gökyüzü. Çiçekler. (Bir Tek Daha)
  • Artık hiçbir zaman hiçbir şekilde hiçbir şeyi görmüyorum. Karanlığı içime çekerek oturuyorum. Elimde kalan şey, karanlık. Karanlık benim ağzımın içindedir ve ben onu içime çekiyorum. Sahip olduğum tek şey bu. Elimde kalan tek şey, karanlık. Benim olan tek şey. kendime ait olan tek şey. Onu içime çekiyorum (Parti Zamanı)
  • “Ama bunu söylemeye cesaret etmedin. Oysa düşünmeye cesaret etmiştin.” (Ayışığı)
  • İnsan tanıştığına sevineceği kimselere pek sık rastlamıyor, değil mi? (Doğumgünü Partisi)
  • GOLDBERG. Ne iş yaparsın? STANLEY. Piyano çalarım. GOLDBERG. Kaç parmakla? STANLEY. Elsiz (Doğumgünü Partisi)
  • Sakın bana ben de sevdim deme.Senin ki sevgi değil, hınç.Hınçla sevilmez.Yok haksız tahrik,yok iyi hal.İndire indire bir madalya takmadıkları kalmış sana.Her zamanki gibi gereği düşünülmüş de gereği yapılmamış o mahkemede. (Aldatma)
  • İyiler her zaman kazanmaz, iyiler her zaman kazıklanır . Doğrusu bu … (Aldatma)
  • Çünkü inanıyorum ki bu dünya ... ( Boş..) Çünkü inanıyorum ki bu dünya ... ( Umutsuz..) Çünkü inanıyorum ki bu dünya ... ( Yitik.).. (Doğumgünü Partisi)
  • EMMA Her şey düzelecek. Ben buradayım artık. (Aldatma)
  • “ Size şu kadarını söyliyeyim, bana vız gelirsiniz. Benim için kötü bir şakadan başka bir şey değilsiniz. “ (Doğumgünü Partisi)

Yorum Yaz