Gizli Tarih - Donna Tartt Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Gizli Tarih kimin eseri? Gizli Tarih kitabının yazarı kimdir? Gizli Tarih konusu ve anafikri nedir? Gizli Tarih kitabı ne anlatıyor? Gizli Tarih PDF indirme linki var mı? Gizli Tarih kitabının yazarı Donna Tartt kimdir? İşte Gizli Tarih kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Donna Tartt
Çevirmen: Merve Sevtap Ilgın
Yayın Evi: Pegasus Yayınları
İSBN: 9786052994016
Sayfa Sayısı: 656
Gizli Tarih Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ahşabı içeriden kemiren bir tahtakurusu gibiydi sakladıkları sır. Dışarıdan görünen heybetli, parlak ve güçlü bir bedendi, içeride ise un ufak olmuştu ruhları.
Richard Papen büyük hayallerle geldiği üniversitede Antik Yunanca profesörünün ve onun özenle seçilmiş öğrencilerinin cazibesine kapılıp bir şekilde aralarına girmeyi başarır. Fakat içlerine girdikçe bu cazibenin altında karanlık bir şeylerin yattığını fark eder.
Antik Yunan felsefesinden, kültüründen ve mitolojisinden etkilenen gençlerin başına, gerçekleştirdikleri bir ayin sırasında korkunç bir olay gelir. Etik ve ahlak sınırlarının aşıldığı, masum ile suçlunun birbirine karıştığı ve hatta işlerin cinayete kadar varabileceği bir karmaşanın içinde bulurlar kendilerini. Gerçek dünyaya döndüklerindeyse artık saklamak zorunda oldukları büyük bir sır ve omuzlarında hayatları boyunca taşıyacakları bir yük vardır.
“Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sının kurgusunu alın, Euripides’in Bakkhalar’ının hikâyesiyle birleştirin ve arka plana da Bret Easton Ellis’in Çekim Kuralları’nı ekleyin. Çok güçlü bir yapıt.”
-The New York Times-
“Donna Tartt gençliğin seks, uyuşturucu ve rock and roll gibi bilindik yanlarını değil, bir Yunan trajedisindeki gibi karanlık ve gerilim dolu yanını almış. Tansiyon hiç düşmüyor.”
-Newsday-
“Bu kitap pek çok şeyi aynı anda vadediyor okura: psikolojik gerilim, popüler kültüre ve üniversite gençliğine bir eleştiri, yaşamlara felsefi bakış açısı…”
-Library Journal-
“Akıllardan çıkmayacak etkileyici bir roman. Edebiyatın önemli isimlerine yapılan göndermelerle dolu, yirminci yüzyıldan
çok on dokuzuncu yüzyılın o asil
havasını taşıyor.”
-The Times-
“Harika bir gerilim. Sineklerin Tanrısı ile Çekim Kuralları’nın birleşimi gibi. Bir Yunan trajedisi kadar güçlü.”
-New York Newsday-
“Bu romanın en harika yanı, yazarın bu karmaşık kurguyu bizlere tüm yeteneğini kullanarak aktarmış olması. İnsanı huzursuz eden bir hikâyeyi bile sonraki sayfayı merak ederek okutturuyor.”
-Cosmopolitan-
“Donna Tartt gerilimli ama basit bir kurguyu doğru atmosfer ve felsefeden detaylarla süsleyerek benzersiz bir iş haline getirmiş. Harika bir yazar.”
-The Washington Post Book World-
“Donna Tartt döneminin Edgar Allan Poe’su olmaya aday. Gizli Tarih, steroit almış bir kalp gibi gümbür gümbür atıyor.”
-Glam-
“Zekice kurgulanmış ve insanı duygudan duyguya koşturacak bir roman.”
-Time-
“Tartt, çağdaşı olan yazarlara hiç benzemiyor. Kullandığı güzel dil, çetrefilli kurgu, büyüleyici karakterler ve entelektüel enerji
bu kitabı diğerlerinin çok çok önüne taşıyor.”
-The Boston Globe-
“Başarılı bir psikolojik gerilim. Kesinlikle tüyler ürpertici. Tartt lirik dilin âdeta efendisi gibi.”
-The Village Voice-
“Başından sonuna kadar gerilimin dozu düşmeyen, harika kurgulanmış bir kitap.”
-Vogue-
“Arkadaşlık, kibir ve cinayetin kurnazca bir arada örüldüğü uzun bir masal. Tartt’nın yazarlığı hepimizi ağzı açık bırakıyor. İlahî olana ulaşabilecek gücümüzün olduğuna ve her günahın affedilebilir olduğuna inandığımız o okul yıllarına bir yolculuk gibi.”
-The Philadelphia Inquirer-
“Büyüleyici, insanı şaşkına çeviriyor. Bilgelik ve yetenekle dolu bir yazar.”
-Vanity Fair-
“Eğlenceli, üzücü, korkunç ve bitene kadar da elinizden bırakmayı istemeyeceğiniz bir roman. Büyük başarı!”
-John Grisham-
“Gizli Tarih, pastoral bir cazibeyle başlıyor ve tam da olması gereken yerde bitiyor. Daha az yetenekli bir yazar asla böyle son hazırlayamazdı. Donna Tartt çok etkileyici ve şaşırtıcı bir roman yazmış.”
-Jay McInerney-
“Müthiş bir başarı. Gizli Tarih, insanın kalp atışlarını hızlandıran zekâ ve keyif dolu bir gerilim.”
-The Virginian Pilot & Ledger-Star-
“John Knowles'un Özel Bir Barış’ından bu yana çıkmış en güzel üniversiteli gençlik hikâyesi. Harika.”
-Houston Chronicle-
“Donna Tartt çok yetenekli bir yazar. Cümlelerindeki ahenk, bu kadar uzun olmasına rağmen sonuna kadar merak duygusunu körükleyen gizemiyle beraberinde çıkan bütün kitapları geride bırakıyor. İşe cinayet de girince tam bir Yunan trajedisini andırıyor.”
-The Miami Herald-
“Okurken nefesim kesildi, kusursuz.”
-Ruth Rendell-
“Donna Tartt öyle iyi bir yazar ki Yunan efsanelerinden dem vurup çağdaş toplumun incelemelerini etkileyici bir üslupla okura sezdirmeden kurguya yediriyor. Çok zekice.”
-Sunday Times-
“Gizemli bir cinayet, kafası karışık gençliğin romantik hayalleri ve eski ve modern geleneklere bir bakış… Tartt romanında harika bir tempo tutturmayı başarmış.”
-Independent-
“Tartt, kendimizi karakterlerin yerine koyma güdümüzü ve beklentilerimizi öyle iyi yönlendirmeyi başarıyor ki… Harika bir roman.”
-Spectator-
“Tartt bize şiddetin en gizli saklı yerde bile ortaya çıkabileceğini göstermeye cesaret ediyor. Çok etkileyici.”
-The Times Literary Supplement-
“Büyüleyici ve sapkın.”
-Elaine Showalter-
“Muhteşem. Gençliğin kibri, gerilim, kampüs alışkanlıkları ve Yunan göndermeleri… Okumaya doyamayacaksınız.”
-Evening Standard-
“Mükemmel bir başarı. Harika temposuyla güçlü bir kitap. Kusursuz bir şekilde yazarın kontrolü altında gelişen düşündürücü ve etkileyici bir roman.”
-The New York Times-
Gizli Tarih Alıntıları - Sözleri
- ''Çocukken tüm dünyadan ayrı bir birey olduğunu anlamak, dilini yaktığında, dizini yardığında senden başka hiç kimsenin ve hiçbir şeyin canının yanmayacağını, her bireyin sızısının ve acısının tamamen kendisine ait olduğunu öğrenmek korkunç bir şeydir. Büyüdükçe ne kadar yakınımız olursa olsun hiç kimsenin bizi gerçek anlamda anlayamayacağını öğrenmekse daha da korkunçtur.''
- ''Bir toplumda adalet ancak hiyerarşinin her kademesi kendi içinde işlediği ve kendi düzeninden memnun olduğu zaman ortaya çıkar. Bulunduğu konumdan daha yukarıya çıkmak isteyen yoksul bir adam kendisini boş yere helak etmiş olur sadece. Aklı başında yoksullar bunun her zaman farkındadırlar, tıpkı aklı başında zenginlerin olduğu gibi.''
- Sevgi her zorluğun üstesinden gelmez. Geleceğine inanan da tam bir ahmaktır.
- Düşünmediğin şeyi yapamazsın.
- “Fakat çoğu zaman bizi benliğimizin farkına en çok vardıran da yine acı değil midir?”
- Vadesi geldiğinde her fiil hiçliğe karışır.
- Nihil sub sole novum. Güneşin altında yeni hiçbir şey yok.
- Ama,sahiden, ne çok ağladım ben ! Şafak vakti yürek burkuyor gerçekten.
- " kontrolü kaybetme fikri bizler gibi kontrollü insanları her şeyden çok cezbeder."
Gizli Tarih İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Donna Tartt, ülkemizde çok fazla tanınmasa da, ABD'nin “süperstar” yazarları arasındaymış. Bunun sebebi, ilk romanı Gizli Tarih'in bir anda yüz binlerce okuyucu tarafından çok sevilmesi. Ben yazarı ilk Saka Kuşu ile tanımıştım. O kitabı geçen yıl okuyup beğenmiştim, aynen bunun gibi... Hikayedeki anlatım o kadar ayrıntılı ve gerçekçi ki sanki yazar tüm olayı kendi yaşayıp da yazmış. Anlatıcı ile birlikte aynı duyguları aynı buhranları yaşadım... Kitapta, ana karakterin hayattan beklentisini, maddi açıdan sıkıntı çektiği için okulda kabullenememe korkusunu, teorilerini, işlenen bir suç karşısında kendi vicdanı ile hesaplaşmasını, toplumsal ahlakı sorgulamasını, ailesini, arkadaşlarını ve bunlarla olan ilişkilerini okuyoruz. Kitapta geçen her karakter öylesine konulmamış kurguya. Hepsi dolu dolu, gerçek. Kimini çok seviyor, kimini yargılıyor kiminden de nefret ediyorsunuz... Cinayete kurban giden kişinin ölümü hak edip etmediğini sorgularken buldum kendimi. Yazar öyle bi karakter yaratmış ki o kişiye karşı hem öfke duyuyor hem ölmesini istiyor daha sonra da üzülüyorsunuz... Kitabın kurgusu ve anlatımı detaylardan hoşlanmayanlar için okuyucuyu zorlayacak cinsten. Betimlemeler uzun cümlelerle yapılmış, üslup, kişilik tasvirleri biraz ağdalı. İlk sayfaları biraz zor geçse de sonra alışıyorsunuz. Hatta ortalarda ve ortadan sonra elinizden bırakmakta zorlandığınız bölümler dahi oluyor. Bana göre harika bir anlatım, harika bir kişi psikolojisi analizi var kitapta. Uzun betimlemeler beni biraz yorsa da, son zamanlarda okuduğum en kaliteli kitaplardandı. (Nuray Takaz Durmuş)
4.8.21 (kitabı bu tarihte okudum, yorum yazdım) Bu kitabı büyük bir merakla aldım, yabancı bookstagramlarda çok görüyordum.. Elimden düşüremedim 'dark academia' direkt çeviri olarak 'karanlık akademi' demek, içerik olarak ise antik yunan ve ölüm üzerine detayların olduğu melankolik bir havada geçen kurgu. (Ben böyle özetledim kendime doğrusunu bilen yazabilir) Yazarı bilen bilir hemen, saka kuşunun yazarı. İçerisinde çok fazla betimleme var, ama öyle güzel ve gerçekçi bir anlatım ki okumaktan çok zevk aldım. Anlatıcı Richard Papen uzun zamandır ilk kez bu kadar çok sevdiğim bir karakter oldu. Bir insanın edinebileceği çok iyi bir arkadaştı, öyle sadık, öyle düşünceli ki... Bazı hataları vardı ama iyiye çabalayan biriydi. Her şeyi onun gözünden okumak keyifliydi, sıkmıyordu. Kısaca konusu şöyle, Richard Papen büyük hayallerle geldiği üniversitede Antik Yunanca profesörünün ve onun özenle seçilmiş öğrencilerinin cazibesine kapılıp bir şekilde aralarına girmeyi başarır. Fakat içlerine girdikçe bu cazibenin altında karanlık bir şeylerin yattığını fark eder. Antik Yunan felsefesinden, kültüründen ve mitolojisinden etkilenen gençlerin başına, gerçekleştirdikleri bir ayin sırasında korkunç bir olay gelir. Bir karakterin gözünden okuduğumuz için tüm kitabı, kalan gizemli yanlar merak uyandırıyor. Tek bir satırını bile atlamadım, 2 günde bitti. Karakterler mükemmel değiller, gençliğe başka bir açıdan bakıyoruz bu kitapta, meraklı ve sınırları aşan ama ahlak değerlerini fazlasıyla sorgulatıyor. Okumayan varsa mutlaka tavsiye ederim. .Gizli Tarih - Donna Tartt. (Gülnur Ermiş)
Fazla uzatılmış her şey.. iki ayrı bölümden oluşuyor kitap ama tek kısımda da bu kadar uzatmadan anlatılabilirdi. Elli sayfada yaşanacak her şeyi 600 sayfaya yazmışlar ben okurken biraz zorlandım sadece sonunu merak ettiğim için devam ettim. (Buse taşlı)
Gizli Tarih PDF indirme linki var mı?
Donna Tartt - Gizli Tarih kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Gizli Tarih PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Donna Tartt Kimdir?
Donna Tartt Kitapları - Eserleri
- Gizli Tarih
- Saka Kuşu
- Küçük Arkadaş
Donna Tartt Alıntıları - Sözleri
- " İnsanlar bazen uyanıkken hatırlayamadıkları şeyleri rüyalarında hatırlayabilirler." (Küçük Arkadaş)
- İyilik ve kötülük, yin ve yang gibi aslında; kötülük olmasaydı masumları ayırt edemezdik, iyilik olmasaydı da şeytan nedir bilemezdik. Ve işte insan dediğin de ya birinden birine meyletmiş ya da içindeki sonsuz dengeyi bulmuş bir varlık değil mi zaten? (Küçük Arkadaş)
- "Hayat harika gitse bile bunu kendine sakla. Şeytanı kışkırtmak istemezsin..." (Saka Kuşu)
- Ama,” gömleğinin kolunu yeniden indirdi, “bir insanın adını asla dövme yaptırmamalısın çünkü o zaman o insanı kaybedersin. Bu dövmeyi yaptırdığımda bunu bilemeyecek kadar küçüktüm daha.” (Saka Kuşu)
- "Tüm kutsal kitaplar haklıydı. 'Endişe' ilkel ve ruhani gelişimini tamamlamamış kişiliğin işaretiydi..." (Saka Kuşu)
- “Fakat çoğu zaman bizi benliğimizin farkına en çok vardıran da yine acı değil midir?” (Gizli Tarih)
- Nihil sub sole novum. Güneşin altında yeni hiçbir şey yok. (Gizli Tarih)
- Sevgi her zorluğun üstesinden gelmez. Geleceğine inanan da tam bir ahmaktır. (Gizli Tarih)
- Ama bazı insanlar her şeyi yaşayarak öğrenirdi. (Küçük Arkadaş)
- İnsanlar ölümü ya da onun gibi kötü şeyleri hatırlatmaktan hoşlanmazdı. (Küçük Arkadaş)
- Onunla ilişki yaşama umutlarım tamamıyla gerçek dışıyken, bu süregelen ızdırap ve yaşadığım hüsran ne yanından bakarsan bak ürkütücü bir gerçekti. Bu yersiz, umutsuz, karşılıksız saplantım hayatımın geri kalanını ziyan mı edecekti? (Saka Kuşu)
- Düşünmediğin şeyi yapamazsın. (Gizli Tarih)
- ''Çocukken tüm dünyadan ayrı bir birey olduğunu anlamak, dilini yaktığında, dizini yardığında senden başka hiç kimsenin ve hiçbir şeyin canının yanmayacağını, her bireyin sızısının ve acısının tamamen kendisine ait olduğunu öğrenmek korkunç bir şeydir. Büyüdükçe ne kadar yakınımız olursa olsun hiç kimsenin bizi gerçek anlamda anlayamayacağını öğrenmekse daha da korkunçtur.'' (Gizli Tarih)
- ''Bir toplumda adalet ancak hiyerarşinin her kademesi kendi içinde işlediği ve kendi düzeninden memnun olduğu zaman ortaya çıkar. Bulunduğu konumdan daha yukarıya çıkmak isteyen yoksul bir adam kendisini boş yere helak etmiş olur sadece. Aklı başında yoksullar bunun her zaman farkındadırlar, tıpkı aklı başında zenginlerin olduğu gibi.'' (Gizli Tarih)
- “İnsanlar hep konuşmak ister ama ben sessiz kalmayı severim.” (Saka Kuşu)
- " kontrolü kaybetme fikri bizler gibi kontrollü insanları her şeyden çok cezbeder." (Gizli Tarih)
- Ama,sahiden, ne çok ağladım ben ! Şafak vakti yürek burkuyor gerçekten. (Gizli Tarih)
- Her şeyin olabildiğince detaylı olmasını isterler çünkü bir natürmortta -solmuş bir taçyaprakta, bir elmanın kararmış parçasında- ne zaman bir sinek ya da böcek görürsen, ressam sana gizli bir mesaj veriyordur. Yaşayan şeylerin uzun sürmeyeceğini anlatıyordur sana - her şeyin geçici olduğunu. Hayatın içinde ölüm. Bu yüzden ona natürmort -ölü doğa- denir. (Saka Kuşu)
- "Anılar bile gerçekten uzak, muğlak ve yıldızlı görünmeye başlıyordu, tıpkı hatırlamaya çalıştıkça detayların belirsizleştiği rüya gibi..." (Saka Kuşu)
- İyi biri olduğu müddetce güzelliğinin bir önemi yok. (Saka Kuşu)