Günah Keçisi - Rene Girard Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Günah Keçisi kimin eseri? Günah Keçisi kitabının yazarı kimdir? Günah Keçisi konusu ve anafikri nedir? Günah Keçisi kitabı ne anlatıyor? Günah Keçisi PDF indirme linki var mı? Günah Keçisi kitabının yazarı Rene Girard kimdir? İşte Günah Keçisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Rene Girard
Çevirmen: Işık Ergüden
Yayın Evi: Kanat Kitap
İSBN: 9789758859238
Sayfa Sayısı: 288
Günah Keçisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Günah Keçisi, çağımızın en büyük edebi ve dinsel metin yorumcularından René Girard'ın Türkçedeki üçüncü kitabı. Girard’ın daha önce Romantik Yalan ve Romansal Hakikat (çev. Arzu Etensel İldem, Metis Yayınları, 2001) ile Şiddet ve Kutsal (çev. Necmiye Alpay, Kanat Kitap, 2003) adlı kitapları yayımlanmıştı.
Girard Günah Keçisi’nde kıyım metinleri adını verdiği mitleri ve tarihsel belgeleri inceliyor. Girard’a göre bütün mitler bir topluluğu oluşturan bireylerin ortak olduğu kıyımı gizler. İlkel toplumlardaki kurban törenleri ya da Ortaçağ'daki cadı avı, toplu kıyımın örneklerini oluşturmaktadır. Topluluk, başına gelen bir felakete bir sorumlu arar, sorumlu olduğu iddia edilen kişiyse günah keçisidir elbette. Şiddetin ya da felaketin daha fazla yayılmasını önlemek için toplum günah keçisini kurban eder. Girard günah keçisi mekanizmasını çözümlerken kutsal metinlere de başvuruyor ve bir tarihsel metni ya da miti basmakalıp yargılarla okumaya alışmış modern gözlemciyi şaşırtacak yorumlar yapıyor.
Günah Keçisi, dinler tarihi konusundaki başyapıtların mitleri ele alışına, yapısalcı tasvirlere ve psikanaliz kuramına karşı güçlü bir eleştiri metni.
(Tanıtım Yazısı'ndan)
Günah Keçisi Alıntıları - Sözleri
- "Kişide ne kadar çok kurbanlık işareti varsa, yıldırımı başına çekme ihtimali de o kadar fazladır."
- Seven, sevdiğini yerden yere vurur.
- "Salgına son vermek için, der kehanet, aşağılık suçluyu şehirden kovmak gerekir."
- Evrensel tarihe şöyle bir göz atmak bile, zincirlerinden boşanmış bir yığının elinde ölme riskinin, istatistiki olarak, imtiyazlılar için başka bütün kategorilerden daha yüksek olduğunu ortaya koyar.
- Bir hastalığı doğru adlandırmak yarı yarıya iyileştirmek gibidir; kontrol edilemeyen olgular, bir kontrol izlenimi yaratmak amacıyla sık sık yeniden adlandırılır.
- Dil, birlikte varlık'ın en kesin belirtecidir. Bu nedenle Heidegger ve muhipleri varlığın dilsel boyutuna büyük önem atfederler. Ulusal ve hatta bölgesel dilin özgüllüğü temeldir. Bir metinde, hatta bir dilde , esas önem taşıyanın , ona değerini veren şeyin, çevrilemezliği olduğu her yerde tekrarlanacaktır.
Günah Keçisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Çok kısa sürede orman yangını gibi yayılan sosyal krizler, kıtlıklar, salgın hastalıklar, veba gibi hastalıklar belli bir grup insana karşı toplu bir nefret yaratmıştır. Bu krizden giderek daha fazla insan etkilendikçe, suçluluk sorunu daha da yükselir. Kurucu güç, günah keçisine karşı son derece heyecanlı bir iklimde hareket eder. Çoğunluklar ve azınlıklar oluşur ve durum kritik bir noktaya kadar yükselir. Başlangıçta "herkese karşı herkes" ilkesi gibi görünen şey, garip bir birliğe yol açar. Kalabalık, farklılaşmamış bir kitle haline gelir. Bu durumda toplum, felaketin kaynağını bulduğuna inanmakta ve bu da bizim açımızdan, kurban seçiminin keyfiliğinin sadece aldatılmak olduğunu düşündürmektedir. Diğerlerinden farklı olmak, nüfusun düzenini sorgulamaya çağırır. Nazilerde kurbanların çoğu Yahudilerdi, cadı olarak anılan kadınlar veya engelli insanlardı. Bu insanlar suçla itham edildi, zulüm mağduru oldular, bozulmamış bir topluma olan inançlarını geri kazanmak için öldürüldüler. Girard'a göre bu kurban bulgusu, bir barış sağlama sürecini başlatır. Rahatsızlık tespit edilir edilmez ve sosyal yaşamdan çıkarılır çıkarılmaz düzen geri döner. Sanki daha yüksek bir güç tarafından yönetiliyormuş gibi aniden gerçekleşebilir. Girard, bu yüksek gücü kutsal kavramına bağlar. Kutsal olan, ilk olarak günah keçisi olan kötü haliyle ortaya çıkar. Toplumu büyülediği ve lanetlediği, her durumda toplumun düzenini bozduğu varsayılır. (Kerime Deniz Gürel)
Günah Keçisi PDF indirme linki var mı?
Rene Girard - Günah Keçisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Günah Keçisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Rene Girard Kimdir?
René Girard (25 Aralık 1923, Avignon) Fransız edebiyat eleştirmeni, antropolog, filozof. Eserleri antropolojik felsefe içinde değerlendirilmektedir.
Sayısı 30'u bulan eserleriyle edebiyat eleştirisi, eleştirel teori, antropoloji, teoloji, mitoloji, sosyoloji, iktisat, kültürel çalışmalar ve felsefe gibi birçok akademik alanda etkili olmuştur. Eserlerinin farklı alanlardaki alımlanması farklı olsa da, hakkında her geçen gün yeni çalışmalar yapılmaktadır.
Rene Girard Kitapları - Eserleri
- Dostoyevski
- Romantik Yalan ve Romansal Hakikat
- Günah Keçisi
- Şiddet ve Kutsal
- Dünyanın Kuruluşundan Beri Gizli Kalmış Sırlar
- Kültürün Kökenleri
- Sanatın Dönüşümü
- Clausewitz'i Tamamlamak
- I See Satan Fall Like Lightning
Rene Girard Alıntıları - Sözleri
- Yine yırtık cebime koymuşum umudu. (Dostoyevski)
- İstemeyin, size verirler; aramayın, bulursunuz; kapıya vurmayın, açarlar. (Romantik Yalan ve Romansal Hakikat)
- Hangi ırktan olursak olalım, önceden hazırlanmış dünyalarda yaşadığımızı biliyoruz. (Sanatın Dönüşümü)
- "Kişide ne kadar çok kurbanlık işareti varsa, yıldırımı başına çekme ihtimali de o kadar fazladır." (Günah Keçisi)
- Hassas bir kalbe sahipsen dünya seni elbette incitir… (Dostoyevski)
- "Aynı cehalet, aynı kararsızlık, aynı kişisel tepki eksikliği onları, kendi içlerinden gelen bir telkinin yokluğunda dış çevrenin telkinine boyun eğmeye hazırlamaktadır adeta." (Romantik Yalan ve Romansal Hakikat)
- Sık sık, şiddetin "akıldışı" olduğu söylenir. Oysa şiddet nedensiz değil; hatta zincirlerinden boşanmak istediğinde kendine gayet yerinde nedenler bulmayı da iyi biliyor. Ancak, bu nedenler ne kadar yerinde olursa olsun hiçbir biçimde ciddiye alınamaz. (Şiddet ve Kutsal)
- "Salgına son vermek için, der kehanet, aşağılık suçluyu şehirden kovmak gerekir." (Günah Keçisi)
- Yanlış anlama, dinsel inancın temel boyutlarından birini oluşturuyor. Yanlış anlamanın temelindeki ise ikame kurbandan, onun gün ışığına çıkmamış sırrından başka bir şey değil. Ayinsel düşünce, deneyselci bir biçimde, şiddete dayalı oybirliği işlemini yeniden üretmeye çalışıyor. (Şiddet ve Kutsal)
- Şiddet arzusu bir kez uyandı mı, bunun ardından kişiyi kavgaya hazırlayan bazı bedensel değişmeler geliyor. Şiddete adanmışlık durumunun bir süresi var. Uyarı sona erer ermez nedeni de ortadan kalkan basit reflekslerle bir tutulmaması gerekiyor bu durumun. Storr, özellikle toplum halindeki olağan yaşam koşullarında, şiddet arzusunu yatıştırmanın, böyle bir arzuyu uyandırmaktan daha zor olduğuna işaret ediyor. (Şiddet ve Kutsal)
- “Hassas bir kalbe sahipsen dünya seni elbette incitir.” (Dostoyevski)
- Büyük sanatçı olmanın, insan ilişkilerinde, romanda, paranoyayı kamçılayan koşullarda paranoyaya kendini kaptırmamak demek olduğu söylenebilir. (Sanatın Dönüşümü)
- "Kutsal, şiddettir ama dinsel alanda şiddete tapılmasının nedeni onun barış getirmek için gerekli olmasıdır; dinsellik olduğu gibi barışa yöneliktir, ama bu barışın yolları asla kurbanın şiddetinden yoksun değildir." (Dünyanın Kuruluşundan Beri Gizli Kalmış Sırlar)
- Herkes kendini cehennemde yalnız sanır ve zaten onu cehennem kılan da budur. (Romantik Yalan ve Romansal Hakikat)
- İçgüdüsel olarak, kardeşlik ilişkisini bir sevgi ilişkisi gibi düşünme eğiliminde oluyoruz ama, aklımıza gelebilen mitolojik, edebi ve tarihsel örnekler hep çatışma örnekleri: Habil ile Kabil, Yakub ile Esav, Eteokles ile Polyneikes, Romus ile Romulus, Aslan Yürekli Richard ile Topraksız john vb. (Şiddet ve Kutsal)
- Her şeyin iyisi eskidenmiş... (Dostoyevski)
- Eleştirinin asla sistematik olamayacağını öne sürmek, hiçbir zaman gerçek bilgi olamayacağını öne sürmekle birdir. (Romantik Yalan ve Romansal Hakikat)
- "Kutsal, şiddettir ama dinsel alanda şiddete tapılmasının nedeni onun barış getirmek için gerekli olmasıdır; dinsellik olduğu gibi barışa yönelliktir, ama bu barışın yolları asla kurbanın şiddettinden yoksun değildir.." (Dünyanın Kuruluşundan Beri Gizli Kalmış Sırlar)
- MutIu oImanın iki yoIu var: Ya istekIerinizi azaItacaksınız ya da imkanIarınızı zorIayacaksınız. (Dostoyevski)
- Canavarlık, mitolojinin her yerinde vardır. Bundan çıkarılacak sonuç, mitolojinin durmadan kurban bunalımından söz ettiğidir; ancak, mitoloji bu bunalımdan yalnızca üstünü örtmek amacıyla söz etmektedir. Mitosların, kurban bunalımlarından doğduğunu, bu bunalımların geriye yönelik biçim değiştirmelerinden, bunalımın doğurduğu kültürel düzenin ışığında yapılmış birer yeni yorumdan ibaret olduklarını düşünebiliriz. (Şiddet ve Kutsal)