diorex

İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı - İmam Gazali Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı kimin eseri? İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı kitabının yazarı kimdir? İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı konusu ve anafikri nedir? İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı kitabı ne anlatıyor? İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı PDF indirme linki var mı? İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı kitabının yazarı İmam Gazali kimdir? İşte İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.03.2022 00:00
İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı - İmam Gazali Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: İmam Gazali

Çevirmen: Mahmud Esad Coşan

Yayın Evi: Server Yayınları

İSBN: 9789758757800

Sayfa Sayısı: 288

İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İmam Gazzalî'nin meşhur eseri İhyâu Ulûmi'd-dîn'de yer alan ve merhum Prof. Dr. M. Es'ad Coşan Hocaefendi tarafından bizzat tercüme edilen "İslâm'da Dostluk ve Kardeşlik Âdâbı" bölümü ilk kez neşredilmektedir. Dostluk ve kardeşlik bağlarının zayıfladığı günümüzde, eser, önemli bir vazife ifa etmeye adaydır.

Merhum Hocaefendi, İhyâu ulûmi'd-dîn eserinin okunmasını daima teşvik eder, "İhyâ'yı okuyan lise diploması almış sayılır" mealinde cümleler kurardı.

Merhum Hocaefendi, henüz İhyâ tercemeleri yayınlanmaya başlamadan çok önce, 1967-68 yıllarında, başka bazı önemli İslami eserlerle birlikte İhyâ'nın da tercemesi işine girişmiş. Tedricen halkın istifadesine sunulmasının daha faydalı olacağını düşünmüş olmalı ki, tercemeye, İslâm'da Dostluk ve Kardeşlik Âdâbı bahsiyle başlamış. Ve muhtemelen başka İhyâ tercemeleri piyasaya çıkınca devam etmemiş.

Arapça'sını geliştirmek ve terceme teknikleri hususunda ilerlemek isteyenlere önemli katkılarda bulunacağı düşüncesiyle, kitap; metin ve terceme karşılıklı sayfalarda yer alacak şekilde yayına hazırlandı.

İlk defa yayınlanan bu eseri istifadenize sunarken M. Es'ad Coşan Hocaefendi'yi rahmetle yâd ediyoruz. Mevlâ ruhunu şâd ve mesrur, merkad-i pâkini pür-nûr, mânevî makamını âlâ eylesin.

İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı Alıntıları - Sözleri

  • Kötü zan, kalbin gıybetidir.
  • "Yalnızlık kötü arkadaştan, iyi arkadaş yalnızlıktan hayırlıdır."
  • "Fâsık bir kimse ile alakayı kesmek, Allah'a yaklaşmak demektir." buyurmuştur.
  • "Yalnızlık kötü arkadaştan, iyi arkadaş yalnızlıktan hayırlıdır."
  • "Yalnızlık kötü arkadaştan, iyi arkadaş yalnızlıktan hayırlıdır."
  • "Sevdiğin kimseyi sükunet ve ihtiyat ile sev ki belki bir gün gelir senin düşmanın olur. Düşmanına da sükunet ve ihtiyat ile kızgınlık besle ki belki bir gün dostun olur."
  • "Mü'min mü'minin kardeşidir; onu aldatmaz, ona soğuk ve resmi davranmaz."
  • Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem; “Kişi dostunun dinindedir. Sizden biriniz kiminle dost olduğuna dikkat etsin.” buyurmuştur.
  • Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem; “Mü’min, mü’minin aynasıdır.” buyurmuştur.
  • “Ben ona kavuşmak istiyorum, o ise benden uzaklaşmak arzusunda. Madem öyle, onun istediği olsun diye, ben kendi arzumdan feragat ederim.”
  • ... sevilenin derecesi; onun uğrunda terk edilen diğer sevgili şeylerin miktarıyla ölçülür.
  • Hz. İsa aleyhisselam demiştir ki; “Günahkârlara buğzetmekle Allah’a sevgili olun; onlardan uzaklaşmakla Allah’a yaklaşın; onlara kızmakla Allah’ın hoşnutluğunu kazanın.” Dediler ki; “Ey Ruhullâh! O halde kimlerle oturup kalkalım?” Dedi ki; “Görünüşü size Allah’ı hayırlatan; sözü sizin iyi amelinizi artıran; amelinde sizi âhirete teşvik edenlerle oturunuz.”
  • Hz. Peygamber buyurdu ki; “Karşılaşıp buluşan iki arkadaş; biri diğerini yıkayıp temizleyen iki ele benzerler. İki mü’min bir araya gelince Allahu Teâlâ her birine muhakkak arkadaşı yoluyla iyilik ve hayır ihsan eder.”
  • Mesela seleften bazıları "benim ayakkabılarım" diyen, yani bir şeyin kendine ait olduğunu hissettiren kimselerle ahbaplık bile etmezlerdi.
  • Arkadaşlık; belalara ve zamanın hadiselerine karşı bir kalkandır.

İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bireyselleşmeye doğru hızla ilerleyen günümüz toplumlarına baktığımızda aslında bireyselliğin mutluluğa götürmediği görülmektedir. Tabulaştırılan, hayatın anlamı ve tek gayesiymiş gibi sunulan bireyin mutluluğu, "ben" kavramında değil "biz" kavramında gizli. Bir kendimizi sevdiğimiz kadar karşımızdakini de seversek, kendi haklarımızı gözettiğimiz kadar karşımızdakinin haklarını gözetirsek mutlu ve huzurlu olabiliriz. Üstelik bu davranış dahi kamil nokta olarak görülmemekte, ulaşılması istenen ruhi kıvamın, arkadaşı bir çok noktada kendine tercih etmekle mümkün olduğu görülmektedir. İmam Gazzali, asırlar öncesinden, Efendimizin (sav) tavsiyeleriyle birlikte, günümüze etki edecek değerlendirmelerini bizlerle paylaşıyor. Dostluklarını ve arkadaşlıklarını daha kaliteli bir seviyeye taşımak isteyen herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. (Elif Sümeyye Tuna)

Özümüzden uzaklaştığımız bir çağdayız.. Bu çağ ile barışamadım ben bir türlü :/ Her ilişkimiz gibi dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizinde laçkalaştığını ve bunun için bir şeyler yapmak gerektiğini düşünmekteyim. Severken çok seviyoruz, silerken hemen siliyoruz.. Velhâsıl kardeşlik ve dostluk da âdâb gerektirir. Bu kitapta Imam Gazzalî Hz. bunu ele almış ve M.Esad Coşan hocamda bunu dilimize tercüme etmiş, Server Yayınları da bir sayfa orijinal Arapça metin bir sayfa Türkçe metin olarak tasarlamak suretiyle biz okuyucuların istifâdesine sunmuş.. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.. Tavsiye olunur kesinlikle. (Râbia Hâtun)

Peygamber (sav) buyurmuş : "Birbirinize sırt çevirmeyin, buğz etmeyin, haset etmeyin, küsüp ilgi kesmeyin. Ey Allah'ın kulları! Kardeş olun. Müslüman Müslümanın kardeşidir,ona zulmetmez, onu mahrum bırakmaz, onu küçük düşürücü hareketlerde bırakmaz. Kişinin Müslüman kardeşini tahkir etmesi kötülük olarak ona kafidir. " İmam Gazzali'nin İhyâu Ulumi'd-Din adlı kitabının Dostluk ve Kardeşlik bölümünün çevirisi niteliğinde bir kitap fakat öyle muazzam bir kitap ki aslına uygunluğunun kanıtı olarak bir sayfası Türkçe aynı içerik olan karşı sayfası Arapça olarak yazılmış. Okul, finaller, Bütünlemeler derken kitap okuma hızım çok düştü fakat aklım hep bu kitaptaydı öyle güzel öyle mutlu ediyordu beni. Ders çalışmaya ara verdiğinizde kitap okumaya yöneltmeyi her kitap başaramaz :)) Arkadaşlığın kardeşlikten farklı olmadığını Kuran ve Sünnetten delilerle öyle güzel anlatıyor ki insanın daha fazla arkadaş edinip güzel muamele edesi geliyor. Kısaca kardeşlik güzel şey... (Ayşegül)

İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı PDF indirme linki var mı?

İmam Gazali - İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İmam Gazali Kimdir?

Gazzâlî (Farsça: الغزّالی) (d. 1058, Tus - ö. 18 Aralık 1111, Tus), Büyük Selçuklu Devleti devrinin İslam âlimi, filozofu, mutasavvıfı ve müderrisi. Fars asıllı olduğu sanılan Gazzâlî'nin lakapları Hüccetü’l-İslâm ve Zeynüddîn'dir. Genel olarak Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî isimleriyle tanınmaktadır.

Hayatı ve yaşadığı dönem

Gazzâlî Hicri 450 (Miladi 1058) yılında Horasan'ın Tus şehrinde doğmuştur. İlk öğrenimini Tus'ta Ahmed bin Muhammed er-Razikânî’den almış, daha sonra Cürcân şehrine giderek Ebû Nasr el-İsmailî’den eğitim görmüş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesi’nde öğrenim görmüş, itikadî düşünce olarak Ebü'l Hasan Eş'arî’den ve ameli görüş olarak ise Şafiî'den etkilenmiştir. Hocası İmam-ı Harameyn lakaplı Abdülmelik el-Cüveynî 1085 yılında ölünce Nişabur’dan Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri Nizamülmülk’ün yanına gider. Nizamülmülk'ün huzurunda olan bir toplantıda verdiği cevaplarla diğer bilginlerden üstünlüğünü kanıtlayarak 1091 yılında Bağdat’taki Nizamiye Medresesi'nin baş müderrisliğine tayin edilir. Burada bilgisi ve edindiği öğrenci topluluğuyla kısa sürede ün ve saygınlık kazandı. Tasavvuf'a yöneldi ve Ebû Alî Farmedî'nin tesiriyle bu alanda yoğunlaştı. Bu ilgi ve hac arzusuyla medresedeki vazifesini bırakarak 1095 yılında Bağdat'tan ayrıldı ve Şam'a gitti. Şam da iki yıl kaldıktan sonra 1097 yılında hacca gitti.

Hac sonrası Şam'a döndü ve buradan Bağdat yoluyla Tus'a geçti. Şam ve Tus'ta bulunduğu sürede uzlet yaşamı sürdü ve tasavvuf alanında ilerledi. Bağdat'tan ayrılışından on bir yıl sonra 1106 yılında Nizamülmülk’ün oğlu Fahrülmülk'ün ricası üzerine Nişabur Nizamiye Medresesinde tekrar eğitim vermeye başladı. Buradan kısa süre sonra Tus'a dönerek yaptırdığı tekkede müritleriyle birlikte sufi yaşamı sürdü. Gazzâlî 1111 (Hicri 505) yılında doğum yeri olan İran'ın Tus şehrinde öldü.

Gazzâlî’nin yaşadığı dönemde İslam âleminde siyasî ve fikrî büyük bir karmaşa hakimdi. Bağdat’ta Abbasi halifelerinin gücü zayıflamasına karşın Büyük Selçuklu Devleti’nin sınırları genişliyor ve nüfuzu artıyordu. Melikşah’ın veziri Nizamülmülk savaş meydanlarında zaferler kazanıyor, ilim meclisleri denilen tartışma ortamlarını ve medreseleri açıyordu. Bu dönemde Mısır tahtında Şiî-Fâtımî hanedanı vardı. Avrupa’da ise Endülüs Emevi Devleti gerilemekte idi.

İlk Haçlı Seferi de Gazzâlî döneminde yapılmış, Gazzâlî 40 yaşında iken Antakya haçlılarca kuşatılmış bir yıl sonra da Kudüs ele geçirilmiştir. Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam da Gazzâlî ile aynı çağda yaşayan tanınmış kişilerdir. İslam âlemindeki bu karışıklığı fikrî bir çöküntü tamamlıyordu.

Gazzâlî'nin öğrenme merakı onun çok sayıda dini ve fikrî akımları araştırmasına neden oldu. Yaşadığı dönemde hakikati bulmak isteyen insanların dört kısıma ayrıldığını ve her birinin hakikati kendi yolunda aradığını gördü. Bunlar; felsefeciler, kelâmcılar, sûfiler, bâtınîlerdi. Hepsinin görüşlerini inceleyerek; kelâm, felsefe ve Bâtınîlik yolunu kitaplarında ayrıntılarıyla tenkit etti ve sûfilerin yolu olan tasavvufa yönelerek hakikati bu yolda aradı.

İmam Gazali Kitapları - Eserleri

  • Ahiret Hayatı: Ölüm, Kabir, Kıyamet
  • Ahlak Kitabı
  • Kudsi Hadisler
  • Ölüm ve Ötesi
  • Kalplerin Keşfi
  • El-Münkız Mine'd-Dalal Dalaletten Hidayete
  • İhyâ-u Ulumi'd-Din
  • Kimyâ-i Saâdet
  • Yöneticilere Altın Öğütler
  • Aldananlar
  • İlahi Nizam
  • Abidler Yolu
  • Namazın Sırları ve Fazileti
  • Tevhid ve Ledün Risaleleri
  • Helaller ve Haramlar
  • Bana Arkadaşını Söyle
  • İbadetlerin Ruhu
  • Mişkatu'l Envar Nurlar Alemi
  • Kıyamet ve Ahiret
  • Kalp Risalesi
  • Filozofların Tutarsızlığı
  • Fatihatü'l- Ulum
  • Tefekkür
  • Müslümanca Bir Hayat
  • Dünyanın Aldatmasından Korunmak
  • Evlenme Adabı ve Şehvetin Kırılması
  • Ahiret Aleminin Sırları
  • Gıybet
  • İslam'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı
  • Oruç / Sırları ve Fazileti
  • Mülkün Sultanlarına / Nasihatül'l-Mülük
  • Uzlet - Yalnızlığın Faziletleri
  • Mü'minler İçin Yükselme Basamakları
  • Yaratılış Hikmetleri
  • İlme Teşvik
  • Düşünme, Konuşma ve Söz Üzerine
  • Minhacü'l Arifin - Ariflerin Yolu (Cep boy)
  • Meva'ız-i Kudsiyye
  • Hak Yolunun Esasları
  • Afetler Kitabı
  • Hakikatler Kitabı
  • Kalbin İlacı
  • Kendini Bulmak
  • Müslümanlığın Rükunları
  • Nefis Terbiyesi
  • Niyet ve İhlas
  • Tevekkül ve Tevhid
  • Gerçeği Arayanların Yolu
  • Ledün Risalesi
  • Öğrencinin Rehberi / Minhacü'l Müteallim
  • Dil Belası
  • Adab Kitabı
  • Her Durumda Adaletli Olma
  • Cehennem ve Cehennemlikler
  • İnançların Esasları / Kavâidi'l Akâid
  • Cennet ve Cennetlikler
  • Arayışlar Kitabı
  • İnsanın Aldanışı
  • İlmin Fazileti
  • İslam'da Müsamaha
  • İmam-ı Gazali'den Kulluğun Haritası
  • Tevbe Risalesi
  • El-Mürşidü'l Emin 'ila Mev'izeti'l-Mü'minin
  • İlim Kapısı
  • Sabredenler ve Şükredenler
  • Tevbe Kitabı
  • İman Kitabı
  • Akaid Esasları
  • Tevhid Akidesinin Esasları
  • Hikmetler Kitabı
  • İnançta Hassas Ölçüler İlcamü'l Avam An İlmi'l-Kelam
  • Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığı
  • Kur'an Okumanın Adâbı ve Fazileti
  • Adaletin Esasları
  • Öğütler Kitabı
  • Belalar ve Musibetler
  • İslam Ahlakı
  • Felsefenin Temel İlkeleri
  • Nefsimi Nasıl Dizginleyebilirim?
  • Batınilerin Belini Kıran Deliller / Te'vilin Temel İlkeleri
  • Cimrilik ve Mal Tutkusundan Korunmak
  • Hakikat Bilgisine Yükseliş
  • Müslümanlık Bilgileri
  • İslam'da Evlilik ve Aile Hayatı
  • Arayanların Bahçesi
  • Müslümanın Edepleri
  • İlâhî Muhabbet
  • Dinde Kırk Prensip
  • Ey Oğul
  • Alemlerin Sırrı
  • İhya Dersleri İbadetlerimiz
  • Gazali'den Vaazlar
  • Yol, Bilgi ve Varlık
  • İki Risale
  • Temizlik Usulleri
  • Vasiyetname
  • İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 1
  • İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 2
  • İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 3
  • İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 4
  • İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 5
  • İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 6
  • İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 7
  • İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 8
  • İtikadda Orta Yol
  • El-Kıstasü'l-Müstakim
  • İlahi Saadet
  • Faziletler Kitabı
  • Kavaidü`l Akaid (Akidenin Esasları)
  • Cömertliğin Fazileti ve Cimrilik
  • Hıristiyanlık Üzerine Değerlendirmeler
  • Salihler Bahçesi
  • Câh ve Riya - İnsanı Helâka Götüren Hâl ve Davranışlar
  • İlahi Sır
  • Nasıl İyi Bir Kul Olunur?
  • Dua'nın Edepleri
  • Dua ve Zikir
  • Gündüzlerin ve Gecelerin İhyasının Fazileti
  • Marifetullah
  • Esmaül Hüsna Şerhi
  • Kur'an'ın Cevherleri
  • Muhabbet Kitabı
  • İyiliği Emretmek ve Kötülükten Menetmek
  • Hüccetü'l İslam
  • Haccın Sırları
  • Yeme İçme Adabı
  • Zekat Sırları ve Fazileti
  • Tevhid Risalesi
  • İhyau Ulûm'id-Di'den Seçmeler
  • Hakikat Yolcusuna Notlar
  • Evliliğin Hüküm ve Hikmetleri
  • Kurtuluş Vesilesi
  • Misbahü’l Necah: Terbiye
  • Halkların Dostluk ve Kardeşliği
  • Ey Nefsim
  • Kazanç Yolları
  • İtikatta Sözün Özü
  • Tasavvufun Esasları
  • Batıniliğin İçyüzü
  • Günahtan Korunmak
  • Mustasfa
  • Günlük Vazifeler
  • Gazali Külliyatı
  • Tasavvuf Külliyatı
  • Kur'an'ı Okumak ve Anlamak
  • Cahillikten Nasıl Korunabilirim 1
  • Minhacül Abidin ilal Cenneti Rabbil Alemin 1. Cilt
  • Mi'yâru'l-İlm
  • Aşk İle
  • Kelam ve Halk
  • Kırk Kudsi Hadis
  • Parlayan Nurlar
  • Çocuk Nasıl Yetiştirilir
  • Ahiret Halleri
  • İslâm'ın Sınırları
  • İman ve Küfür Çizgisi
  • Hakikat Çağrısı
  • Ecel - Kıyamet (Ölüm ve Ötesi)
  • Kardeşlik Hukuku
  • Amellerde İlahi Terazi
  • Kalplere Şifa
  • Selefi Salihinin Mezhebi
  • İbadetle Arınmanın Sırları
  • Kimyâ-yı Saâdet - 2. Cilt
  • Kimyâ-yı Saâdet - 3. Cilt
  • Kimyâ-yı Saâdet - 4. Cilt
  • Mekasıdü’l-Felasife
  • İlahi Nur'lar
  • Müzik Ve Manevi Coşku Kitabı
  • İki Madnun
  • Fakr ve Zühd
  • Uzletin Edepleri
  • Yolculuk Edepleri
  • İhyau Ulumi'd-Din Tercümesi Cilt - 5
  • İhyau Ulumi'd-Din Tercümesi Cilt - 6
  • Namazın Faziletleri
  • Aşkın Hâlleri
  • Düşünmede Doğru Yöntem
  • Müslümanın Şahsiyeti
  • İhyâu Ulumi'd-Dîn Tercümesi Cilt - 7
  • Nefs Terbiyesi ve Ahlâkı Güzelleştirme
  • El Afak (Murada Giden Yol)
  • Mizanü'l Amel
  • Ehli İçin
  • Mustasfâ - Cilt 1
  • Mustasfâ - Cilt 2
  • Kalplerin Tesellisi
  • Ölüm ve Sonrası
  • Açıklamalı Dua Mecmuası
  • Ölüm Korkusu ve Şiddeti
  • Kabir Azabı ve Şiddeti
  • Kendini Bilmek
  • Tasavvufun Prensipleri
  • İhyau Ulumi'd-Din Tercümesi Cilt - 8
  • Allah Teala'nın Yarattıklarında Tefekkür Etmek
  • Evlilik ve Nikah Adabı
  • İmam-ı Gazzalî’den Üç Risale Güzel Ahlakın Ölçüsü - Dostluk ve Muhabbet Terazisi - Zafer Meşalesi
  • Korku ve Ümit
  • Tevhid ve Tevekkül
  • Cevahirul Kuran (Kuran Cevherleri)
  • Namazın Önemi ve Sırları
  • İyilik Erleri
  • Nefs ve Gurur
  • İslam Kardeşliği
  • İslam'da Eğitim
  • Kur'an'ın Cevherleri ve İncileri
  • Müslümanın Günlük Edepleri
  • Yalan Dünya - Dünyanın Zemmi
  • Peygamberimizin (Sav) Edeb ve Ahlakı
  • Esâsü'l-Kıyâs
  • Kalbin Halleri
  • İlim Kitabı
  • İrfan Ordusu
  • Helaller Ve Haramlar
  • İyiliği Emretme Ve Kötülükten Alıkoyma
  • Tefekkür Kitabı
  • İki Şehveti Dizginlemek - Mide ve Cinsellik
  • Ölüm ve Ötesi
  • Filozofların Maksatları
  • Nefsin Hileleri ve Terbiye Yolları
  • Niyet ve İhlas
  • Kalbin Sırları
  • Allah İçin Sevmek

İmam Gazali Alıntıları - Sözleri

  • Uykudan sonraki uyanıklık gibi, uyanıkken öyle bir hâle geçiverirsin ki uyanıklığın da o hâle nispetle uyku gibi olur ve o hâle geçtiğinde aklınla kurguladığın şeylerin tamamen hayal ürünü olduğunu anlarsın. (Arayışlar Kitabı)
  • "Yüceliklere ucuza ermek istersin, Hiç arı olmadan bal olur mu? Sen cahilken, benim senden razı olmamı istersin, O cahil halinle sevgililer senden hoşnut olur mu?." (Alemlerin Sırrı)
  • "Kişi, dostunun dini (yolu ve gidişatı) üzeredir; öyleyse sizden biri kiminle dostluk yaptığına baksın." (Uzletin Edepleri)
  • Nikâhta beş türlü fayda vardır: Çocuk sahibi olmak, Şehvetin teskin edilmesi, Ev işlerinin yönetilmesi, Sülâlenin çoğalması, Nefis mücâdelesinin yapılması. (Evlenme Adabı ve Şehvetin Kırılması)
  • "Akıl, insanın bir sıkıntıya düştüğü zaman ondan nasıl güzellikle kurtulurum diye gayret etmesi değildir; gerçek akıl, kurtuluş arayacağı bir tehlike ve sıkıntıya düşmemektir." (Yöneticilere Altın Öğütler)
  • Zira sebebe vâkıf olmak, kaderin sırrına vâkif olmak demektir. (Korku ve Ümit)
  • "Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir. Onlar namazlarında huşû içindedirler" (Mü'minûn 23/1-2). (Namazın Sırları ve Fazileti)
  • قال صلى الله ... : وهل ينفع القرآن إلا بالعلم؟ ... (İhyâ-u Ulûmi'd-Dîn - Cilt 1)
  • Ey oğul, diğer aylarda da oruç tut. Çünkü Resûlullah (s.a.v) buyurmuştur ki: Kim ki, ayların perşembe, pazartesi günleri oruç tutarsa Allah Teâlâ ona yediyüz yıllık sevap ihsan eder. (Hüccetü'l İslam)
  • Hazreti Enes'in bir hizmetçisi vardı; son günlerinde Enes ona öğretti. Dua "Bismillahirrahmanirrahim. şudur: Bismillahillezi lâ yedurru mea ismihi şey'ün filarzı hüvessemîul alîm." Sabah akşam bu duayı okursan bütün belalardan emin olursun. (Hüccetü'l İslam)
  • Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Cennet bahçelerinden geçtiğiniz zaman, oralardan faydalanın!” buyurdu. Kendisine “Ey Allah'ın Rasûlü! Cennet bahçeleri ile neyi murad ediyorsunuz?” diye sorulduğunda cevaben: « “Zikir meclisleri...” » buyurdu... (İlme Teşvik)
  • "Amelsiz, cenneti istemek, günahlardan bir günahtır." (Hüccetü'l İslam)
  • Bilmiş ol ki seni bugün günahlardan uzaklaştırmayan ve ibadete yönlendirmeyen ilim, yarın da cehennem ateşinden korumayacaktır. Bugün ilminle amel etmez, geçmiş günleri telafi etmezsen yarın kıyamet gününde: "Bizi (dünyaya) geri gönder de salih ameller işleyelim" dersin; sana şöyle cevap ve rirler: "Ey akılsız! Zaten oradan geliyorsun!" (Hakikat Çağrısı)
  • Bakara Sûresi'nin son iki âyeti'ni (Âmenerresûlü) okumak, geceyi ihyâ etmeye ve kötülüklerden korunmaya kâfi (yeterli)'dir. İmâm-ı Nevevi . (İbadetlerin Ruhu)
  • Sizlerden biriniz dünyâda bildiğiniz bir ölmüş kimsenin kabrine uğrayıp da, selâm verince, o mü'min sizi tanır ve selâmınıza cevâb verir. (Kıyamet ve Ahiret)
  • "Biz müslümanlar, nedense kendimizi aciz ve çaresiz konumunda görüp kötü gelişmeler karşısında tepki olarak yalnızca sizlanmak ve şikayette bulunmaktan zevk alırız ." (İtikadda Orta Yol)
  • Efendimiz Aleyhisselâm şöyle buyurdu: "Sizden sonra öyle insanlar gelecek ki, türlü ve zevkli yemekler yiyecek renkli ve rahat binitlere binecek, rengârenk ve güzel kadınlarla evlenecek, kat kat ve nefis kumaşlar giyecektir. Onların bir mîdeleri var ki az ile doymaz, onların bir istekleri var ki çoğa da kanaat etmez. Dünyaya bağlanmışlar. Akşam-sabah düşündükleri ve taptıkları dünyaları. Onu Allahu Teâlâ'nın dışında ilâh ve Rablerinden başka rab kabul ederler. Bütün çabaları dünya içindir. Yalnız hevâ ve heveslerinin peşinde koşarlar. Abdullah'’ın oğlu Muhammed'in katî sözü şudur ki, sizin veyâ onların peşinden, sizden sonra veyâ onlardan da sonra gelenlerden o güne yetişenler, bunlara selâm vermesin, nastatarını ziyaret etmesin, cenâzelerine gitmesin ve büyüklerine hürmet göstermesinler. Zira bunları yapanlar, İslamiyet'in yıkılmasına yedim etmiş olurlar." (İhyau Ulumi'd-Din Tercümesi Cilt - 6)
  • 'Müziğin,kalbin berraklaşmasını sağlayan bir etkisi vardır.' (Müzik Ve Manevi Coşku Kitabı)
  • Beden kalbin ülkesidir. Bu ülkede kalbin birçok askerleri vardır. Kalp, ahiret için yaratılmıştır. Allah'ı tanımak ise onun yarattıklarını bilmekten geçer. (Kalp Risalesi)
  • Oku Rabbin en büyük lütuf sahibidir. (Tevhid ve Tevekkül)

Yorum Yaz