diorex
Dedas

İslam'da İman Esasları - Bekir Topaloğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İslam'da İman Esasları kimin eseri? İslam'da İman Esasları kitabının yazarı kimdir? İslam'da İman Esasları konusu ve anafikri nedir? İslam'da İman Esasları kitabı ne anlatıyor? İslam'da İman Esasları PDF indirme linki var mı? İslam'da İman Esasları kitabının yazarı Bekir Topaloğlu kimdir? İşte İslam'da İman Esasları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 15.03.2022 20:00
İslam'da İman Esasları - Bekir Topaloğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Bekir Topaloğlu

Yazar: Yusuf Şevki Yavuz

Yazar: İlyas Çelebi

Yayın Evi: Diyanet İşleri Başkanlığı

İSBN: 9789751962935

Sayfa Sayısı: 517

İslam'da İman Esasları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İslam dini kategorik olarak inanç, ibadet ve ahlak olmak üzere üç alandan oluşur. İman alanı temel alan olup, diğer ikisi bunun üzerine kurulur. Sorunlu bir iman alanı sağlıklı bir ibadet ve ahlak hayatı ortaya koyamaz. Kur´an-ı Kerim´in sıklıkla imana vurgu yapması, hemen her vesile ile uluhiyete dikkat çekmesi; kıyamet, ahiret, hesap, cennet ve cehennem gibi konulara göndermede bulunması bundan dolayıdır. Yüze Allah´ın iman edenlere seslenerek,, "Ey müminler, iman ediniz" diye başlayan şu ayeti, iman alanının müminler için her zaman canlı tutulması gerektiğine işaret eder: "Ey iman edenler! Alllah´a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah´ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkar ederse derin bir sapıklığa düşmüş olur.(Nisa4/136)

Toplumu din konusunda aydınlatmak, İslam´ın inanç, ibadet ve ahlakla ilgili işlerini görmekle yükümlü olan Diyanet İŞleri Başkanlığı, bugüne kadar yayımladığı eserlerde doğrudan veya dolaylı olarak inanç konularına yer vermiş ve önemli faaliyetler gerçekleştirmiştir. Ancak bu alanın hem sürekli beslenip güçlendirilmesi gereken bir alan olması hem de her seviyeden insanımızın yararlanabileceği orta hacimde temel bir kitap ile imanın altı esasından oluşan bir setin hazırlanmasının yararlı olacağı düşünülmüştür.

Bu ihtiyaçtan hareketle Din İşleri Yüksek Kurulu, Dini Yayınlar Genel Müdürlüğümüzle işbirliği yaparak bir proje hazırlamış, önce bu kitapların içerik, yöntem, dil ve üslup özelliklerini belirlemiş, sonra da hayatını akaid ve kelam alanına vakfetmiş Prof. Dr. Bekir Toplaoğlu´nun editörlüğünde liyakatli kalemlerle görüşerek projeyi hayata geçirmiştir.

İslam´ın temel bilgi kaynağı olan Kur´an-ı Kerim ve hadislere dayanan, gerekmedikçe felsefi ve teolojik tartışmalara girmeyen, bir bütün halinde İslam inanç esaslarını önümüze koyan bu eserlerin yararlı olmasını diliyor, emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyoruz.

İslam'da İman Esasları Alıntıları - Sözleri

  • Âlemde amaçsız ve gayesiz hiçbir şey yoktur.
  • Görüyorsun ya, dünyada mutlak olarak kötü bir şey yoktur. Kötü, buna nispetle kötüdür. Sonra şunu da bil ki, Âlemde hiçbir zehir yahut şeker yoktur ki birine ayak, öbürüne ayak bağı olmasın! Evet... Birine ayak olur, öbürüne bukağı. Birisine zehirdir, öbürüne şeker gibi tatlı! Yılanın zehiri, yılana hayattır, insana ise ölüm. Rûmî / Mesnevî
  • Ahlak kaidelerinin özü " yaratana hürmet yaratılana şefkat"tir.
  • "İbadet, insanın fikrini yüceltir, ruhunu olgunlaştırır, iradesini terbiye eder. İbadetlerin ruhu ihlâstır, yani ifa edilişlerinde dünya menfaati gözetmeyerek sırf Allah'ın rızasını gaye edinmektir."
  • "Her insanın sevdiği, hürmet gösterdiği kişiler vardır. İnsan, hemcinsinden başka tabiatı, tabiat nesnelerini de sever. Ancak müslümanın, Allah'tan başka varlıklara karşı duyacağı sevgi ve saygı, beşeriyet ve yaratılmışlık sınırlarının ötesine geçemez: Din âlimi, mezhep imamı, tarikat şeyhi, lider, anne baba, evlât, eş, dost gibi. Bunların hiçbiri müminin kalbinde Allah sevgisine ortak olamaz, Allah'a gösterilecek tâzime konu teşkil edemez; Allah'ın rahmet nazarıyla baktığı müminin kalbi fânilere esir olamaz."
  • "İslamiyet basiret dinidir. Müslüman, basireti açık olan insandır. Dini ve dindarlığı fevkalâde hadiselerde, sihirli ve mucizevi görünümlerde aramaz, vahyin aydınlattığı akıl yoluyla açıklanamayan konuları dinden saymaz, bu tür dedikoduları iman sahasına yaklaştırmaz. Bu neviden olmak üzere bazı günleri uğursuz saymak, göz ve kaş seğirmesinden, karga ve benzeri hayvanların ötmesi ve ses çıkarmasından, köpeğin filân yerden geçmesinden sonuç çıkarmak, özellikle kötüye yormak, İslâm'ın ve tevhit inancının kabul etmeyeceği hususlardır."
  • "İnsanlık câmiasının yaşadığı son iki asırlık seküler hayat tecrübesi, peygamberlerin getirdiği bilgiler benimsenip uygulanmadıkça dünyada mutlu ve huzurlu bir toplum inşa etmenin mümkün olmadığını kanıtlamaktadır."
  • قُلْ هُوَ الَّذ۪ٓي اَنْشَاَكُمْ وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالْاَبْصَارَ وَالْاَفْـِٔدَةَۜ De ki :O, sizi yaratan ve size kulaklar, gözler ve kalpler verendir.
  • Kur'an, bilenleri över, bilgisizleri ve doğru bilgi olmaksızın hüküm verenleri ise yerer.
  • Allah,(cc) alemlerin Rabbidir, yâni yaratıcısı, geliştiricisi ve yöneticisidir. Gökten yağmuru indirerek toprağı sulayan, canlandıran, meyve, tahıl ve bitkileri bitiren O'dur. O alemi belli bir amaca ve plana göre yaratmıştır. Alemde amaçsız ve gayesiz hiç bir şey yoktur.
  • Bugün XXI. yüzyılın başında, keyifleri, kinleri ve sadece kendi menfaatleri uğrunda binlerce, on binlerce insanı öldüren, evsiz barksız, yurtsuz bırakan fert, grup ve toplumların bulunduğunu bilmekteyiz. İletişim vasıtalarının kulaklarımıza sunduğu haberler, gözlerimizin önüne serdiği manzaralar herhangi bir dinin, vicdanın, selim yaratılışın kabul edeceği şeyler değildir.Vahşi hayvanlar arasında bile cereyan etmeyen bu kanlı saldırılar, bu hayâsız tecavüzler, baskı ve zulümler, bütün dünya milletlerinin gözü önünde ve teknik vasıtaların desteğinde yapılmaktadır.
  • اِنَّ الدّ۪ينَ عِنْدَ اللّٰهِ الْاِسْلَامُ۠  “Allah nezdinde din İslâm’dır.” [Ali İmran /3-19
  • "İslam, aşikar ve meydanda olandır. İman ise kalptedir." (Ahmet b. Hambel, el-Müsned)
  • İslâm ahlâkının hükümleri, Kur’an ve Sünnet’te bir bir anlatılmıştır. Ahlâk kaidelerinin özü “yaratana hürmet, yaratılana şefkat”tir. Hatta bu, İslâm dininin insanda gerçekleştirmek istediği temel gayedir.
  • Bilindiği üzere çocuğa, ilk dinî duygular içinde bulunduğu çevreden gelir, tıpkı ana dili gibi. Çocuk, aklını kullanma devresine gelmeden önce bunları benimser.

İslam'da İman Esasları İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İslam'da İman Esasları PDF indirme linki var mı?

Bekir Topaloğlu - İslam'da İman Esasları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İslam'da İman Esasları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bekir Topaloğlu Kimdir?

1936 yılında Trabzon Çaykara’da (Dernek Pazarı) doğdu . Dedesi Mehmet Hanefi Kutluoğlu’ndan hıfzını bitirdikten sonra tecvid okuyup tashih-i huruf yaptı. Aynı yerde ilk öğrenimiyle birlikte dedesinden Arapça ve dini ilimler tahsil etti, medrese geleneğine göre şer’i ilimlerden icazet aldı. Bir yıl dedesinin yanında müderris kalfalığı yaptıktan sonra iki yıl kadar Trabzon’un bir merkez köyünde imam-hatiplik yaptı.

1952 yılında İstanbul İmam-Hatip Okulu’na girdi, 1959’da mezun oldu. Bu öğrenciliği sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı merkezinde açılan vaizlik imtihanını kazanarak İstanbul’un muhtelif camilerinde, üç Ramazan da Manisa-Saruhanlı’da fahri vaizlik yaptı. 1959-1963 yılları arasında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde yüksek öğrenimini bitirdi. Bu öğrenciliği sırasında da imam-hatiplik görevi yaptı.

1963-1966 yılları arasında İstanbul İmam Hatip Okulu meslek dersleri öğretmenliği yaptı. Bu arada ilk eseri olan “İslâm’da Kadın” kitabını yazdı. 1966 yılı başında mezun olduğu Yüksek İslam Enstitüsü’ne Kelâm asistanı oldu. Aslen Faslı olup sonradan Türk vatandaşlığına alınan Prof. Muhammed Tanci idaresinde “İslam Kelâmcıları ve Filozoflarına Göre Allah’ın Varlığı” adlı tezini hazırladı. Bir taraftan da derslerini Arapça takrir eden hocasının tercümanlığını yaptı. İki yıllık yedek-subaylık görevinden sonra 1971 yılında tezini vererek İstanbul Yüksek İslam Ensitüsü Kelâm öğretmenliğine atandı. Buradaki görevi sırasında eğitim-öğretim çalışmaları yanı sıra çeşitli eserler yayımladı, branşında asistanlar yetiştirdi, yurt içinde ve yurt dışında seminer, kurs ve ilmi kongrelerde görev aldı, konferanslar verdi.

İstanbul Yüksek İslam Ensitüsü’nün Marmara Üniversitesine bağlı İlâhiyat Fakültesi haline getirilmesinden sonra Topaloğlu, bu fakültede 1983 yılında doktor unvanını aldı ve aynı yıl yardımcı doçent, 1986 yılında da doçent oldu. Yüksek öğretim kurumundaki görev süresi fazla olduğundan “süre şartı”ndan muaf tutulan Topaloğlu 1988 yılında, önce kadro imkansızlığı sebebiyle İslâm Felsefesi anabilim dalında, 1993 yılında da Kelâm anabilim dalında profesör oldu. Bir süre aynı fakültede bölüm başkanlığı da yaptı.

Ekim 2002 emekli olan Bekir Topaloğlu halen Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisinde İnceleme Kurulu Başkanlığı, Kelâm-Mezhepler Tarihi ilim heyeti başkanlığı ile te’lif ve redaksiyon görevlerini yürütmektedir.

Bekir Topaloğlu Kitapları - Eserleri

  • İslam'da İnanç Esasları
  • Kelam İlmine Giriş
  • Emali Şerhi
  • İslam'da Kadın
  • İslam'da İman Esasları
  • Allah İnancı
  • İslam Kelamcılarına ve Filozoflara Göre Allah'ın Varlığı
  • Kelam Terimleri Sözlüğü
  • Günlerim Böyle Geçti
  • İslam Tarihinden Yapraklar
  • Kur’an’dan Evrensel Mesajlar
  • Kelam Araştırmaları Üzerine Düşünceler
  • Nesillerin El Kitabı
  • Dini Sohbetler
  • İslam Tasavvufu Üzerine

Bekir Topaloğlu Alıntıları - Sözleri

  • "İnsanlık câmiasının yaşadığı son iki asırlık seküler hayat tecrübesi, peygamberlerin getirdiği bilgiler benimsenip uygulanmadıkça dünyada mutlu ve huzurlu bir toplum inşa etmenin mümkün olmadığını kanıtlamaktadır." (İslam'da İman Esasları)
  • “Allah Teâlâ'nın doksan dokuz ismi vardır. Bunları sayan cennete girecektir." Hadisin metninde yer alan ve "saymak” şeklinde tercüme edilen “ihsâ” kökü üzerinde çeşitli yorumlar yapılmıştır: Esmâ-i hüsnâyi saymak, ezberlemek, kaynaklarından derlemek, bunların gereği ile amel etmek, mânalarını düşünmek gibi. Nasıl mâna verirsek verelim, kişinin cennete girmesine vesile olacak ameliye içinde esmâ-i hüsnâya gönülden bağlanmak, mânalarını düşünmek, davranışlarına ona göre yön vermek hedefleri mutlaka bulunmalıdır. Allah'ın basî (gören), semí (işiten) olduğuna gönülden bağlanan insan elini ve dilini kötülükten alıkoyar. O'nun rahmân-rahîm (esirgeyen-bağışlayan), tevvâb (tövbeleri kabul eden) olduğuna inanan günahkâr, rahmetinden ümit kesmez. (İslam'da İnanç Esasları)
  • Onlar Kur'an'ı inceleyip düşünmezler mi hiç? Yoksa kalplerinin üzerinde kat kat kilitler mi vardır? (Muhammed/24) (Kur’an’dan Evrensel Mesajlar)
  • Görüyorsun ya, dünyada mutlak olarak kötü bir şey yoktur. Kötü, buna nispetle kötüdür. Sonra şunu da bil ki, Âlemde hiçbir zehir yahut şeker yoktur ki birine ayak, öbürüne ayak bağı olmasın! Evet... Birine ayak olur, öbürüne bukağı. Birisine zehirdir, öbürüne şeker gibi tatlı! Yılanın zehiri, yılana hayattır, insana ise ölüm. Rûmî / Mesnevî (İslam'da İman Esasları)
  • Hz. Âişe validemiz Resûlüllah (s.a.) ile yolda yarışır, bâzen o, Resûlüllah'ı geçer, bâzen de Hz. Peygamber yarışmayı kazanırdı. (İslam'da Kadın)
  • Sûfiyyeye göre Allah Teâlâ'yı bilmek başka, tanımak başkadır. Akıl oyunları ancak istidlal yoluyla dolaylı bir şekilde bilir. Kalp ise keşif ve ilham yoluyla O'nu müşahede etmiş gibi tanır. (İslam'da İnanç Esasları)
  • Kafire karşı Elif gibi dimdik Allah’a karşı Vav gibi eğilirim. (Dini Sohbetler)
  • lzâfi bir değer taşıyan zaman halden hale geçen ve değişikliğe mâruz kalan varlıklar için söz konusudur. Değişimden münezzeh olan Allah'a zaman kavramının nisbet edilmesi imkânsızdır. O, ezelî ve ebedîdir, yani zamanın hem geçmişi hem de geleceğine ait parçalarından ve ânlardan yüce ve berîdir, zaman üstüdür. (Emali Şerhi)
  • Aslında Allah'ın varlığı,aklı yerinde olan ve onu kullanmak isteyenler için nasıl doğalsa, birliği de doğal ve kaçınılmaz bir gerçektir. (Allah İnancı)
  • İnkâr ya bir tefekkür sakatlığından veya bir irade zaafından doğar. Uçsuz bucaksız kâinat ve kâinat ötesinin bilinmeyen binlerce meselesinin yanında bir meselesini bilen -veya bildiğini sanan- bazı kimseler ilimlerine mağrur olmuşlar, kendi bildiklerinin dışında bir gerçeğin bulunmadığı vehmine kapılmışlar. Tutuşturabildikleri bir kibrit çöpü ile bir kıtayı aydınlattıklarını sanmışlar, ellerindeki basit el fenerinin aydınlığı ile bütün kâinatı gördüklerine inanmışlar. (İslam'da İnanç Esasları)
  • "De ki: işte benim yolum... Ben insanları körü körüne değil şuurla ve basiretle Allah'a davet ediyorum. Ben de bana uyanlar da böyleyiz." Yûsuf 12/108 (İslam'da İnanç Esasları)
  • Onun birliğini ifade eden ayetler,varlığını belirten ayetlerden çoktur peki neden böyledir? Çünkü tanrının Birliği sonucuna ulaşmak, bu sonuca hem inanç ve düşünce hem de ibadet ve duygularda sadık kalmak, O'nun varlığını benimsemekten daha zor görünmektedir. Başka bir ifade ile tanrının varlığı daha çok aklın işlevi olduğu halde, Birliği akıl ile birlikte ve ondan daha çok iradenin eğitimine ve duygu hayatının geliştirilmesine bağlıdır. (Allah İnancı)
  • الحكمة في مخلقات الله عز و جل (İslam Kelamcılarına ve Filozoflara Göre Allah'ın Varlığı)
  • "Bilmek başka şey, inanmak başka şeydir". Bilmek zihnin fonksiyonudur. İnanmak zihni fonksiyona iradenin de katılmasıdır.İman bilgi ile sevginin bir araya gelmesinden doğar. (İslam'da İnanç Esasları)
  • Cunku selim bir fitratla yaratilan insan normal olarak Yaratanini tanir.Buna ancak gaflet,kibir ve inat gibi arizi bazi haller mani olabilir.. (İslam Kelamcılarına ve Filozoflara Göre Allah'ın Varlığı)
  • Avamdan olan kimseler müteşâbih lafızları başka bir dilin kelimeleriyle tefsir etmemeli (Kelam İlmine Giriş)
  • Kâinatı yaratan, yöneten, geliştirip devam ettiren şüphe yok ki Allah'tır. Göklerin ve yerin hâkimiyeti ve tasarrufu O'na aittir. (Emali Şerhi)
  • Allah'ın hor kıldığını aziz kılacak kimse yoktur. (Hac/18) (Kur’an’dan Evrensel Mesajlar)
  • İslâm anlayışına göre kadın, kötülük için yaratılmış şeytani bir varlık değildir. Bilakis kadın İslâm'a ilk inanan, Íslâm uğrunda ilk şehit olan muhterem insandır. Cennet annelerin ayakları altındadır. (İslam'da Kadın)
  • Allahım! Bize hakkı hak olarak göster ve ona uymayı nasip et, Bâtılı da bâtıl olarak göster ve ondan kaçınmayı müyesser kıl! (Emali Şerhi)

Yorum Yaz