diorex
Dedas

Kabuğunu Kıran İnci - Nadia Hashimi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kabuğunu Kıran İnci kimin eseri? Kabuğunu Kıran İnci kitabının yazarı kimdir? Kabuğunu Kıran İnci konusu ve anafikri nedir? Kabuğunu Kıran İnci kitabı ne anlatıyor? Kabuğunu Kıran İnci PDF indirme linki var mı? Kabuğunu Kıran İnci kitabının yazarı Nadia Hashimi kimdir? İşte Kabuğunu Kıran İnci kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.06.2023 11:00
Kabuğunu Kıran İnci - Nadia Hashimi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Nadia Hashimi

Çevirmen: Mehtap Gün Ayral

Yayın Evi: Lemur

İSBN: 9786059861038

Sayfa Sayısı: 416

Kabuğunu Kıran İnci Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Dokunaklı bir aile hikâyesi... Şaşırtıcı, gizemli ihtişamıyla bir Afganistan portresi ve Afgan kadınlarının devam eden mücadelelerine tutulmuş bir ayna."

-Khaled Hosseini, New York Times en çok satan kitaplar listesindeki "Uçurtma Avcısı" kitabının yazarı-

"Afgan-Amerikalı yazar Nadia Hashimi'nin bu ilk romanı güçsüzlüğün, kaderin ve Khaled Hosseini, Jhumpa Lahiri ve Lisa See'nin eserlerindeki duygusal tınıyı ve kültürel niteliği birleştiren kendi kaderini çizme özgürlüğünün yakıcı hikâyesidir."

Kâbil, 2007: Taliban sokaklara hükmetmektedir. Madde bağımlısı bir babası olan ve hiç erkek kardeşi olmayan Rahima ve ablaları evden dışarı bile çıkamaz, okula gidemezler. Tek umutları eski günlerdedir. Küçük Rahima, evlilik çağına gelene dek erkek çocuk gibi giyinip bu şekilde davranmasına izin veren "Bacha Posh" geleneği sayesinde hayal bile edemeyeceği bir özgürlüğe kavuşur... Bu da onu tamamen değiştirecektir.

Ama ailesinde bu sıradışı geleneği uygulayan ilk kişi Rahima değildir. Yüz yıl önce, büyük büyük anneannesi Shekiba da aynı şekilde kendini kurtarmış ve bir aile kurmuştur. Bu değişim onu ıssız bir köyde sürdüğü mahrumiyet içindeki hayattan alıp kralın Kâbil'deki sarayının zenginliğine taşır.

Kabuğunu Kıran İnci, zamanda gidip gelerek, aralarında yüz yıl olmasına rağmen aynı cesarete sahip olan bu iki kadının olağanüstü öyküsünü iç içe geçmiş olarak anlatır. Özgürlüğün olduğu bir hayata geri dönebilecekler mi? Dönemezlerse, hayatlarına nasıl devam edecekler?

(Tanıtım Bülteninden)

Kabuğunu Kıran İnci Alıntıları - Sözleri

  • Zaman geçiyor. Her şey değişiyor. Kuşlar bir bir uçup gidiyor…
  • Sözlerden hançerlerimiz var.
  • Nasip etmişmiş! Bir şeyi halledemeyince hemen nasip dersiniz!
  • Karınca sürüsü için bir damla bile sel demektir.
  • Kitaplarda okuduğum yerlerin hepsini görmek isterdim.
  • Hepimiz kendi köşemizde, duvarlarla çevrili bir halde yapayalnızdık.
  • "Başını göğe kaldır ve bu dünyadaki yerini anla".
  • "İnsan ruhu, ne derler bilir misin, insan ruhu için? Taştan sert, çiçek yaprağından narindir."

Kabuğunu Kıran İnci İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bu kitap kadar güzel ve etkileyici çok az kitap okuduğumu hatırlıyorum. Spoiler vermeden nasıl anlatılır bilmiyorum. Kitabın belli bölümlerinde ağladım hatta. Duyguyu o kadar güzel hissettiriyor ki insana... Rahima'nın oğlunu kaybetmesi ve en sonunda yaşadığı şiddet dolu hayattan kurtulması. Atalarının yaşadıklarından ders alıp uygulaması. Çok çok güzel anlatılmış kitapta. Diyor ya şair insan başkalarının hayatlarından ders almalı. Herşeyi kendi tecrübe edecek kadar uzun yaşamıyor çünkü. Tamda bunu destekler nitelikte bir roman olmuş. Ben çok beğendim. Kolay kolay da etkisinden çıkabileceğimi sanmıyorum. (Minnikkitaplik)

İki güçlü kadının hikayesi ama kitap boyunca aklımdan geçen tek şey ‘güçlü olmak zorunda olan kadınların hikayesi’ oldu. Rahima ve onun büyük büyükannesi Shekiba’nın hikayesi. Onların tek ortak yazgısı ise ‘bacha posh’ geleneği. Ailelerinde erkek çocuğu olmayanlar kızlarından birini ergenliğe gelene kadar erkek çocuğuna çeviriyorlar. Ve o sırada asıl özgürlüğü tadıyorlar. Özgürlük içlerine işlerken en zoru da tekrardan kız olup bir köle gibi yaşamak oluyor. Rahima teyzesinden Shekiba’nın hikayesini dinliyor ama öyle acılarla sınanıyor, öyle şeyler yaşıyor ki sonunda büyük büyükannesinden ilham alarak bir kaçış rotası çiziyor. Shekiba’nın yaşadıkları ise akıl alınacak şeyler değil. Ama hepsinden öte Afganistan’da kadın olmanın zorluğunu okuyorsunuz. Her sayfasında yaşadığım yer içinde, durum içinde şükrettim. Kadın olmak her coğrafyada çok zor ama bazılarımız için öyle bir külfet oluyor ki işte erkek olmayı yeğliyorlar. Sonunda ise iki kadına da sımsıkı sarılmak istedim. Kalbimi burkan bir kitap oldu kendisi… (Gamze Demirkol)

Kadın olmanın büyük bir günah ve utanç olduğu bir ülke; Afganistan.. Farklı zaman dilimlerinde yaşamış iki kadının hikayesi. Aradan onlarca yıl da geçmiş olsa değişmeyen, benzer bir kader. Aile baskısı, şiddet, var oluş mücadelesi, birey olduğunu kanıtlama savaşı. Rahima ve Shekiba.. Ailesinde erkek çocuk bulunmayan Rahima, "bacha posh" adı verilen gelenek sayesinde bir günde Rahim'e dönüşür. Sokakta oynar, alışveriş yapar, okula gider. Ama bu mutluluk çok sürmez. Çünkü babası artık onu evlendirecektir. Ve tekrar Rahima olur. Tıpkı Shekiba iken Shekib olan sonra yine Shekiba olmak zorunda kalan büyük büyükannesi gibi. Para karşılığı kendinden yaşça büyük erkeklerle evlendirilen çocuklar, buna dayanamayıp hayatından vazgeçen küçücük bedenler, oyun oynaması gereken yaşta kendi çocuğuna bakmak zorunda kalan çocuk anneler. İki kadın üzerinden yola çıkılarak anlatılan birçok kadının çarpıcı gerçeği anlatılır kitapta. Kitapta eleştirilmeye açık fazlaca konu mevcut. Bunların en başında kadına yönelik yapılan davranışlar var. Bir kadın olarak kitabı okurken gerek Shekiba gerek Rahima yerine koydum kendimi. Zorlu bir yaşam mücadelesi vermeye çalışan bu iki kadını geleneklerin, kültürün, ailenin savuruşundan söz eder kitapta. Aslında bizi biz eden değerler vardır. Örf ve adetlerimiz, geleneklerimiz, yaşam tarzımız, aile yapımız ve dahası.. İnsan değerlerini yaşatır yaşamı boyunca. Ama bu değerleri insanlar çekip çevirirler ve kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirirler. Bunun yansıması kitapta anlatılan iki kadında da bariz şekilde bellidir. (İpek)

Kabuğunu Kıran İnci PDF indirme linki var mı?

Nadia Hashimi - Kabuğunu Kıran İnci kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kabuğunu Kıran İnci PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nadia Hashimi Kimdir?

Nadia Hashimi Kitapları - Eserleri

  • Kabuğunu Kıran İnci
  • Kadife Pantolunlu Çocuk
  • Penceresiz Ev
  • Ay Düşerken
  • The Pearl That Broke Its Shell
  • One Half From The East

Nadia Hashimi Alıntıları - Sözleri

  • "...bir şeye inanmak,ertesi sabah uyanmayı kolaylaştırır." (Penceresiz Ev)
  • Kader her şeyi sonunda düzeltecektir ama çaba gösterdikten, gözyaşı döktükten ve uykusuz geceler geçirdikten sonra (Ay Düşerken)
  • Kitaplarda okuduğum yerlerin hepsini görmek isterdim. (Kabuğunu Kıran İnci)
  • Beş kart ya da en sevdiğimiz hırsız oyununu oynardık.Kaybedeni ise korkunç bir ceza beklerdi.Genelde bu,bulaşıkları yıkamak olurdu. (Kadife Pantolunlu Çocuk)
  • Hepimiz kendi köşemizde, duvarlarla çevrili bir halde yapayalnızdık. (Kabuğunu Kıran İnci)
  • Açık arazide çadır ve ölüden farkı kalmayan ruhlarla dolu bir toz kâsesinde yaşıyor gibiydiler. (Penceresiz Ev)
  • Tek bir hayatımız ve tek bir şansımız olması ne kötü.. (Kadife Pantolunlu Çocuk)
  • Ah erkekler, ne kadar da zekiler, sığdırırlar bir ana sevgilerini. Şu aptal kadınlarsa bir ömür taşırlar yüreklerinde aşklarını. (Penceresiz Ev)
  • "İtibar yaptığın iş değildir demişti, o işi nasıl yaptığındır." (Penceresiz Ev)
  • Ben şimdi karşımdaki insana nasıl davranacaktım ? Adınızı, kendinizden bir parçayı, geçmişinizi ardınızda bırakmak mümkün müydü ? (Kadife Pantolunlu Çocuk)
  • "Tek bir hayatımız ve tek bir şansımız olması ne kötü." (Kadife Pantolunlu Çocuk)
  • Masumiyet herkesin satın alamayacağı bir lüks... (Penceresiz Ev)
  • Aşk en çok zorluklar içinde büyüyordu. (Ay Düşerken)
  • Nasip etmişmiş! Bir şeyi halledemeyince hemen nasip dersiniz! (Kabuğunu Kıran İnci)
  • “İnsanlar güzel şeyleri yok etmeyi çok iyi başarıyor.” (Ay Düşerken)
  • Ben bu dünyanın istediklerine sahip değildim. (Kadife Pantolunlu Çocuk)
  • Zaman geçiyor. Her şey değişiyor. Kuşlar bir bir uçup gidiyor… (Kabuğunu Kıran İnci)
  • “The human spirit, you know what they say about the human spirit? It’s harder than a rock and more delicate than a flower petal.” (The Pearl That Broke Its Shell)
  • Toplumun kurtulması için ülkenin gerçek bir adalet sistemine ihtiyacı var. Ben de bunun bir parçası olmak istiyorum. Bir ulus yeniden yapılandırılıyor ve bu herhangi bir ulus değil... Bizim milletimiz. Her şeyi yabancıların eline bırakmak utanç verici olmaz mı? (Penceresiz Ev)
  • "Başını göğe kaldır ve bu dünyadaki yerini anla". (Kabuğunu Kıran İnci)

Yorum Yaz