matesis
dedas

Kur'an'da Tanrı ve İnsan - Toshihiko Izutsu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kur'an'da Tanrı ve İnsan kimin eseri? Kur'an'da Tanrı ve İnsan kitabının yazarı kimdir? Kur'an'da Tanrı ve İnsan konusu ve anafikri nedir? Kur'an'da Tanrı ve İnsan kitabı ne anlatıyor? Kur'an'da Tanrı ve İnsan PDF indirme linki var mı? Kur'an'da Tanrı ve İnsan kitabının yazarı Toshihiko Izutsu kimdir? İşte Kur'an'da Tanrı ve İnsan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 24.01.2023 02:00
Kur'an'da Tanrı ve İnsan - Toshihiko Izutsu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Toshihiko Izutsu

Çevirmen: Mehmet Kürşad Atalar

Orijinal Adı: God and Man in the Koran (1980)

Yayın Evi: Pınar Yayıncılık

İSBN: 9789753523400

Sayfa Sayısı: 368

Kur'an'da Tanrı ve İnsan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Keio Üniversitesinin yayınladığı bu kitap, Profesör Toshıhıko İzutsunun 1962 yılının baharı ile 1963 yılında Montreal deki Mcgill Üniversitesinde vermiş olduğu derslerden oluşmaktadır. İzutsu, evvela, bize dilbilim veya semantikle ilgili düşüncesini anlatmaktadır ki, o, kuranı bu yolla anlamayı arzulamaktadır. Anladığım şekliyle, semantik ,bir dili kullanan insanların weltanschauung unu ya da dünya görüşünü kavramsal olarak anlamak amacıyla, bu dilin anahtar terimleri üzerine yapılan analitik bir araştırmadır. Kurana dair semantik bir araştırma, bu yüzden, Kuranın anahtar terimlerine dair yapılmış analitik bir araştırmadır. İzutsu, kitabın ilerleyen sayfalarında, anahtar terimlerle ilgili bir araştırmanın, sadece, bu terimleri ve ya kavramları soyutlayarak yahut durağan unsurlar olarak görerek yapılan mekanik bir analiz anlamına gelmediğini , bilakis dahada önemlisi kuranda kullanıldıkları şekliyle bu terimlerin canlı bağlamsal anlamlarını ihtiva ettiğini bir çok örnekle vuzuha kavuşturmaktadır. Bu yüzden, bizzat anahtar terimleri anlamak ve hatta keşfetmek için, öncelikle kuranın düşünce dünyasının temel yapısı bütünüyle bilinmelidir. Bu kitabın, Müslüman olmayan ilk ciddi Asyalı ve Japon bir bilim adamının kaleminden çıktığının altını çizmemiz gerekiyor. Bu bakımdan İzutsunun çalışmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve onun Uzakdoğuda gelişen İslami ilimler geleneğinin müjdecisi olmasının ümit ediyoruz.

Kur'an'da Tanrı ve İnsan Alıntıları - Sözleri

  • Şimdi görüyorum sadece geriye kalan belli belirsiz izleri Tıpkı kitapların yazımındaki L harfi gibi.
  • Yarın başına geleceğe üzülme Zira kimse bize gaybdan haber getirmemiştir.
  • Ne yaparsanız yapın, sizin için tayin edilen vakte bir saat bile ekleyemezsiniz.
  • Modern semantiğin terminolojisini kullanırsak şunu söylememiz gerekir: bu anlayışta, ilah terimi (çoğulu alihe), bizzat Allah teriminden başkasına uygulandığında , hiçbir aslı ( temel anlamı) olmayan sadece çağrışımsal yan anlama sahip bir kelimeden başka bir şey değildir.
  • Sarhoş olup unutalım insanların levmini Kurtulalım eğlence ve oyunla o günün fenalıklarından.
  • Ölüm gibi gelirdi bir günlük ayrılık bile bana Nasıl davranayım sadece dirilme (haşr) gününde tekrar görüşmekle son bulan uzun bir ayrılığa.
  • Eğer sistemin herhangi bir önemli parçası değiştirilir veya yerinden oynatılırsa, geri kalan parçaların tümünde bunun yansımaları görülür.
  • Kendimi (sevgili) Ableh'e adıyorum (yani Ableh'in 'kölesi' olmak bana yeter), deli gibi aşığım ona Dünya umrumda değil, o benim olsun yeter
  • Cehl yalnız insanın, etrafındaki varlıkları yüzeyden bilmek, onların derinine inememek anlamına değildir; insanın kendi kendini görememesi, kendi değerini idrak edememesi manasına da gelir. Kendini bilemeyen, kendi kapasitesinin sınırını da göremeyen ve bu yüzden kendi insanlık sınırlan dışına çıkan kimse de cahildir.

Kur'an'da Tanrı ve İnsan İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabın başında çevirmen ile Fazlur Rahman'ın değerlendirmesi yer almakta ve genellikle olumsuz değerlendirmeler/eleştiriler yapmamışlardır. Olumsuz diyebileceğimiz eleştirileri de yazarın müslüman olmamasına ve müslümünca bakamadığına bağlayıp (bütün kelimelerin, kavramların bedevi arap kültüründe varoluşuna, islâmın yeni bir kavram katmamış olması gibi. Buna kıyamet, Âhiret kavramları da dahil), aslında eserin çok güzel bir eser olduğunu da dile getirmektedirler. Kitap, yazarın 1962 - 1963 yılları arasında McGill Üniversitesinin İslâmi araştırmalar enstitüsünde vermiş olduğu konferanslardan oluşmaktadır. Tabi daha bir derlenmiş ve eklemeler yapılmış bir şekilde. Kitapta, Kur'an-ı Kerim üzerine semantik incelemesini sunuyor Izutsu.  Bilindiği üzere etimoloji, kelimelerin asıl manalarını, kökenini inceler. Semantik ise kelimelerin, kullanıldığı kültür ve zamana göre taşıdığı manaları araştırmaktadır. Böylece Kur'an'ın indiği topluma hangi kelimelerle nasıl hitap ettiğini, bu kelimelerin o dönem arap toplumu için neler ifade ettiğini, toplumun dini, sosyal, ekonomik vb. bir çok özelliğini de ele alarak incelemesinde yer vermiş yazar. Ayrıca kelime mühendisleri olan ve o dönemin arap toplumuna kültürel açıdan en çok etkisi olan arap şairlerin şiirlerinden örnekler vererek Kuar'an'ın indiği toplumun dil kültürünü daha iyi anlamamızı sağlamaktadır. Okumak isteyenlere tavsiye olunur... (Hasan Ömer)

Toshihiko Izutsu, dil bilim alanında eğitim alarak birçok dilde kendini geliştirmiş bir alim. Musa Carullah Bigi ile karşılaşması onu Kur'ân'la tanıştırmış ve bu vesileyle İslam dini ve kültürüne ilgi duyan yazar Kur'ân semantiği üzerine çalışmalar yapmıştır. Çalışmalarından biri de bu kitap. Yazar bu kitapla Kur'ân mesajının daha iyi anlaşılması adına bir katkıda bulunmayı amaçlamış. Kendi adıma bunu başardığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Şu an içinde bulunduğumuz İslam kültüründe Kur'ân'ı okurken bizim tarafımızdan hiçbir anormallik görülmezken Kur'ân'ın indiği zamanlarda bu sözlere tepki gösteren Cahiliye Araplarının bu hareketlerinin arka planını anlamama katkı sundu bu kitap. Yalnız Cahiliye Araplarıyla sınırlı kalmayan yazar, o zamanın Yahudi, Hristiyan ve Hanif etkenlerinden de bahsederek olaya bunlar açısından bakmamızı da sağlıyor. Allah ile insan ilişkisi incelenirken Cahiliye toplumu göz ardı edilemez. İslam'ın hangi coğrafyaya, hangi sosyolojik gerçekliğe, hangi kültürel zemine geldiği ve bu zemin içerisinde İslam'ın kavramlarının nasıl anlaşıldığı önem arz eder. Nitekim Kur'ân Mekke'ye indiğinde Mekke toplumunun kavramlarıyla inmiştir. Tabi bunların anlam alanını değiştirerek. İşte ben de bu kitapla birlikte bir kelimenin anlam dünyasının nasıl değişebileceğine tanık oldum. Ve bu, Kur'ân'ı da yazarın amaçladığı gibi daha bilinçli şekilde okumama katkı sağladı diyebilirim. Ayrıca uzun zaman önce, kafamın karışık olduğu bir dönemde kendimi sorduğum bir soru vardı: "Allah gerçekten dualarımızla ilgileniyor mu, bize karşılık veriyor mu?" diye bir soruydu. Ve bu kitapta bu soruma beni ikna eden bir cevap buldum. Cevabı spoiler olmaması için söylemiyorum :) Tüm bu nedenler ve daha fazlası kitabı benim için değerli ve tavsiye edilir bulmamı sağladı. Kitapla ilgili tek olumsuz yön olarak sonuç bölümünün olmamasını söyleyebilirim. (Zeynep Günen)

Yazarin üslubu cok akademik ve bilimsel olduğu için okuyucunun kitabın muhtevasına dair önceden bir bilgi birikimi olması elzemdir zira çok sıkıcı gelebilmektedir . Kur'an'ın üslubunu semantik ve dilbilimsel bir şekilde ele alan yazar o döneme ait kullanılan kelimelerin hangi lisandan, nereden geldiğine nasıl Kur'an'a girip ve nasıl algılandığına dair bilgileri aktararak farklı bir bakış açısı ile yaklaşmaktadır . (övülmüş⁴⁷)

Kur'an'da Tanrı ve İnsan PDF indirme linki var mı?

Toshihiko Izutsu - Kur'an'da Tanrı ve İnsan kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kur'an'da Tanrı ve İnsan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Toshihiko Izutsu Kimdir?

Toshihiko Izutsu (井筒 俊彦 Izutsu Toshihiko?) (4 Mayıs 1914 - 7 Ocak 1993), Japon araştırmacı ve yazar.

Tokyo Keio Üniversitesi Institute of Cultural and Linguistic Studies'de (Kültür ve Linguistik araştırmalar Enstitüsünde), Tahran'da Imperial Iranian Academy of Philosophy'de (Tahran Emperyal Felsefe Akademisinde), ve Montreal McGill Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı.

Tasavvuf, Advaita Vedanta, Mahayana Budizmi (özellikle Zen) ve felsefi Taoizm konularında önde gelen otoritelerden biri kabul edilen ve otuzdan fazla dil bilen Izutsu, İran, Hindistan, Kuzey Amerika ve Asya'da ilgilendiği alanlarda çok sayıda araştırma yapmıştır.

Toshihiko Izutsu Kitapları - Eserleri

  • Kur'an'da Tanrı ve İnsan
  • Kur'an'da Dini ve Ahlaki Kavramlar
  • İbn Arabi'nin Fusüs'undaki Anahtar-Kavramlar
  • İslam Düşüncesinde İman Kavramı
  • Tao-culuk'daki Anahtar Kavramlar
  • İslam'da Varlık Düşüncesi
  • İslam Mistik Düşüncesi Üzerine Makaleler

Toshihiko Izutsu Alıntıları - Sözleri

  • Bilimsel bir eseri çeviren bir akademisyen olarak, yaptığımız çalışmaya yazacağımız önsöze giriş yapmanın en iyi yollarından birinin, 'niçin böyle bir çalışmaya gerek duydunuz?' sorusuna açıklık getirmek olduğunu düşünüyorum. Ancak, sorunun cevabına geçmeden önce bir hususu belirtmek istiyorum. Düşünce sistemleri, insanların ufuklarının genişlemesi, meselelere tek perspektif yerine bir kaç (hatta mümkün olduğu kadar çok) perspektiften bakarak onların çok boyutlu olduklarını görebilmeleri ve bunun sonucunda da hayatlarında hem teorik hem de pratik açıdan yararlanmaları amacıyla çeşitli alternatifler sunarlar. Ancak bu son cümlede söylenenlerin insanlar tarafından gerçekleştirilmesinin ilk şartı, bu sistemlerin ve sundukları alternatiflerin tanınması ve hatta iyi bilinmesidir. İkinci olarak, iyi tanıdığımız alternatiflerden yararlanabilmeniz için, onları bir değerlendirmeye tâbi tutmanız gerekir. Çünkü insan, en olumlu değer atfettiği alternatif(ler)den yararlarıma yoluna gider. Farklı alternatifleri değerlendirebilmek ise, onları, -kendi içlerinde derinlemesine analiz etmenin yanı sıra- karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alıp analiz etmeyi gerektirir. İslam düşüncesi, exoterik ve esoterik boyutlarıyla insanlara, insan, evren ve bunların ilişkileri konularında -yani, insan ve evrenin mahiyetleri, insanın evrendeki yeri, insanın evren ve diğer insanlarla ilişkileri vb. gibi konularda-alternatif görüşler sunan düşünce sistemlerinden biridir. İşte çevirisini sunduğumuz bu eser, İslâm düşüncesinin esoterik (sûfî ya da mistik de diyebileceğimiz) boyutunun sunduğu alternatif görüşlerden yararlanabilmemizi sağlayacak olan -yukarıda zikrettiğimiz- şartları ihtiva eden bir çalışmadır. Yazar burada, hem mistik İslâm düşüncesinin analizini yaparak sûfî tecrübenin derûnî yapısını gözler önüne sermekte, hem de bu düşünceyi. Veda düşüncesi, Mahayana ve Zen gibi Budizm'in değişik versiyonları ve modern Batı egzistansiyalizmi gibi çeşitli düşünce sistemleriyle karşılaştırmaktadır. Böylece, okuyucuya hem mistik İslâm düşüncesini yakından tanıma hem de onu diğer düşünce sistemleriyle karşılaştırarak bir değerlendirmede bulunma fırsatı sunulmaktadır. Böyle bir kitabı okuyup oldukça da yararlanan bir kişi olarak, onu Türk bilim ve düşünce kamuoyu ve meraklı okurlar ile paylaşmak istedim. İşte bu çalışmanın arkasındaki itici güç bu paylaşma isteğidir. Kitabın içeriği hakkındaki düşüncelerimi de bir kaç cümleyle ifade etmek istiyorum. Kitapta toplanan makalelerden her biri, sûfî düşüncenin belli başa anahtar kavramlarının analizinden yola çıkarak onun iç yapısına (derûnuna) nüfûz etmeye çalışmaktadır. Böylece, parçalı analizler yapılırken bütünün gözden kaçırılması gibi bir hataya düşülmemektedir. Yazar bu analizlerinde, 'anlamanın döngüselliği' veya 'yorum dairesi' olarak bilinen hermeneutik prensibini oldukça iyi işletmektedir. Yani, bu analizlerde parça bütün içerisinde ve bütün de parça sayesinde anlaşılmakta ve anlamlandırılmaktadır. Önemli bir diğer husus da, makalelerin kitaptaki sıralanış şeklidir. Bu sıralama, okuyucunun, sûfî tecrübe düşünce sisteminin derûnî yapısını anlamasına yardımcı olacak şekilde yapılmıştır. Dolayısıyla, makaleleri baştan sona sırasıyla okuyan kişi, söz konusu yapının kuş bakışı bir fotoğrafım çekebilme fırsatını bulacaktır. Kültürümüzün belli bir boyutunun gün yüzüne çıkartılıp Türk okuruna sunulması amacıyla yaptığım çalışmayla bilim ve düşünce dünyamıza küçük de olsa bir katkıda bulunabilirsem, amacıma ulaşmış olacak ve yararlı bir birey olmanın hazzıyla yaşayacağım. RAMAZAN ERTÜRK (Erciyes Ünivertisi, İlahiyat Fakültesi. Din Felsefesi Anabilim Dalı) Yaratma ve Şeylerln zamansız Nizamı İSLAM MİSTİK DÜŞÜNCESI ÜZERINE MAKALELER (İslam Mistik Düşüncesi Üzerine Makaleler)
  • Okyanusun üzerinde coşup köpüren tüm dalgalar sakinleşip durduğu zaman ortada görünen tek şey, sonsuz sükunet içindeki sınırsız okyanustur. (İslam Mistik Düşüncesi Üzerine Makaleler)
  • Büyük insanlar veda ederek gider, basit ve küçük insanlar ihanet ederek giderler. (Tao-culuk'daki Anahtar Kavramlar)
  • Bununla beraber, ortada hâlâ hayâtî bir soru kalmaktadır: Acaba insan nefsini böylesine derinliğine bilip tanımağa gerçekten de kadir midir? Bununla beraber, bu izâfı bir sorudur. Eğer “nefsini bilmek” en kesin anlamında alınacak olursa bunun cevabı olumsuz olacaktır; ama eğer bu daha gevşek bir anlamda telâkki edilecek olursa, bu soruya olumlu cevap vermek gerekir. İbn Arabî‘nin dediği gibi: “Sen Evet de desen, Hayır da desen haklısın”. (İbn Arabi'nin Fusüs'undaki Anahtar-Kavramlar)
  • Şimdi görüyorum sadece geriye kalan belli belirsiz izleri Tıpkı kitapların yazımındaki L harfi gibi. (Kur'an'da Tanrı ve İnsan)
  • Ahlak standartları yüksek toplumlarda, ‘ütopya’ peşinde koşan akımların ortaya çıkma ihtimali artar. (İslam Düşüncesinde İman Kavramı)
  • İnsan Hakikat'ın kutsal alanına yaklaştıkça, der Lâhici, buradan sudûr eden parlak nur, gözüne siyah görünür. Ve bu parlak nur nihai derecesinde, mutlak karanlık ile özdeş hale gelir. Yani 'vücud' mutlak saflık hali içerisinde, sıradan insanın gözüne mutlak yokluk kadar görünmezdir. Bu şekilde insanların çoğu asıl hakikatı itibariyle ışık'ın farkında bile değildir. Onlar, Eflatun'un ünlü mağara misalindeki insanlar gibi, güneşin sebep olduğu gölgelere bakmakla yetinip zahiri dünya ekranı üzerine akseden zayıf ışık yansımalarını gören ve tek gerçekliğin bu yansımalardan ibaret olduğuna inanan kimseler gibidirler. (İslam'da Varlık Düşüncesi)
  • Ölüm gibi gelirdi bir günlük ayrılık bile bana Nasıl davranayım sadece dirilme (haşr) gününde tekrar görüşmekle son bulan uzun bir ayrılığa. (Kur'an'da Tanrı ve İnsan)
  • 'Vücudun Birliği', ne monizmdir ne de düalizm. Kesrette Vahdeti ve Vahdette Kesreti müşahede etmekten ibaret hususi bir varoluşsal tecrübeye dayalı bu metafizik öğreti, felsefi monizm ve dualizmden çok daha rakik ve dinamik bir yapıya sahiptir. (İslam'da Varlık Düşüncesi)
  • Rüyâda görülen bizzat Gerçek değil fakat onun var olduğu sanılan bir şeklidir. Bütün yapacağımız iş de bunu, orijinal ve hakikî durumuna rücû' ettirmektir. Ve te'vil de işte budur. Hadisdeki "ölmek ve uyanmak" ibâreleri de, Ibn Arabînin anlayışına göre, böyle bir te'vîl icrâ etmekten başka bir şey değildir. Şu hâlde buradaki "ölüm" biyolojik bir ölüm anlamında değildir. Bu, bir insânın hislerin ve aklın kösteklerini firlatıp atması, doğal olayların ördükleri ince remizler perdesinin ardın görmesi gibi mânevî bir olaya; yâni, kısacası, fenâ denilen mistik deneyime delâlet etmektedir. #164572100 (İbn Arabi'nin Fusüs'undaki Anahtar-Kavramlar)
  • " Müslümanlar cennete girmek için hüsn-ü kalb ile ümit ve dua ederken, aynı zamanda akıbetinden yana müthiş bir korku duymaktan kendilerini alamazlar. " (İslam Düşüncesinde İman Kavramı)
  • Kısaca söylemek gerekirse, "iman" kavramının semantik olarak dört referans noktası vardır: 1-Öznesi 2-Nesnesi 3-Fiil 4-Dış Tezahür Biçimleri Başka türlü söyleyecek olursak, "iman" kavramına bu dört değişik açıdan bakılabilir. (İslam Düşüncesinde İman Kavramı)
  • Yarın başına geleceğe üzülme Zira kimse bize gaybdan haber getirmemiştir. (Kur'an'da Tanrı ve İnsan)
  • Ve zaten Kur'an'da, «yeryüzünde burnu yukarıda gezen», göğsü kibirle şişip inen, sesleri kulakları tırmalayan, düşüncesizlik ve tahkir edici tutumları içinde fakiri ve zayıfı ezenler sürekli tel'in edilmektedirler. (Kur'an'da Dini ve Ahlaki Kavramlar)
  • Sarhoş olup unutalım insanların levmini Kurtulalım eğlence ve oyunla o günün fenalıklarından. (Kur'an'da Tanrı ve İnsan)
  • Gazâlî îmân kelimesinin teolojik düşüncede üç anlamını bulup çıkarıyor: 1. Kuvvetle tesis olunmuş doğal bir ispata dayalı tasdîk 2. Aslen tartışmasız bir otoriteye dayalı olup kuvvetli ve kararlı bir itikat safhasına erişmiş tasdik 3. Tasdîkin kendisince gerekli kılınan, "amel"in eşlik ettiği tasdîk. (İslam Düşüncesinde İman Kavramı)
  • Her Kur'an okuyucusu, Kur'an'ın sürekli olarak Allah'ın tek başına olabilecek kadar zengin anlamında 'gani', yani mutlak mânâda bağımsız ve kendine yeterli olduğu fikrini vurguladığını bilse gerektir. Şimdi konu insan olunca, böylesi bir kendine yeterliliğin varsayılması, yaratıldık duygusunun noksanlığını açığa vurmaktadır; bu kendini bilmezlik ve kibirlilikten başka birşey değildir, çünkü Allah'ın Yaratıcı olduğunun inkârını içermektedir. İstiğna bu tür haddini bilmezliğin adıdır. Kelime olarak mânâsı «insanın kendini zengin addetmesi» ve netice olarak «kendi gücüne hadsiz güven duymasıdır.» İddiası insan tabiatının genel yapısını betimlemek olan aşağıdaki alıntıda bu iki sözcüğün hemen hemen anlamdaş olarak yan yana gözükmesi kaydettiğimiz ilginç bir noktadır. «Yo, doğrusu insan küstahlığını ortaya koydu (tega' dan yetğa). Kendini ihtiyaçsız görüyor.» (istiğna). (Alak, 6-7) (Kur'an'da Dini ve Ahlaki Kavramlar)
  • Hakk’ın aynasında yansıyan hayâlin farklı iki vechesi vardır. Her şeyden önce bu, kendine tecellî erişmiş olanın istîdâdına uygun olarak Hakk’ın özel bir biçimdeki zâtî tecellîsidir. Fakat bu, kezâ, kendine tecellî erişmiş olanın talebiyle ne kadar fazla tafsil edilmiş olursa olsun ilâhî tecellînin sûretidir de. Alelâde bir kimsenin kalb gözünün bu vechelerden birincisine perçinlenmiş olmasından ötürü yansıyan hayâl tıpkı gizleyici bir perde gibi davranmaktadır. Ve ikinci veche de insanın bilincinde “keşif” aracılığıyla belirir; yansıyan hayâlin de bir perde olması böylece sona erer ve insan da artık yalnızca kendi hayâlini değil fakat kendisinin şeklini almakta olan Hakk’ın Sûretini de görmeğe başlar. (İbn Arabi'nin Fusüs'undaki Anahtar-Kavramlar)
  • İÇİNDEKİLER islâm'da Metafizik Düşüncenin Temel Yapısı Şebusterî'nin Gülşen-i Râz Adlı Eserinde 'Nûr-Zulmet' Paradoksu Vahdet-i Vücûd'un Bir Analizi: Bir Doğu Felsefeleri Meta-Felsefesine Doğru Aynü'l-Kudat Hemedânî'nin Düşüncesinde 'Mistisizm' ve 'Çok-Anlamlılık' Dilsel Problemi.... Yaratma ve Şeylerin Zamansız Nizâmı: Aynü'l-Kudât Hemedânî'nin Mistik Felsefesi Üzerine Bir Çalışma İslâm Tasavvufu ve Zen-Budizmi'nde 'Sürekli Yaratma' Kavramı Doğu'da ve Batı'da Egzistansiyalizm (İslam Mistik Düşüncesi Üzerine Makaleler)
  • Modern semantiğin terminolojisini kullanırsak şunu söylememiz gerekir: bu anlayışta, ilah terimi (çoğulu alihe), bizzat Allah teriminden başkasına uygulandığında , hiçbir aslı ( temel anlamı) olmayan sadece çağrışımsal yan anlama sahip bir kelimeden başka bir şey değildir. (Kur'an'da Tanrı ve İnsan)

Yorum Yaz