diorex
Dedas

M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları - Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları kimin eseri? M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları kitabının yazarı kimdir? M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları konusu ve anafikri nedir? M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları kitabı ne anlatıyor? M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları PDF indirme linki var mı? M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları kitabının yazarı Afet İnan kimdir? İşte M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 15.09.2022 11:00
M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları - Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Afet İnan

Yayın Evi: Türk Tarih Kurumu Yayınları

İSBN: 3990000031997

Sayfa Sayısı: 76

M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları Alıntıları - Sözleri

  • "Bu iki günü yazmayacağım. Birçok anılarım gibi bunların da unutulmasında ne zarar var. Yalnız şu kadar diyelim ki insanlar gerçeği hep gizlerler."
  • "İnsanlığın ilerlemesi ancak birbirinden kademe kademe yüksek seviyeye çıkmasıyla mümkündür”
  • Sürekli değişikliklere mahkûm olan bu kâinatta bir şeyi olduğu gibi korumak nasıl mümkün olur?
  • "Memleket kimsenin malikânesi değildir."
  • Ahlâk her toplumsal grubun anlayışına göre başka anlam, başka durum, başka renk, başka amaç gösteriyor gibidir.
  • M. Kemal Atatürk tarih için şu cümleleri yazıyordu: “ Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakta ileri olmayan kavimler, en büyük mukaddesat karşısında bile hasis hissiyata uymaktan nefislerini men edemiyorlar. Tarihin sinesine geçen büyük olaylarda bunlar için de yetkili ve yapıcı olanların tavır ve hareketleri ve yaptıkları işler onların ahlak seciyelerini ne açık gösterir.”
  • "Kumandanların en büyük cesareti sorumluluktan korkmamalarıdır. Gerçekte sorumluluğun ağırlığını ben kendi özümde denedim. Namuslu ve izzetinefis sahibi bir kumandan için ölüm hiçbir vakit hatıra gelmez, onu düşündüren, yapılanların isabet ve de isabetsizliğidir."
  • Kurmay başkanı ile kadınların örtünmesinin lağvı ve sosyal hayatımızın düzeltilmesi hakkında konuşma: 1) Muktedir ve hayatı bilen anneler yetiştirmek. 2) Kadınlara serbestisini vermek, 3) Kadınlarla beraber olmak, erkeklerin ahlakı, fikirleri, hissiyatı üzerinde etkendir.
  • "...kadın sorununda cesur olalım, kuşkuyu bırakalım. Açılsınlar. Onların dimağları gerçek bilgi ve sanat ile bezensin. İffeti, bilimi sağlıklı biçimde açıklayalım. Şeref ve haysiyet sahibi olmalarına birinci derecede önem verelim..".
  • ''Karlsbad'da geçen günlerimin anılarını bütünüyle ve olduğu gibi bu defterlere geçiremedim. Bunun iki nedeni var, birincisi yeterince yazı yazmak için vaktim olmadı. İkincisi her düşündüğümü, her yaptığımı, yani bütün fikirlerimi ve hayatımla ilgili sırları bu defterlere nasıl emanet edebilirdim? Hatta bu yazdıklarımı bile bir gün, ihtimal pek yakın bir günde yok etmeyecek miyim? Şimdiye kadar hep öyle olduğu içindir ki, anılarımı toplayan bir derlemem yoktur.''

M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Mustafa Kemal Paşa 36-37 yaşlarındadır. Çanakkale'de Anafartalar Kahramanı olmuş, Muş ve Bitlis'i düşmanın elinden bir bozkurt pençesiyle geri almıştır. Fakat büyük kumandan böbreklerinden rahatsızdır. Bu durumdan ötürü Viyana'nın Karslbad şehrinin kaplıcalarında tedavi amaçlı bir geziye gitmiştir. Karlsbad yeni adıyla Karlovy Vary günümüzde Çekya'da bulunmaktadır. Mustafa Kemal Paşa bu sıralarda 6 adet deftere hatıralar ve önemli askeri ve fikri meselelerde yazılar yazmıştır. Bu defterleri yıllar sonra manevi kızı Afet İnan Çankaya Köşkü'nde bulmuştur. Atatürk'e götürdüğü zaman atamız duygulanmış ve sakla ileride yayınlarsın demiştir. Afet İnan ise Türk Tarih Kurumu tarafından bu anıları 1983'te yayımlamıştır. Mustafa Kemal yanında yaveri Şevki ile beraber bir otelde kalıyorlar. Kaldığı otelde birçok tanıdığı insanlar vardı. Cemal Paşa, Albay Emin, Hüseyin Cahit Yalçın gibi askeri ve edebiyattan kişiler vardı. Kaldığı süre boyunca bu gibi kişilerle uzunca sohbetler etme fırsatı bulmuştur. Otelde kaldığı süre boyunca da Almanca ve Fransızcasını geliştirmek istemiştir. Hatta Almanca için bir öğretmen bile tutmuştur. Okumayı ise asla elden bırakmamıştır. Bu hatıraları okurken atamızın okuma azmine hevesine hırsına hayran kaldım doğrusu. Tevfik Fikret'in şiirleri, Fransız yazarların kitapları ve daha nice yazarı okumuştur. Aynı zamanda kitap ayırt etmemiştir. Roman, tarih ve dini birçok fikri kitap okumuş altını çizmiştir. Atatürk kendini en kötü hastalık zamanında bile yetiştirmiş bir insan olarak karşımıza çıkıyor. Bu hatıratların bazı yerlerini Fransızca bazı yerlerini ise Türkçe (Osmanlıca) yazmıştır. Atatürk bir insanın kendisini geliştirmenin ruhi ve maddi olmasının önemini vurgulamıştır. İnsan psikolojisinin de aynı zamanda bilincindedir. Yapacağı devrimlerinin fırtına öncesi sessizliğini Karlsbad'ta göstermiş oluyor konuşmalarında. Kadının toplumdaki yerinin ve toplumun ahlaki olarak gelişmesinin önemini vurguluyor. Aklın ve bilimin ışığında kadın erkek ayırt etmeden toplum olarak ve aynı zamanda Türklük mefkuresinde daima ilerleyeceğimizi ve bunlarında ancak devrimle olacağına inandığını söylüyordu. Atatürk bizim en önemli değerimizdir. Bunu herkes gün geçtikçe daha iyi anlayacaktır. Karlovy Vary kentine Atatürk'ten başka Goethe, Tolstoy, Beethoven, Marx ve Hitler de tedavi amaçlı gelmiştir. Bu gibi önemli isimlerde şehrin bazı yerlerinde isimleri yazılır. Fakat sadece şehirde iki kişinin müzesi vardır. Sigmund Freud ve M.K. ATATÜRK. Kaldığı otelin Carlsbad Plaza odası şu an müze halinde korunmaktadır. Binanın girişinde ise mermer üzerine yazılı ATATÜRK vardır. Dünya ona hayran kaldı. Mahatma Gandhi ve Fidel Castro onları rol model aldı. Birçok yabancı yazar onunla ilgili kitaplar yazdı. Günümüzde maalesef Rus devrimcileri Küba devrimcileri rol model alınıyor ülkemiz gençleri tarafından. Fakat asıl içimizdeki devrimci liderleri almamız gerekir. Şahsı fikrim bunlardan ilki Hz. MUHAMMED ikincisi M.K.ATATÜRK. (Eren Topkaya)

Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nun da içerisinde yer aldığı 1. Dünya Savaşı’nda görevini üstün bir başarıyla yerine getirmiş ve ismini tüm dünyaya altın harflerle duyurarak halkın da güvenini kazanmıştır. Ancak böbreklerinden rahatsızdır ve bu durum, hayatında önemli bir sorun haline gelmiştir. Tedavi için günümüzde Çekya’da bulunan Almanca adı Karslbad olan Karlovy Vary şehrine gitmiştir. Burada kaldığı süre boyunca yaşamış olduğu hatıralarını 6 farklı deftere yazmıştır. Aslında bu hatıraları yayımlamayı düşünmediği gibi belli bir süre sonra da imha edeceğini notlarında belirtmiştir fakat manevi kızının bu defterleri Çankaya Köşk’ünde bularak Atatürk’e göstermesi sonucunda duygulanmış ve Afet İnan’a bu defterleri ileride yayınlayabileceğini söylemiştir. Karlsbad’da kaldığı süre boyunca; bol bol kitap okumuş, çevresindekilerle farklı konularda sohbetler etmiş, güncel olaylar hakkında tahlillerde bulunmuş ve daha öncesinde bir seviyeye kadar öğrendiği Almancasını geliştirmek için de özel ders almıştır. Fakat ne acıdır ki buradaki tedavi sonrasında rahatsızlığında hiçbir değişme olmadığını hatıralarında belirtmiştir. Hangi durumda olursa olsun insanın kendini geliştirmesi gerektiğini çok güzel bir şekilde ifade eden Atatürk’ün, hatıralar kitabını herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar dilerim. :) (Buğra Han)

Atatürk'ün manevi kızı aynı zamanda eğitim için yurt dışına gönderdiği öğrencilerden Afet İnan 'ın derlediği Mustafa Kemal Atatürk 'ün kaleminden hatıratlar. Karlsbad Gezisi anılarını ve orada yaşadığı, konuştuğu her şeyi yazmış. Kitabı okumaya başlar başlamaz hemen Google'ı açıp Karlsbad nerede ? yazdım Çekya'daymış. Ya belki spoiler olacak ama kitapta en beğenerek okuduğum yerlerden biri de , Mustafa Kemal Paşam'ın ne kadar yakışıklı ne kadar karizmatik olduğunun da kanıtı oluyor. Karlsbad'daki Matmazeller Almanca ve Fransızca öğretmenleri Mustafa Kemal Paşamıza deyimi yerindeyse yürüyor, yazıyor. Hatta Matmazelin biri açık açık evlilik teklifi ediyor. Okuyun anlarsınız. Her gece yatmadan önce kitap okuması, çamur banyosu, doktorunun verdiği diyet programına uygun yediği yemekler.... O dönemin siyasi meselelerine değinmiş. Sosyalizm hakkında fikirlerini bir anı yardımıyla anlatmış. Her bir cümlesi altın değerinde. Eğitim Sistemi hakkında fikirlerini yazmış. Ahlak,namus,evlilik ve medeni kanunlar hakkında fikirlerini yazmış. Gericiler bu satırları okursa bi yerlerine bir şeyler saplanabilir :)) Mustafa Kemal Atatürk Karlsbad'da iken hâlâ padişahlık sistemi yürürlüktedir. Hatta padişah ölmüş yerine Mehmet Vahdettin geçmiştir. Ama o zamanlarda bile Mustafa Kemal bir inkılâp gerektiğini yazılarında ifade etmiş. Bir inkılap getireceğini yazmış. İleri görüşlülük desen var, azim desen var ,kararlılık desen var. Korku,boyun eğme desen AMA BAK O YOK ! gonderi/111469297 gonderi/111469552 Kitaptaki diğer konular : 1) Osmanlı Devleti Nasıl bir siyaset izlemelidir? 2) Türklük Ülküsü 3) Arabistan Türkistan politikası 4) Devlet büyüklerinin memleket hakkında görüşleri 5) Aşar Vergisi 6) İsmail Hakkı Paşa Meselesi 7) Cemal Paşa meselesi Sonu da çok güzeldi, sürpriz olsun. Heyecanı kaçmasın. Galiba bir eserin güzelliği ve etkileyiciliği  gerçekçiliğiyle 100% orantılı. Bu eser de bunun kanıtı. Yolun başında da olsam Nutuk'la başladığım bu yolculuğa Atam'ın diğer eserleriyle devam edeceğim. Herkese ve en başta  Lina_se  ablam TanhuKapganKagan  abim ve  kendime  Mustafa Kemal Atatürk'ün bütün eserlerini okuyacak kadar uzun yaşadığı bir hayat ve  Atatürkçü ve Tam Bağımsız Türk-i Cumhuriyetli günler diliyorum. (Radikalizmin Mistik Önderi)

M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları PDF indirme linki var mı?

Afet İnan - M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Afet İnan Kimdir?

Prof. Dr. Ayşe Afet İnan (Uzmay), ilköğrenimini Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde, Ankara ve Biga'da tamamladıktan sonra, Bursa Kız Öğretmen Okulu'nu 1925 yılında bitirmiştir. İlk görevine 17 yaşındayken, babasının görevi gereği bulundukları İzmir'de Reddi İlhak İlkokulu'nda başlamıştır. Atatürk, Afet İnan'ın ailesinin Makedonya kolunu tanıdığından, kendisinin meslek ve durumu ile ilgilenir. Afet İnan'ın isteği, öğrenimini sürdürmek ve yabancı dil öğrenmektir. Bunun yerine getirilmesi için Atatürk, Afet İnan'ın babası ve annesi ile görüşerek, kendisini o yıl İsviçre'nin Lozan şehrine Fransızca öğrenmeye gönderir (1925 - 1927).

Sonra, İstanbul'da Fransız Kız Lisesi (Notre Dame de Sion)nde bu öğrenimini sürdürür (1928-1929). Ortaöğrenim tarih öğretmenliği sınavına girerek öğretmenlik belgesini alır ve Ankara Musiki Öğretmen Okulu'na, Tarih ve Yurt Bilgisi öğretmeni olarak atanır (1929-1930). Türk Tarih Kurumu'nun kuruluş çalışmalarında yer almış ve orada uzun yıllar Asbaşkanlık yapmıştır. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün de müdürlüğünü yapmıştır. Akademik çalışmalarına devam eden Afet İnan, 1938'de lisans, 1939'da doktora çalışmalarını tamamlayarak 1942'de doçent ve 1950'de de profesörlüğe yükselir. Prof. Dr. Afet İnan'ın Atatürk ve Türk tarihi ile ilgili birçok yayını bulunmaktadır. 8 Haziran 1985 tarihinde ölmüştür.

Atatürk vasiyetnamesinde Afet İnan için; "yaşadığı müddetçe şimdilik (şimdiki halde) ayda 800 lira verilecektir" diye vasiyette bulunmuştur.

Afet İnan Kitapları - Eserleri

  • Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler
  • M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları
  • Kurtuluş Savaşında Türk Kadını
  • Atatürk'ten Mektuplar
  • M. Kemal Atatürk'ten Yazdıklarım
  • Eski Mısır Tarih Ve Medeniyeti
  • Piri Reis'in Hayatı ve Eserleri
  • Mimar Koca Sinan
  • İzmir İktisat Kongresi
  • Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri Ve Türkiye Tarihi
  • Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması
  • Kemal Atatürk'ü Anarken - Atatürk'ten Hatıralar 2
  • Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Sanayi Planı, 1936
  • Ellinci Yılda Tarihten Geleceğe
  • Piri Reis'in Amerika Haritası
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri ve Türkiye Tarihi Türk Irkının Vatanı Anadolu

Afet İnan Alıntıları - Sözleri

  • “Evvelâ millete tarihini, asîl bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz." (Atatürk'ten Mektuplar)
  • "İnsan, hareket ve faaliyetin, yani dinamizmin ifadesidir." (M. Kemal Atatürk'ten Yazdıklarım)
  • 29 Ekim 1923'de Anayasa'da "Türkiye Devletinin hükûmet şekli Cumhuriyettir" diyerek tespit eden Atatürk'ün bu önerisi, TBMM'de müzakere edilerek kabul edildiği vakit, devlet şeklinin DEVRİM karakterinde yürürlüğe girmesi sağlanmış oldu. (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • "Bir milletin kadınları gelişmişlik düzeyinin ölçütüdür" cümlesi ne veciz bir deyiştir. (Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler)
  • "... Hakikaten bugünün hayat şartları içinde, bir fert için olduğu gibi, bir millet için de kudret ve kabiliyetini, eseri ile ve fiilen gösterip ispat etmedikçe, itibar ve ehemmiyet beklemek boşunadır. Kudret ve kabiliyetten yoksun olanlara iltifat olunamaz. İnsanlık, adalet, mürüvvet icaplarını bütün bu vasıflara haiz olduğunu gösterenler isteyebilirler." Mustafa Kemal ATATÜRK (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • 29 Mayıs 1490, Doğan Yusuf Ağa'nın ailesi için bir sevinç günü olmuştu. Sinan Türk-Osmanli Imparatorluğunun bir tebaası olarak nü fus kütüğüne kaydedilmiştir. O gün İstanbul'un Fethinin 37. yıldö nümü idi. Büyük Fatih Mehmed'in ölümü üzerinden dokuz yil (1481) geçmiş, Osmanlı Devletinin başında II. Bayezit hükümdar bulunu yordu. Bu tarihlerde Anadolu birliğinin başında, siyasî hâkimiyeti, Türk-Osmanlı İmparatorluğu temsil ediyordu. Sinan'ın doğduğu yıl, XVI. asrın büyük Türk coğrafyacısı ve denizcisi, Amerika'nın ilk haritalarından birini yapan (1513) ve Türk donanmasında Amiral olacak olan Piri Reis (1470-1554) Akdeniz limanlarında ilmî tetkikler yaptığı korsanlık hayatını yaşıyordu. Türk korsanları, 1490 yılının yaz aylarında Sicilya, Sardunya, Korsika adalarına, Fransa sahillerine, yirmi yaşında bulunan Piri Reisin de bizzat iştirak ettiği, seferler yapmakta idiler. Diğer taraftan yine aynı yıllarda, yani 3 ağustos 1492 de, Cenovalı Kristof Kolomb, Amerika'yı Avrupalılara tanıtacak ilk seferine çıkmıştı. İtalya'nın dünyaca meşhur olacak ressam, heykeltraş ve mimarı Mikel Ange (1475-1564), Sinan'ın doğduğu sene 15 yaşını sürüyordu. İşte, medeniyet tarihinde dünyaca meşhur olanlardan bir kaçı, Sinan'ın hemyaşları bulunuyorlardı. Bu isimler sadece mensup ol dukları milletlere değil, cihana eser veren şahıslar olarak tarihe geçmişlerdir. (Mimar Koca Sinan)
  • “Ben fani bir insanım, bir gün öleceğim, büyüklüğüne ve üstün kabiliyetlerine inandığım Türk Milleti’nin gerçek tarihinin yazılmasını sağlığımda görmek istiyorum. Onun için bu toplantılarda kendimden geçiyor, her şeyi unutuyor, sizi yoruyorum. Beni affedin.” (Atatürk'ten Mektuplar)
  • M. Kemal Atatürk tarih için şu cümleleri yazıyordu: “ Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakta ileri olmayan kavimler, en büyük mukaddesat karşısında bile hasis hissiyata uymaktan nefislerini men edemiyorlar. Tarihin sinesine geçen büyük olaylarda bunlar için de yetkili ve yapıcı olanların tavır ve hareketleri ve yaptıkları işler onların ahlak seciyelerini ne açık gösterir.” (M. Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları)
  • Haktan en çok bahsedenler haksızlığın en büyüğünü yaptılar. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • İşte bu kadar acılara tahammül edip bizim nail olamadığımız saadete bizden sonraki nesillerin nail olabilmesi için fedakârlık edip yaşamak istiyoruz. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • "İnsanların ideallerinin her zaman gerçekleşmesi mümkün olmadığından, ideal daima ümit kaynağıdır." (Atatürk'ten Mektuplar)
  • "Mimar Sinan'ın hayatında iki büyük talihi olmuştur. Uzun bir ömür içinde deha sayılan mimarlık kudreti ve bunu gerçekleştirecek maddi imkanların kendisine pek bol miktarda verilmiş olması." (Mimar Koca Sinan)
  • Süleymaniye Sitesi için bir ziyaretimde şu duygularımı yazmıştım; Bugün (28 Nisan 1956) Süleymaniye'nin avlusunu tavaf ediyorum. Her köprüye çıkışımda gözlerim, bu muhteşem caminin silûeti ile dolar. Erciyes'in karlı zirvelerinden fikren bir seyahat yaparak bu insan kudretinin vücude getirdiği mimarî eser önünde Türklüğümün gururunu duyarım. Gurur, insanlar için bir meziyet sayılmaz, fakat, bu millî bir duygu eseri olursa değişmez mi? İşte biz Türklerin müşterek duygularımızın, gurur ve iftiharımızın toplandığı tarihi eserlerimiz. Bunların değerini biliyor muyuz? Belki kısmen. Çünkü bazen maddî imkânsızlıklarımız, bazen milletçe ilgisizliğimiz, bu âbide anıtlarımızı istenmiyen durumda bırakıyor. Süleymaniye bunlardan biri değil. Çünkü bugün de cami olarak kullanılan bu muhteşem mâbedin içine girildiği vakit, insan asırların varlığı ile dolu bir ömrün, büyük bir imparatorluğun tarihini yaşar ve Tanrı'nın birliğine inanmanın kudsiyetini tanır. (Mimar Koca Sinan)
  • Kitaplar, insanlar arasında düşünce ve bilgileri, inanç ve duyguları yayan, zekâ ve kültürün, ilim ve sanatın, değer hükümlerinin dünya ölçüsünde paylaşılmasına ve zaman içinde devamına yardım eden vasıtalardır. Kitaplar, bir milletin kültür değerlerini dünden bugüne taşıyan varlıklar olarak milli kültürün temel taşları ve aynı zamanda insanlığın paylaştığı ilim ve fikir dünyasına açılan kapılardır. Bu vasıflariyle kitaplar, milletlerin ve insanlığın zekâsına ve kültürüne büyük tesirleri bakımından medeniyetleri yayan ve tarihi yapan kuvvetlerin başında gelir. (M. Kemal Atatürk'ten Yazdıklarım)
  • Türkiye'nin kurtuluş savaşı bir milletin ölüm kalım hâlinin tarihidir. Çünkü savaş sadece cephelerde değil aile ocaklarına kadar girmiştir. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • "Her fert kendi alanında bir hesap vermeyi amaç edinmelidir. Çünkü bir milletin tarihte varlığı, sadece devlet kuranlar ve onu yürütenlere ait olmayıp, her alanda bir başarı elde edenlerin işleriyle ölçülür." (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • " Her kişi milleti ve vatanı için bir faydalı eser meydana getirdiği ve milli varlığa bir katkıda bulunduğu zaman milletine bir değer kazandırır. Yokda sadece hissi ve edebi sözlerle milliyetçiliğin değeri ölçülemez." (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • "Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. O halde, herkesten daha çok refah, mutluluk ve varlığa hak kazanmış, en çok lâyık olan köylüdür. Bundan dolayı, T.B.M. Meclisi Hükümetinin ekonomi politikası, bu amacının temelini üretime yöneltmiştir." Mustafa Kemal Atatürk 1 Mart 1922 (Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz)
  • "Türk hürdür, esir olamaz." (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • Millet sevgisi kadar büyük sevgi yoktur. İstiklâl harbinde benim de milletime ettiğim bir takım hizmetler olmuştur zannederim. Fakat, bunlardan, hiçbirini kendime maletmedim. Yapılanın hepsi milletin eseridir dedim. Aranacak olursa doğrusu da budur. Mazide sayısız medeniyet kurmuş bir ırkın ve milletin çocukları olduğumuzu ispat etmek için, yapmamız lâzım gelen şeylerin hepsini yaptığımızı ileri süremeyiz. Bugüne ve yarına bırakılmış daha birçok büyük işlerimiz vardır. İlmi araştırmalar da bunlar arasındadır. Benim arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Şahsınız için değil, fakat mensup olduğumuz millet için elbirliği ile çalışalım. Çalışmaların en büyüğü budur. (M. Kemal Atatürk'ten Yazdıklarım)

Yorum Yaz