diorex
Dedas

Madenci - Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Madenci kimin eseri? Madenci kitabının yazarı kimdir? Madenci konusu ve anafikri nedir? Madenci kitabı ne anlatıyor? Madenci PDF indirme linki var mı? Madenci kitabının yazarı Natsume Soseki kimdir? İşte Madenci kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 11.09.2022 04:00
Madenci - Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Natsume Soseki

Çevirmen: Sinan Ceylan

Orijinal Adı: 坑夫 [Kōfu]

Yayın Evi: Jaguar Kitap

İSBN: 9786056840562

Sayfa Sayısı: 216

Madenci Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Burası cehenneme açılan kapıdır. Girebilecek misin?”

Madenci’nin isimsiz anlatıcısı, kafasında tehlikeli düşünceler ve ayağında hasır sandaletlerle ormanda yürürken, hiç tanımadığı Çozo’nun “İş lazım mı genç adam?” çağrısına kulak verir. Bu sese niye karşılık verdiğini pek anlayamaz aslında, neden sonra “Ne tuhaftır ki insan ruhu sonsuzluğa sürüklenmeye hazır da olsa, birisi seslenince hâlâ bir yerlere bağlı olduğunu fark ediveriyor,” diyerek açıklar bu durumu. Fakat tuhaflıklar bununla sınırlı kalmaz ve kendisini Çozo’nun ardından bakır madenine doğru giderken bulur. Tokyolu kibar bir ailenin iyi yetişmiş çocuğu, kir pas içindeki işçilerin yanında yaşamaya başlar artık. Ve sıra, maden ocağı ile tanışmaya gelir.

1908’de yayımlandığında, hem konu hem de anlatım tekniği açısından zamanının oldukça ilerisinde bir roman olan Madenci, birçok edebiyat tarihçisine göre Beckett ve Joyce’un modernist ve absürt ögelerini fazlasıyla barındıran bir yapıt. Modern Japon edebiyatının kurucusu kabul edilen Natsume Soseki’nin bu öncü romanını, Sinan Ceylan’ın Japonca aslından çevirisi ve Haruki Murakami’nin son sözü ile sunuyoruz.

Natsume Soseki, Japonya’nın en büyük modern romancısıdır. [...] Yüz yıldan fazla bir zaman önce yazılmış olan bu romanı, sanki bugün yazılmış gibi okuyabildiğimi bilmek ve bundan derinlemesine etkilenmek beni inanılmaz mutlu ediyor.”

- Haruki Murakami -

(Tanıtım Bülteninden)

Madenci Alıntıları - Sözleri

  • İşin kötü tarafı, yürümekte olduğum bu yol ne aydınlığa kavuşuyor ne de karanlığa gömülüyor. Her daim yarı karanlık yarı aydınlık vaziyette, çözümsüz kaygılarımın ortasında bir yerde duruyor. Yaşama amacım yoksa da nokta koyamıyorum. Hiç kimsenin olmadığı bir yere gidip tek başıma yaşamak istiyorum.
  • Hiç kimsenin olmadığı bir yere gidip tek başıma yaşamak istiyorum.
  • Ne diyeceğimi bilemediğimden çareyi sırıtmaya devam etmekte buldum. Hayatımın o evresinde, tereddütte kaldığım durumları bu şekilde atlatıyordum.
  • Şu dünyada hem küçümseyeceğiniz hem de korkacağınız bir yığın şey olsa gerek.
  • İşin kötü tarafı, yürümekte olduğum bu yol ne aydınlığa kavuşuyor ne de karanlığa gömülüyor. Her daim yarı karanlık yarı aydınlık vaziyette, çözümsüz kaygılarımın ortasında bir yerde duruyor. Yaşama amacım yoksa da nokta koyamıyorum. Hiç kimsenin olmadığı bir yere gidip tek başıma yaşamak istiyorum.
  • “Yürüyorum, yürüyorum... Çamlığın içindeyim. Yürüdükçe yürüyorum. Nereye gittiğimi bilmiyordum, bildiğim tek şey, insanların olmadığı bir yere gitmek isteğimdi.”
  • İlk başta yemeye tereddüt edeceğimiz bir şey olsa bile ilk lokmayı ısırdıktan sonra önceki kadar ızdırap çekmeden devam ediyoruz.
  • " Burası cehenneme açılan kapıdır. Girebilecek misin?"
  • Acı çeken ben olduğuma göre, buna son verecek olan da ben olmalıyım.
  • “Zaman geçerken acı duyan insanlar için en iyi çare uyumaktır. Ölüm de muhtemelen aynı kapıya çıkıyor olsa gerek.”

Madenci İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabın yarısı, madene yolculuğu, yarısı madenin içini anlatıyor. Anlatıyor dediğime bakıp, “ne olaylar ne olaylar” diye düşünmeyin, çünkü neredeyse olay yok. Karakterin düşüncelerini, küçük hadiseler karşısındaki tutumunu okuyoruz. “Olay yok dağılın!” dediğime de bakmayın. Bu kesinlikle sıkıcı bir kitap değil. Hikaye çok yavaş ilerlemesine rağmen Soseki elini uzatıp size bir sonraki sayfayı çevirtiyor. Karakter: Zengin ailede el bebek gül bebek büyümüş, hayatı tanımayan bir çaylak. Başının yarısı aydınlıkta, yarısı karanlıkta. Ne yaşamaktan vazgeçebiliyor, ne ölmeyi istemekten. Bir de dalgınlığı var ki, etrafı yeniden seçmeye başladığında gördükleri hayal mi düş mü anlayamıyor. Ensesine bir tane patlatıp “kendine gel, önüne bak önüne” diyesiniz geliyor. Gelelim yazar/i9530 ye...Yüz yılı aşkın bir süre önce yazdığı romanı bize bugün yazılmış gibi yutturan bir yazar. “Kadınlar bizlere bağımlı aciz varlıklar olduğundan gibi dar kafalı bir tespit okuyana kadar çok da farkına varmıyorsunuz çook zamanlar önce yazıldığını. Ki budan sebep yazar/i1531 yazarı Japon edebiyatının en iyi modern romancısı ilan ediyor. Soseki’nin en sevdiğim yanına gelirsek, yarattığı karakterin kendi hayatını yaşamasına izin vermesi. Karakter havada tüy gibi uçuşuyor, Soseki tutayım da yere indireyim demiyor. Sesini araya sıkıştırıp kendi düşüncelerini okura duyurmaya çalışmıyor. Okuru edilgenleştirmeyen, etkisiz elemana dönüştürmeyen bir tarzı var. Umarım diğer kitaplarında da bu yüksek biçimli kurmaca devam eder, ben de en sevdiğim yazarlara bir isim daha eklerim. Eee filmin sonunda nooluyo derseniz, valla bir şey olmuyor. Soseki onu bize bırakıyor. Bize bırakmasa noolurdu derseniz, çok güzel bir uzun ve de ‘ağır roman’ olurdu. Mustafa Altıoklar yönetir, Okan Bayülgen de Müjde Ar olmadan oynardı.. Keyifli okumalar... (Emel Keleş)

Japon yazar Natsume Soseki, 1867 ile 1916 yılları arasında yaşamış. Japonya'nın modern edebiyatının kurucularından kabul ediliyor. Murakami kitapla alakalı yazdığı son sözünde, Madenci kitabını yazarın diğer kitaplarından ayrı bir yere koyuyor. Ne roman diyebildiğimiz ne de diyemediğimiz bir eser. Bana göre okuduğum en iyi insan psikolojisini yansıtan kitaplardan biri, Murakami'ye göre de benzersiz bir eser. Kitabın yarısına ulaşana kadar o karanlığı keşfedemiyoruz, madene inmiyoruz. Bir madenci olma yolculuğu aslında, 19 yaşında evden kaçan bir gencin önüne çıkan ilk fırsat atlayarak iş bulma/kendini bir amaca bağlama gayesiyle madene çıkan tercihini takip ediyoruz bu yolda. Dediğim gibi madene ne zaman inecek ne zaman keşfedecek derken romanın sonuna geliyorsunuz ve sanki yokuş yukarı çıktığınız yoldan yuvarlanarak başladığınız noktaya inmişsiniz gibi birden bire, biraz heves kırıcı şekilde, kitap son buluyor. Yolculuk benzersiz ancak sonucu biraz tatmin etmeyebilir. İntihar etmeyi düşünen bir gencin, e bari madenci olmayı deneyeyim olmadı intihar ederim demesiyle başlayan bu roman benim ruhsal yolculuğumu da etkiledi. Altı çizilecek onlarca cümle, akılda kalan bir karakter. Japon edebiyatı beni her gün daha da şaşırtıyor, 100 sene önce yazılan bu başyapıtı muhakkak okuyun. Ve hep Soma'yı düşündüm. O işçilerimizi, yaşadıklarını... Bazı kısımları okurken içime dolan korkuyu, gerçek hayatta yaşayanları... Korkunç bir yer maden evet, yeryüzü cehennemi adeta. (Tuğba)

Evden kaçan 19 yaşında bir gencin Çozo adında bir adamla tanışıp onun önerisiyle bir bakır madeninde çalışmaya başlamasını anlatıyor kitap. Baş karakterin ismi söylenmiyor kitapta. Çok fazla olay olmayan bir kitap. Baş karakterin olaylar karşısında düşüncelerini anlatıyor daha çok. Normalde bu tarz kitapları pek sevmem. Ama bu kitabı çok sevdim. Kitabın yazarı Natsume Soseki'nin modern Japon edebiyatının kurucusu olduğu söyleniyor zaten. Herkese iyi okumalar. (Emre Şenkal)

Madenci PDF indirme linki var mı?

Natsume Soseki - Madenci kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Madenci PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Natsume Soseki Kimdir?

Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırlı çevirileri dışında tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Çağdaş Romanına damgasını vurmuş en önemli yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup kurmayı başardı.

Kendisinden sonra gelen Akutagawa Ryunosuke gibi önemli yazarları büyük ölçüde etkiledi.II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe gibi uluslararası çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir.

Türkçeye Küçük Bey adıyla çevrilmiş olan, önemli eserlerinden Bocchan'da çocukluğunda, yaramaz ve başına buyruk olan bir matematik hocasının taşra kasabasına matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya'nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.

Natsume Soseki Kitapları - Eserleri

  • Madenci
  • Gönül
  • Üç Köşeli Dünya
  • Sanşiro
  • Cam Kapının Ardı
  • Ben Bir Kediyim
  • Küçük Bey
  • On Gece Düşleri
  • Ardından
  • The Gate

Natsume Soseki Alıntıları - Sözleri

  • İliklerime kadar hissediyorum yalnızlığımı. Böyle bir gemide yapayalnız yol almaktansa kaldırıp atmak istiyorum kendimi sonsuz mavinin kucağına. (On Gece Düşleri)
  • Modern insanlarda gerçeğe eşlik edecek duyuyu terk etme huyu vardır.Toplum herkese öyle bir baskı uygular ki,insanların duyumsuzlaşmaktan başka çaresi kalmaz (Sanşiro)
  • Ben bir kediyim. Henüz bir adım yok. Nerede doğduğumu da bilmiyorum. Hatırladığım tek şey; hayatımda ilk kez bir insan gördüğümde nemli ve karanlık bir yerde miyavlıyor olduğum. Sonradan işittim ki, türünün en gaddar üyelerinden biriymiş bu insan... (Ben Bir Kediyim)
  • “Hayatın farkına varmayan bir insan kadar tehlikeli başka bir şey yoktur!” (Ardından)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin gibi yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zordur. (Üç Köşeli Dünya)
  • Öylesine bir acıydı ki bu, neredeyse nefes alamıyor, boğulduğumu hissediyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Ölüm direnebileceğin bir şey değildir. Kabullenirsen korkacağın bir şey kalmaz ortada. (On Gece Düşleri)
  • İnsanlar her zaman samimiyetin gerektirdiği gibi asil, içten, temiz eylem ve davranışlara sahip varlıklar değillerdir. (Ardından)
  • İlk başta yemeye tereddüt edeceğimiz bir şey olsa bile ilk lokmayı ısırdıktan sonra önceki kadar ızdırap çekmeden devam ediyoruz. (Madenci)
  • “Ancak insanoğlu fanidir. İnsanın ne kadar sağlığı yerinde de olsa, vadesi ne zaman dolar bilinmez.” (Gönül)
  • Aslında herkes, katlanılması mümkün olmayan şeylerin asla gerçekleşmeyeceğini varsaymayı seçer. (Ben Bir Kediyim)
  • Diyeceğim o ki, insanlık tarihi; etin, kemiğin ve kanın değil, yalnızca kostümlerin tarihidir (Ben Bir Kediyim)
  • Acı çeken ben olduğuma göre, buna son verecek olan da ben olmalıyım. (Madenci)
  • Bir insanın derin kederine tanıklık ediyor ancak o insana yardım eli uzatamıyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Hepimiz aynı derecede kıymetliyiz. Aramızda fark yok. (Cam Kapının Ardı)
  • ''Yalnızlık içindeyim, tekrar gelir misin?'' (Ardından)
  • "Dünyada güçlü bir arzudan daha korkunç bir şey yoktur." (Sanşiro)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin gibi yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zordur ! (Üç Köşeli Dünya)
  • Ev sessizliğe, kalbim huzura gömülüyor. (Cam Kapının Ardı)
  • “ Çocuklara örnek ol, erdem timsali ol. Öğretmen dediğin yalnızca ders vermez, öğrencilerini kişiliğiyle de etkiler.” (Küçük Bey)

Yorum Yaz