diorex
sampiyon

Minerva ve Bilgelik - Alain Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Minerva ve Bilgelik kimin eseri? Minerva ve Bilgelik kitabının yazarı kimdir? Minerva ve Bilgelik konusu ve anafikri nedir? Minerva ve Bilgelik kitabı ne anlatıyor? Minerva ve Bilgelik PDF indirme linki var mı? Minerva ve Bilgelik kitabının yazarı Alain kimdir? İşte Minerva ve Bilgelik kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.06.2022 07:00
Minerva ve Bilgelik - Alain Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Alain

Çevirmen: Ayda Yörükan

Orijinal Adı: Minerve ou de la Sagesse, 1939

Yayın Evi: Doğu Batı Yayınları

İSBN: 9786059328159

Sayfa Sayısı: 312

Minerva ve Bilgelik Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Minervanın baykuşu ancak alacakaranlıkta uçmaya başlar." Dünyanın düşüncesi olarak felsefe, bilgelik, ancak gerçeklik oluşumunu tamamlayıp bitirdiği zaman ortaya çıkar. "Minervanın baykuşu özgürce uçtukça akıl ancak özgür olabilir ve gerçeği bilebilir."

Montaigne'in izinde Fransız düşüncesinin 20. yüzyıldaki önemli temsilcilerinden ve Fransız dilinin en önemli üslup ustalarından Alain'in bu kitabı insan tabiatını anlama yolunda rehber niteliğinde birer tinsel egzersiz ve söyleşi olarak da görülebilir. Metafizik problemlerden çok psikolojik, sosyal, pedagojik, kısaca insani problemler üzerinde durması, soyut problemlerden değil de somut örneklerden hareket etmiş olması bakımından Platoncu bir düşünce ikliminde Sokratik bir ironiyle yaşama sanatına dair çok canlı bir tablolar dizisi sunar bizlere Alain.

Gerçek sevgi, gerçek dostluk, gerçek iman veya iyimserlik nedir? İnsan için gerekli olan erdemler nelerdir? Ahlâklı olmak için nelere dikkat etmeliyiz? Bütün bunlarda akıl, bilgi ve irade ne derece rol oynamaktadır? Kendimizi ve başkalarını nasıl tanıyabiliriz? Kendimize nasıl çekidüzen verebiliriz? Öfkeye, hırsa, kine, korkuya ve bu gibi yaşamayı bozucu veya engelleyici tutkulara kapılmamak için ne yapmalıyız? Kendi eğilimlerimizin ve zaaflarımızın bizi köle haline getirmemesi için ne şekilde hareket etmeliyiz? Düşüncelerimizi nasıl düzene sokabiliriz? Hayal gücümüze nasıl gem vurabiliriz? Peşin hükümlerden nasıl kurtulabiliriz? Kritik düşüncemizi, başka bir deyimle hür düşüncemizi nasıl geliştirebiliriz? Bütün bunlar Alain'in üzerinde durduğu konulardan sadece birkaçıdır.

(Tanıtım Bülteninden)

Minerva ve Bilgelik Alıntıları - Sözleri

  • Bazı anlar akılda kalır, diğerleri kaybolur gider.
  • Deliyi deli yapan şey, var olan şeylerle temasını kaybetmiş olmasıdır; var olan şeyleri artık görememekte, görmek istememektedir.
  • İyi demek, hür ve tabii olmak demektir; başına gelen şeye göre değil de kendine göre hareket etmek demektir. Bir insanı, kendisini gözlemleyen kimsenin bakışından daha fazla değiştiren bir şey yoktur.
  • Gerçekten var olan şey, ispat değil tespit edilir.
  • Kendini tanıyan fakat yönetmesini bilmeyen bir kimse, derhal mutsuz bir hale gelmektedir.
  • Son derece nazik bir insanın, pek bir değeri olmasa bile, daima belli bir prestiji olduğunu fark etmişimdir.
  • Şuna eminim ki, bir insanın yüzünde gördüğünüz ufak bir insan-sevmezlik belirtisi, o insandan sanki hasta imiş ve hastalığı bulaşıcıymış gibi kaçmanıza yeter.
  • Hep birlikte düşünmek ve hep birlikte karar vermek kötü bir metottur. Böyle bir metot, herkesin yorulmasına ve yorgunlukla alınmış birtakım kararlara yol açmaktadır.
  • Kötü önderlerden korkum yok; iyilerden korkuyorum.
  • Gerçek veya doğru olanı her şeyden fazla sevenler, gerçek uğruna acı çekmeye ve ölmeye hazır olanlar, aynı zamanda, cama yapışan sinekler gibi hataya da yapışıp kalmaktadırlar.
  • Dinlerin hepsi barışı öğretmeye çalışır, fakat hepsi savaş yapar. Niçin? Çünkü hepsinin temelinde incelemek korkusu, düşünmek korkusu vardır. Böylece, söylenen sözler kardeşçedir, fakat ifade tarzı şiddetlidir.
  • Tecrübe bizi inanmaktan alıkoymaktadır. Fakat inanmak da bakmaktan ve denemekten alıkoymaktadır.
  • Gayret etmeden ümit etmek bir hatadır; ama ümit etmeden gayret göstermeye kalkmak da kendi kendimize söylediğimiz en büyük yalandır.
  • Müzik, bilgelikten daha fazla hayat kurtarmakta ve karaktere daha fazla şekil vermektedir. Eğer piyano çalmaya başlar gibi düşünmeye başlamayı, hiç değilse düşüncelerimizi yeniden gözden geçirmeyi bilmiş olsaydık, insani felaketler önlenebilirdi.
  • Yeter ki insan, inandığı şeylerle bildiği şeyleri birbirine karıştırmamayı öğrenmiş olsun. Bu bakımdan, gerçek bir ilerleme için bir veya iki şeyi çok iyi bilmek, çok şey bilmekten daha önemlidir.

Minerva ve Bilgelik İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Fransız Filozof Alain, tıpkı yurttaşı Montaigne’nin denemeleri tarzında yaklaşık 100 konu hakkında görüşlerini aktarmakta. Zaman zaman antik Yunan’a Sokrates’e kadar gidiyor yada Alman filozof Goethe’ye uzanıyor, onların görüşleri ile kendi birikimlerini harmanlayıp belli başlı kavramları irdeliyor. Adaletten cesarete, eğitime, barışa, iyimserliğe, düşüncelerin disiplinine kısaca kendimizi terbiye etmeye dönüp bir ayar verme kitabı. Kitabı kişisel gelişim kitabı olarak ta okumak mümkün, varolan düşünceni geliştirmek için bir araştırma inceleme kitabı olarak görmekte mümkün. Hayatın anlamını bulma gailesine düşmüş okurlara da rehberlik edebilecek kitaplardan olarak ta görülebilir. (idris yılmaz)

Ve her insan, yüzyıllardan beri, bilmeden önce inanmayı tercih etmiştir. Oysa bu fanatik inanç, bütün insani kötülüklerin kaynağıdır. Çünkü inancı hiçbir zaman enine boyuna ölçüp biçemeyiz; inanca doğru atılırız, ona sığınırız ve onun içine tıkılıp kalırız; ta ki körü körüne inanmanın iyi bir şey olduğunu öğretmeye kalkma gibi aşırı bir çılgınlığa varıncaya kadar... (Ebru)

Minerva ve Bilgelik PDF indirme linki var mı?

Alain - Minerva ve Bilgelik kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Minerva ve Bilgelik PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Alain Kimdir?

Emile-Auguste Chartier Alain (3 Mart 1868, Mortagne-au-Perche, Fransa - 2 Haziran 1951, Le Vésinet, Fransa): Fransız filozof. Felsefe öğrenimi gördükten sonra, aralarında Rouen'in de bulunduğu birçok kentte lise öğretmenliği yaptı. Rouen'de iken politika ile ilgilenmeye başladı. Depeche gazetesinde günlük yazılar yazmaya başladı. Bunlar politik içerikli yazılardı. Alain, ayrıca Hristiyanlığa eleştiriler de yöneltti. 1908'den sonra denemelerini, ileride klasikler arasında sayılacak kitaplarda toplayarak yayınladı. Paris'teki Henri Quatre Lisesinde felsefe öğretmenliğine atanan Alain, bir sonraki kuşaktan birçok felsefeci yetiştirdi. 1. Dünya Savaşı'nın patlak vereceğini önceden haber vererek bu savaşa karşı çıktı. Ama savaş çıkınca topçu olarak orduya yazıldı. Rütbe almayı reddetti ve bütün savaşı er olarak kıtada geçirdi.

Cephede veya batarya telsizcilerinin sığınaklarında Mars, ou la guerre jugée (1921, Mars ya da Savaş Yargılanıyor), Quatre-vingt-un chapitres sur l'esprit et les passions (1917, Zeka ve Tutkular Üzerine Seksen Bir Makale) ve Systeme des beaux-arts (1920, Güzel Sanatlar Sistemi) adlı eserlerini yazdı. Daha sonra Henri Quatre Lisesi'ndeki görevine geri döndü. Bu dönemde yazdığı önemli yapıtları şunlardır:

Les Idées et les âges (1927, Düşünceler ve Çağlar), Enretiens au bord de la mer (1931, Deniz Kenarında Söyleşiler), Idées (1932, Düşünceler), Les Dieux (1936, Tannlar), Histoire de mem pensées (1936, Düşüncelerimin Öyküsü), Les aventures de coeur (1945, Kalbin Serüvenleri).

Yaşı ve hastalığı onu öğretmenlikten alıkoyunca Paris yakınlarında öğrencilerinin kendisini ziyaret edebileceği küçük bir eve yerleşti. 1951'de ilk kez verilen Büyük Ulusal Edebiyat Ödülü ile ödüllendirildi. Kabul ettiği tek onur da bu oldu.

Elinizdeki eserden başka Türkçe'ye çevrilen eserleri şunlardır:

- Söyleşiler (1961),

- Edebiyat Üstüne Söyleşiler (1985),

- Minerva ve Bilgelik.

Alain Kitapları - Eserleri

  • Mutlu Olma Sanatı
  • Minerva ve Bilgelik
  • Mutluluk Güncesi
  • Edebiyat Üstüne
  • Balzac
  • Söyleşiler 1

Alain Alıntıları - Sözleri

  • Hep birlikte düşünmek ve hep birlikte karar vermek kötü bir metottur. Böyle bir metot, herkesin yorulmasına ve yorgunlukla alınmış birtakım kararlara yol açmaktadır. (Minerva ve Bilgelik)
  • Biri kızdırdı beni o "propos" ların. "Yağmur altında" adlısı. Öfkelenmemeli, yakınmamalıymışız. Kendimizi sevmeliymişiz de kızınca tatlı sözler, tatlı düşüncelerle yatıştırmalıymışız. Yağmur mu yağıyor? Yağmur-korurunuzu açmakla yetinmeli, "Şu pis yağmur!" dememeli, gülümseyip "Oh! ne de güzel yağıyor!" demeliymişiz. Bu sözün yağmura bir etkisi olmazmış, bize etkisi olurmuş, iyi gelirmiş bize... (Edebiyat Üstüne)
  • Trene bindiğiniz anda bütün bu mükemmelliklere bedava sahip olursunuz;bedava, çünkü siz bir yerden bir yere götürülmek için para verirsiniz, vadileri, ırmakları ve dağları görmek için değil. (Mutluluk Güncesi)
  • Eskiyi bilmeyen yeniyi anlayamaz ya, yeniye bakmayanın, yeniyi incelemeyenin de eskiyi gerçekten anladığına inanamam. (Edebiyat Üstüne)
  • Olayların yükünü sırtımızda taşıdığımız sürece ya mutlu olmak ya da ölmek zorundayız; oysa endişe içerisinde kendi kendimize yük oldugumuz andan bu yana tutacağımız her yol çetindir. Geçmiş ve gelecek kaygısı, yolumuzu pürüzlü bir hale getirir. (Mutlu Olma Sanatı)
  • Modadan deyince hepimiz güler geçeriz.Oysa moda çok ciddiye alınmalıdır düşüncelerimiz modaya aşağı görüyormuş gibi bir tavır takınır ama bunu yapmadan önce kravat takmayı ihmal etmeyiz.Üniforma ve cübbe insanın üzerinde şaşırtacak kadar büyük sakinleştirici bir etki oluşturur adeta gece yatarken giyilen kıyafet gibidir bunlar... Fikirler arasındaki uzlaşıdan başka bir şey değildir bu ve bu uzlaşıdan başka bir kanıtı aramak da gereksizdir (Mutluluk Güncesi)
  • "Insanlara, onları size nankörlük yapmaya mecbur bırakacak kadar büyük iyiliklerde bulunmayın". (Balzac)
  • "Bir insanın kendinden başka pek düşmanı yoktur. Yanlış yargılar, boş korkular, ümitsizlik, kendisine yönelik yaptığı güç kıran konuşmalarla insan her zaman kendisinin en büyük düşmanıdır." (Mutluluk Güncesi)
  • "Başardığım için hoşnut değilim, hoşnut olduğum için başardım." (Mutlu Olma Sanatı)
  • Nezaket aynı dans etmeyi öğrenmek gibidir.Dans etmeyi hiç bilmeyen biri işin zor kısmının kuralları öğrenmek, hareketlerini bu kurallara uydurmak olduğunu zanneder.İşin aslı dıştan göründüğü gibi değildir.Hiç heyecanlanmadan tüm kasları serbest bırakıp korkusuzca öğrenmek gerekir. (Mutluluk Güncesi)
  • Hugo sevmezdi Stendhal'i, üslubu olmadığını söylerdi. Ben ikisini de severim. Doğrusu Hugo hep uzun gelmiştir bana, çok uzun. Bu yüzden koşarcasına okurum onu, birçok yerlerini atlarım. Hemen her zaman doğruluk, cömertlik, hakseverlik, yüreklilik, arkadaşlık gibi ortak malı düşünceleri belirtir... Hiçbir şey katmaz bize, yalnızca sarsar. (Edebiyat Üstüne)
  • Mutlu olmak insanın kendisine geçmişin en iyi, geleceğin de en geçerli düşüncesini edinmesidir.. (Balzac)
  • İnsan yaşamını ne kadar doldurmuşsa, onu kaybetmekten de o kadar az korkar. (Mutlu Olma Sanatı)
  • "Herkes her an bilmediği birine zulmeder ve toplum iyi insanlara farkında olmadan zalim olma fırsatı veren mükemmel bir makinedir." (Mutluluk Güncesi)
  • Özgür olan kimse silahını bırakır. (Edebiyat Üstüne)
  • Gerçekten var olan şey, ispat değil tespit edilir. (Minerva ve Bilgelik)
  • Egzersiz yaparak sahip olunacak becerilerin sınırı yoktur. (Mutluluk Güncesi)
  • Gayret etmeden ümit etmek bir hatadır; ama ümit etmeden gayret göstermeye kalkmak da kendi kendimize söylediğimiz en büyük yalandır. (Minerva ve Bilgelik)
  • Hristiyan "Gökyüzü benim vatanım." derken ne kadar iyi bir söz söylediğinin yeteri kadar farkında değildi sanırım. Daima uzağa bak. (Mutluluk Güncesi)
  • Kişi hep yaparken, denerken öğrenir; denemeyi düşünürken değil. (Edebiyat Üstüne)

Yorum Yaz