Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı - Metin Aydoğan Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı kimin eseri? Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı kitabının yazarı kimdir? Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı konusu ve anafikri nedir? Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı kitabı ne anlatıyor? Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı PDF indirme linki var mı? Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı kitabının yazarı Metin Aydoğan kimdir? İşte Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Metin Aydoğan
Yayın Evi: Umay Yayınları
İSBN: 9789758913107
Sayfa Sayısı: 365
Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bilinen bir gerçektir ki, tarih bir milletin; kanını,
hakkını ve varlığını hiçbir zaman inkâr edemez. Bu
nedenle, örtülerle gizlenerek vatanımız ve milletimiz
aleyhine verilen hüküm ve kanaatler, muhakkak iflasa
mahkumdur. Bütün iğrenç zulümlerden, bedbaht acizlerden
ve tarihimize reva görülen haksızlıklardan üzüntü duyan
milli vicdan, sonunda uyanış haykırışını yükseltmiş;
Müdafaa-i Hukuk, Muhafaza-i Hukuk-u Milliye, Müdafaa-i
Vatan ve Reddi İlhaklarla örgütlenmiştir. Mukaddesatın
korunmasını sağlamak için beliren milli cereyen, artık,
bütün vatanımızda bir elektrik şebekesi haline girmiş
bulunuyor. İşte bu kararlı şebekenin oluşturduğu
yiğitlik ruhudur ki, mübarek vatanı ve milletin kutsal
varlığını kurtarma ve korumaya dayanan son sözü
söyleyecek ve kararını uygulattıracaktır.
Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı Alıntıları - Sözleri
- "Türkiye, askeri değil ama, askeri işgalin amacı olan, siyasi ve ekonomik işgal altındadır."
- "-Ben sizinki gibi bir soyluluğu kabul etmiyorum, ancak soylu bir ulustan geldiğimi biliyorum."
- "Düşünerek öğrenmeyenler, yaşayarak öğrenirler."
- "Gençler! Geleceğe güvenimizi güçlendiren ve sürdüren sizsiniz. Siz, almakta olduğunuz eğitimle, bilgi ile, insanlıkta üstünlüğün, yurt sevgisinin, düşünce özgürlüğünün en değerli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni kuşak! Cumhuriyeti biz kurduk, O’nu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz.. (Mustafa Kemal ATATÜRK)"
- Yaşam en iyi öğretmendir ve gizlenmiş gerçekler, göremeyenlerin önüne çıkmakta gecikmez. Düşünerek öğrenmeyenler, yaşayarak öğrenirler.
- "Kanatlarını çırparak uçmaya hazırlanan bir kuş gibiydim. "
- Atatürk 'ün özel kitaplığına kayıtlı 4289 kitap vardır. Bunların 862' si tarih, 261' i askerlik, 204 'ü siyasi bilimler, 181'i hukuk, 154'ü dil, 144'ü ekonomi, 121'i felsefe - psikoloji ve 81'i sosyal bilimler alanında yazılmış yapıtlardır.
- Kendi rahatlarını sağlamak için bütün bir vatanı ve tarih boyunca devam edip gelen Türk bağımsızlığını feda ediyorlar. Oh, ne âlâ. Mücadele yerine mandayı kabul edeceğiz ve rahata kavuşacağız!.. Bu ne gaflet, ne körlük ve budalalık.. Öyle bir manda istenecek ve verilecekmiş ki, bu manda egemenlik haklarımıza, dışarda temsil hakkımıza, kültür bağımsızlığımıza, vatan bütünlüğümüze dokunmayacakmış.. Buna, böylesine, Amerikalılar değil çocuklar bile güler. Amerikalılar, kendilerine çıkar sağlamayan böyle bir mandayı neden kabul etsinler. Amerikalılar, bizim kara gözümüze mi aşıklar? Bu ne hayal ve aymazlıktır.
- “31 Ağustos’ta Uşak, 2 Eylül’de Alaşehir, 5 Eylül’de Turgutlu, 6 Eylül’de Manisa yakıldı. Türk Ordusu, bütün çabasına karşın, birer gün arayla bu kentlere yetişti. 4 Eylül’de Söğüt, Buldan, Kula, Alaşehir; 5 Eylül’de Bilecik, Bozüyük, Simav, Demirci, Ödemiş, Salihli; 6 Eylül’de Akhisar ve Balıkesir; 9 Eylül’de İzmir, 10 Eylül’de Bursa kurtarıldı. 8 Temmuz 1920’de, Bursa’nın işgali nedeniyle, Meclis kürsüsüne örtülen ve ancak kurtuluştan sonra kaldırılmasına karar verilen siyah matem örtüsü, duygulu bir törenle “gözyaşları arasında” kaldırıldı.”
- 12 Eylül 1983 günü Viyana'da sıradışı bir hareketlilik, davranışlara yansıyan toplumsal bir coşku ve sevinç vardı. Avusturya'dan ve Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen inanmış Hıristiyanlar, özel indirimli turlardan yararlanan gezginciler, politikacılar, yerel yöneticiler, öğretmenler ve öğrenciler Viyana sokaklarını doldurmuşlar ve karnaval havasıyla bir şeyleri kutluyorlardı. Sokak konserleri, kukla ve film gösterileri, konferanslar, açık oturumlar birbirini izliyor, müzelere akın akın insan geliyordu. Büyük Müze'nin en çok gezilen yeri, Viyana'yı kuşatan Osmanlı sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kişisel eşyaları ve otağının bulunduğu bölümdü. Avusturyalılar, ülke dışından gelen Hıristiyan konukları ile birlikte, "tarifsiz kötülüklerin simgesi Türklerden" kurtuluşlarının yıldönümünü kutluyorlardı. 12 Eylül 1983 Viyana Kuşatması'nın üç yüzüncü yılıydı.
- “Türk Kurtuluş Savaşı; inancın güce, kararlılığın teknolojiye ve ulusal direncin emperyalizme üstün geleceğini gösteren somut bir gerçek, destansı bir direniştir. Kazanılmış olan ilk antiemperyalist savaştır.”
- “Büyük devlet yöneticileri, Ankara’dan böylesi bir direnç beklemiyordu; şaşırmakta haklıydılar; bu tür ticari imtiyaz anlaşmalarını Türklere yüzyıllardır kolayca imzalatıyorlardı. Şimdi ise, şaşırtıcı bir karşı koyuşla karşılaşmışlardı.”
- İşgal dönemi "aydin" larinin önemli bir bölümünde, bir kesim esrafta olduğu gibi boyun eğme ya da yabancılarla uzlaşma tutumu ortaya çıkmıştı.Bunlar, eldeki olanaklarla isgale karşı bir şey yapılamayacağını ileri sürüyor, parçalamayı önleyecek tek yolun, ülkeyi parçalamaya gelmesine karşın, işgalcilere ya da onların dolaylı müttefiki ABD ile uzlaşmak olduğunu söylüyordu. Bir bölümü ülke yararına bir iş yaptığına inanarak bir bölümü bilinç yetersizliği nedeniyle, önemli bir bölümü de çıkarlarına uygun düştüğü için bu yönde çalışıyordu.Başlangıçta siyasi ortam o denli karmaşıkti ki, daha sonra kurtuluş savaşı' na katılan yada destekleyen Halide Edip Adivar , Yunus Nadi ablalioğlu, Ahmet Emin yalman, Celal nuri, Necmettin sadak, Velid ebuzziya gibi ünlü isimler, Ali Kemal, Refik Halid gibi işbirlikçilerde birlikte Türk Wilsoncular Birliği adında bir dernek kurmsular, ABD Başkanı Woodrow Wilson' a bir mektup yazarak (5 Aralık 1918 Amerika' nin Türkiye' yi manda yönetimı altına almasını istemişlerdi.
- 1921'de Türkiye' ye gelen bir ingiliz gazeteci Londra' daki gazetesine çektiği telgrafta, şöyle der "Ankara, dağlar arasında bir bataklıktir. Bu bataklığın içinde bir yığın kurbağa, başlarını havaya kaldırmış, durmadan istiklal diye ötüp durmakta ve dünyaya meydan okumaktadır...
- İngiliz gözlemci, çocuk gibi ağlıyordu.yaşamında ilk kez, burunları ponponlu sivri pabuclari havaya dikilmiş, beyaz bale etekli ölülere rastlıyordu. Yunan ( efzun alayi ) Türkler, sımsıkı bir yığın halinde deligibi koşarak geliyorlardı. Askerler, İngiliz gözlemciyle, birlikte ciğerleri patlayınca kadar koştutar ve kayaların arkasında durdular. Ancak, Türkler kenetlenmiş bir yığın halinde gelmeyi sürdürüyorlardi.
Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Adı üzerinde, ülkeye adanmış bir ömür. Tüm Türk gençliğinin kesinlikle okuması gereken kitaplardan biri. Dönemin koşullarında alınan kararlar ve yapılan çalışmaların gerekliliği, neden yapıldığı, nasıl yapılması gerektiği hakkında net bir çalışma koyuyor ortaya ve kesinlikle Mustafa Kemal Atatürk'ün daha iyi tanınmasını sağlıyor. Onun karakterinin sağlamlığına ve kararlılığına hayran olmamak elde değil. Yazarın diğer kitapları da mutlaka okunmalı diye düşünüyorum. (okuyan.öğretmen)
Kurtuluş savaşı öncesi ve sonrası hakkında az bilgi sahibiyseniz giriş için çok iyi bir kaynak, tüm dostları manda derken asla kulak asmayan tek adam... (Esra Akgül)
Mustafa Kemal sevdalısı bir yazarın çoğu bilindik bilgilerden oluşan bir kitabı ancak yazarın kitabı oluştururken yaptığı araştırmalar takdire değer. İlk olarak Viyana Kuşatması ile başlatmış kitabı, zira bu kuşatma Osmanlı’nın çöküşünü başlatan olay. Osmanlı’nın çöküşe geçtiği bu zaman zarfında Mustafa Kemal ismi de yeni yeni doğuyor. 4 bölümden oluşan kitap kronolojik sırayla Mustafa Kemal’in Trablusgarp ve Çanakkale’deki başarıyla adını duyuruşu, bir Osmanlı subayı olarak yaşadıkları ve sonrasında Milli Mücadele dönemini başlatışı, son olarak da meclisi kuruşu dönemlerine değiniyor. Bilgilendirme açısından öğrencilere önerilebilir bir kaynak. (Gizem)
Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı PDF indirme linki var mı?
Metin Aydoğan - Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Metin Aydoğan Kimdir?
Metin Aydoğan, 1945'te Afyon'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İzmir'de, yüksek öğrenimini Trabzon'da tamamladı. 1969'da Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek öğrenimi dışında tüm yaşamını İzmir'de geçirdi. Örgütlü toplum olmayı uygarlık koşulu sayan anlayışla, değişik mesleki ve demokratik örgütlere üye oldu, yöneticilik yaptı. Çok sayıda yazı ve araştırma yayınladı, sayısız panel, konferans ve kongreye katıldı.
Metin Aydoğan Kitapları - Eserleri
- Bitmeyen Oyun
- Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı
- Ülkeye Adanmış Bir Yaşam-Atatürk ve Türk Devrimi
- Yeni Dünya Düzeninde Kemalizm ve Türkiye
- Türkiye Üzerine Notlar
- Ekonomik Bunalımdan Ulusal Bunalıma
- Türkiye Üzerine Notlar (1838-2018)
- Ne Yapmalı
- Avrupa Birliğinin Neresindeyiz
- Türkiye Üzerine Notlar
- Geri Dönüşten Çöküşe
- Yönetim Gelenekleri ve Türkler 1. Cilt
- İnönü
- Türk Uygarlığı
- Türkiye Nereye Gidiyor
- Antik Çağ'dan Küreselleşmeye Yönetim Gelenekleri ve Türkler Cilt 2
- Ben ve Ülkem
- Geçmişten Günümüze Parti ve Örgütlenme
- Ne Yapmalı
- Türk Devrimi
- Yol Haritası.
- Siyaseti Anlamak
- Batı ve Doğu Uygarlıkları
- Küreselleşme ve Siyasi Partiler
- Gramerli Türkçe Konuşma Kılavuzu
Metin Aydoğan Alıntıları - Sözleri
- “31 Ağustos’ta Uşak, 2 Eylül’de Alaşehir, 5 Eylül’de Turgutlu, 6 Eylül’de Manisa yakıldı. Türk Ordusu, bütün çabasına karşın, birer gün arayla bu kentlere yetişti. 4 Eylül’de Söğüt, Buldan, Kula, Alaşehir; 5 Eylül’de Bilecik, Bozüyük, Simav, Demirci, Ödemiş, Salihli; 6 Eylül’de Akhisar ve Balıkesir; 9 Eylül’de İzmir, 10 Eylül’de Bursa kurtarıldı. 8 Temmuz 1920’de, Bursa’nın işgali nedeniyle, Meclis kürsüsüne örtülen ve ancak kurtuluştan sonra kaldırılmasına karar verilen siyah matem örtüsü, duygulu bir törenle “gözyaşları arasında” kaldırıldı.” (Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı)
- 1923-1938 arasında gerçekleştirilen devrim atılımlarının tümü, Altıok içinde ifadesini bulur; hiçbir girişim dışarda kalmaz. Örneğin saltanat ve hilafetin kaldırılması cumhuriyetçilikle; dil-tarih yenileşmesi milliyetçilikle; eğitim birliği, tekke ve zaviyelerin kapatılması laiklikle; kamulaştırmalar ve ekonomik uygulamalar devletçilikle; tarım ve sağlık atılımları halkçılıkla; hukuk ve yenilikçi girişimler devrimcilikle ilişkilidir. Bu ilişkiler, altı ilkenin bütünlüğü içinde, ayrıca birbirlerine bağlanmışlardır. (Ülkeye Adanmış Bir Yaşam-Atatürk ve Türk Devrimi)
- “Kişisel ve özel yaşamları itibariyle subaylar, fedakarlar sınıflamasının en önünde olmak zorundadırlar.” M.Kemal Atatürk (Bitmeyen Oyun)
- Mussolini sınırsız biz bir özgürlük içinde devlet kurumlarını özelleştirerek İtalyan halkını sonu kanlı bitecek bir maceraya sürüklerken aynı yıllarda Atatürk yoksul Anadolu'da devletçilik yoluyla mucizeler yaratıyor, sosyal bir halk devleti kuruyordu (Yeni Dünya Düzeninde Kemalizm ve Türkiye)
- Örgütümüzün ayrıntılarına bakacak olursak, işe köyden, mahalleden ve mahalle halkından, yani bireyden başlıyoruz. Bireyler fikir sahibi olmadıkça, haklarının bilincine varmadıkça; kitleler, herkes tarafından istenilen yöne, iyi ya da kötü yöne götürülebilirler. (Geçmişten Günümüze Parti ve Örgütlenme)
- Türkiye emperyalizme bağımlı yarı sömürge bir ülkedir. İçinde bulunduğu koşullar bağımsızlığı, kalkınmayı ve halkın yönetime katılımını hedefleyen bir mücadeleyi gerekli kılmamaktadır. (Geçmişten Günümüze Parti ve Örgütlenme)
- Önder, gerçek gücünü bulunduğu makamdan değil, kendi nitelik ve yeteneklerinden alır. (Geçmişten Günümüze Parti ve Örgütlenme)
- Faşizm bir araçtır; tekelci şirket egemenliği tehlikeli bir durum ortaya çıktığında devreye sokulan bir araç. Tehlike oluşmadığı sürece, dünyaya yön veren büyük sermaye yöneticileri ve onların politik uzantıları; "inanmış barış severler" ve "kararlı anti-faşistlerdir". Ancak, çıkarlarına ve kurulu düzene yönelecek en küçük bir saldırı söz konusu olduğunda kolayca barbar savaşçılar haline gelirler. (Yönetim Gelenekleri ve Türkler 1. Cilt)
- Batı, Kemalizmi kendisi için her zaman tehlike olarak görmüş ve onun için Türk toplumu üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak için yoğun çaba harcamıştır ve harcamaktadır. (Bitmeyen Oyun)
- Günümüzde kapitalizm yasal mafya, mafya ise yasadışı kapitalizmdir. (Bitmeyen Oyun)
- "Atatürkçü birikim ülkemizde her şeye karşın güçlüdür, ancak örgütlü değildir." (Bitmeyen Oyun)
- Eriştiği ekonomik güçle, son iki yüz yılda dünya egemenliğine yönelen Batı için Türk karşıtlığı, politik gereksinimlerin yol açtığı bilinçli ve çıkar amaçlı bir eylemdir. Bu davranış, çıkarları için elbette yararlı, hatta zorunlu, ancak asla bilimsel değildir; ayrıca günümüzle de sınırlı değildir. Batı tarihinin büyük bölümü, Türklerle çatışmanın, çoğu kez boyun eğmenin, eğmese de mücadele etmenin tarihi gibidir. Dünyanın birçok yerinde Türkler'le uğraşmak zorunda kalanlar, eskiden gelen duyguların dürtüsüyle, Türk karşıtlığına her zaman hazır ve isteklidirler. Bu nedenle, Türk'ün Türk'den başka dostu yoktur sözü, hamasi bir söylem değil, tarihsel dayanağı olan bir saptamadır. (Türk Uygarlığı)
- Parti üyeleri güçlerini en yararlı ve en etkin biçimde birleştirmeli ve bu birleşik gücün amaç doğrultusunda kullanması sağlanmalıdır. (Geçmişten Günümüze Parti ve Örgütlenme)
- “Sağ ya da sol” adı verilen akımlar, “Batı kaynaklıdır” ve Türkiye’nin koşullarına uygun değildir. Emperyalizme karşı “tek etkili silah milliyetçiliktir. Batı’nın “liberal devleti can çekişmektedir”. “Komünizm soyut bir kavramdır, yaşamın içinden gelmemiştir.” (Geçmişten Günümüze Parti ve Örgütlenme)
- Türk Devrimi'nin önderi ve kuramcısı tek başına Mustafa Kemal'dir. Toplumsal bilinç ve devrimci kararlılık açısından en yakın çevresinden çok ilerdedir. Bu nedenle Türk Devrimi'nin kuramsal ve eylemsel stratejisi onun tarafından belirlenmiş ve uygulanmıştır. Devrim önderliğini Mustafa Kemal'in tek başına temsil ettiğini belirtmek gerekiyor. sayfa 89 (Yeni Dünya Düzeninde Kemalizm ve Türkiye)
- "Türkiye, askeri değil ama, askeri işgalin amacı olan, siyasi ve ekonomik işgal altındadır." (Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı)
- Ulusun tümü, görülmemiş bir imeceyle, yokluklar içinden bir ordu yaratıp onu savaşa hazırlıyordu. ( ;( ) (Türkiye Üzerine Notlar)
- 1925-1927 yıllarında enflasyon %1 oldu. (Ekonomik Bunalımdan Ulusal Bunalıma)
- 12 Mart'ı ve ardından gelen 12 Eylül'ü yapanları, görev alanları, destekleyenleri; genç ve aydın yurtsever bir kuşağı yok ettikleri için, her zaman nefretle andım. Herhalde ölene dek de nefretle anacağım Onlar, dışarıdan aldıkları buyruklarla ülkenin genç aydınlarını ezdiler ve ülkeyi aydınsız bıraktılar. Türkiye'nin, günümüzdeki bataklığa sürüklenmesinde pay sahibi oldular. (Ben ve Ülkem)
- Türklerde, erkek gibi kadınlar da son derece cesur ve savaşçıdır, öylesine ki ;kollarını güçlendirmek, iyi ata binmek ve ok atabilmek için sağ göğüslerini keserler. Diğerini kesmemelerinin nedeni, çocuklarını emzirebilmek ve büyütebilmek, böylece nüfus artışını ve kuşakların sürmesini sağlayabilme amacıdır. (Türk Uygarlığı)