diorex
life

Para Üzerine Bir İnceleme - John Maynard Keynes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Para Üzerine Bir İnceleme kimin eseri? Para Üzerine Bir İnceleme kitabının yazarı kimdir? Para Üzerine Bir İnceleme konusu ve anafikri nedir? Para Üzerine Bir İnceleme kitabı ne anlatıyor? Para Üzerine Bir İnceleme PDF indirme linki var mı? Para Üzerine Bir İnceleme kitabının yazarı John Maynard Keynes kimdir? İşte Para Üzerine Bir İnceleme kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 29.11.2022 00:00
Para Üzerine Bir İnceleme - John Maynard Keynes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: John Maynard Keynes

Çevirmen: Cihan Gerçek

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053607564

Sayfa Sayısı: 376

Para Üzerine Bir İnceleme Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

John Maynard Keynes (1883-1946): Klasik iktisatta çığır açan Britanyalı iktisatçı. En önemli eserlerinden olan ve halen bir başvuru kaynağı olarak kabul edilen Genel Teori'siyle dünya iktisat tarihinde önemli bir yer işgal eder. En önemli eserlerinden biri olan Para Üzerine Bir İnceleme'de para kuramının temel sorunlarına yeni bir yaklaşım aracı önerir. Sadece statik dengenin değil, dengesizliğin de karakteristiklerini tasvir etmekte yararlı bir yöntem bulma ve parasal sistemin bir denge konumundan diğerine geçişini yöneten dinamiğin kanunlarını keşfetmeyi hedefler.

Para Üzerine Bir İnceleme Alıntıları - Sözleri

  • Yalınlık amacıyla, ele alınan dönem boyunca likit olmayan varlık miktarındaki herhangi bir değişimin, böyle varlıkların toplam stoğuna nispeten küçük olduğu varsayılmıştır. Bu kısıtlamayı kaldırmamız tezin niteliğini değiştirmez, ama o durumda, gömüleme eğiliminin bir eğri yerine bir eğri ailesiyle temsil edilmesi gerekir.

Para Üzerine Bir İnceleme İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İlginç yüzyıl başlangıcının en önemli iktisatçılarından John Maynard Keynes'ın kitabına her hangi bir inceleme yapılmamış. Peki neden önemlidir Keynes? Hadi toplanın anlatayım birazcık; 1929 yılında Kapitalizmin merkezi ABD büyük bir buhrana girmiştir (haliyle peşinden dünyayı sürükledi). İşsizliğin %50'lere vardığı, ücretlerin taban yaptığı, bankaların tokatları, sağlıksız çalışma ortamı vs vs. Buraya gelinmesi uzun bir konu lakin krizi yaratan "Kapitalist Sermayenin" aç gözlülüğü idi. Para büyük oranlarda zenginde birikmiş, sistem tıkanmış idi. Kaptalizmin kurtulması gerekiyordu. Ümitsiz ve kızgın halk büyük buhran ile açgözlü sermayedarlardan nefret ederken imdada Keynes yetişti. Bugünkü anlamı ile sahip olunan hakların temellerini Keynes bu fırsat ile atmıştır. Kapital sermayedarlara (yani milyon dolar olanlara) ek faiz değil vergiler getirilmesi, işçilere emeklilik, sigorta ve iş güvenliği hakları, günlük, haftalık ve yıllık izinleri, vs. vs. bir dizi "Sosyal Devlet Paketi" yürürlüğe konuldu. Elbette sermayedarlar bu durumdan hiç hoşnut olmadılar. Fakat yaşanan büyük buhrandan ve sistemin dönülemez yok oluşundan çekindiler. Benim dedem ve büyük oranda babamlar bu politikaların dünyaya yayılışından yararlanıp, fakir bir çobanlıktan subaylığa kaymakamlığa sahip oldu. Yani dünyada Keynes politikaları ile en alt tabakaya büyük fırsatlar ve haklar verilerek "Orta Sınıf" yaratıldı. Sürpriz sonlu olsun. 1970'lerde sermayedarlar bunu daha fazla taşımak istemediği için bu sistemi yıkacaktır. Baş aktörü Milton Friedman'dır. Ne dediniz? Ülkenin bütün mal varlığı, biriktirdiği paralar, varlıklar ve markalar yabancılara mı satıldı? Nasıl? ekonominiz çöküyor, yabacı devletler size köpek muamelesi yapıyor, dış borcunuz dönülemeyecek oranda arttı ve alım gücünüz mü düşüyor? O zaman seçtikleriniz batının dizayn ettiği "Milton Friedman Doktrinlerini" uygulamaya geçirmiştir. Size kısa süreliğine sevimli zengin rüyalar gösterip 100 yılda ödeyebileceğiniz borcu kilitlerler. Gidip katkısı olan arkadaşlarınıza teşekkür edin. (İbrahim Yalçın Şeker)

Klasik iktisat anlayışın, 1929 krizine cevap verememesi nedeniyle ortaya çıkan keyneysen akımın öncüsü “anı yaşayın gelecekte ölüyüz zaten” diyen bir iktisat dahisinin kitabıdır. Kitabı basit düşünmeyen bu kitabı okumak için klasik iktisadı anlayıp hatta bir kaç klasik iktisatçının kitabını da okumalısınız. Çünkü tüm gayesi klasik ikitisadın neden artık çürüdüğünü kanıtlar nitelikte tezler sunmasından ibaret. İktisat sevenlerin kesin okuması gereken bir baş yapıt. Kesin okumalısınız, hele ki %19 faizle ekonomimizin okyanus diplerini geçtiği dönemde ekonominin ne olduğunu anlamak için okuyun, tavsiye edilir. (Yunus emre Pektaş)

Çok bilimsel bir kitap. Ekonomik bilgi olmadan anlaşılmıyor. Çok fazla birşey anlamadım. Özel olarak inceleme yapılarak okunması gerek. Bu kitaptan on tane yeni kitap yazılır gibi geldi bana. Yazılacak on kitabı okuyup bir şeyler anlamaya çalışıcam (Murat Göker)

Para Üzerine Bir İnceleme PDF indirme linki var mı?

John Maynard Keynes - Para Üzerine Bir İnceleme kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Para Üzerine Bir İnceleme PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John Maynard Keynes Kimdir?

John Maynard Keynes radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Britanyalı iktisatçıdır.

Ekonomik durgunlukla mücadelede müdahaleci para ve maliye politikalarını savunmasıyla tanınır. Bu düşünceleri daha sonra Keynesci ekonomi akımı içinde biçimlenmiştir. Temel politika önermesi talep yönlü makroekonomik poltikalardır. Yatırımları faiz ve sermayenin marjinal etkinliği yardımıyla açıklamaktadır. Ekonomi daima tam istihdam denge düzeyinde bulunmamaktadır. Ekonomide eksik istihdam ve atıl kapasite vardır. Ekonomideki işsizlik gayri iradi işsizlik olarak adlandırılmaktadır.

Keynes'in en ünlü eseri 1936 yılında yayınlanmış olduğu, İstihdamın, Paranın ve Faizin Genel Teorisi (The General Theory of Employment, Interest and Money) ya da kısa adıyla Genel Teori diye bilinen kitaptır. Bu kitabıyla Klasik İktisatçıların öne sürdüğü teorileri kabul etmekle beraber, Klasik istihdam teorisine karşı çıkmıştır. Klasikçilerin öne sürdüğü ekonominin kendiliğinden eski haline gelme görüşünü imkânsız bulmaktadır I. Dünya Savaşı sonunda toplanan Paris Barış Konferansı'na İngiltere Hazinesi'ni temsilen katılmıştır.

Savaş sonrasında danışmanlık ve gazetecilik yapan Keynes, II. Dünya Savaşı'nın bitmesine az kala, 1944 yılında toplanan Bretton Woods Konferansı'nda İngiliz Heyeti'ne başkanlık yapmıştır. Keynes, Amerika Birleşik Devletleri tezlerine karşı İngiliz tezlerinin savunucusu olmuş ve konferansta kendi adı ile anılan, Keynes Planını sunmuştur.

Keynes, piyasa kurumunun üretim faktörlerinin sektörler arasında dağılımını yönlendirmeye, yani üretim bileşimini toplumun tercihlerine göre değiştirmeyi başardığını kabul etmektedir. Buna karşılık piyasa ekonomisinde işgücünün tam istihdamını ve üretim kapasitesinin tam kullanımını sağlayacak bir mekanizma olmadığını öne sürmüştür. Ekonomide üretilen tüketim ve yatırım mallarını masedecek tüketim ve yatırım harcaması yapılmadığında firmaların üretimi kısacağını, bunun da iktisadî daralmaya ("resesyona") yol açacağını izah etmiştir. Keynes, bir daralma baş gösterdiğinde firma yöneticilerinin kötümserleşip yatırım yapmaktan çekinmeleri hâlinde (19. yüzyıl sonlarında ve 1930lu yıllardaki gibi) ortaya çıkan düşük millî gelir - düşük istihdam dengesinin uzun sürebileceğini belirtmiştir. Keynes'e göre böyle bir durgun ekonomide devlet para arzını artırarak faiz haddini düşürmek suretiyle yatırım harcamalarını teşvik edebilir. Bu politika yatırımları artırmakta etkili olmazsa, devlet kendi harcamaları ile (cari harcamaları ve yatırım harcamaları ile) millî geliri artırabilir. Özetle, devlet para politikası ile veya maliye politikası ile harcamaları artırarak millî geliri artırmayı ve yüksek işsizlik oranını azaltmayı başarabilir.

1970'lerde stagflasyon (durgunluk içinde görülen enflasyon) tecrübesi, Keynes'in gözlemediği bir makroiktisadî olay olduğundan, Keynes'in kuramında buna bir açıklama yoktu. 1970li yıllardan itibaren gelişmiş kapitalist ülkelerde ortaya çıkan yeni görüşler işsizliği toplam harcamalardaki yetmezlikten değil, refah devletinde işçilerin iş disiplinini yitirmesinden kaynaklandığını öne sürünce Keynes'in telkin ettiği tam istihdamı hedefleyen makroiktisat politikalarından vazgeçildi. Ancak Keynes'in millî geliri toplam harcamaların belirlediğine ilişkin teorisi hâlen genel kabul gören bir kuram olarak kalmıştır.

John Maynard Keynes Kitapları - Eserleri

  • Para Üzerine Bir İnceleme
  • Genel Teori
  • The Economic Consequences of The Peace
  • Versay Sulhu’nun Netayic-i İktisadiyesi

John Maynard Keynes Alıntıları - Sözleri

  • Doğrusunu isterseniz enflasyonun denetimden çıkmasına ücret artışlarının yol açtığını söylemek düpedüz yalandır. Enflasyon, devletin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere giderek daha fazla kağıt para bastığı ekonomik veya politik panik dönemlerinde denetimden çıkar. (Genel Teori)
  • Mevcut örgütlenme, donanım ve teknik örgütlenme veri iken istihdam artışı ancak reel ücretlerin oranındaki düşüşü ile gerçekleştirebilir. (Genel Teori)
  • Yalınlık amacıyla, ele alınan dönem boyunca likit olmayan varlık miktarındaki herhangi bir değişimin, böyle varlıkların toplam stoğuna nispeten küçük olduğu varsayılmıştır. Bu kısıtlamayı kaldırmamız tezin niteliğini değiştirmez, ama o durumda, gömüleme eğiliminin bir eğri yerine bir eğri ailesiyle temsil edilmesi gerekir. (Para Üzerine Bir İnceleme)
  • "Toplum küçük hazların gündelik tatmini için değil, gelecek güvencesi ve ırkın gelişmesi, -yani 'ilerleme' için çalışıyordu." (The Economic Consequences of The Peace)
  • Zorluk, yeni fikirlerin anlaşılmasında değil, çoğumuzun yetiştirilmesi çerçevesinde zihnimizin her köşesinde dallanıp budaklanmış eski fikirlerden uzaklaşılmasında yatmaktadır. (Genel Teori)
  • Kriz süreçlerinde kapitalistlerin yatırımların kısarak işten çıkarmalara yönelmeleri, ücretleri düşürmeleri ücretli kesimin tüketimini daha da baskılamakta, geleceğin belirsizliği nedeniyle tasarruf eğilimini arttırmakta ve aşırı üretim krizini de derinleştirmektedir. (Genel Teori)
  • Gelir seviyesi arttıkça bireylerin marjinal tüketim eğilimleri düşmektedir. Marjinal tüketim eğilimi, bir tüketicinin net gelirinde oluşan artışın harcamalarına ne derecede etki ettiğimi gösteren bir parametredir. Gelirde meydana gelen bir artışın ne kadarının tüketime gideceğini anlatmaktadır. (Genel Teori)
  • "Almanya'nın savaş öncesi dış yatırımları toplamda 6 milyar 250 milyon doları bulunuyordu ve bunun yaklaşık 2 milyar 500 milyon doları Rusya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'de yapılan yatırımlardı. Ve bu "barışçıl nüfus" sistemiyle söz konusu ülkelere sadece sermaye vermekle kalmıyor, en az sermaye kadar gereksinim duydukları ekonomik örgütlenmeyi de sağlıyordu..." (The Economic Consequences of The Peace)
  • Faiz oranlarının düşürülmesi belli bir seviyeden sonra tasarrufların yatırıma dönüşmesini sağlamakta yetersiz kalmaktadır. (Genel Teori)
  • Uzun vade kavramı olaylara bakışımızı yanlış yönlendirir. Çünkü uzun vadede hepimiz ölmüş olacağız. (Genel Teori)
  • "Enflasyonist tehdit sadece savaşın bir ürünü, barışın tedavi etmeye başladığı bir olgu değildir. Sonu henüz görünmeyen sürekli bir durumdur." (The Economic Consequences of The Peace)
  • "Bir yandan işçi sınıfı cahillikleri ya da güçsüzlükleri nedeniyle, doğa ve kapitalistlerin iş birliğiyle üretilen pastadan çok küçük bir pay talep edebilecekleri bir durumu kabul ettiler ya da gelenek, görenek, otorite veya köklü bir toplum düzeni tarafından kabul etmeye mecbur bırakıldılar, ikna edildiler veya kandırıldılar. Diğer yandan, kapitalist sınıflara da pastanın en güzel tarafının kendilerinin olduğu benimsetildi ve kuramsal olarak bunu tüketmekte özgür olmalarına olanak tanındı." (The Economic Consequences of The Peace)
  • Satış satmak alış almaktır. (Genel Teori)

Yorum Yaz