matesis
dedas

Penelopia - Margaret Atwood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Penelopia kimin eseri? Penelopia kitabının yazarı kimdir? Penelopia konusu ve anafikri nedir? Penelopia kitabı ne anlatıyor? Penelopia PDF indirme linki var mı? Penelopia kitabının yazarı Margaret Atwood kimdir? İşte Penelopia kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 01.07.2022 02:00
Penelopia - Margaret Atwood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Margaret Atwood

Çevirmen: Dilek Şendil

Orijinal Adı: Penelopiad

Yayın Evi: Merkez Kitaplar Yayınları

İSBN: 9789759174642

Sayfa Sayısı: 126

Penelopia Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Şimdi herkesin soluğu tükendiğine göre, artık masal anlatma sırası bende Homeros'un Odysseia'sında, Odysseus'un karısı ve Troyalı güzel Helenanın kuzeni Penelope'nin başından geçenler çağlar boyunca bir ibret öyküsü olmuştur. Odysseus'un Troya savaşına gitmesiyle birlikte yirmi yıl yalnız kalan Penelope, ortalığı sarsan dedikodulara karşın İthake krallığını ayakta tutmayı, dik başlı oğlunu büyütmeyi ve kendisine talip olan yüzü aşkın erkeği aynı anda avucunun içine almayı başarmıştır. Odysseus evine döndüğünde, onca yıl kendisine sadık kalan Penelope'nin bütün taliplerini ve nedense hizmetçilerinden on ikisini öldürür. Antik öyküyü eşsiz bir biçimde bugüne uyarlayan Margaret Atwood, olayların Penelope'yi ve ipe gönderilen on iki hizmetçisini nasıl etkilediğini anlatmayı seçer. Atwood'ye yeni bir yaşam ve gerçeklik kazandırdığı gibi, okuru eski çağların gizemine yanıt aramaya davet eder.

Penelopia Alıntıları - Sözleri

  • Umuttur yalnızca bizi yüzeyde tutan,unutma.
  • Neden kıydın bize? Ölmemizi gerektirecek ne yaptık sana? Buna hiç yanıt vermedin. Öç almaydı bu, kin gütmeydi, öldürmek onurun olmuştu.
  • Su direnmez. Su akar. Elini içine daldırdığında, seni okşadığını hissedersin. Su kaskatı duvara benzemez, geçmene engel olmaz. Ne ki su hep yolunda akar, hiçbir şey ona karşı koyamaz. Su sabırlıdır. Damlayan su taşı deler, geçer. Unutma yavrucuğum. Bir yarın su senin, aklından çıkarma bunu. Bir engeli aşamazsan, çevresinden dolaş. Su öyle yapar.
  • Yine de hamurumda her zaman kararlı davranmak var. Sabır, derlerdi bana. Bir işi sonuna kadar götürmeyi severim ben.
  • Bazen fısıltının başkalarından mı yoksa kendi kafanın içinden mi geldiğini bilmek zor.
  • Vazgeçilmez olma fikrinin gurur okşayıcılığına hangimiz dayanabilir ki?
  • "Kötülük yapan herkes aynı özre sığınır."
  • Kalp hem anahtar hem de kilitti..
  • Kim demiş yakarışlar işe yaramaz diye? Öte yandan, işe yaradıklarını kim söylemiş?
  • İnsan kurduğu düzenin başarıya uğraması durumunda suçlamalardan kaçınmak, başarısız olursa da suçtan kurtulmak için esin kaynağının tanrılardan biri olduğunu söyler.
  • Su direnmez. Su akar. Elini içine daldırdığında, seni okşadığını hissedersin. Su kaskatı duvara benzemez, geçmene engel olmaz. Ne ki su hep yolunda akar, hiçbir şey ona karşı koyamaz. Su sabırlıdır. Damlayan su taşı deler, geçer. Unutma, yavrucuğum. Bir yarın su senin, aklından çıkarma bunu. Bir engeli aşamazsan, çevresinden dolaş. Su öyle yapar.
  • “Su sabırlıdır. Damlayan su taşı deler, geçer. Unutma yavrucuğum. Bir yarın su senin, aklından çıkarma bunu. Bir engeli aşamazsan, çevresinden dolaş. Su öyle yapar.”

Penelopia İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Penelope: "Bizde buradayız adları olmayanlar, adsız ötekiler. Başkalarının üstümüze sıçrattığı çamurla utanç içindekiler, işaret edilenler, parmakla gösterilenler." Odysseus'un 20 yıl boyunca tek başına bıraktığı karısı Penelope'nin hikayesine Margaret Atwood'tan feminist fakat oldukça gerçekçi bir bakış açısı. Atwood'un kitapları bana her zaman olayları farklı perspektiflerden incelememiz, kendi bildiklerimizden ziyade bilmediklerimizi de öğrenmemiz gerektiğini vurguluyor. Bu kitapta da Penelope'nin aslında kocasına ihanet etmediğini tam aksine onun tahtını korumak için nelere göğüs gerdiğini anlatıyor. Okuması o kadar keyifli ve olay örgüsü o kadar akıcı ki bir oturuşta okuyup bitirebilirsiniz. Mitoloji ve Atwood sevenler için okunması gereken kitaplardan.. (Rümeysa Son)

Damızlık Kızın Öyküsü ve Ahitler gibi son dönemde öne çıkan kitaplarıyla tanınan Kanadalı duayen yazar Margaret Atwood’u özellikle “yeniden yaratım” edebiyatına sağladığı katkılardan dolayı yakından takip ediyorum. Penelope de bildiğimiz bir hikâyenin bambaşka bir bakış açısından yeniden yazımı. Söz konusu olan mitolojik hikâyenin yüz yıllardır öne çıkan karakteri Antik Yunan’ın biraz da şaibeli kahramanlarından Odysseus’ken bu sefer, Atwood’un kaleminden her şeyi bir de yirmi yıl kocası Odysseus’un yolunu gözleyen Penelope’nin ve onun on iki hizmetçisinin ağzından dinliyoruz. Yazarın yaklaşımı tam olarak “bize bu mitolojik hikayeyi Penelope anlatsa nasıl olurdu acaba?” sorusunun cevabını arıyor ve dolayısıyla bildiğimiz mitteki çatışma noktalarının da yerleri değişiyor. Her şeyden önce Penelope bir zaman yolculuğuna çıkar gibi anlatıyor, bizim zamanımızın da tanıklığını yapmış gibi bir hâli var ve bu da anlatıma feminist ve kültürel birtakım dokunuşlar olarak yansımış. Öte yandan, eser bir roman olmasına rağmen türler arası bir özellik taşıyarak Antik Yunan tragedyalarının koro unsurunu ödünç almış ve on iki hizmetçiyi çeşitli formlarda bu koroyu seslendirirken görüyoruz. Anlatımın doğası gereği metne dahil olan mitolojik karakter ve unsurlar ile yazar, Yunan mitolojisine hâkim okurlar için okunması çok keyifli bir eser koymuş ortaya. Değişik bir roman okumak isterseniz tavsiye ederim. (Nur)

Truva Savaşını herkes bilir, Homeros ilk destan anlatıcısı olarak bize "Kurnaz Odysseus'tan bahseder. Tabi onun kurnazlığı dedesi olduğu rivayet edilen "Sisipos'tan" gelir. Dedesi nin de çok masum olduğu söylenemez. Ne olmuştu da kurmaz Odysseus bu savaşa dahil olmuştu. Ya karısı Penelope küçük yaşta evinden gönderilmişti. Odysseus 10 yıl boyunca savaşta 10 yılda fırtınalarda boğuşurken her gün ağlayan Penelope kefen dikmenin yakında ne yapmıştı. Kitabın dili bana yetersiz geldi..Turkçe deyimler ve kavramlar fazla kullanılmış. (Sezar Agustus Romulus)

Penelopia PDF indirme linki var mı?

Margaret Atwood - Penelopia kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Penelopia PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Margaret Atwood Kimdir?

Margaret Eleanor Atwood 18 Kasım 1939 doğumlu Kanadalı yazar, şair, eleştirmen, denemeci ve feministtir. Yakın tarihin en onur duyulan kurgu yazarları arasında gösterilir. Arthur C. Clarke ve Prince of Asturias Edebiyat ödüllerini kazanmıştır. Aynı zamanda beş kez Booker Ödulleri listesinde yer almış, birini kazanmış ve yedi kez The Governor General's finalisti olmuş ve iki kez kazanmıştır. Daha çok roman yazarı olarak tanınmıştır. Aynı zamanda günümüze kadar 15 tane şiir kitabı yayınlanmıştır ve bu alanda da ödül sahibidir. Şiirlerini gençken ilgi duyduğu efsane ve peri masallarından esinlenerek yazmıştır. Atwood aynı zamanda Tamarack Review, Harper's, CBC Anthology, Ms. Saturday Night, Playboy ve bunun gibi birçok dergide kısa hikâyeler yazmıştır.

Atwood, Kör Suikastçı (The Blind Assassin) adlı romanıyla 2000 Booker Ödülü'nü kazandı.

Ottowa, Ontorario, Kanada' da Margaret Dorothy ve Carl Edmund Atwood'un ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Annesi Margaret Dorothy diyetisyen ve beslenme uzmanı babası Carl Edmund ise entomologdur. Babasının orman entolojisi araştırmaları nedeniyle çocukluğunun büyük bir kısmı Northern Quebec bölgesinin ağaçlık arazilerinde geçmiştir. 11 yaşına kadar tam zamanlı olarak okula gitmemiştir. Doymak nedir bilmeyen bir edebiyat okuyucusu olmuştur. En çok ilgi duydukları gizemli öykülerden oluşan Dell cep kitapları, Grimm's Peri Masalı kitapları , Kanadalı hayvan hikâyelerini anlatan kitaplar ve komedi kitaplarıdır. Leaside'da Leaside Hıgh School'da okumuştur ve 1957'de mezun olmuştur.

Atwood yazmaya altı yaşında başlamıştır ve 16 yaşına geldiğinde profesyonel olarak yazmak istediğinin farkına varmıştır. 1957 yılında Toronto Üniversite'ne bağlı olan Victoria Üniversitesi'ne başlamıştır. Jay Macpherson ve Northrop Frye profesörleri arasındadır. 1961 yılında onur derecesiyle Sanat Bölümünden ve ikinci branş olarak Psikoloji ve Fransızca bölümlerinden mezun olmuştur. 1961'in sonlarında özel basımı yapılan Double Persephone adlı şiir kitabına verilen E.J Pratt Madalyası'nı kazandıktan hemen sonra Woodrow Wilson bursuyla Harvard's Redcliffe College'ta öğrenimine devam etti. 1962 yılında Radcliffe'de master derecesi elde etti ve ilerleyen çalışmalarını Harvard Üniversitesi'nde iki yıl boyunca sürdürdü fakat eğitimi 'The English Metaphysical Romance' konulu tezinin tamamlamadığı için yarım kaldı. British Columbia Üniversitesi (1965), Sir George Williams Üniversitesi Montreal (1967-68), Alberta Üniversitesi (1969-79), York Üniversitesi Toronto (1971-72) ve NewYork Üniversitesi gibi tanınmış üniversiteler de ders vermiştir.

Margaret Atwood Kitapları - Eserleri

  • Damızlık Kızın Öyküsü
  • Ahitler
  • Evlenilecek Kadın
  • Nam-ı Diğer Grace
  • Kör Suikastçi
  • Antilop ve Flurya
  • Penelopia
  • Damızlık Kızın Öyküsü (Çizgi Roman)
  • Tufan Zamanı
  • Cadı Tohumu
  • Kalp Gidince
  • Ademden Önceki Yaşam
  • Delliaddem
  • Kedi Gözü
  • Başka Dünyalar
  • Ağacın En Tepesinde
  • Halka Oyunu
  • Ölülerle Uzlaşmak
  • Freedom
  • Happy Endings
  • Bodily Harm
  • You Are Happy
  • Interlunar

Margaret Atwood Alıntıları - Sözleri

  • Bakın, Yeryüzü ve müzik, Evren ve armoni, işte bunlar Tanrının Yarattığı eserlerdir (Tufan Zamanı)
  • Tabii ki hikayemi bilmeyenler için özel biri olmayacağım. (Nam-ı Diğer Grace)
  • Bu dünyada karşılaştığınız her insanlığın, her nezaketin değerini bileceksiniz, ağaçta yetişmiyor bunlar. (Nam-ı Diğer Grace)
  • Ne yaparsam yapayım aklımı korumalıyım. Biliyorum başka yerlere kıyasla yolumu sonsuza dek kaybetmek daha kolay benim için burada. (Halka Oyunu)
  • Ey insan, cömert olan Rabbine karşı seni ne aldattı? (İnfitar suresi) (Cadı Tohumu)
  • “Bir şey, diyor, sadece nadir bulunur ve ulaşılması güçse değerlidir. Sizin değerli olmanızı istiyoruz, kızlar. İnci olduğunuzu düşünün.” (Damızlık Kızın Öyküsü)
  • ...karanlığın korkutucu yanı budur : bilinmeyen. (Başka Dünyalar)
  • Sınırlar,haritada birer çizgidir sadece. (Ahitler)
  • "Güvenlik diye bir şey yok muydu? İnsan, dünyayı yüreğiyle tanıyamaz mıydı? Rehber ya da sığınak yok muydu hiç... Her şey mucizevi miydi ve insanın kendini kule tepesinden boşluğa atması mı gerekiyordu?" _ Virginia Woolf, Deniz Feneri (Antilop ve Flurya)
  • Nasıl yaşamalıyım, bilmiyorum. Herkes nasıl yaşamalı, bilmiyorum. Bütün bildiğim nasıl yaşadığım. Kabuğu çıkarılmış bir salyangoz gibi yaşıyorum. Bu da para kazanmak için iyi bir yol değil. (Ademden Önceki Yaşam)
  • Çocuklar baslarina gelen kötü şeyin bir biçimde kendi suçları olduğuna inanır. (Kör Suikastçi)
  • Vazgeçilmez olma fikrinin gurur okşayıcılığına hangimiz dayanabilir ki? (Penelopia)
  • . Çoğu kalp, istiyorum, istiyorum, istiyorum, istiyorum der. Kalbim dahi ikiyüzlü... İstiyorum, istemiyorum, istiyorum diyor ve sonra bir duraksama. Beni dinlemeye zorluyor. ... (Interlunar)
  • Korku, müthiş bir afrodizyaktır; bir gün denemenizi tavsiye ederim. (Nam-ı Diğer Grace)
  • Kill what you can't save what you can't eat throw out what you can't throw out bury What you can't bury give away what you can't give away you must carry with you, it is always heavier than you thought. (You Are Happy)
  • Hayat size limon vermişse, limonata yapın. (Ahitler)
  • Az önce bir geyik avlamış olan avcı, kibar bir şehirli gibi poz vermişti; saçlarında herhangi bir çalı-çırpı parçası, ellerinde kan yoktu. Tabii, reklamlarda çirkin veya rahatsız edici görüntüler görmek istemezdiniz, melesa dili dışarı sarkmış bir geyik gibi. (Evlenilecek Kadın)
  • . Ona bakmak, ıstırabın gerçekten de arındırdığına inanmaktır. ... (Kalp Gidince)
  • Bütün istediği bir mucize olması. Çünkü başka hiçbir umut yok. (Ademden Önceki Yaşam)
  • İnançtan çok şey beklememeliyiz. İnsanın anlayışı hataya açıktır. (Tufan Zamanı)

Yorum Yaz