matesis
dedas

Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler - Nilüfer Voltan Acar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler kimin eseri? Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler kitabının yazarı kimdir? Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler konusu ve anafikri nedir? Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler kitabı ne anlatıyor? Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler PDF indirme linki var mı? Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler kitabının yazarı Nilüfer Voltan Acar kimdir? İşte Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 11.07.2023 14:00
Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler - Nilüfer Voltan Acar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Nilüfer Voltan Acar

Yayın Evi: Nobel Akademik Yayıncılık

İSBN: 9786051333458

Sayfa Sayısı: 182

Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Elinizdeki Yeniden Terapötik İletişim adlı bu uygulamaya dönük kitap 2016-2017 akademik yılında en çok satan kitap ödülünü almıştır.

Kitap, gerek psikolojik danışma alanındaki öğrenciler ve meslektaşlarım ve gerekse insana yardım mesleklerinde olan elemanların kullandıkları bir kaynak niteliğindedir. Şimdiye dek en az otuz bin kişiye ulaşılmıştır. Zevkle uygulamaya koyacağınız umuduyla,

Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler Alıntıları - Sözleri

  • Saygıyı Gazda (1974) , diğer kişinin gizil güçlerine ve ve değerine inanma olarak açıklar.
  • Carkhulf (1969), yüzleştirmenin üç açıdan olabileceğini belirtmiştir  Bunlar: 1. Danışanın ne olmak isteği ile ne olduğu arasındaki tutarsızlık 2. Danışanın kendine ilişkin sözel anlatımıyla davranışı arasındaki tutarsızlık. 3. Danışanın ifade edilen kendini algılama psikolojik danışmanın danışanı algılayışı arasındaki tutarsızlık. Patterson (1974) yukarıda sözü edilen üç noktaya bir nokta daha eklemiştir. Bu da danışanın  kendi ya da başkalarına ilişkin algılamaları arasındaki tutarsızlıktır.
  • Kendini kabul etmeyen bireyin başkalarını kabul etmesi düşünülemez. Yine aynı şekilde, başkasına karşı saygısı olmayanların da kendine karşı saygısının olması beklenemez.
  • Kendini açma, danışan için olmalıdır, psikolojik danışman için değil.
  • Danışanın özel dünyasını sanki kendi dünyasındaymış gibi, fakat eğer öyleyse niteliğini kaybetmeden hissetmek...

Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bir Psikolojik Danışman adayı olarak lisans eğitimi sürecinde Psikolojik Danışma, terapötik beceriler adına yararlandığım en iyi kaynak. Hem çok pratik hem de kitabın metadolojisi çok hoş. Önce konu özeti verilmiş sonrasında da alıştırmalar için alan bırakılmış, bölüm sonlarındaki psikolojik danışma seans örnekleri de bütünleyiciliği sağlamış. Terapötik ilişkileri anlatan çeviri kitaplara göre çok daha yararlı. Hocamızın kitabını çok beğendim. Tam bir el kitabı niteliğinde. Saygılarımı iletir, alanımıza sağladığı katkılar için teşekkürler sunarım. (PDEmine)

Bireyle Psikolojik Danışma ve Rehberlik dersi için okudum. Kitapta terapötik beceriler ve terapötik koşullar detaylı bir şekilde ele alınıyor ayrıca örneklerle de fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Belirlenmiş danışan problemlerine karşı da sizin tepki vermeniz isteniyor. Yani hem örnek okuyorsunuz hem de örnek danışan problemlerine tepki geliştirmeye çalışıyorsunuz. Uygulama alıştırması olarak çok verimli buldum. Okuduğum birçok teorik psikoloji kitabının çeviri olması danışma örneklerini anlamlandırmam da zorluk yaşamama sebep oluyordu. Bu yüzden "Tamamı bizim toplumdan örnekler" başlığı da ayrıca ilgimi çekti. Toplumumuzda denk gelme ihtimalimiz yüksek danışan öykülerinin olması da bana göre kitabın artı tarafıydı. (rumeysa)

Nasıl ki bir ressam fırçasıyla; bir violist kemanıyla ; muhasebeci exelle çalışıyorsa bir Psikolojik Danışman da Terapötik Becerileriyle çalışır. Nilüfer hocamızın hazırladığı bu kitap terapötik becerileri ciddi manada geliştiren bir kitap. Uygulama kısımlarıysa oldukça eğlenceli. Kitaplığımda güzel bir yeri var ve sık sık ordan çıkacağa benziyor. (Ruzel)

Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler PDF indirme linki var mı?

Nilüfer Voltan Acar - Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nilüfer Voltan Acar Kimdir?

1970'de Üsküdar Amerikan Kız Lisesinden mezun oldu. 1974'de Hacettepe Üniversitesi SOsyal Çalışma Bölümünden yüksek lisans derecesi aldı. Sırasıyla, 1975'de H.Ü. Psikolojik Danışma ve Rehberlikten Bilim Uzmanlığı derecesi, 1975 - 1977 yılları arasında Fulbrigh Bursu kazanarak gittiği Utah Üniversitesi Sosyal Çalışma Mezuniyet Okulundan Evlilik Aile Danışması ve Kişisel Çalışma alanlarında M.S.W. derecesi elde etti 1980'de H.Ü. Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında bilim doktoru oldu. Aynı yıl Ankara Ünivesitesiyle Alman Moreno Enstitüsü'nünişbirliğiyle yapılan psikodrama eğitimine başladı. Sıasıyla psikodrama asistanı ve kollekiyumdan geçip tezini de vererek 1993'de Psikodrama Yöneticisi oldu.

1986'da Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında yardımcı doçent, 1987'de doçent, 1994'de profesör oldu.

1995 yılında GENI (Gestalt Education Network Institude)'nin 1995'de Phillac Fransa, 1997 Bafa- Türkiye'de yatprıkları Uluslar arası Gestalt Eğitimi Çalışma Grubu bursu aldı. 1988 Bodrum-Türkiye, 2000 Neva Shalom-İsrail, 2001 Kanarya Adaları, 2002 Bergerac-Fransa'da verilen Gestalt Eğitimini tamamlayarak GENİ'den Gestalt Terapi yeterlilik belgesi alarak, Gestalt terapisti olmuştur. Ayrıca Dr. Jim Kepner tarafından verilen, 2003 Eylül'de başlayan, ikincisi Ocak 2004'de üçüncüsü Mayıs 2004'de yapılan Body Processes in Getsalt Therapy adlı çalışma gruplarına Frankfurt'ta katılmıştır.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği kurucu üyesidir ve üç dönem Derneğin başkanlığını yapmıştır. Çeşitli bilimsel dergilerde hakemlik yapmaktadır.

Nilüfer Voltan Acar Kitapları - Eserleri

  • Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler
  • Grupla Psikolojik Danışma: İlke ve Teknikleri
  • Gestalt Terapi: Ne Kadar Farkındayım?
  • Grupla Psikolojik Danışmada Alıştırmalar - Deneyler
  • İnsan İlişkileri - İletişim
  • Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?
  • Birey Odaklı Grupla Psikolojik Danışma
  • PDR'de Yirmibeş Yıl
  • Psikolojik Danışmada Bütünleştirici Bir Model: Voltan Acar-Molaei (Vam) Modeli
  • Dictionary of Psychological Counseling and Guidance Terms

Nilüfer Voltan Acar Alıntıları - Sözleri

  • Kendini kabul etmeyen bireyin başkalarını kabul etmesi düşünülemez. Yine aynı şekilde, başkasına karşı saygısı olmayanların da kendine karşı saygısının olması beklenemez. (Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler)
  • Kişinin algısına önem veren bu terapi türü, psikoanalize tepki olarak doğmuş. Yoruma dayalı, insanı çözümleyen ve etiketleyen psikanalize karşılık olarak Gestalt terapide yorum yapılmıyor. Acar, Gestalt terapinin bu özelliğini şöyle açıklıyor: "Psikoanaliz karşısındaki kişiyi hasta olarak görür, oysa Gestalt terapide kişiler hasta değildir. Onlar uyum sorunları ve günlük stresleri olan kişilerdir. Biz bu kişilere 'danışan' diyoruz. Yorumu da danışan yapar." Yorum yapmak için ise kişinin farkındalığını yakalaması gerekiyor. Bu aslında bizim dikkatimizi çekmeyen ama hayatımıza yön veren bazı özelliklerimizin farkına varmamız anlamına geliyor. Acar'a göre bunu başarmak için yapılması gereken şey danışana hiçbir zaman "niçin?" sorusunu sormamak. "Danışana 'niçin?' demek onu savunmaya iter. Ama olumsuz özelliklerimiz farketmeden, onları değiştiremeyiz. Değiştirmek için onları sahiplenmek gerekir. Örneğin 'Ben onu kıskanmıyorum ki" deriz ve bunu değiştirmek aklımıza gelmez. Bu nedenle farkındalık kişinin hayatında çok önemli." (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Gestalt terapinin amacı kişilerin olgunlaşmasını sağlamak . (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Varoluşçu felsefeden etkilenen Latner' e göre "farkında olmak sorumlu olmaktır" (s.32). (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Evet herkes biriciktir, özeldir, kendine özgüdür. Ancak, başka bir bakış açısıyla, başımıza gelenler sadece bizim başımıza gelmemektedir. İnsan olan herkes, evrensel olan, acı, sevgi, nefret, kızgınlık, mutluluk gibi duyguları yaşamaktadır. Evet bu dünyada, bu evrende yalnız değilsiniz. (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Kendini açma, danışan için olmalıdır, psikolojik danışman için değil. (Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler)
  • İnsan olan herkes evrensel duygular olan düş kırıklığı, acı, sevgi, ihanet, kızgınlık, mutluluk, cömertlik, nankörlük ve diğerleri ile yaşamının bir anında tanışmaktadır. (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Carkhulf (1969), yüzleştirmenin üç açıdan olabileceğini belirtmiştir  Bunlar: 1. Danışanın ne olmak isteği ile ne olduğu arasındaki tutarsızlık 2. Danışanın kendine ilişkin sözel anlatımıyla davranışı arasındaki tutarsızlık. 3. Danışanın ifade edilen kendini algılama psikolojik danışmanın danışanı algılayışı arasındaki tutarsızlık. Patterson (1974) yukarıda sözü edilen üç noktaya bir nokta daha eklemiştir. Bu da danışanın  kendi ya da başkalarına ilişkin algılamaları arasındaki tutarsızlıktır. (Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler)
  • Alçak gönüllü olma, bir değer olarak toplumun bireylerine yüklenir. (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Saygıyı Gazda (1974) , diğer kişinin gizil güçlerine ve ve değerine inanma olarak açıklar. (Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler)
  • Özellikle konuların karmaşık ve anlaşılmaz kılınmasının, o konuya ilişkin bilgilerin de onu aktaranın kafasinda açıklık kazanmadığının birer göstergesi olduğuna inanıyorum. (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Reich, insanların duygusal anlarını ve bunlara karşı savunmalarını , kaslarına ve iç organlarına depo ettiklerini keşfetmiştir . Bu tip fizyolojik sınırlamalar, travmatik deneyimlerin olgunlaşmamış fizyolojik kapanması olarak nitelendirilmiştir. (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Gestalt terapi hayatta aklar ve karalar olmadığını, hayatın grilerden oluştuğunu, insan olarak bu grileri kavramamız gerektiğini söylüyor. (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)
  • Danışanın özel dünyasını sanki kendi dünyasındaymış gibi, fakat eğer öyleyse niteliğini kaybetmeden hissetmek... (Yeniden Terapötik İletişim - Kişiler Arası İlişkiler)
  • "Zaman kaçıyor. Her gün için en iyisini yap. Bir senenin değerini anlamak için, sınıfta kalmış bir öğrenciye sor. Bir ayın değerini anlamak için, sekiz aylık bir bebek doğuran anneye sor. Bir saatin değerini anlamak için, kavuşmayı bekleyen sevgililere sor. Bir dakikanım değerini anlamak için, treni kaçıran yolcuya sor. Bir saniyenin değerini anlamak için, Bir kazayı önleyemeyen sürücüye sor. Bir saniyenin yüzde birinin değerini anlamak için, olimpiyatlarda gümüş madalya kazanan oyuncuya sor. Her anını değerlendir, Her dakikanı çok özel biriyle paylaş. Zamanına ortak edebileceğin kadar özel biriyle. Unutma zaman hiçkimse için durmaz. Geçmiş zaman tarih, Gelecek zaman gizemli, Şu an ise Sana verilen gerçek bir armağandır." (Gestalt Terapi Ne Kadar Farkındayım?)

Yorum Yaz