diorex

2025 Yılı mali tatil uygulaması

2025 Yılı mali tatil uygulaması

Değerli okurlarım, önümüzdeki ayı Temmuz ayıdır bilindiği gibi her yıl temmuz ayının ilk haftasıyla birlikte muhasebe dünyasında “mali tatil” gündeme gelir. Ancak bu tatil, çoğu kişinin düşündüğü gibi tam anlamıyla bir dinlenme süreci değil; daha çok bir düzenleme ve hazırlık dönemidir. Özellikle mali müşavirler, muhasebeciler ve yeminli mali müşavirler için bu dönem, hem yükümlülüklerin hafifletildiği hem de bazı işlemlerin ertelendiği bir zaman dilimidir aslında..

Mali tatil, 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, her yıl 1 Temmuz ile 20 Temmuz tarihleri arasında bazı mali yükümlülüklerin süresi ertelenir veya işlem yapılmaz. Amaç, mali müşavirler başta olmak üzere muhasebe ve vergi camiasının yoğun takviminden bir nebze olsun nefes alabilmesini sağlamaktır.
Bu kapsamda, Mali Tatil uygulaması bu yıl 1 Temmuz 2025 Salı günü başlamış olup, 20 Temmuz 2025 Pazar günü sona erecektir.

Mali tatil nedeniyle uzyan süreler:
1- Son günü malî tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır:
a) Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri.
b) İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi malî tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi.
c) Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler.
d) Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler
2- Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri malî tatil süresince işlemez. Belirtilen süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar.
3- Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmaz.
4- Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar.
5- Malî tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır.
6- Özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi ile gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak malî tatil uygulanmaz.


7- Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır.
8- Maliye Bakanı, malî tatil uygulaması nedeniyle süre verilecek iş ve işlemlerin kapsamı ile malî tatil uygulamasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye yetkilidir.

 

 

Yasal düzenleme gereği, mali tatil nedeniyle aşağıdaki süreler işlemez. Bu süreler, malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar.

*Muhasebe kayıt süreleri,
*Vergi Usul Kanunu’nun 153-170. maddelerinde düzenlenen bildirme süreleri,
*Dava açma süresi,
Mali tatil süresince defter ve belgelerin ibrazı, vergi incelemesine başlama
Mahkeme kararı veya Cumhuriyet savcılıklarının talebi üzerine veya aramalı incelemeler hariç, mali tatil süresince işyerinde incelemeye başlanılması ve inceleme amacıyla defter ve belgelerin bu süre içinde ibrazının istenmesi mümkün değil.
Mali tatil süresinden önce başlanılmış olan incelemeler devam edebilir. Ancak, bu süre içinde ilave defter, belge ve bilgi talep edilemez ve mükellef tutanak imzalamaya davet edilemez.

Mali tatil süresince bilgi isteme ve tebligat işlemleri :

Mali tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme taleplerinin mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmesi mümkün değil.
Mahsup taleplerine yönelik bilgi isteme talepleri mali tatil süresi içerisinde de bildirilebilir. Gerek mali tatil süresinden önce gerekse de mali tatil süresi içerisinde gerçekleşen söz konusu bilgi isteme taleplerine ilişkin tebligat işlemlerinde süre uzamıyor.

Mali tatil kapsamında olmayan süreler:

Yasal düzenleme gereği, aşağıdaki vergi, resim ve harçlar hakkında mali tatil uygulanmıyor.
*Özel tüketim vergisi,
*Banka ve sigorta muameleleri vergisi,
*Özel iletişim vergisi,
*Şans oyunları vergisi,
*Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen (ithalde alınan katma değer vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi) vergi, resim ve harçlar,

Köşenin Sözü :”Baskıyı alkışlayan bir halk en büyük felaketini kendi elleriyle yazmıştır.” (Victor Hugo)


Abdulbaki Akbal
S.M.Mali Müşavir-B.Denetçi.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz