matesis
dedas

Cami ve Kitap

Cami ve Kitap

Her yıl olduğu gibi bu yılda da Diyanet İşleri Başkanlığı “Camiler ve Din Görevlileri” haftasının temasını belirlemiştir. Bu yılki tema ise “ Cami ve Kitap ”dır.

Yüzyıllar boyunca camiler, Müslümanların hayatının merkezinde yer almış ve yer almaya devem etmektedir. Resulullah (s.a.s)’in hayatına baktığımızda Camiler, bazen namazgâh, bazen okul, bazen mahkeme, bazen inziva yeri, bazen toplantı salonu vb. amaçlarla kullanılan yerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonraki yıllarda camilere bitişik binaların yapılması suretiyle camiler külliye şeklini almış ve hayatın tam merkezine oturmuştur. Böylece hastaneler, hamamlar, medreseler, imarethaneler (yoksullara ve medrese öğrencilerine yiyecek dağıtan hayır kurumu), türbeler, kütüphaneler, aşevleri, kervansaraylar, çarşılar, tekke ve zaviyeler camilerin yerleşkesi içinde yer almıştır.

Geçmişe doğru bakıldığında camiler bir ibadet yeri olarak kullanıldığı gibi okuma yeri olarak da kullanılmıştır. Mescidi nebevideki suffe bölümü buna en güzel örnektir. Bu bölümdeki sahabeler sabah-akşam demeden Kuran’ı Kerim ve Hadisi Şerifleri okuma, öğrenme, ezberleme ve hayatlarına tatbik etme suretiyle bütün Müslümanlara camilerin ayrıca okuma ve öğrenme yeri olduğunu da göstermiştir. Bugün camiler maalesef bu özelliğini kaybetmiş ve Müslümanlar camiyi sadece ibadet yeri olarak kullanmaya başlamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı “Camiler ve Din Görevlileri”  haftası münasebetiyle 2011’de cami ve çocuk, 2012’de cami ve engelli, 2013’de cami, kadın ve aile, 2014’de cami ve gençlik, 2015’de cami ve namazla diriliş temalarıyla camilerin fonksiyonlarının hatırlanmasını ve buna göre adım atılmasını istemiştir.  Bu yılki tema ile de camilerin kütüphane ve okuma salonları fonksiyonunun canlandırılması için çalışmalar yürütmek suretiyle geleceği ve özellikle de gençlerin geleceğini ihyayı amaçlamıştır. Camiler sadece namaz yerleri değildir. Camiler hayatın ta kendisidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı bütün camilerde birer kütüphanenin açılması ve halkın ihtiyaçları göz önüne alınarak camilerde Kuranı Kerim Meali (5 cilt), Hanefi ve Şafii ilmihali, akait, dinler tarihi, siyer vb. temel dini bilgileri havi kitapların bulunulması hususunda bir çalışma yaparak halkın dini bilgiler konusunda bilinçlenmesini sağlamak için bir genelge hazırlamıştır. Bu genelgeyle halkımız doğru ve sahih bilgileri doğru kaynaklardan ve cami gibi içinde kalınması dahi ibadet olan bir yerde elde etmek suretiyle İslami hayatın canlılığını korumaya yönelik bir adım atmıştır.

Son olarak ilmin beşiği, geleceğimizin teminatı, yarınlarımızın vazgeçilmezleri olan camiler ve bu alanlarda özverili çalışmalar yapan din görevlileri kardeşlerimin haftasını canı gönülden kutlar ve hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.

Yorum Yaz