tatlidede

Ramazan ve Kur’an

Kur’an’ın, nereye, ne zaman ve nasıl indiği önem arz etmektedir. Kur'an, indiği yerin temiz olmasına, düzgün olmasına ve uygun olmasına dikkat eder. İndikten sonra da oraya değer katar...
Ramazan ve Kur’an

İnsan, hayatı boyunca yaşadığı süreyi göz önüne aldığında bazı zaman dilimlerinin kendisi için kıymetli olduğunu fark etmektedir. Her insanın kendisi için belirlemiş olduğu önemli zamanların mevcudiyeti gibi Rabbimizin de bizler için belirlemiş olduğu önemli zaman dilimleri vardır. Ramazan ayı bunlardan bir tanesidir. Bu ayı diğer aylardan ayıran temel özelliklerden birisi de, Kuran’ın nüzulünün başlamasıdır: “O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır...” (Bakara, 2/185)

Kuran’ın, Ramazan ayı içerisinde nazil olmaya başlaması, bu aya atfedilen değerin de bir göstergesidir. Ayrıca, Allah (c.c.)’ın Kuran’ı Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir gecesinde indirmeye başladığını haber vermesi bu aya olan ilgiyi daha da arttırmaktadır: “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.”(Kadir, 97/1) Allah (c.c.), Kuran’ın kadir gecesinde inmeye başladığını bizlere haber verdikten sonra şöyle bir detayı da bizlere haber vermektedir. Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir gecesine Kuran’ın biçtiği değer şöyle ifade edilmektedir: “Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.” (Kadir, 97/3-5)

Ayrıca, Hadisi şeriflerde de Cebrail (a.s.)’ın ramazan ayında her gece Hz. Muhammed (s.a.v)’e gelerek, o güne kadar Kuran’dan nazil olan ayet ve sureleri karşılıklı olarak okuyup kontrol ettikleri haber verilmektedir. (Buhari, Bed’ul-vahy, 5) Bu okuyuşlara arza denilmektedir. Hz. Muhammed (s.a.v.)’in vefatından önceki ramazan ayında, bu arza (mukabele) olayı iki defa gerçekleşmiştir. Bu son mukabeleye de arza-i ahire adı verilmektedir.

Bütün bu ayrıntıların bizlere gösterdiği hakikat, Ramazan ayının Kuran’ın nüzulü için özel olarak seçildiğidir. Sadece Kuran’ın ineceği ay değil, bu ayın içerisinde yer alan ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi de belirlenmiştir. Dünyaya yön verecek, Hz. peygamber (s.a.v.)’e arkadaş ve dost olacak ve Mü’minlere hidayet olacak olan vahyin her detayının incelikle düşünüldüğü görülmektedir. Duhan suresinde de, Kuran’ın nüzulü hakkında şöyle bilgi verilmektedir: “Biz onu mübarek bir gecede indirdik; biz daima uyarmaktayız.” (Duhan, 44/3)

Ramazan ayı, Kuran ile o kadar iç içedir ki, onları birbirinden ayırmak mümkün değildir. Kur’anın tercihleri hayata damgasını vurmuştur. Kur’an, dünya şehirleri içerisinden Mekke’yi seçti ve Mekke “ümmül-kura” (şehirlerin anası) oldu. Kur’an, oniki ay içerisinden Ramazan’ı seçti, Ramazan onbir ayın sultanı oldu. Kur’an, Kadir gecesini seçti, kadir gecesi bin aydan daha hayırlı oldu. Kur’an, beşeriyet içerisinden Muhammed’i seçti, O, alemlere rahmet Hz. Muhammed (s.a.v.) oldu. Kur’an’ın, nereye, ne zaman ve nasıl indiği önem arz etmektedir. Kur’an, indiği yerin temiz olmasına, düzgün olmasına ve uygun olmasına dikkat eder. İndikten sonra da oraya değer katar...

Rabbim, kalplerimizi Kur’an’a mesken eylesin inşaallah...

Editör: İdris Kalay

Yorum Yaz