tatlidede

Kültürün Abc'si - Bozkurt Güvenç Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kültürün Abc'si kimin eseri? Kültürün Abc'si kitabının yazarı kimdir? Kültürün Abc'si konusu ve anafikri nedir? Kültürün Abc'si kitabı ne anlatıyor? Kültürün Abc'si PDF indirme linki var mı? Kültürün Abc'si kitabının yazarı Bozkurt Güvenç kimdir? İşte Kültürün Abc'si kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 29.06.2022 09:00
Kültürün Abc'si - Bozkurt Güvenç Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Bozkurt Güvenç

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789753637992

Sayfa Sayısı: 118

Kültürün Abc'si Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bozkurt Güvenç: Türkiye'de sosyal bilimlerin temel taşlarından biri...

 Çalışmalarında, sosyal antropolojiyle ilgili sorunlar içinde en çok "kültür" kavramı üzerinde duran Güvenç'ten, sosyal bilimlerin bu en temel ve en çetrefilli kavramı üzerine özenle hazırlanmış çok yönlü bir deneme...

Kültürün ABC'si: Kültürü tanıtmaya, sevdirmeye çalışan, herkesin kültür kavramıyla ilgili istediği bölümü keyifle okuyabileceği sorularına yanıt bulabileceği ve yeni yeni sorular oluşturacak gerçek bir ABC...

 

Kültürün Abc'si Alıntıları - Sözleri

  • “Biz ötekilere "öteki" adını verince, onlar da bizi "öteki" olarak görüyorlar. Böylece herkes, her birey "öteki" yani yabancı oluyor. Toplumuna yabancılaşıyor.”
  • “En uzun yolculuklar tek bir ilk adımla başlar” demiştir, bilge kişiler...
  • Bilimsel bir çalışmanın yanlışlanabilir yani eleştiriye açık olması, bilimin eksiği kusuru değil, gücü ve övüncüdür.
  • Benzetmede hata olmaz; Hatasız benzetme olmaz.
  • Siz de ata yadigârı bu dünyada bazı şeyleri beğenmiyor ve değiştirmek istiyorsanız, kendinizden başlamayı denediniz mi?
  • Bilimsel anlamda kültür, kendi yazgısını çizen insana şöyle sorar: "Ey yolcu! kimsin, nesin, necisin, nereden gelmiş, nereye gidersin?"
  • Üretim biçimi, yaşam biçimidir. Üretim biçiminin değişmesi, kültürün değişmesidir.
  • "Töreler her şeyi doğru kılar. Ne var ki töreler de değişir!" Sumner
  • Kişinin Yaradanı anlaması zor olmalı ama kendini anlaması da kolay değil. 'Kişiyi nasıl bilirsin kendin gibi!' derdi Osmanlı. Kendini bilmeden nasıl bileceksin ki ötekini? Eğer bilemiyorsan nasıl bağışlayacaksın? İşte onun için, anlayamadığın için bağışla ötekini. Bağışla ki bağışlanmayı umabilesin. Yaradandan ötürü.
  • Kendilerini geri kalmış (ilkel) insanlara medeniyet ve iman götürmekle görevli sayan beyazların kara dumanlı gemileri ve ateşli silahları vardı.

Kültürün Abc'si İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Zayıf Kültür: Kitabı okudum okumasına ama hiç de beklediğim düzeyde değildi. Kültür tarihçisi, insanbilimci, halkbilimci sıfatıyla anılan yazarın beklemediğim cümlelerine takıldım kaldım. Sayfa 61'de "Laik kişi elbet dinsiz değildir..." demiş. Niye ? Böyle bir kural mı var? Laik kişi isterse dinsiz olabilir. Dinsiz değilse zaten asıl sorun başlar. Yeterince araştırmamış. Gereken bilgi düzeyine gelmemiş veya gelecek adımları atmamıştır. Sayfa 74'de "Doğa'nın ya da tanrının yarattıklarına... demiş. Doğa mi tanrı mi bir karar vermesi gerekmez miydi profesör yazarımızın. Evrim ve devrim bölümünde insanın evrim konusunda katıldığım yorumlari olmuştu. Böyle çelişkileri görünce zorunlu olarak kitap bitsin istedim. Kültürü, sözlük anlamlarina sığınarak yapan yazarın görüşlerini de olumsuz buldum. Yararlandığı kaynaklar açısından Kültürel ögeler tablosu sayfa 75. Türler ve sınıflar 93-96. sayfalar olumlu baktığım bölümlerdi. (Umut Ök)

Bozkurt Güvenç kültürü çeşitli yönlerden sosyolojinin temel varsayımlarını gözeterek ele almıştır. Kitabın isminin “Kültürün Abc’si” olmasının sebebi ise kültürü bahsettiğim çeşitli yönlerden ele alırken her bölüme alfadeki harflerden sırayla başlamasına özen göstererek ayrım yapmasındandır. Meğer bu kitap üniversitelerde okutulan ders kitaplarından biriymiş. Deneme ve biraz da makale tarzında yazılmış ve kesinlikle sıkıcı değil aksine okurken çok keyif aldım. Her bölümün sonunda da yazar yararlandığı kaynağı dipnot şeklinde belirtmiş. Kültürün bilim, sanat, din ile ilişkisini ele alırken üzerinde yaşadığımız TC topraklarının da kültürünü anlatma çabasına girişmiştir. Doğadaki her şey üçe ayrılıyor; canlı, cansız ve canlıüstü. Kültür de bu canlıüstü olarak nitelendirdiğimiz noktaya giriyor. Çünkü kültürün üretimi gerçekleştiren canlılardır yani biz üretiyoruz, bizi yansıtıyor. Yazarın da söylemine göre kültür bugüne kadar sayısızca kez araştırılmış ancak sınırları net olarak çizilememiştir ki bence çizilemeyecektir de. Yazar da kendince bu kitapta sınırları çizilemeyen ve tanımlanamayan kültürü kendi bakış açısıyla sınırlamaya ve açıklamaya çalışmıştır. Bozkurt Güvenç’in bu kitabını oldukça beğendim, dili ve içeriği açısından sadece sosyolojiden yararlanmamış insanın kim olduğuna dair girdiği sorgulamalarla felsefeden de yararlanmıştır. Bu bölümleri okurken sanki bir insan değilmişim de insan denilen benden ayrı bir türün kendi yarattığı dünya içerisinde kendi kendine nasıl bir kurgu yaptığı ve bu kurgunun içerisinde nasıl cebelleştiğine şahitlik ediyormuşum hissiyatına kapıldım. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. (Ebru)

Kültürün Abc’si |Bozkurt Güvenç Üniversitede ders kitabı olarak okutulan eserlerden biri.Deneme ve makale tarzının birleşimi gibi denilecek bir tarzda yazılmış. Kitapta kültür çeşitli yönlerden sosyolojinin temel varsayımlarını gözeterek ele alınmış. Kitabın isminin “Kültürün Abc’si” olmasının nedeniyse kültürü ele alırken her bölüm alfabetik sıraya göre isimlendirilmiş olmasından geliyor. Yazarın söylemine göre kültür bugüne kadar sayısızca kez araştırılmış ancak sınırları net olarak çizilememiştir. Yazar da kendince bu kitapta sınırları çizilemeyen ve tanımlanamayan kültürü kendi bakış açısıyla sınırlamaya ve açıklamaya çalışıyor. #alıntı “Bilimsel bir çalışmanın yanlışlanabilir yani eleştiriye açık olması, bilimin eksiği kusuru değil, gücü ve övüncüdür.” “Eğitim yol ise, kültür yolcunun hayat boyunca yaşayarak öğrendiklerinin tümüdür.” “Biz ötekilere "öteki" adını verince, onlar da bizi "öteki" olarak görüyorlar. Böylece herkes, her birey "öteki" yani yabancı oluyor. Toplumuna yabancılaşıyor.” #kitap #kitapönerisi #kitapkurdu #kitapaşkı #kitapsevgisi #kitapkokusu #kitaptavsiyesi #mitoloji #beyzaalkoç (Aliye)

Kültürün Abc'si PDF indirme linki var mı?

Bozkurt Güvenç - Kültürün Abc'si kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kültürün Abc'si PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bozkurt Güvenç Kimdir?

Mimar, insanbilimci ve eğitimci. 1926 yılında Samsun’da, bir asker ailesinin ilk çocuğu 

olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini ülkenin yedi ilinde 11 okulda tamamladı. Kabataş

Lisesi’nden sonra 1943-45 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne devam etti. 1945 yılında 

kazandığı Devlet Bursuyla ABD’ye gönderildi. Mimarlık eğitimini Georgia ve 

Massachusettes Teknoloji Enstitülerinde tamamladı (B.S., 1948, B.ATch 1949, M.Sc. 1950). 

Yurda dönüşünde, Melda Sunay ile evlendi. Mecburi hizmetli olarak T.C. Devlet 

Demiryolları İnşaat dairesinde ve şantiyelerinde çalıştı. 1956 yılında, İstanbul’da bir mimarlık 

bürosu kurdu; 1956-1961 yılları arasında Daruşşafaka Lisesinde matematik ve Yıldız Teknik 

Okulunda Mimarlık öğretmenliği ve yöneticilik yaptı. 1962-63 yılında USAID bursuyla 

Columbia Üniversitesi (ABD)’de Eğitim ve İnsanbilim programlarını izledi (M.A. 1963). 

Dönüşünde Hacettepe Üniversitesi’nin kuruluşunda görevler aldı. Doktorasını 1965 yılında 

Hacettepe’de tamamladı. Temel Bilimler Yüksek Okulu’nu ve Nüfus Etütleri Enstitüsünü ve 

Sosyal Antropoloji Bölümünü kurdu. 1969’da doçent, 1977’de profesör, 1993’te emekli oldu. 

Güvenç ailesinin dört çocuğu, beş torunu var. 

1972-76 yılları arasında Türk Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığı; 1974 yılında Başbakanlık 

Kültür Müsteşarlığı görevlerini üstlendi. 1979-81 yılları arasında Tokyo Üniversitesi Asya 

Afrika Araştırmaları Enstitüsü’nde Konuk Araştırma Profesörü ve 1985-86 yılında Wilson 

Center Burslusu olarak Smithsonian Enstitüsü (Washington D.C. ABD)’de araştırmalar yaptı. 

1993-2000 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak Çankaya’da 

görevlendirildi. Başbakanlık Atatürk Barış Ödülü Yüksek Kurulu’nda, Yüksek Öğretim 

Kurumu Genel Kurulu’nda, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nda, Türk Eğitim Derneği 

Bilim Kurulu’nda çalıştı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini UNESCO Genel Kurulları ile 

Uluslararası Eğitim Konferanslarında ve Avrupa Konseyi’nde temsil etti. 

Japonya’nın “Yükselen Güneşin Altın Işınları” nişanıyla ödüllendirildi. 1997 yılında Türkiye 

Bilimler Akademisi’ne onursal üye seçildi. Halen Yeditepe Üniversitesi Antropoloji 

Bölümünde çalışıyor. 

Bozkurt Güvenç’in dördü yabancı dillere çevrilmiş 30 kadar kitabı, yabancı dillerden 

Türkçeye beş çevrisi bulunuyor.

Bozkurt Güvenç Kitapları - Eserleri

  • İnsan ve Kültür
  • Kültürün Abc'si
  • Japon Kültürü
  • Türk Kimliği
  • Nereden Başlayalım
  • Kültür ve Demokrasi
  • Kültür ve Eğitim
  • Dünyanın Sonu Mu?
  • Japon Eğitimi
  • Sosyal Kültürel Değişme
  • Kadın Sorunları Sözlüğü
  • Anılardan Sayfalar
  • Kültür Konusu
  • Demokrasi Din Devlet

Bozkurt Güvenç Alıntıları - Sözleri

  • Kendilerini geri kalmış (ilkel) insanlara medeniyet ve iman götürmekle görevli sayan beyazların kara dumanlı gemileri ve ateşli silahları vardı. (Kültürün Abc'si)
  • "İnsan eğitimle insan oldu." John Locke (Nereden Başlayalım)
  • Evrimci okulun üyeleri, çeşitli toplumları evrim çizgisi veya merdiveni üzerinde farklı nokta veya basarnaklara yerleştirmişlerdir. Onlara göre, toplumlar ve insanlar, ulaşmış bulundukları evrim aşamaları değişik ol­duğu için, birbirinden farklı idiler. (İnsan ve Kültür)
  • Japon duygu ve düşüncesinde "Müco" (gelip geçicilik, ölümlülük, son­luluk) önemli bir yer tutuyor. Açıkça ve doğrudan az konuşulan bir kavram olmakla birlikte, müco Japon bilinçaltının temel sorunu, Japon ya­zısının ana konularından biridir. "Müco" sözcüğü, KOBAYAŞİ Tomoaki'ye göre, üç deği­şik anlamda kullanılıyor: 1) Dünyada her şey bir oluşum ve değişim süreci içindedir. Çiçekler solar, dostlar uzaklaşır, insanlar ölür ve bağlandığımız, parçası olduğu­muz hayattan bir boşluk ve hiçlik kalır. İnsanın ölümsüzlük ve sonrasız­lık umutlarını yıkan gelip geçicilik (müco), acımasız ve amansız bir gerçekliktir. Ne var ki bu acı gerçek, sanatsal anlatımı ve yaratıyı besleyen derin, yakıcı duygular uyandırır insanda. Japon edebiyatındaki müco, bu duyguyu yansıtır. 2) Müco'nun ikinci anlamı 'acı verici'dir. Her şeyin değiştiğini gö­ren, gelip geçici olduğunu bilen insanın kendisi de ölümlüdür. Böylece müco, maddenin, duyunun, algı ve kavramların, istek ve aşkın, benliğin, öz varlığın tümüyle yadsınması duygusuna dönüşür. 3) Üçüncü anlamda müco, nirvana'dır. Gelip geçiciliğin ve de kalı­cılığın söz konusu olmadığı, salt bir "varlık dünyası"dır. (Japon Kültürü)
  • "Bundan böyle eğitim, halkın tümüne yaygınlaştırılmalıdır. Öyle ki hiçbir köyde okuma-yazma bilmeyen kalmamalıdır. Bütün ana-babalar bu politikanın bilinci içinde olmalı, çocuklarının iyi eğitim görmesini şefkat ve dikkatle izleyip sağlamalıdırlar." (Japon Eğitimi)
  • "Geç yatıyor, zor uyuyor, yorgun uyanıyoruz. ' Barış' diye diye yüz yıllardır savaşıyoruz." (Nereden Başlayalım)
  • Japon insanının eğitim düzeyi yazısından belli olur. Ortadoğulu bilge, müridini, öğrencisini konuşmasından ya da sözünden tanımaya çalışır: "Hele biraz konuş ki seni tanıyayım" der. Japon öğretmen ise öğrencisini yazısından tanımak ister ve ona "Hele bir şeyler yaz ki seni tanıyayım" der. (Japon Eğitimi)
  • Japonlar, biz (uçi) ve ötekiler (yosomono) arasın­da kesin bir ayırım güderler. Yabancılara karşı hoşgörülü, namuslu, sabırlı davranırlar ama Japonya'nın onur kazanması için yaparlar bunu. Japon çıkarları değişince başka türlü de davranabilirler. Yabancılar, Ja­ponlaşmaya özenmedikleri sürece iyi kabul görürler. Oysa Japonlaşmak isteyenlere karşı saflarını sıklaştırır, yabancıyı iterler. Japon, kendi dilinin yabancılarca öğrenilmesinden onur duyar. Ancak, yabancı kişi, Japonları iyi anlamaya başlayınca rahatsız olur. (Japon Kültürü)
  • Kişinin Yaradanı anlaması zor olmalı ama kendini anlaması da kolay değil. 'Kişiyi nasıl bilirsin kendin gibi!' derdi Osmanlı. Kendini bilmeden nasıl bileceksin ki ötekini? Eğer bilemiyorsan nasıl bağışlayacaksın? İşte onun için, anlayamadığın için bağışla ötekini. Bağışla ki bağışlanmayı umabilesin. Yaradandan ötürü. (Kültürün Abc'si)
  • Romalı Çiçero: “Verimlilik, çeşitlilik, bolluk-bereket açısından Küçük Asya ( Anadolu)’dan üstün ülke yoktur.” demiştir. (Türk Kimliği)
  • Toplum aileyi değil, aile biçimleri toplumsal değişmeyi yansıtmakta­dır. (İnsan ve Kültür)
  • “Biz ötekilere "öteki" adını verince, onlar da bizi "öteki" olarak görüyorlar. Böylece herkes, her birey "öteki" yani yabancı oluyor. Toplumuna yabancılaşıyor.” (Kültürün Abc'si)
  • "Önce ekmekler bozuldu, sonra her şey." -Oktay Akbal (Nereden Başlayalım)
  • Japon insanı için değişme, hayatın değişmeyen kuralıdır. (Japon Eğitimi)
  • Bugün yaşayan ırklar, en ilkelinden en uygarına kadar, genetik bakımdan tek bir insan türüne girerler. Biyolojik de­ğişme ve benzeşme süreçleri, bir sarmaşığın dalları gibi kah birleşerek, kah birbirinden ayrılarak devam edip gider görün­mektedir. Arada bazı dalların kuruyarak kaybolması da mümkündür. Fakat süren dallar, ortak köklerini unut­mamış gibi davranırlar. Sarmaşığın her dalındaki her çiçek poleni, başka daldaki başka bir tohumu dölleme ve yeni bir çiçek yaratma gücünü muhafaza ediyor. Bu benzetmede, sar­maşığın dalları, insan ırklarını temsil etmektedir. (İnsan ve Kültür)
  • İnsan varlığının en etkili ilacı olan çay, uzun ve sağlıklı bir ömründe gizemidir. Beş organın başlıcası yürek, tatların başlıcası acı, acıların başlıcası çaydır. Bu yüzden yürek, acı şeyleri, acının tadını sever.... Öyleyse sağlığını gücünü ve ruhunu korumak için bol bol çay iç. (Japon Kültürü)
  • Japon eğitimi ve okul sisteminin çok ağır olduğu görüşünü savunan uzmanlar "eğitimin gençleri serseri değilse bile sersem edebileceğini" söylüyorlar. (Japon Eğitimi)
  • "Dinlemenin bir sanat olduğunu, sizi dinlerken anlıyorsunuz." (Nereden Başlayalım)
  • Homo erectus, eski dünyanın üç kıtasına iyice yayılmış bir insan türüydü. İsa'dan ve Adem'den 400 ile 800 bin yıl önceleri yaşamış olmalıydı. (İnsan ve Kültür)
  • “Köylü, her yerde, kendini dünyanın merkezine koyar.” (Türk Kimliği)

Yorum Yaz