matesis
dedas

Doğanlı (Milane) Köyünde Sosyal Hayat! Doğanlı Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Doğanlı Köyü nereye bağlı?

Kızıltepe Ovası'nı, kuzeyden yükselerek bitiren dağların eteğindeki düzlükte bulunan taşlık arazinin üzerine kurulmuş olan Doğanlı, kurulduğu yer itibarıyla tarım arazisine saygılıydı. Gürmeşe, Örencik, Aktulga ve Yurderi Köyleri ile sınırdaş olup sırtını dağa dayamış olan köy, ova manzarasına da hakimdi.
  • 09.08.2021 15:49
Doğanlı (Milane) Köyünde Sosyal Hayat! Doğanlı Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Doğanlı Köyü nereye bağlı?

   Ova, köyün bulunduğu yerin çok az bir meyille aşağısındaydı. Bu konum da Doğanlı'ya yeşil denize sıfır olan yerleşim birimi olma ünvanını veriyordu sanki.

   İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta olan köye giriş yaptığımız an dikkatimizi çeken ilk şey, köy evleri oldu! Evler, ne ovadaki gibi kerpiç ve ne de dağ köyleri gibi taştandı. Taş ve kerpiç karışımı bir yapıyla betonarme olan köy evleri, hem dağ kesimi ve hem de ova kesimindeki yapıların özelliklerini taşıyordu.

   İlk uğrak yerimiz köy okulu oldu. Ancak hesaba katmadığımız bir zamanlamayla köy okulunu kapalı bulduk. Öğretmenler, bitirdikleri günlük derslerinin ardından ilçe merkezine dönmüştüler. Öylece kaldığımız okulun bahçesinde bizleri fark eden birkaç köy genciyle beraber, köyde olduğunu öğrendiğimiz muhtarın evine doğru yürümeye başladık. Sırttaki dağın köye hakim bir yüksekliğine kurulmuş olan su deposunun adeta nezareti ile köy muhtarı Süleyman Yılmaz'ın evine geldik.

     Muhtar, kapıda karşıladı bizleri.

     Tanışma ile hal hatır faslı, muhtarın evinin damına çekilen sandalyelere oturduğumuz an bitmişti. Oturduğumuz yerde bizler için hazırlanan çayların keyfi bir yana, adeta ayağımızın altındaymış gibi duran ovanın manzarasını seyrederken iliklerimize kadar hissettiğimiz bir hazla dinledik köy muhtarı Süleyman Yılmaz'ı…

   30 hane ve geçmişten gelen göreneklerine bağlı 250 kadar nüfusu vardı, Doğanlı'nın. Tamamen akraba olan bu nüfus, % 60'ı tarım arazisi olan köyde tarım ve hayvancılık yaparak geçiniyordu.

   Halen sınırdaş olduğu Gürmeşe Köyü'nün mezrası iken 1985 yılında muhtarlık olan köye, 1965 yılında Gürmeşe suyu getirilmiş.

   Hiçbir tarihi yapısı olmayan köyün kuruluşu ise, 1953 yılında Sürekli Köyü'nden gelen Ahmet Yılmaz, Ahmet Aykut, Hüseyin Şeran ve İsa Kurgan tarafından gerçekleştirilmiş.

   Ne alacak bilgimiz ve ne de çay içme isteğimiz kalmamıştı. Oturduğumuz yerden soluduğumuz temiz hava ile birlikte köy muhtarıyla da esinleşerek ayrıldığımız ev damından sonra bindiğimiz aracımızla ilçe merkezine doğru salıverdik kendimizi.

    Doğanlı, dağ ile ova arasında geçişi sağlayan köprü olarak şekillendi kafamızda!...

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz