matesis
dedas

Güngören ( Cıhoşiye) Köyünde Sosyal Hayat! Güngören Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Güngören Köyü nereye bağlı?

Katarlı Köyü'nden sağa sapan ham yolu takip ederek 15-16 kilometrelik bir mesafeyle ulaşabileceğimiz Güngören'e, Sürekli Köyü'nün hemen önündeki E-24 karayolundan sağa sapan şose yolla da ulaşmak mümkündü. Oysa bizler, Bozhöyük Köyü dönüşünde uğradığımız Yayıklı Köyü'nden sağa sapan ham yolu kullanarak ulaştık Güngören'e…
  • 10.08.2021 15:37
Güngören ( Cıhoşiye) Köyünde Sosyal Hayat! Güngören Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Güngören Köyü nereye bağlı?

     Sağındaki ve solundaki tarlalar gibi yeşermiş olan ham yolu takip ederek yaklaştığımız Güngören, küçük bir höyüğün tepesine kurulmuş olan birkaç betonarme ev yapısıyla bir kale görünümündeydi. Köye yaklaştığımız bir noktadan aldığımız fotoğraf karesinde dikkatimizi çeken ilk şey, köy önündeki koyun sürüsüydü. Köy yerine girişimiz, kuzularını emzirmekte olan koyunlara tanıklık ederek oldu.  Kuzuların karınlarını doyurmak için yarattığı velvelenin içine girdiğimiz sırada fark ettiğimiz ve biri kadın olan çobanların yanına, selam vererek sokulduk.  Tozu dumana katan minik kuzuların yarattığı hengamede yerini alan köylü kadını kuzucuklarıyla baş başa bırakarak erkek çobanla sohbete daldık.

      Köyde okul olmadığını, 45 kişilik nüfusun 10 hanede barındığını, köyde bulunan ve çok eski olan su kuyularınınsa, yakın zamana kadar çevre köylerin de su ihtiyacını karşıladığını çobandan öğrendik.

     Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan köy halkının, geçmişten gelen göreneklerini günümüzde de yaşattığını dinlememizin ardından çobandan öğrenebileceğimiz bir şey kalmamıştı. Esinleşerek aracımıza bindik. Minik kuzulara duyduğumuz tarifsiz sevgiyle beraber, köyü de arkamızda bırakarak Katarlı Köyü'ne doğru harekete geçtik. Yeşil denizi adeta ikiye bölen ham yolun önünü kesen ve kaynağını kestiremediğimiz dereciğin içinden korkarak geçtiğimizde, Güngören Köyü çok gerilerde kalmıştı.

     Bu ziyaretimizden çok uzun zaman sonra ilçe merkezinde bulduğumuz 30 yaşındaki köy muhtarı Serdar Üşenmez, elimizdeki bilgileri doğrulayıp geri kalan eksikleri de anlattı bizlere.

    İçinde bulunan eski su kuyuları ile mevcut olan höyüğe bakıldığında tarihi dokusu anlaşılacak olan Güngören, Kızıltepe'nin ilçe olarak Mardin'e bağlandığı yıllarda muhtarlık olur. 

    Helecanların liderleri olan Kılıçarslanların sahip oldukları köy, yaklaşık olarak 40 yıl önce ve aslen Mardin Meşkinalı olan Şeyhmus Üşenmez tarafından satın alınır. O zamanlar 80-90 hanesi olan köyde yaşayanlar, çevrede Şeyhmus Sılto olarak bilinen Şeyhmus Üşenmez'in köyü satın almasından sonra göç etmeye başlar.

    Günümüz köy halkınınsa tamamen akraba olup,  Şeyhmus Üşenmez'in torunları olduğunu duymamızın ardından gün ışığına çıkaramadığımız bir şey kalmamıştı. Köyde bulunan eski kuyularla bu kuyulara hakim olan höyüğün hangi medeniyetlere tanık olduğu hariçti tabi ki… 

  

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz