matesis
dedas

Harire Tatlısı Tarifi, Harire Tatlısı nasıl yapılır? Mardin usulü tatlı nasıl yapılır?

Harire Tatlısı puding gibi kasede sunulan bir Mardin tatlısıdır. Birçok Mardin yemeğinde olduğu gibi ismi Arapça’dan gelmektedir ve etimolojisi “Hariri” kelimesinden türemiştir. Bu kelime de ipek eşyalara Arapça verilen isimdir.
  • 18.03.2024 12:14
Harire Tatlısı Tarifi, Harire Tatlısı nasıl yapılır? Mardin usulü tatlı nasıl yapılır?

Üzüm pekmezi veya üzüm şırası ile yapılan “Harire Tatlısı” ipeksi görünüşünden ötürü bu ismi almıştır. Arapça Mazruna denilen Öküzgözü’nden biraz daha irice ve mora yakın üzümden yapılan pekmezle yapılanı makbuldur. Harire Tatlısı için aslında geleneksel bir pudingdir de diyebiliriz. (Harire Tatlısı Tarifi) Pekmez, un ve şekerin kaynatılarak karıştırılması ile ortaya çıkar ve kahverengi kıvamda cevizle birlikte sunulur.

İŞTE MARDİN'İN MEŞHUR TATLISI: HARİRE TATLISI TARİFİ

Mardin Harire; üzüm pekmezi, beyaz şeker, buğday unu, su, tarçın ve yenibahar ile hazırlanan karışımınpişirilip soğutulmasından sonra üzerine ceviz içi eklenmesi suretiyle Mardin ilinde üretilen tatlıdır.
Mardin ilinin coğrafi özelliklerine ve iklimine uygun olan üzüm bolca yetişmekte ve üzümden elde edilen pekmez ise tatlılarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılır.

Mardin Harire üretiminde kullanılan üzüm pekmezi, coğrafi sınırda mezrone olarak bilinen genellikle şıralık olarak değerlendirilen üzümlerden elde edilir.

Mezrone üzümü genellikle dağlık kesimlerde yetişir. İri ve yuvarlak taneli, yeşilimsi-sarı renkte, ince kabuklu ve tatlıdır.
Coğrafi sınırda uzun bir geçmişe sahip olan Mardin Harire, Mardin ilinin mutfak kültüründe önemli bir yeresahiptir.

Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Malzemeler:

8 kişilik Mardin Harire üretmek için gerekli bileşenlere ve üretim aşamalarına aşağıda yer verilmektedir.


- 125 g beyaz şeker
- 90 g buğday unu
- 270 g üzüm pekmezi
- 1 litre su
- 2 g tarçın
- 2 g yenibahar
- 5 g ceviz içi (üzeri için)


Tencereye sırasıyla beyaz şeker, buğday unu, üzüm pekmezi, su, yenibahar ve tarçın koyulup karıştırılarakorta ateşte pişirilmeye başlanır.

Muhallebi kıvamına gelen karışım, sonra ocaktan alınarak kaplara doldurulur.

Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyularak 12 saat dinlendirilir.

Üzerine ceviz içi eklenip soğuk olarak servisi yapılır.

Yorum Yaz