Mardin'de Bulgur kaynatma zamanı
Sonbaharın gelişiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Bulgur kazanları kaynamaya başladı.

Sonbaharın gelişiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Bulgur kazanları kaynamaya başladı. Zahmetli bir uğraştan sonra stoklanan bulgur kaynatmada son yıllarda büyük düşün yaşandığı belirtiliyor.
Sonbaharın gelişiyle birlikte Nusaybin'de hemen her sokak başında kaynayan Bulgur kazanını görmek mümkün. Gündüzleri kazan sırası bulamayan vatandaşlar gece geç saatlere kadar bulgur kaynatmakla uğraşıyor.
Yıllık bulgur stoğu için zahmetli bir çaba içerisinde girdiklerini belirten Abdulbaki Demir, yıllık Pilavlık Bulgur stokları için en az 15 gün uğraş verdiklerini söyledi.
Demir; Her aile kendine yetecek kadar Buğday hazırlıyor. Buğdaylar daha sonra büyük kazanlarda kaynadıktan sonra evlerin damına seriyoruz. Birkaç gün damda serili kalan bulgurumuz kuruduktan sonra toplayıp değirmene götürüyoruz. Değirmende öğütülen Buğday daha sonra pilavlık ve çiğköftelik bulgurlara ayrılıyor. Bulgur kaynatma, damda serme ve değirmene götürme gibi ağır işleri biz erkekler yaparken değirmen sonrası bulgurları birbirinden ayırma işi de kadınlara düşüyor dedi.
Hazır bulgurun piyasada olması nedeniyle son yıllarda bulgur kaynatma geleneğinin büyük oranda düştüğünü ifade eden Demir; "her şeye rağmen kendi elimizle kaynattığımız bulgurun yerini hiç bir bulgur tutmuyor. Bu herşeyden önce bizim için bir gelenektir. Bizim çocukluğumuzda yaşadığımız bulgur kaynatma sevincini çocuklarımızda da görüyorum. Sırf onlar için bu geleneğin yaşatılması gerekir. Büyükler için Bulgur çocuklar için Danuk geleneğinin sürmesi gerekir" şeklinde konuştu.