matesis
dedas

Genetik Uzmanı nedir, ne iş yapar? Genetik Uzmanı olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?

Genetik Uzmanı nasıl olunur? 2022 Genetik Uzmanı maaşı ne kadar? Genetik Uzmanı olmanın şartları nelerdir? Genetik Uzmanı görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Genetik Uzmanı olmak için ne yapılmalı? Genetik Uzmanı sınavı var mı? İşte Genetik Uzmanı için merak ettiğiniz bütün detaylar...
  • 21.01.2022 02:05
Genetik Uzmanı nedir, ne iş yapar? Genetik Uzmanı olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?

Genetik Uzmanı Nasıl Olur? Genetik Uzmanı maaşları ne kadar? Genetik Uzmanı görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Genetik Uzmanı nasıl olunur? Genetik Uzmanı olmak için gerek şartlar nelerdir? Genetik Uzmanı mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.

Genetik Uzmanı nedir, kime denir?

Organizmaları oluşturan DNA gibi genetik şifreleri çözümleyen, oluşumunu araştıran, elde ettiği verileri çeşitli tıp alanlarında kullanılması için yorumlayan, raporlayan ve arşivleyen kişilere genetik uzmanı denir. Çalışırken istatistiksel yöntemler kullanırlar.

Genetik Uzmanı ne iş yapar? Görevleri nedir?

Üniversitelerde akademisyen olarak görev yapabilen genetik uzmanları, ilaç firmalarında, özel ya da devlet hastanelerinde, genetik incelemeler yapan laboratuvarlarda ve adli tıp birimlerinde çalışma şansına sahiptir.

Başlıca görevleri şunlardır;

  • Meslekle ilgili temel teknoloji aletlerini, bilgisayarları, genel ve özel yazılımları kullanabilmek,
  • Küresel ya da özel bilgi bankalarını ve arşivleri kullanabilmek,
  • Deneysel çalışmaların ardından kazanılan verilerin kontrolünü yaparak geçerlilik testi sağlamak,
  • Farklı biyolojik yöntemlerle genetik analizler yapmak,
  • Proje sonlarında makale yayınlamak, küresel olarak konferans gibi gerekli yerlerde sunumlar yapmak,
  • Güncel gelişmeleri ve analiz yöntemlerini takip etmek, öğrenmek ve uygulamak,
  • Çalıştığı kuruma başvuran hastalara genetik danışmanlığı yapmak, bilgi vermek, istek formu doldurmak, verileri doğru analiz ederek yönlendirmek, planlamak ve kullanmak.

Genetik Uzmanı Olmak İçin Gerekenler

Genetik uzmanı olmak isteyenler, matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri gibi fen bilimleri alanında istekli olmalı ve başarı göstermelidir. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda sayısal taban puanları aşan öğrenciler, üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerine başvurabilirler. Puan sıralaması ve kontenjan durumuna göre yerleştirme yapılan programlardaki eğitim süresinde, 4 yıllık lisans programı uygulanır. Lisansüstü programlara devam ederek genetik alanında uzmanlık, doktora gibi dereceler alınabilir ve ilerlenebilir.

Genetik Uzmanı olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinin dört yıllık lisans eğitiminde biyoloji ve genetikle ilgili çok sayıda ders verilir. Sayısal derslere ve yaşam bilimlerine ilgi duymanın önemli olduğu bu programda hem teorik hem de uygulama dersleri alınır. Yabancı dil, en azından mesleki seviyede olmalıdır.

Genetik Uzmanı maaşları ne kadar?

Genetik Uzmanı mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Genetik Uzmanı maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında Genetik Uzmanı maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Genetik Uzmanı maaşları farklılık arz etmektedir. Genetik Uzmanı maaşı en düşük 4.580 TL, en yüksek 34.020 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Genetik Uzmanı ortalamasına göre Genetik Uzmanı maaşı yaklaşık 13.650 TL seviyelerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha düşük veya daha da yüksek maaşlar teklif edilebilir.

Yorum Yaz